У границама очекиваног (светско првенство) 04.10.2016.

Парови и резултати...

 

Завршено је првенство Света за кадете од 14 до 18 година.
Наши су играли у границама очекиваног. Старт није пуно обећавао.
Кренимо редом.
Велимир Ивић актуелни омладински првак Србије, није могао више од 14 места након лошег старта. Да је потрајало још пар кола, Веља је могао и до медаље. У задњих 6 кола сакупио је 5 поена. Са освојених пре тога 2 из првих 5 кола као 13 носилац био је у границама очекиваног. Мало квари 38 изгубљених рејтинг поена и коначних 7 поена.

Катарина Неторовић, наша једина дама на турниру као 13 носилац заузела је тек 33 место са 6 поена изгубивши доста рејтинг поена, чак 142.
Ипак је подлегла атмосфери, јер према приказаној форми током године, могло се очекивати много више.

Михајло Савић као други на шампионату Србије, услед отказа Михајла Радовановића, ускочио је на упражњено место. Одличан момак, показао је на првенству Србије уз првог Радовановића и Станојевић Илије највише.
Михајло као 61 носилац, заузео је 65 место са освојених 4,5 поена и 6 рејтинг поена. Очекивано и у границама његовог рејтинга и игре.

У најстаријој групи Младен Рајковић, момак који не скида осмех са лица. Од кад је схватио је да шах игра и забава постиже далеко боље резултате. Ипак у најјачој конкуренцији, као 36 носилац заузео је 39 место и са освојених скромних 5 поена и губитак 8 рејтинг поена, мишљења смо да је могао још више.
И колико је Катарина подлегла тој атмосфери, као задњи наступ у омладинској категорији, Младен је изгледа уживао на светској позорници.

Не треба више понављати колико поједине земље улажу у шах, што се најбоље може видети баш на тим догађајима. Тада су читави тимови окренути за поједине такмичаре, почев од психолога, преко тренера итд.

Надам се да ћемо уз наш неоспорни таленат који је већ доказан, преписати и радне и организационе навике које имају многе земље.

До тада појавиће се по који екстра таленат попут Зајића, који би у некој другој земљи сигурно већ одавно био играч са преко 2600 рејтинг поена и велемајсторском титулом, а остали ће да буду мање више џак за ударање, када су најбољи светски кадети у питању...

 

Канти Мансијск – светско кадетско првенство од 14 до 18 година 22.09.2016.

Градић се налази на 1900 км од Москве у Сибиру. Светско првенство за старије кадете од 14 до 18 година ће трајати од 22.09. до 03.10.
Од наших учествују Велимир Ивић и Катарина Несторовић до 14 година. Михајло Савић до 16 година који је ушао као замена Михајлу Радовановићу који се определио за Прву лигу Србије и Младен Рајковић до 18 година. Ово је први пут да су раздвојили домаћинство и поделили га на млађе и старије. За месец дана биће одржано кадетско од 8 до 12 година у Батумију у Грузији.
Прво коло треба што пре заборавити. Док је Михајло Савић изгубио од далеко боље рејтингованог играча, остали су против далеко слабијих противника по рејтингу подбацили. Оно што се могло пратити у партији Младена Рајковића, говори да је након почетне предности, заузимања А линије и иницијативе, направио груб превид. Противник је то искористио и рутински савладао нашег представника. Надамо се да ће што пре заборавити почетну кризу резултата и већ од другог кола повратити сигурност и  поверење које имају од стране наших навијача.

.

 

Светско омладинско првенство - Индија 2016

 

Кадетско европско - Праг 2016

 

Нове наде ШК Бановци Дунав 09.06.2015.

 

РЕЗУЛТАТИ

ШК Бановци Дунав од септембра је примио нове клинце који уче шаховске кораке. Број деце која тренирају шах је увођењем шаха у школе значајно порастао. Уторком и суботом када се одвијају шаховски тренинзи, обе просторије су пуне деце где се ради у две групе.

