Учесници Зонске лиге I

Парови

Пропозиције за све лиге III ранга

Пропозиције Зонске лиге I

Упутство за судије

Записник

Учесници Зонске лиге II

Пропозиције Зонске лиге II

Парови

Сремска лига

Парови

 

 

Сремске битке 21.09.2017.

 

Веома веома узбудљива јесен. Негде су остала два, а негде само коло до завршетка 5, 4 и 3 лиге, које се дешавају у Срему.
У најнижој петој лиги такозваној Зонска Срем 2, такмиче се 6 клубова. Рудар је сигурно наквалитетнији састав и крупним корацима граби ка Зонској лиги. Два кола пре краја, Миле Павић и другови са 22 меч бодова су убедљиви и недостижни и већ су обезбедили улазак у виши ранг.
Што се тиче трећег ранга, све пршти. Није тако изгледало. И када су се извлачили парови и када су достављане пропозиције и да се први пут рејтингује лига....
Како је првенство одмицало, условно речено, падале су маске. Ипак, хтели да признају или не, многима је циљ виши ранг. У конкуренцији 10 тимова, два тима испада у нижи ранг, а можда и три што зависи од најквалитеније лиге, односно Друге лиге Србије – група Војводина. Уколико из друге лиге испадне један клуб из Срема, испашће из треће у четврту два клуба, а исто тако и из четврте у пету. Уколико испадне два клуба из друге, аутоматски се број клубова који испадају у ниже лиге повећава за један. Разлог лежи у реорганизацији, односно смањењу клубова на 10 у трећем рангу такмичења. За сада коло пре краја Шимановци и Слога 2 имају једнак број меч бодова и уколико и у последљем колу забележе победе, играће се двомеч, који ће одредити првака. Разлог за забринутост, по питању опстанка имају четири клуба. За сада Борац Велики Радинци има 3, Бриле 4, Сремац Черевић 6 и Платичево 7 меч бодова. У последњем 9 колу састају се Сремац Черевић – Пећинци, Платичево – ЛСК, Слога 2 – Словен Рума 3, Борац – Бриле и Шимановци – Бановци Дунав 2.
У Сремској лиги, све је одлучено у 9 колу. Шидске екипе су очитале лекцију екипама које су желеле у виши ранг. Једнота је у ослабљеном саставу без Рошке, доста убедљиво савладала анемичну екипу из Нове Пазове са 4-2. Исто тако на другом крају Шида, у спортској хали Раднички је савладао Бановце Дунав са 3,5-2,5 и ако су гости имали победу у рукама, популарни Доца није успео да обори заставу Херцегу, кадет Вуковић је доста олако изгубио реми позицију, док је Молдовановић из добијене партије одвео партију у пораз. На висини задатка су били брат и сестра Станковић, као и популарни Секула, који је баш као и Марија направио лепотицу. На основу тог исхода, Младост из Нове Пазове улази у виши ранг, јер најближем пратиоцу Бановцима Дунав бежи 7 бодова уз меч више. Уколико не желе да се већ наредне године врате у трећу лигу, предстоји им велики ремонт екипе.  У доњем делу лиге, два кола до краја, пола лиге стрепи за опстанак, баш како смо и најављивали. За сада је извесно да Белегиш испада јер има само 4 бода. Још шансу имају Баноштор са 6, Цемент и Словен 2 са 8, Цар Урош са 9 и Срем са 10.
Викенд је пред нама и следе нова узбуђења. Ако буде као прошлог викенда, а сигурно да ће бити, онда нам је то довољно, јер нам се поред вртлога и олује на 64 поља десила и олуја која је рушила Срем пред собом, остављајући иза себе порушене куће, кровове, почупано дрвеће са причињеном великом штетом...

 

 

Лиге Војводине 01.09.2017.

