Спонзори турнира

CONCRETELAND

РАСПИС

1.коло
2.коло
3.коло
4.коло
5.коло
6.коло
7.коло
8.коло
9.коло

Open tournament

Пријављени играчи:

Турнир А

Турнир Б

Партије уживо

Међународни турнир Видовдан 2018 у једном чину 06.07.2018.

Још 2013 године кренуло се са турнирима где се стичу рејтинг поени предуслов за стицање међународних титула.


У том моменту после Сребног језера, био је празан термин где смо усидрили наш брод и кренули да примамо путнике. Одмах иза нашег догађаја иде Параћин опен, највећи турнир у Србији.  Из године у годину у исто време, турнир постаје све значајнији на нашој сцени.
Да све тако није глатко знају они који су организују шаховске турнире. После добре идеје увек има оних који покушавају да идеју и копирају. То није проблем. Проблем је што на истом везу и у истој луци покушавају да вас потопе. Безобразлук нема границе... Некадajе безобразлук потребан, али уколико се не судара са моралом и етиком. Поменути, који ће се сами препознати сада могу слободно рећи, немају ни морала, а ни етике.


Ипак, турнир у организацији малог шах клуба из Војводине, из малог месташца у Срему није случајно вицешампион државе у екипном шаху за основце, нема случајно бројне државне медаље и једну од најбољих школа у држави. ШК БАНОВЦИ ДУНАВ и ове године су направили још већи турнир, са још већим бројем странаца.
Турнир је ослушкујући критике подељен на А и Б турнир, па доживљава још већи процват. Оба турнира су се рејтинговала, свако је пронашао своје место под Сунцем. И ако у школи, према речима свих оних са којима смо причали, а причали смо са скоро свим играчима, услови за игру субили одлични. Школа која ове године слави 260 година Слободан Савковић може да буде поносна што је угостила део шаховске елите.


У групи Б турнир је био веома узбудљив, измиксован са домаћим и станим клинцима, али и домаћим и страним аматерима. После 9 рунди, победио је млађани Дамјан Марчел испред свог тренера сународника из Молдавије и вође пута Владимира Прикладова. За њима су били Алекса Алимпић, Аксу Ата Анил и Марија Станковић. Учешће је узело 30 такмичара.


У групи А турнир је био изузетно квалитетан, где се водила беспоштедна борба. На почетку турнира носиоци су били ВМ Александар Ковачевић и ВМ Шахин Лорпаризангенех из Ирана. Одмах иза њих прошлогодишњи победник ВМ Борко Лајтхајм. Ту је био и веома расположен за игру ИМ Јован Радловачки, али уз шест ФМ и млађане Дејана Оморјана, Милоша Станковића, Јоване Срдановић и турских кадета, све је било спремно за спектакл. И јесте било тога. Партије су биле беспоштедне и играло се до голих краљева.


После Сребрног језара где је ремизирао са три велемајстора и изгубио од једног, Севги Волкан овде није доживео ни један пораз, уз пет победа, заузео је прво место. Друго место заслужено је освојио млади Дејан Оморјан, који крупним корацима граби ка титули ИМ. У последњем колу победио је свог мејстора, сјајног ВМ Ацу Ковачевића, који је поразом пао на пето место. Трећи је био ВМ из Ирана Шахин, а четврти тек ВМБорко Лајтхајм, који није крио незадовољство игром у 8. колу.


Тек 10. место је заузео Милош Станковић, такође велика нада нашег шаха, који у појединим ситуацијама није имао дозу спортске дрскости. Он је уједно и најбоље пласирани играч ШК Бановаца Дунав.


За све учеснике су обезбеђене награде, што је вероватно јединствени случај. Свако је добио поклон на почетку и на крају турнира.
Иначе, турнир је привукао велики број посетилаца попут бројних представника локалне самоуправе, затим из света шаха представника локалних клубова из Срема, ИА Михајла Савића, председника ШСВ Зорана Станимировића, али је и само место било изузетно живахно бројним странцима ових седам дана.
Турнир су сјано судили уз пренос партија уживо НА Јелена Станковић, НА Душан Игњатовић, под диригентском палицом ФА Миодрага Станковића.


Играли су играчи из Ирана, Молдавије, Румуније, Босне, Турске која је била најбројнија и наравно Србије.


Општом оценом турнир је положио високом оценом. Зато видимо се наредне године у исто време, уз жељу да се пронађе решење да сваки брод, бродић или чамац има свој вез.
Разум пре свега, потпомогнут моралом и етиком довешће и до оздрављења нашег шаха.