Шаховски почетници са пуно жара, енергије и пажње прилазе шаховским тренинзима и црпе од својих предавача шаховско знање. Да се све не своди на учење, руководство клуба деци организује и турнире. Један од таквих турнира је завршен почетком маја када су се одржали Дани Кубе.

Крајем месеца могућност да им се шаховско знање и вреднује деца су искористила играјући њихов први прави озбиљан турнир и то за освајање четврте категорије. Најбољи су поред IV категорије награђени дипломама и књигама.
Четрнаест дечака и девојчица из школе шаха опробало се на турниру. Турнир је био доста уједначен. Бљеснули су они који најозбиљније раде на часу и решавају домаће задатке.
Заслужено је победио Милош Симоновић са 10,5 испред Татјане Вујасин са 9,5 и Матеје Стојановића на трећем месту са 9. Толико су имали и Данило Ђорђић, Душан Мургашки и Стефан Савић.

У школу шаха иду и два Уроша, предшколци који и ако најмлађи, пружају  достојан отпор против старијих другара.

Треба похвалити и Милу, Бориса Станишића и Бориса Пека, Младена, Лазара и Теодору. Свако од њих има једнаке шансе да напредује и оствари шаховске снове.

Ово је само почетак стварања нових клинаца који ће своја прва права искушења имати на Кадетском фестивалу Војводине у јануару месецу. До тада има довољно времена да се још много ствари научи, како би што спремнији дочекали тај турнир.

 

 

6. Светосавски кадетски екипни турнир 25.01.2015.

Резултати

 

Кадетски фестивал Војводине 09. - 13.01.2015.

Прочитај више...

 

8.11.2014. одигран 5. дечији турнир у шаху

 

РЕЗУЛТАТИ

 

 

Meморијал Николе Караклајића 21.08.2014.

Прочитај више...

 

Кадетско првенство државе 23.04.2014.

Прочитај више... 

 

 

Нове наде шаха 26.04.014.

 

 

 

Резултати

У организацији Војске Србије и удружења Живојин Мишић, уприличен је шаховски спектактл.

Зашто шаховски спектакл. Па када је у организацији и Небојша Баралић то мора бити тако.

Обезбеђен је поклон за свако дете, плус за најбоље пласиране. Такмичило се у четири категорије и то у групи до 10 година, у групи до 14, војска и аматери.

Прве три категорије су игране одмах након кратке церемоније отварања где су домаћини из Војне гимназије уприличили историјат установе која датира још од 1970.

Наког тога имали смо излагање и потпуковника који је обучен у униформу из 1914 година кратко испричао и значај Живојина Мишића једног од српских војвода.

Небојша Баралић је поздравио и Саву Стоисављевић генералног секретара Европске шаховске уније.

Звезда је ипак био Александар Инђић који је након краћег обраћања шахистима повукао први потез, након чега је кренуло 7 кола у групи до 14 година, односно у групи где су били војска и у групи до 10 играно је по Бергер систему.

Тада се приступило и самој игри. Све је функционисало као сат. Судије нису имале уопште проблема, тј. није био ни један спор. Највећи проблем је био да се поделе поклони за децу, јер их је било пуно.

У конкуренцији до 14 година победио је Михајло Радовановић испред Алексе Вујановића и Владислава Бранковића.

У конкуренцији до 10 година победио је Марко Ивановић, испред клупских другова, Лазара Ивића и Стефана Тадића.

На овој манифестацији је наступило и 5 наших такмичара и то брат и сестра Милош и Марија Станковић, Александар Савић, Илија Вуковић и Вукашин Грчић. Играли су равноправно са свима, али ипак овога пута значајнијег успеха није било.

Забележено је ипак да се Марија у групи до 10 година храбро носила са 7 дечака и извојевала и две победе, а могло је да их буде и више јер је то својим играма показала.

Уз мало више знања и среће и остали су могли да се домогну виших пласмана.
Након додела награда најбољима, домаћин се свима захвалио на сјајној представи али и удружењу Живојин Мишић на поклонима у виду шаховских фигура што је та установа добила.

