ПАРОВИ И РЕЗУЛТАТИ А турнир

 

 

Анализа паритије и коментар Гојка Вучинића

 

Резултати Б турнир

 

 

 

 

 

 

Трећи тријумф Гојка Вучинића 05.07.2016.

Оно што смо најављивали и пре почетка турнира остварило се.
Гојку дефинитивно пријају Бановци и ко зна, можда у будућности поново и заигра за њих.
Када смо се пре пар година упознали, тада дечак од 15ак година дошао је са својим оцем и брзо се договорили око сарадње. Тада је наступао за сениорску екипу Бановаца Дунав и на 4 табли на лиги али и у Купу Светозар Глигорић постигао сјајне резултате.
Од 2013 игра и рејтинг турнире у Бановцима. Ово му је трећи тријумф, али сигурно и најдражи, јер је овај турнир био и најјачи.
Победити два највећа фаворита два велемајстора није мала ствар. То само говори да је Гојко на добром путу и да дође до највише титуле.
Неће му бити ни мало лако, јер је уписао и Електротехнички факултет у Београду као редован студент, али ће то бити свако и изазов да одговори као и до сада свим задацима.
Не сумњамо да ће он у томе и успети...

Судије су имали да раде само рутинске ствари, јер су брачном пару Станковић и Дулету Игњатовићу помогли играчи који су се понашали достојанствено и у поразу и у победи...

А како се одвијало 9 коло. Гојко и Абрамовић су ушли са пола бода више од Радловачког и цео бод од Тодоровића, Азарића, Остојића, Тишме, Радовић Луке и Петрушића.
Када су Абрамовић и Радловачки ремизирали, било је јасно да је Гојку довољан и реми.
Када је видео да је позиција изједначена, није желео превише да ризикује и склопио примирје са Луком Радовић из Крагујевца..
На трећем столу се водила беспоштедна борба, где је након Азарићеве мале непрецизности, Горан Тодоровић то успео да казни и на тај начин се домогао 4 места. Остојић је такође свим силама навалио на Петрушића који се храбро борио, али није успео да издржи притисак. Остојић на крају 5. Шестог места се домогао Тишма који је успео да надвиси Драгана Савића коме је припала награда за најборбенијег играча.
Најбољи омладинац је Лука Радовић који је добио ваучер „Caissa commerce“ на износ од пет хиљада, баш као и најбољи кадет Стефан Тадић, најбоља кадеткиња Нада Трајковић, најбољи домаћи кадет Илија Вуковић и најбољи домаћи играч Мирослав Јовановић.  Најбољи ветеран је Славко Азарић који је добио ваучер за једнодневни излет за двоје до Темишвара ( дар агенције „Sanja travel“), сет. витамина Галеникa a.д и јастук ( „Stotex“ )
Најбоља женска табла је Ана Шакотић која је добила шаховски сто.
Било је још пуно награда које су углавном дељене захваљујући фирмама Волво и „Caissa commerce“ нашег Дулета Секулића.

Свим учесницима се захвалио директор турнира и главни судија Миодраг Станковић и директор школе Бошко Милојевић.
Уједно њих двојица су и поделили награде, а све то је будним оком пратила камера РТВ Стара Пазова.
Како је рекао на самом крају Миодраг Станковић, без помоћи СО Стара Пазова, Технопласта, Медиуса, „Concretetland“, „Super company“ „Sanja travel“ , „ Xilia“, Галеника а.д. , Волво, Талијан ауто, Амбалажерка Ст.Бановци уз техничку подршку „Chess plus“ и „Caissa commerce“ уз Небојшу Баралића за 6 електронских табли, овакав турнир се сигурно не би могао одржати.
Жеља је да идуће године турнир буде још јачи, бољи и да буде још више страних играча, али и играча из наше општине.

Према речима свих присутних турнир је заслужио по свим аспектима високу оцену...а како каже Деда Дуле: „Видимо се идуће године“ !

 

 

Гојко испред осталих 03.07.2016.

