Tрофеј Београда 2015 24.11.2015.

 

РЕЗУЛТАТИ

Званична страница турнира

 

Tрофеј Београда 2015 завршен Дамљановић победник! 02.12.2015.

Бранко Дамљановић је победник Трофеја Београд са 7,5 поена. Изгубио је против Јаћимовића и ремизирао са Стојановићем. Победа добија на значају, јер је у претходном периоду имао и здравствених проблема, које на сву срећу нису узели данак. Пожелимо Бранку још пуно победа и освојених првих места.

Поред овог јунака издвојио се још један јунак. То је „мали“ Михајло Радовановић, сјајно вредно дете од сјајних родитеља. Мали Михајло је играо баш као велики. Врло лако је узео ИМ норму, а мало је фалило и до ВМ норме. Са освојених 6,5 поена, ремизирао је са велемајсторима Набатијем, Аталиком и Јаћимовићем док је победио Јермолинског. Изгубио је од Пикуле у 8 колу. Играо је храбро и тако је и завршио.
Пред њим је сјајна будућност и надамо се ускоро и нови велемајстор.

Највише рејтинг поена зарадио је Пеев Коста са 136. Када се у другом колу извукао у изгубљеној позицији против Милоша М Станковића, заређао је са 5,5 из 6 да би у последњем колу поклекао против ВМ Данила Милановића.

ШК Бановци Дунав су завршили са следећим пласманом и учинком:
ФМ Славко Азарић са скромних 5,5 и изгубљених 43 рејтинг поена. Новембар се мора што пре заборавити.
Вукашин Грчић са 4,5 и освојених 48 треба бити задовољан. Има простора за напредак уз неизоставно исправљање грешака.
Милош М Станковић 3,5 доста скромно. Прошле године је имао успешнији турнир са 4 поена. Ове године недостајао му је завршни ударац у преломним ситуацијама. Увереност у његовим очима након турнира наговештавају нови пробој на рејтинг листи. За сада свега 2,4 поена.
Мирослав Т Јовановић је одиграо прескормно. Могао је много боље. Са освојених 3 поена и изгубљена 50 рејтинг поена има због чега да се љути.
Милутин Добричанин као најстарији са 70 година покушао је да се бори и борио се јако добро. Улазећи у 3 или 4 сат падала је концентрација која је доводила до изгубљених добијених позиција. Са 3 бода и изгубљених 36 рејтинг поена завршио је овај турнир.

Успешна представа. Уз пар мањих корекција као што је осветљење, бољи наградни фонд уз робне награде за кадете ( књиге, плејери итд ) турнир ће бити још бољи и успешнији.

Видимо се следеће године у исто време на истом месту...

 

Одиграна прва трећина турнира 27.11.2015.

После три кола на челу каравана се налази 9 такмичара које предводи ВМ Бранко Дамљановић, иза којег се налазе ВМ Далибор Стојановић из БиХ, ВМ Суад Аталик из Турске, ВМ Јаћимовић Драгољуб из Македоније, док је на четвтом месту кадет Радовановић Михајло, један од најталентованијих клинаца у Србији. Још пет играча има максималан учинак.

Први столови су добро осветљени, што се не би могло рећи за добар део велике сале. То је и прошле године био проблем. То би свакако требало поправити што је пре могуће. Број играча је у односу на прошлу годину мањи за 20 играча или 10% укупно 180.
Главни проблем је сигурно новац кога је све мање у нашој земљи и тешки услови у којима се генарално живи.

Судије квалитетно обављају свој посао. Пренос се врши на 20 табли..
Сигурно је узбудљивије у сали, али за оне који воле у конфору да прате дешавања, организатор је имао разумевања и обезбедио у ресторану видео бим.

Све у свему можемо бити задовољни оним што се пружа на турниру.

На турниру учествује 15 ВМ, 11 ИМ, 19 ФМ, 1 ЖИМ, 4 ЖФМ и 2 НМ из 13 земаља.

Прво коло је обележила Румунка Хинцу Олга која је врло лепо савладала ИМ Радована Говедарицу.
Друго коло је обележио Павловић Лука који је лако савладао ФМ Азарића.
Треће коло је обележио ФМ Баглан Есат који је као црни ремизирао против ВМ из Индије Вишну Прасане.