Ви који нисте били на лицу места, уживајте у многобројним фотографијама, које ће вас на тренутак одвести у салу и дочарати оно што смо ми са уживањем гледали.

 

 

Летњи шаховски камп 201? 23.03.2014.

Као што то обично бива, најбољи догађаји се дешавају спонтано, без наметања и пресије.
Управо такав један догађај се десио на Младенце 22.03.2014. у једном малом месташцу крај Мачванске Митровице, Засавици.
Они који не знају на ободу села се налази природни резерват „Засавица“. Поред специјалитета који могу да се пробају, а то су производи од мангулице и магарца, љубитељи природе могу да пецају, возе се чамцима, или једноставно кампују.

Мали шахисти из ШК Срем из Сремске Митровице, ШК Бановаца Дунав и Новосађани.
Око 15 деце и 10-ак пратилаца били су сведоци једног од најлепших дружења. Све сами шахисти, али у овако лепој природи, шах је са намером остао само у малим етапама присутан, а оно што је био и циљ, дружење и игра, били су присутни све док и посљедњи посетилац није изашао, а популарни деда Мирко, чувар ове природне лепоте нас замолио да наше дружење приведемо крају.

Трчало се за лоптом, играо се тенис, храниле животиње, цртало, а ту је било доста смеха, радости и још већих и чвршћих пријатељства.
Највећи кривци за то су свакако Владимир Маштраповић који је алфа и омега шаха у Сремској Митровици, који са великом љубављу преноси шаховско знање на дечицу и Сретен Угљешић из Мачванске Митровице, који се у свету шаха нашао случајно, јер су његова деца заволела ту игру, а он спознавши лепоту, исказану храброст, бол и жељу за победом у шаху, подржао децу, не само своју већ и осталу децу да истрају у шаховским борбама.

Ово што се одиграло у суботу без икаквих стега, уз минимална финансијска средства, а произведен врхунски догађај, може пружити основицу за чешћа дружења шаховске деце, али и наметање идеја и ШСС и ШСВ да оваква дружења недостају и да се требају организовати.

 

Ето мало размишљања да будући пројекти буду усмерени у овакве кампове, зашто не и овде, а може и на неком другом лепом месту, у трајању од 10-ак дана, где ће деца поред шаховског знања стећи и много другара и лепих успомена која ће памтити за цео живот.

Пут ка кући је протекао у препричавању догађаја која су се одиграла тог дана. Ево и после преспаване ноћи, деца питају, када ћемо опет ићи тамо да се играмо...
Експеримент је успео, позитивна енергија се и код пратилаца и код деце произвела.
Звоне телефони и само речи хвале за организаторе овог дружења, односно за Срећка и Владу.

Идемо зато са новим идејама, са новом енергијом, са исказаном позитивном жељом да створимо добре људе, у нове победе.

 

 

Напредни млади шахисти у Сенти 24.02.2014.

Резултати - блиц - рапид

 

За викенд 22 и 23 фебруара у Сенти су се окупила деца из Војводине и гости из Жупаније Чонград из Мађарске.
Наших је било 20, а гостију 15. Циљ ове акције је био да се заједничким дружењем и играњем деца, али и шаховски радници приближе у комуникацији, размени идеја и остваривању још бољих резултата на такмичењима.

Из нашег клуба су учествовале Марија Станковић и Тамара Грчић. Учествовали су још и Арпад Кечкемети, Ксенија Томин, Александар Мојзеш, Акош Корпонаи, Јасмина Гајчин, Шандор Фаркаш, Марина Гајчин, Вук Жегарац, Дејан Оморјан, Данка Лалић, Мила Шокловачки, Емил Вилагош, Андор Рајшли, Адријана Ђермановић, Маријана и Миланко Билић, Илија Серафимовић, Ања Јовановић и Ласло Потроцки.

Деца су поред шаховских активности, где су одиграли два турнира, упознали и са Сентом као градићем и садржајем које Сента нуди. Турнири су се играли у ШК Сента, где је свим такмичарима током ова два дана у улози домаћина била Марија Шокловачки, која је са нескривеном енергијом, жељом, хтењем и умећем успела да освоји симпатије свих учесника.

