Турнир кандидата – ко против Карлсена 11.03.2018.

 

Пренос партија уживо

У главном граду Немачке Берлину, игра се меч кандидата, који ће нам донети новог изазивача за првака Света у шаху против Магнуса Карлсена.

Прошле године, изазивач је био Сергеј Карјакин, иза кога је стала цела Русија у жељи да се титула најбољег врати у Русију. У томе није успео. Ове године је опет ту заједно са својим сународницима Александром Гришчуком и Владимиром Крамником, Американци Весли Со и Фабијано Каруана, Мамеђаров Шукријан из Азербејџана, Јермен Левон Ароњан и  Кинез Динг Лирен.

Ко од њих осморице величенствених има нејвеће шансе да се супротстави владару Карлсену. Што се тиче искуства сигурно бих се најбоље снашао Крамник. Има ли он енергије да покуша још једном да нападне трон. Лично, мислим да има и да сада својом рационалношћу и искуством може да дође насупрот шампиона. Карјакин, као водећа руска звезда такође има прилику да се домогне првог места, јер је то већ прошле године урадио. Ипак ту су по мени још двојица који могу да се домогну циља. Први Левон Ароњан, доказ играч, има све шта му треба, добио на сигурности, јер се оженио и уз себе има снажну подршку. Можда је дошао моменат да Ароњан победи притисак јављног мњења, јер је шах веома популаран у његовој земљи и дође у ситуацију да буде против Карлсена. Други је свакако Мамеђаров чија земља такође много улаже у шах и у спорт уопште.

Каруана и Весли Сло су ипак превише успавани доласком у Америку, мада су  и један и други кадри да могу до краја.
Динг Лирен, Кина. Имали су првакињу Света код жена. Све је могуће, па и да Лирен буде изазивач Карлсену. У сваком случају, у наредних двадесетак дана, након дрокружног система, односно до 27.03. знаћемо изазивача Карлсену.  После првог кола  Крамник против Гришчука, Мамеђаров против Карјакина и Каруна против Соа су забележили победе, док су Ароњан и Лирен ремизирали...