Спонзори турнира:
 
 
CONCRETE LAND
 
 
 
 

 

 

 

29.06.2015.

У веома јакој конкуренцији након девет узбудљивих  кола на турниру Видовдан 2015 у организацији ШК Бановци Дунав, победио је ФМ Азарић Славко.
Конкуренција је била изузетно јака и као што смо након пет кола и прогнозирали до краја се није знао победник.
Први део турнира је наговештавао борбу десетак шахиста за врх и између ИМ Николе Остојића, ФМ Славка Азарића, Гојка Вучинића, ИМ Душана Секулића, ФМ Драгана Ковачевића, Велимира Ивића, ФМ Мирољуба Стојковића и Милоша Пеовића.
Лош старт највећег фаворита ИМ Остојића показао се као ненадокнадив. У другом делу турнира, подбацили су ИМ Душан Секулић и Велимир Ивић велика нада нашег шаха.
За неке је можда најпријатније изненађење Вук Жегарац, али ко боље познаје овог младића, зна да се ради о великом таленту, чије знање полако, али сигурно испливава и чврсто заузма своје место на шаховском небу.
Све се можда преломило у шестом колу. Искусни ФМ Славко Азарић је повео беле фигуре против млађаног и надахнутог Гојка Вучинића. Након доброг напада, уследила је мала непажња где је Азарић имао два централна пешака, али и фигуру мање. И када се чинило, да Азарићева оштрица тупи и да иницијатива јењава и Вучинић преузима контролу меча, како би у неким другим спортовима рекли, севнула је жестока контра. Азарић је жртвом топа за ловца промовисао свог пешака у даму и победа је забележена. Остојић је заустављен од кадета Ивића, а ИМ Секулић играо расположено и победио Ковачевића. Чинило се да ће Ивић, Вучинић, Секулић и Азарић одлучивати о прваку.
У 7 колу Ивић је посустао, а у трку поразом укључио и Стојковића и закомпликовао врх табеле, јер су Азарић и Секулић ремизирали, баш као и Вучинић и Остојић. Повели су Секулић, Азарић и Стојковић са 5,5 испред четири играча са 5 ОСтојића, Вучинића, Стаматовића и Ђузе.
Одиграно 8 коло је  наговестило која три шахиста ће се борити за прво место. Азарић је рутински победио Стојковића, који се изгледа истрошио против Ивића у 7 колу, Вучинић лако победио  Ђузу, а Остојић је из трке избацио ИМ Душана Секулића коме је очигледно понестало снаге. Жегарац је одолео пред налетима Ковачевића, а Стаматовић са пешаком мање против Ивића где су виђени ремији.
При уласку у циљну равнину како би се рекло атлетским речником, Азарић је водио са 6,5 испред Остојића и Вучинића са 6. Следила је група играча од четвртог до 8 места са по 5,5: Секулић, Ковачевић, Стаматовић и Жегарац.
9 коло доносило је нова узбуђења, бар на папиру. Азарић против Остојића и Вучинић против Жегарца. Секулић је био фаворит против Стаматовића, а Стојковић и Ковачевић су такође водили борбу.
Највећа борба се свакако очекивала између два титаника, Азарића и Остојића, али након атомског брзопотезног и беспоштедног судара Вучинића и Жегарца који је завршен брзим ремијем и видевши тај расплет у  досадној реми средишњици, где су се вукли сигурни потези, склопљен је такође брзи реми и шампион је могао да се прогласи. Правилник игре је као први критеријум узимао у обзир међусобни скор играча у истој групи бодова, што је након победа Ковачевића над Стојковићем и Стаматовића над Секулићем довео до коначне табеле где је Азарић усамљен са 7, испред групе играча са 6,5 коју је предводио Вучинић испред Ковачевића на трећем, Стаматовића на 4 месту и Остојића тек на 5 месту.
Бројни спонзори су били присутни на овом шампионату, а закуску је свакако направио ИМ Душан„Секулић власник фирме „Caissa commerce” који је сваком играчу поклонио по књигу.
У петак у току трајања 9 кола, почетници из школе шаха ШК Бановци Дунав су такође одиграли свој рапид турнир где је сваком детету уручен такође поклон.
Турнир су затворили диреткор ОШ Слободан Савковић, госп. Бошко Милојевић и председник клуба Миодраг Станковић.
Према речима и оцени играча и посетилаца, овај турнир је заслужио све честитке и похвале и радо ће се играти на овом турниру и следеће године. На турниру се истакао свакако и Ратомир Тошић, пензионер из Немачке, који је презадовољан како самим турниром, тако и Бановцима и обећао  да ће већ за следећу годину довести и његове колеге из Немачке, како би и они узели учешће.
Душан Игњатовић није имао тежак задатак да одсуди турнир, јер су му играчу у томе помогли. Наравно током суђења помогао му је и Драган Вуковић, техничке детаље је педантно водила Јелена Станковић, а Миодраг Станковић је био увек спреман да помогне играчима, посетиоцима и судијском тандему.
Иначе међу посетиоцима су били и ВМ Александар Инђић, његов отац ИМ Душан Инђић али и прошлогодишњи учесник ИМ Горан Тодоровић. Поред њих виђено је још много шаховских заљубљеника, али и мештана који су са пажњом посматрали збивања на 64 поља у њиховом месту.
Велику захвалност клуб дугује бројним спонзорима који су своје место заузели на страници турнира у нади да ће следеће године број спонзора бити још већи..
А победник, победник је у маниру великих џентлмена, шмекера, онакав какав јесте, своје најближе другаре, а било их је, одвео на рибљу чорбу где се уз звуке тамбурица славило до касно у ноћ...