Два кола до краја или као у атлетици 200 метара до циља, а група прилично изједначена. Гојко на корак испред осталих.
Гојко 6, Абрамовић и Азарић по 5,5 , Тодоровић , Радловачки, Тодоровић и Остојић по 5. Између њих се треба тражити победник.
Гојко је доказао да му турнир у Бановцима прија, јер је успео да савлада два велемајстора и то  у  5 колу Тодоровића, а у 6 колу Абрамовића. У 7 колу је ушао у познату размену након чега је са Азарићем склопио реми.
Ако прегрми Остојића у данашњем 8 колу, веома је близу првог места.
Азарић се јако добро држи. Након кризе која је почела још у 2 лиги, па преко Трофеја Београда, почео је да враћа самопоуздање и жељу за победом, као и да му прелазак у групу ветерана од скора, даје спокој и сигурност. Он дефинитивно није све казао у шаху.
Иза њих се налази групица предвођена младим тигровима Жерарцем, браћом Радовић, Матовићем и Грчићем.
Турнир дефинитивно не одговара домаћим кадетима, који играју у атмосфери топло хладно.
У 8 колу од важнијих парова, састају се Остојић –Вучинић, Азарић -Абрамовић, Жегарац -Тодоровић, Радловачки- Радовић Јанко, Матовић -Радовић Лука  иТишма- Грчић.
Завршен је и Б турнир на којем је заслужено победио Милош Симоновић и узео вредан поклон, у виду качкета, мајице, књига, хемијски, подметача итд. Други је био Душан Мургашки, а трећи Младен Радојевић.
Код девојчица, прва је била Мина Раденковић, испред Миле Раденковић и Маше Кељановић.
У тренуцима предаха, у недељу је направљен краћи излет до „Ергеле Мирела“ у Белегишу, где су јахали и дружили се са прелепим коњима. Након тога спустили смо се и до Дунава, а да је било више времена и придружили би се купачима...
Уживајте у сликама, преносом партија уживо и навијајте за ваше фаворите...

 

 

Поштени Бановчани 01.07.2016.

У четвртак је одиграно дупло коло. Немамо више играча са 100 процентним учинком.
По 3,5 бода имају четири играча. То су два највећа фаворита велемајстори Бошко Абрамовић и Горан М Тодоровић, Гојко Вучинић и Иван Станковић.

У стопу за њима иде група од 7 такмичара са по 3 бода, што нам наговештава веома узбудљив финиш.

Кренимо редом. У другом колу није било изненађења па су фаворити очекивано долазили до победа.
У трећем колу чак три ремија на првих шест табли, у мечевима Азарић - Остојић, Станковић Иван Г -  Тишма и Радловачки – Вучинић.
У четвртом колу дошло је и до очекиваног умора па су два највећа фаворита Абрамовић и Тодоровић ремизирали, баш као и Тишма и Азарић.
Вучинић је у веома лепршавој партији победио Петрушића, који гаји сличан стил игре и придружио се водећима.
Најнборбенија партија је виђена свакако између Остојића и Станковић Ивана. На крају могло би се рећи и изненађење. У цајтноту који је трајао преко 10 потеза боље се снашао Иван и као црни победио. Додуше, могло је и другачије. Публика која је гледала партију уздахнула је када су се секунде топиле и дошло до три секунде, потез се одиграо, фигура се срушила, Иван је намешта, удара по сату који показује 32 секунде.
После 4 потеза, Остојић је пружио руку.
Од млађих осим Вучинића, Лука Радовић и Жегарац имају по 3  и састају се у 5 колу.
Између појединих играча се развила полемика и благо незадовољство зашто је дозвољен реми тек након одиграних 20 потеза. Са правилником су упознати сви и повлачењем првог потеза су се и сложили.
Организатор вечиту тему и одлуку објашњава чињеницом да се заборавило на шах као игру и задовољство и жељу за победом. Управо ће најборбенији и добити награду од огранизатора турнира за витештво које је приказано. Наравно репер је свакако и светски првак Карлсен који „цеди“ сваку позицију.

