Смене у ШСБ 29.01.2016.

ЛАНОВИМА СКУПШТИНЕ ШАХОВСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА, ШАХОВСКОЈ ЈАВНОСТИ И МЕДИЈИМА

Драги шаховски пријатељи,

Овим путем Вас обавештавамо да су шаховски клубови „Тадић“ и „Нестор“ канцеларији Шаховског савеза Београда предали у писаном облику иницијативу, да се на предстојећој Скупштини ШСБ као 2. тачка Дневног реда уврсти расправа о раду председника ШСБ и гласање о његовом разрешењу.

Иницијативу је својим потписима подржало 26 шаховских клубова, чланова Скупштине ШСБ. Већ данас је потпуно јасно да ће се на самој Скупштини за ову иницијативу изјаснити убедљива већина присутних клубова.

Хвала Вам због тога што нисте подлегли притисцима и дезинформацијама. Очекујемо Вас у недељу, 31. јануара у 11 часова.

С поштовањем,

велемајстор Бранко Тадић
интернационални мајстор Дејан Несторовић

 

 

Бурни дани пред нама у ШС Београда27.01.2016.

ЧЛАНОВИМА СКУПШТИНЕ ШАХОВСКОГ САВЕЗА БЕОГРАДА
ШАХОВСКОЈ ЈАВНОСТИ И МЕДИЈИМА

Драги шаховски пријатељи,

Осећамо потребу да Вам се обратимо као покретачи иницијативе за расправу о раду и гласање о поверењу садашњег председника Шаховског савеза Београда. Немамо намеру да се кријемо – иницијативу су покренули шаховски клубови „Тадић“ и „Нестор“, шаховске породице Несторовић и Тадић. Нескромно мислимо да смо у Београду препознати по девет чланова наших породица који су сви у шаху, по нашим школама, по нашој шаховској деци, и зашто не рећи – по поштеном и преданом раду.
Хвала нам што сте на наш позив дошли спремни да подржите нашу иницијативу. На жалост, већина нас која је тог дана била спремна за промене, наишла је на непремостив бедем опструкције, четворочасовне јалове расправе и одбијања председника Скупштине ШСБ да на гласање стави наш предлог, чиме је блокирао усвајање усвајање новог дневног реда и довео у питање усвајање извештаја итиме рад Савеза.
Потпуно смо уверени да би на Скупштини 23. јануара најмање 40 делегата дигло руку за разрешење председника Шаховског савеза Београда Миодрага Ракића. Ово уверење темељимо пре свега на многобројним контактима са представницима шаховских клубова, који су и довели до онако масовног одзива и присуства скупштини.
Шта ми желимо? Које су наше примедбе на рад председника Шаховског савеза Београда?
Није било давно, све до средине деведесетих, Београд је уз Москву називан „шаховском престоницом света“. Разлог за то су били турнири „Инвестбанке“ и „Југометала“, бројни викенд турнири, јаки клубови попут „Агроуниверзала“, „Шахматика“, „Београд ЈИК-а“, „Партизана“...
Данас од тога не постоји ништа. Нема помоћи шаховским школама, рејтинг турнири се расписују без наградног фонда, нема квалитетног система такмичења за јуниоре и кадете, лошим лигашким системом се гасе клубови, о великим такмичењима да и не говоримо... Једина светла тачка је турнир „Трофеј Београда“ у последње две године.
О свему томе желели смо да говоримо на протеклој Скупштини и у томе смо, упркос јасној већини, били спречени. А онда су кренуле гласине. Ко нама управља? За чији интерес радимо? Кога ћемо све отпустити?
Како би избегли све шпекулације, желимо да будемо потпуно јасни:
- Кривицу за лоше стање не видимо у канцеларији ШСБ, јер Савезом руководи председник и Управни одбор, а запослени у Савезу раде у оквирима могућег и заслужују наше поштовање
- Наше незадовољство акумулира се у последњих годину дана и нема никакве везе са последњим дешавањима у Шаховском савезу Србије. Не предлажемо промену кадрова ШСБ у органима Шаховског савеза Србије, нити промену њихове политике у тим органима.
- Сматрамо да су Шаховском савезу Београда потребни тим и енергија, који ће донети нове идеје и свакако финансијска средства. Наш предлог је да на челу тима и нови председник Шаховског савеза Београда буде интернационални мајстор Иван Маринковић, дипломирани правник, шаховски педагог, особа без мрље у животу и каријери, која ужива неподељену подршку у шаховском свету.
Због тога Вас позивамо да нас још једном подржите и дођете на предстојећу Скупштину 31. јануара у 11ч.
Подржаћемо извештаје које треба усвојити због функционисања и финансирања Шаховског савеза Београда. Гласаћемо за разрешење Миодрага Ракића и сазивање Изборне скупштине Шаховског савеза Београда.
Знамо да ће бити притисака, покушаја промене „недисциплинованих“ делегата, понуда, али учинимо најважији корак јер – ЗАСЛУЖУЈЕМО БОЉИ ШАХОВСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА!
С поштовањем,

Бранко Тадић,                                      Дејан Несторовић,
Велемајстор                                                           интернационални мајстор

 

Одговор Мирослава Копање 20.01.2016.