Шаховско дружење је отворио Мирослав копања председник ШСС, а сви учесници су били смештени у хотелу Ројал.

Другог дана након Рапида, одржан је и занимљив фудбалски меч на татамију ( врста подлоге ) па су учесници по пропозицијама играли боси. Своје фудбалско умеће су показали и дечаци и девојчице, који ни на егзибицији нису одустали од победе.

Након ручка одржан је меч на 15 табли између две репрезентације. Резултат је био тесан и неважан, јер је дружење успело и оправдало уложена средства. Податак да су овај догађај пратиле и једна ТВ екипа из Мађарске и једна наша, довољно говори о самој манифестацији.

Треба запамтити ова имена, јер ће за коју годину сигурно пар њих носити и највећу шаховску титулу.

 

 

 

6 појединачно отворено првенство Земуна у убрзаном шаху за младе „Меморијал Александра Саше Црнобрње“ 17.02.2014.

РЕЗУЛТАТИ

 

17.02.2014.

„Центар за развој шаха“ из Београда у сарадњи са Шаховскoм школом „Несторовић“ задали су домаћи ШСС и новоизабраном руководству на челу са Мирославом Копањом.

Наиме, на крају турнира, у прелепом амфитеатру ОШ Михајло Пупин, била је церемонија затварања, где је сваки учесник добио награду, а по троје првопласираних, добили су следеће: првопласирани су поред два плаћена пансиона за убрзано првенство државе добили и прелеп пехар, медаљу и пригодне шаховске поклончиће, другопласирани су добили прелепу торбу за шах, која је напуњена уз шаховске поклончиће и са таблом и шаховском гарнитуром, пехар и медаљу, а трећепласирани су добили механички сат уз прелеп пехар и медаљу.

А ево и по троје првопласираних:

Код девојчица до 9 победила је наша Марија Станковић са 6,5 из 7, друга Јана Бабић са 6, а трећа Тара Радисављевић са 4,5.
Код девојчица до 12 година победила је АдријанаЂермановић са 6, друга Катарина Несторовић такође 6, а трећа наша Нада Трајковић са 5,5 из 7 одиграних партија.
Код дечака до 9 Богдан Вуковић први са 8,5, други Стефан Тадић са 8, а трећи Алекса Петровић са 7,5.
Код девојчица до 15 било их је само две, али сјајне девојчице које ће и на државном показати сјај, прва је била Анђела Сарјановић са 5, а Александра Ивковић 4,5. Оне су се такмичиле са дечацима до 15 година.
Код дечака до 12 година победио је Велимир Ивић са 7,5 испред нашег Милоша М Станковића са 7 и Милоша Милошевића са 7. Наши Илија Вуковић и Вукашин Грчић су били 8 и 9 са 5,5.
Код дечака до 15 година први је био Михајло Радовановић са 7,5, колико је имао и други Владислав Бранковић, а трећи је био Ђорђе Арсић са 6.

У групи код дечака до 12 и 15 конкуренција је заиста била много јака где су учествовали прваци Београда и Војводине Лука Будисављевић, Велимир Ивић, Вукашин Грчић, Младен Рајковић и Вук Жегарац, па су многи који су важили за фаворите пре турнира, на крају остали вез медаља.

Све похвале и аплаузи за организаторе, а Владимир Шакотић се као и на почетку турнира захвалио свим учесницима, родитељима, представницима ОШ Михајло Пупин и пожелео да овај турнир живи још дуго година. Свака часи Јасни Шакотић, Милошу Пеовићу, Ирени Несторовић, Драгану Бабићу главном судији и осталим судијама који су дали свој допринос да сви буду задовољни.

Пожелимо и ми сјајним домаћинима још пуно оваквих турнира, али и пожелимо да се и у Србији организује што више оваквих турнира, јер само на тај начин уз добар и ангажован рад тренера и деце може се доћи до врхунских резултата.

 

 

16.02.2014.