За крај и једна анегдота. ВМ Абрамовић се у паузи између два кола са шаховским противницима за таблом, а иначе пријатељима одмарао у „Кафанчету код Нене и Пеђе“
Задовољан услугом препричавао је како се лепо провео. Одједном, застаде и крене да се препипава, тражећи телефон. Истог часа, дали смо се у потрагу за „изгубљеним телефоном“. Уједно је спремана и стратегија за мобилног оператера и набавку новог телефона. Позвали смо и кафану, где се и особље укључило у потрагу....
За то време, Душан Игњатовић судија у другој учионици излази из ње, не знајући о чему причамо, пита: „ Боле, ти си завршио?“ Након потвдног одговора да је ремизирао са Тодоровићем, популарни „ Деда Дуле“ вади телефон из џепа и каже: „ Да не заборавим да ти дам“ и онда креће салва смеха и аплауза у холу, након чега смо и самом Дулету објаснили за случај телефон. Тако је у воду пала сумња да је телефон „добио ноге“ у кафанчету, одмах смо позвали кафану да обустави потрагу и у добром расположењу отпратили велемајстора његовој кући...

Иначе пето коло нам доноси нова узбуђења. Састају се Тодоровић – Вучинић, Станковић Иван – Абрамовић, Радловачки – Тишма, Жегарац – Лука Радовић, Азарић – Пеовић и Радовић – Рошка.

На Б турниру води Милош Симоновић који плени озбиљношћу и ангажовањем. И код осталих такмичара се види жеља за победом, али их недостатак концентрације као и брзоплетост често кошта....

 

Стартовао Видовдан 2016 28.06.2016.

Праве свечаности у Бановцима. Велики број људи се окупио како би дочекали мошти монахиње и деспотице Свете мајке Ангелине Бранковић (Wikipedia). Након 5 векова мошти су изнешене из манастира Крушедол, а ходочашће ће трајати до 10 августа.

Главним улицама кроз Бановце се дешавало ходочашће, што је и међу шахистима изазвало велику пажњу и још више уприличило Видовдански турнир који је из године у годину све већи и бројнији.

Турнир су отворили председник клуба Миодраг Станковић и председник ШСВ Мирослав Копања који је у партији између ВМ Горана М Тодоровића и Живка Ђузе одиграо први потез, чиме је означио почетак турнира.
Од осталих гостију треба напоменути ВМ Бранка Тадића, Владимира Шакотића и Данка Бокана који су подржали овај турнир.
Све то је вредно и верно пратила камера Радио телевизије Стара Пазова као и свих претходних година.

Пренос шест партија уживо додатно подиже ниво турнира, а велику и неизмерну захвалност за то се дугује Небојши Баралићу.
Пренос партија је преузео и најјачи и најбољи шаховски сајт Вечити шах чији је творац генијални али изузетно скромни Владица Андрејић.

Наградни фонд од преко 200000 ( двеста хиљада ) је привукао бројне играче.
У Бановцима су се сударили лавови против младих тигрова. Са једне стране два ВМ Бошко Абрамовић и Горан М Тодоровић, два ИМ Никола Остојић и Јован Радловачки, два ФМ Славко Азарић и Миленко Пуцаревић, а на другој надолазећи млади тигрови предвођени Гојком Вучинићем са браћом Радовић, Жегарцом, Грчићем, Тадићем, Милошом Станковић и Илијом Вуковић.
Ту су и сјајне кадеткиње које ће се такође борити за вредне награде, а Ана Шакотић, Нада Трајковић и Марија Станковић то сигурно јесу.

Велику помоћ у организацији овог турнира ШК Бановци Дунав захваљују СО Стара Пазова, Медиус, „Super company“, Teхнопласт, Талијан ауто, „Volvo“ , „ Xilia“ , „Concreteland“ , „Sanja travel“ , Галеника а.д. Београд и „Stotex“.
Велику захвалност дугујемо ОШ Слободан Савковић на челу са директором школе и помоћним особљем који су на уступили простор и брину се како би учесници турнира били задовољни.
У тренуцима предаха такмичари одлазе у оближње ресторане „Кафанче код Нене и Пеђе“ код „Пустолова“ и уживају у чарима које пружа Дунав и Бановци.

Што се тиче првог кола прошло је без изненађења, а права узбуђења се могу очекивати већ од другог кола.

Паралелно са главним турниром игра се и Б турнир који је затвореног карактера где учествују полазници школе ШК Бановци Дунав. На том турниру учествује 14 такмичара. Турнир је категорни и није рејтингован. Очекује нас веома занимљива недеља...

Судијски трио брачни пар Станковић и Дуле Игњатовић се брину о сваком детаљу како би турнир протекао у што бољим условима за игру и задовољио укусе бројних љубитеља шаха.

 

 

 

Ваш лого