ОДРЖАНА НЕЛЕГАЛНА СКУПШТИНА ШАХОВСКОГ САВЕЗА СРБИЈЕ

Овим путем желим да обавестим јавност да је дана 15.01.2016. године у Београду оджана тзв. Ванредна Скупштина Шаховског савеза Србије.
Пре свега желим да укажем да је заказана Скупштина нелегална и супротна Закону о спорту, јер члан 53. изричито налаже да се „Скупштина мора сазвати најкасније у року од 30 дана од дана подношења уредног захтева за одржавање скупштине спортског удружења.“ Како је захтев за одржавање ванредне седнице Скупштине Шаховског савеза Србије поднет од стране Извршног одбора ШСС на седници одржаној 11.12.2015. године, а Скупштина заказана и-мејлом 13.01.2016. године за 15.01.2016. јасно је да је законски рок за њено сазивање истекао и да по истом члану Закона скупштину тада једино може сазвати иницијатор - Извршни одбор ШСС.
Ван свих начела здравог разума и спортске етике је да се овако важна седница Скупштине сазива два дана пре њеног одржавања, у ситуацији када је извесно да сви учесници неће моћи о њој ни бити обавештени, нити јој присуствовати.
На самој седници било је низ неправилности (пуномоћја предавана после заказаног рока, Дневни ред битно измењен у односу на заказан, гласови нису пребројавани приликом доношења одлука итд.).
Такође грубо је прекршен члан 65. Статута ШСС који недвосмислено каже да је ШС Војводине носилац мандата за функцију председника ШСС у периоду децембар 2013 – децембар 2017. године.
Из свих ових очигледних разлога делегати ШС Војводине и њихови клубови нису учествовали у раду нелегалне и нелегитимне тзв. Ванредне Скупштине Шаховског савеза Србије, а на својој Редовној Скупштини ШС Војводине одржаној 27.12.2015. године једногласно је дата пуна подршка актуелном председнику ШСС г-дину Мирославу Копањи.
Због свега наведеног дужност ми је да о овим догађањима упознам јавност, као и Министарство омладине и спорта, те Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а у хитном року упутим тужбу Арбитражи Спортског савеза Србије.

Са спортским поздравом,

М.Сц. Мирослав Копања, председник Шаховског савеза Србије

 

 

18.01.2016.

Дуго најављивано од стране појединих функционера да Мирослава Копању желе збацити са чела ШСС кулминирало је и обистинило се 15.01. на ванредној седници.

Да ли је морало доћи до смене основно је питање ?
Да ли је смењен легално или нелегално ?
Ко је тај човек или група људи који ће донети промене ?

У овом моменту сигурно није требало доћи до смене 15.01. првог човека савеза, обзиром на оно шта је све урадио за ШСС.
Кренимо редом, стабилност у сениорским репрезентацијама, поновно активирање дечијих кампова на прави начин, подршка коју је добио од најмоћнијег човека у свету шаха Иљумжинова и то два пута.
Обезбеђивање школских европских такмичења у нашој земљи. И сигурно још много других ствари....
Неко ће одмах рећи да је сигурно имао користи. Па Боже, то смо ми, одмах тражимо колико је ко добар у одређеном бизнису, а не да некога похвалимо за општу добробит која је том приликом настала.
Његова лоша страна је свакако запостављање матичног савеза ШСВ, што сам и имао прилику да критикујем.
Што се тиче легалности, остављам тумачење стручњацима из области права.
У овом моменту засигурно постоје људи који би својим знањем, разумевањем и ангажовањем допринели више и урадили више него актуелно руководство.
О томе се на овом сајту више пута и писало.
На жалост, групица људи која је сменила Мирослава Копању сигурно не заслужује да буде на челу савеза, јер су ту већ били и нису нам много тога допринели.

У чему је проблем и где лежи или чучи основ сукоба?
Једна од чињеница је жеља за влашћу, затим сујета и љубомора, али највећи проблем је засигурно наш ген.
Увек смо најбољи селктори, стручњаци и мислим да нам од свих грана најбоље лежи филозофија повезана са маштом.
Када ништа не радимо, а само предлажемо, сањаримо, онда у тиму можемо имати и дрим тим састављен од Аљехина, Ботвиника, Ласкера, Каспарова, Фишера и на пример Глигорића, али при том не укључујемо рацио који нам треба рећи да нико од горе поменутих или није жив или активно игра шах.

Сигурно да би неки попут Баралића, Андрејића и осталих могли да допринесу да се шах постави на здравим темељима, али док се у централи буде радило помоћу штапа и канапа и док седнице буду служиле да би се стари другари исћаскали и појели на терет савеза, добро нам се не пише.
Дотле ће родитељи и даље из својих џепова, сламарица, од баба и деда тражити новац да би се платили тренери, без јасних смерница и стратегије руководства савеза...

Дај нам Боже мало памети...Данас је Крстовдан, а сутра Богојављање, чуда су могућа...