Већ увелико традиционални турнир окупио је најквалитетнију децу из скоро целе Војводине, Београда, осим централне Србије јер су тамо у току квалификације за првенство Србије.

Око 115 деце распоређених у 5 група девојчице и дечаци до 9, 12 и 15 година.
Победници добијају 2 плаћена пансион дана и уписнину на убрзаном првенству Србије. Велики и примамљиви мотив за ову сјајну децу.

Владимир Шакотић је отворио турнир, а све се одвија у сјајним условима ОШ Михајло Пупин у Земуну, можда будуће место одигравања неких квалификација ШС Београда за првенство Србије.

Код дечака је одиграно по 5 кола, где у групи до 9 води Богдан Вуковић са 5 бодова, а наш Ђоле Трајковић најмлађи учесник има 4, у групи до 12 година где учествују и наши Милош М Станковић са 3, Илија Вуковић са 3 и Вукашин Грчић са 3,5 бода, док прво место деле Велимир Ивић, Александар Демић и Лука Будисављевић са 4. У групи до 15 максималан је Владислав Бранковић са 5 док по 4 имају Огњен Стефановић и Младен Рајковић. Михајло Трајковић само скромна 2 бода за сада.

Код девочица до 9 година фаворит број 1 за сада тако и игра наша Марија Станковић има максималан учинак 4 бода из 4 партије. Код девојчица до 12 година сјајне партије бележи Нада Трајковић, али то није испраћено бодовним салдом, јер има само 2,5 из 4. Обе партије је сталала боље, али је у једној ремизирала због недостатка идеја, а у другој направила превид који је коштао партије.

У недељу се игра други део турнира, а ми очекујемо да ћемо са овог такмичења као и до сада понети још нека признања.

 

 

 

Турнир Светозара Глигорића у Батајници 02.02.2014.

 

2 фебруара на дан рођења легенде светског шаха Светозара Глигорића, истоимени шах клуб је направио дечији турнир овога пута  у порти Старог Храма Светог Архангела Гаврила у Батајници. Турир је отворио новинар Марко Даковић који је дечици испричао кратку причицу и познанство са Глигом.

Веома хладно време, јак ветар који је носио све пред собом и невреме које је захватио добар део Војводине, није спречио њих 60-ак да дођу и одиграју турнир. Калорифери су радили, али нису успели да направе собну температуру. Тек када су деца заиграла, енергија је кренула да избија како из њих, а тако и из њихових пратилаца, температура је расла и расла. Такмичила су се деца у 3 групе. После пуно узбуђења најбољи су понели пехаре и медаље, а сви учесници су добили захвалнице. Као и увек на турнирима које огранизује ШК Глига, Милош Пеовић и Драган Вуковић су људи који су својом вољом, жељом, љубави оваквим догађајима дају један посебан печат и Глига може да буде поносан на њих.
Победник код млађих дечака био је Милош Милошевић, други је био Стефан Тадић, трећи Марко Ивановић. Наш Милош Станковић је подбацио и са 4 поена заузео 8 место.
Код старијих дечака Викор Георгијев је био први, Данило Бранковић други, а трећи Милош Крстић. Нашем Вукашину је за пола бода измакло треће место. Илија Вуковић и Михаило Трајковић су заузели са 3,5 бода средину табеле.

Зато су девојчице биле сјајне. Наша Нада Трајковић прва, Валерија Георгијев друга, а трећа опет наша Марија Станковић. Тамара Грчић је била у групици девојчица са 4 освојена бода. Награде је делио Славко Дошеновић пријатељ клуба и шахиста из Батајнице који се већ годинама дружи са црно белим пољима.

Судио је проверени судијски пар Станковић – Игњатовић, потпомогнути Драганом Вуковићем и Гораном Грчићем, али они нису имали пуно посла, јер су ово сјајна деца, пред којима је сјајна будућност.

Ни снег ни временске неприлике нису успеле да покваре још једно шаховско дружење. Следећа станица је Меморијал Александра Саше Црнобрње и то шести по реду. Надајмо се да ће ова наша мала чета и на том престижном такмичењу успети да се домогне награда и медаља.