 

22.06.2015.

 

Пре тачно годину дана на истом месту се окупило свега 21 учесник. Награде су биле добре, организација још боља и само су фалили играчи.
Ове године је требало да их буде бар три пута више него прошле године, али и број од 41 је обећавајући. Дошли су играчи из Републике Српске, Живко Ђуза, Синиша Елез и Роберт Тонковић, из Медвеђе Марјан Митровић, Љубомир Вранић из Сенте итд.
Појавио се и прошлогодишњи победник момак који је на кадетском Србије до 18 првак, Гојко Вучинић. На турниру је и шампион Србије до 14 година Велимир Ивић, кажу највећа нада нашег шаха.
Ту је и Владислав Бранковић школски првак у шаху Србије.
Ту су и садашњи и бивши освајачи државних и покрајинских такмичења Нада Трајковић, Марија Станковић, Дејан Оморјан, Милош Станковић, Вукашин Грчић, Вук Жегарац. Сјајан потенцијал против већ проверених асова, на челу са ИМ Николом Остојић, ИМ Душаном Секулић, ФМ Славком Азарић, ФМ Драганом Ковачевић, ФМ Миленком Пуцаревић, ФМ Мирољубом Стојковић и осталима.
Турнир је почео 20 јуна у 11 часова. Том приликом присутне је поздравио председник клуба Миодраг Станковић и директор ОШ Слободан Савковић, госп. Бошко Милојевић. Након упознавања са правилником такмичења који је изнео главни судија турнира НА Душан Игњатовић, начелник за спорт и омладину општине Стара Пазова Велибор Катић у партији између Добричанина и ИМ Остојића.  Сваком учеснику је од стране Туристичке организације Стара Пазова пре почетка подељен, по један шаховски колач са натписом општине Стара Пазова.
Турнир су подржали многи. Почев од медијског покровитеља РТВ Стара Пазова, СО Стара Пазова као генералног спонзора. Поред њих акцију су подржали Супер компани предузеће за производњу намештаја, Антре Стара Пазова фабрика тепиха, Стотекс Стари Бановци производња  кућног текстила и текстила за хотеле, Каиса комерц прозводња и продаја шаховске опреме из Београда, Медиус Нова Пазова,“Win oil company“ али и Чистоћа Стара Пазова и градски базен у Новој Пазови, "Concrete land" из Старих Бановаца, и наравно штампарија " Спринт".
Сви су за сада једногласни у оцени турнира. Превазишао је претходни у сваком погледу. И по броју учесника и по броју награда. Судије су беспрекорне. Судијска тројка на челу са НА Душаном Игњатовић, Драганом Вуковић и Јеленом Станковић која је и техничка подршка дају посебан шарм турниру.
А такмичење је невероватно узбудљиво. После пет одиграних кола на врху се створила  велика гужва.  Гојко Вучинић има 4,5, а прате га шест играча са по 4 бода Секулић, Ковачевић, Азарић, Ивић, Остојић и Стојковић. На бод од првог је Пуцаревић. Уједно међу њима треба тражити првака који ће кући понети 40000 динара.
Шесто коло нам доноси нова узбуђења. На прва два стола удара младост на искуство. Азарић -Вучинић и Остојић – Ивић.
Пре времена такмичење је након два одиграна кола напустио кадет Душан Мијатовић, јер се  разболео. После 4 кола Љубомир Вранић из Сенте је имао 3 бода, али је због приватних неодложних послова и он напустио турнир. Последњи који је  спаковао кофере пре времена је Синиша Елез. Велики борац, а при том и емотивац није могао себи да опрости груб превид против Митровић Марјана.  И после убеђивања  да спусти лопту није уродио плодом. Шта ти је шах!
Пуно набоја, емоција, хтења и очекивања. Видели смо их и у партији Секулића против Вучинића, када је Секулић готово добијену партију изгубио. Видели смо то и у партији Ивић - Азарић, где је Азарић услед мале непрецизности био кажњен.
Виђене су и сузе саставни део оваквих такмичења. Само најхрабрији, са највише знања, хтења али и стрпљења успевају и успеће.
А остао је други део турнира...

Партије: РЕЗУЛТАТИ
1. коло 1. коло
2. коло 2. коло
3. коло 3. коло
4. коло 4.коло
5. коло 5. коло
6. коло 6.коло
7. коло 7. коло
8. коло 8. коло
9. коло 9. коло

 

 

РАСПИС