 


У недељу 03.09. стартују лиге Војводине. После двомесечне паузе, шахисти се враћају за шаховске табле.
У Банатској лиги Југ, Ковачица има минималну предност са 13 бодова, док је прате Бора Костић и Раднички Ковин са 12.
У Банатској лиги Север, Раднички Кикинда са 15 се усамио на челу табеле, док му је најближи конкурент Нафтагас Елемир 2 са 11. Скоро па можемо рећи да је Раднички нови друголигаш.
У Бачкој Југ, Бачка Паланка има 13, а прате је Младост Бачки Петровац и Србобран са 11.
У Бачкој Север води Растина са 13, испред Омладинца, Врбаса и Вулкан протектора Апатин са 10 бодова. Овде ће бити и најузбудљивије.
У Сремској лиги, Младост из Нове Пазове је стартовала силовито и са 18 бодова је готово сигуран друголигаш. Бановци Дунав су са два ремија себе избацили из трке за прво место и налазе се на другом месту са 11 бодова и мечом мање.
У Зонској лиги Срем, Слога 2 из Инђије је немилосрдна према конкуренцији. Још ни један тим није пружио достојан отпор и са 15 бодова су убедљиво први, испред Шимановаца и ЛСК-а са 12. У недељу је дерби ове лиге и састају се управо Шимановци и Слога 2.
Од ове године креће у октобру и јуниорска лига Војводине. Циљ је да се да још већи простор младим играчима да играју и стичу неопходно искуство. Уколико буде преко 10 екипа играче се Швајцарски систем, а ако буде 10 екипа играће се Бергер.
Предстоји нам занимљиво „Михољско лето“ док се буде пекла ракија, правило вино и зимница за неизвесну зиму и оно што зима носи...

 

Неки нови клинци 21.05.2017.


У недељу у ШК Бановцима Дунав, окупиле се четири екипе. Такмичари из Сремске и Зонске лиге. У госте првој и другој екипи, дошле су екипе Сремац из Војке и Бриле из Руме. Насупрот њима у првој екипи 2 дечака, Милош и Илија, а у другој екипи против Брилета све деца. Урош и Мила по десет година, Аца 11, Марија и Алекса по 12 и Бора 15. Само један њихов играч има скоро сам година као њих шест.

А резултат ? Победили су млађи са 3,5 : 2,5. Након победа Алесандар и Алексе, уз победу Уроша, јер противник није дошао и губитка партија Миле и Боре, Марија је одлучивала против искусног капитена Јакића. Након што је два пута нудила реми, услед слабијег времена, кренула је да јуриша. То јој се исплатило и када је требала да да мат у пар потеза, Јакић је понудио реми, а Марија у лепом маниру, прихватила реми, након чега је демонстрирала шта је требало да следи...Није све у рејтинг поенима, нешто је и у нама..


У другом мечу, између Бановаца Дунав  и Сремца из Војке, све је прштало. Дерби две јаке екипе, претендената за улазак у виши ранг. На једној страни Милош Станковић, Далибор Жежељ, Драган Молдовановић, Слободан Јовановић, Мирослав Јовановић и Илија Вуковић. На другој страни, Живко Кочијашевић, Драган Радуловић, Петар Ђурђевић, Лазић, Драган Ивковић и Иван Мештровић. Недостајали су Секулић за Бановце и Гајин за Војку. Увек је било узбудљиво у мечевима ове две екипе. Тако је било и данас. Не би било неоправадано и да је Војка славила. Ипак, фортуна је била на страни домаћина. Милош, Мирослав и Драган су ремизирали против
Живка, Драгана и Петра, Слободан и Илија су победили, док је искусни Радуловић добио Жежеља.


У Зонској лиги Срем I, најозбиљнији састав има свакако Слога Инђија 2, која је данас почистила на свом терену екипу Сремца из Черевића са 6:0. То је поприлично озбиљан резултат, када се у обзир узима играње у Сремцу, Кузмановића, Стјепановића, Мијина, Веселице и осталих, екипе која је била незгодна и у Сремској лиги. Убедљива је и екипа Шимановаца која је са 4,5:1,5 победила  Словен Руму 3. Између ове две екипе треба тражити победника ове лиге. Остатак ће се борити за опстанак.
У Сремској лиги за поред дербија у Бановцима, Цар Урош Јазак је победио екипу Подунавца из Белегиша са 4:2 код куће и натерао их да се запитају могу ли и следеће године играти Сремску лигу. Ослабљени су неиграњем Ђурђевића који је појачао Војку и Тадића који је узео исписницу. Раднички Шид је победио Цемент Беочин са 4,5:1,5 , баш као и Младост Н.Пазова против Словен Руме 2. Једнота Шид и Баноштор су играли 3:3.
Следеће недеље за већину клубова из Срема ће бити одложеног кола, јер ће Бановци Дунав, Сремац Војка и Младост Н.Пазова играти финале купа Србије Светозар Глигорић. Биће веома напорних једанаест кола и неизвесних ко ће први кроз циљ.