Играчи из ШК Бановаца Дунав имају доста блед учинак. У првом колу је Азарић победио Добричанина, свог клупског, Мирослав Т Јовановић изгубио после изједначене игре против ИМ Цветковића, Вукашин Грчић се доста добро носио против ФМ Мартића, али поклекао, баш као и Милош М Станковић као црни против Петрекановића, где је имао фигуру више, али сам се уплашио победе и изгубио.
У другом колу брзи и изненадни пораз Азарића против младог Павловића, прва победа Вукашина, баш као и Добричанина против Катарине Несторовић, реми са фигуром вишка Милоша М Станковића и још један пораз Доце Јовановића.

Треће коло је било најлошије за наше играче. Изгубили су Милош против ЖФМ Стојановске, Вукашин против Недељковића, Добричанин у добијеној против Петрекановића који баш има среће против наших играча, Азарић је само ремизирао против Миланко Николе, а Доца најзад забележио поен победивши Јованчева.

На турнир су свратили и репрезентативци Перуновић и Иванишевић. Првог дана турнира био је и ВМ Антић, баш као и репрезентативац Црне Горе Драган Косић.

Остаје нејасноћа, зашто на отварању турнира није било и председника ШСС Мирослава Копање ?  Каква је комуникација између савеза ? Да ли постоји јединство у савезу Србије ? 
Све су то питања која су отворена и у скорој будућности надамо се одговорима на њих.

У четвром колу Милош игра против Мијатовића, против којег је изгубио у задњем колу кадетског, Вукашин против Лакићевића, Добричанин са Ранчићем, Доца Јовановић са Митровић Стефаном, а Азарић против Ловрића.

На првим столовима треба издвојити судар два ВМ, Јаћимовића и Дамљановића и ВМ Аталика против даровитог Михајла Радовановића.

Тек нас праве битке очекују, а још 6 кола нас дели до победника Трофеја Београда за 2015 годину.

 

 

24.11.2015.

Како је брзо пролетела година. Као да је јуче завршен прошлогодишњи турнир.
Почело је одбројавање. За који сат креће турнир који су многи са великом жељом ишчекивали.

Трофеј Београд има велику традицију. Кроз овај турнир је прошло много ВМ и мајстора шаха, а уједно је био и одскочна даска за будуће мајсторе шаха.

Хотел Балашевић је идеално место за шаховске заљубљенике, где ће у предивном амбијенту моћи показати своје знање и такмичити се за бројне награде.

Мишљења сам да треба бити још издашнији наградни фонд, обзиром на висину уписнина које нису мале. Прошле године је истакнуто колика ће бити награда за омладинце и жене, а ове не.
За скоро 200000 динара је смањен наградни фонд, бар на први поглед. Надам се да ћемо бити демантовани.

Међутим треба и да се похвали организатор који је препознао будућност, па су тако ослобођени уписнине кадетски прваци Београда у групама од 12,14 и 16 година.
Леп гест нема шта. По том моделу треба да се угледају и ЦС и Војводина и потпомогну најбоље кадете у настојању да што више напредују.

Наравно, треба и платити рејтинг таксе које нису ни мало јефтине, а како би се избегла ситуација избацивања са рејтинг листе ФИДЕ, као што нам се ранијих година могло десити, а што се и десило неким федерацијама ( БиХ )

И ове године ће учешће узети и првотимци ШК Бановаца Дунав. Предводиће их ФМ Славко Азарић. Поред Мирослава Т Јовановића, Милутина Добричанина, играће и два кадета. Вукашин Грчић и Милош М Станковић само што су се вратили из Новог Сада где су одиграли Другу лигу Србије, „свратили до школе“ да упишу још коју петицу, већ данас седају за шаховску таблу против искусних мајстора у борби за што боље партије и довољно рејтинг поена.

Пожелимо им пуно среће, знања и успеха, а они који воле шах, нека дођу и буду прави љубитељи шаха и све то посматрају.

За оне који нису у могућности да дођу организатор је обезбедио пренос 20 партија уживо.
Играће се на гарнитурама организатора уз темо игре од 90 минута за 40 потеза након чега се додаје још 15 минута уз бонификацију од 30 секунди почев од првог потеза.

Свечано отварање обавиће се у 16 и 30, а прво коло креће у 17 часова.
Турнир ће трајати до 2 децембра.