 

 

5 Светосавски кадетски екипни турнир у шаху 26.01.2014.

 

У организацији ШСВ одржан је пети по реду Светосавски кадетски екипни турнир, где су по традицији учешће узели екипе Срема, Баната, Бачке и Новог сада. По веома хладном времену на - 9 степени и снегу који је нападао у суботу, екипе су смогле снаге да превазиђу временске неприлике и боре се за престижну титулу. Играло се Бергер систем уз пола сата по играчу. За репрезентацију Срема играли су Михајло Трајковић, Вукашин Грчић, Милош Станковић, Никола Бокан, Стефан Јовановић, Тамара Грчић, Нада Трајковић и Марија Станковић. Овога пута репрезентација Срема није имала среће. И ако су били ослабљени неиграњем Илије Вуковића, али и Славка Угљешића и Алексе Зубца из Сремске Митровице и били најмлађи, пружили су сјајан отпор и свим репрезентацијама. Са Бачком су играли нерешено, са Банатом су имали и победу, али је нису искористили, а Нови Сад је извукао тесну победу од 4,5-3,5 и ако обрнути резултат такође не би био незаслужен. Екипи Новог Сада су недостајали браћа Оморјан, Бачкој играчи из Сенте и Сомбора, а Банату шампион Војводине до 14 Жегарац, али и Илија Серафимовић до 10. Све у свему, турнир је отворио секретар савеза Данко Бокан, али је ту по први пут био и председник Шаховског савеза Србије Мирослав Копања. Мало шале, јер је и претходних година Мирослав Копања отварао овај турнир, али у улози првог човека Војводине. Ту су биле и две телевизије из Каћа, али и РТВ Војводина. Петар Миличевић је неизоставни део ових дружења, без кога се не може замислити било каква манифестација коју организује савез. Репрезентације су предводили Пера Рацић (Банат), Тома Навратил (Бачку), Влада Деже (Нови Сад) и Срем ( Миодраг Станковић ). У Спенсу је по традицији играно где су за све учеснике обезбедили освежења и пецива. Било је ту и пуно навијача у виду родитеља и резерви који су облетали око столова и правили калкулације. На крају први Банат, други Нови Сад, трећа Бачка а четврти Срем. За све учеснике су обезбеђени пехари и медаље, а за четврту екипу по пласману капе као и пехар о учешћу. И тако до наредне године коју деца са нестрпљењем очекују.

 

Војвођански фестивал младих - три медаље за Бановце Дунав13.01.2014.

Прочитај више...

 

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО - АЛ АИН 27.12.2013.

Прочитај више...

 

V викенд турнир Глига - Милош донео Глигин пехар 07.12.2013.

 

РЕЗУЛТАТИ

У организацији ШК Глига, у ОШ Бранко Радичевић у Батајници одржан је рапид турнир. Окупило се равно 50 дечака и девојчица распоређених у 3 групе. Милош Пеовић, директор турнира поздравио је све присутне и у кратком обраћању истакао дугу традицију од 60 година коју има Батајница. Овај млади шаховски клуб који постоји тек 5 година, заузима све знајачније место у кадетском шаху и окупља пионире Батајнице који ће убрзо наследити своје претходнике, а како ствари стоје и превазићи.
Драган Вуковић, који чини ударни тандем са Милошем, значајно је такође допринео, да овај клуб гази незадрживо ка путу успеха. Овај двојац сигурним завеслајима, вози овај бродић пун деце на оствро успеха.

На самом такмичењу, поред деце која су редовни учесници, појавили су се и неки нови клинци. Угљеша Грчић из Бановаца Дунав, Илија и Ђорђе Трајковић из Глиге, као и деца из Путинаца са учитељицом Јеленом Бјелош, која је нова снага шаха у Срему.
Након одиграних 7 кола, у конкуренцији девојчица победила је са максималним бројем бодова Невена Радулов, испред Наде Трајковић са 6 и Ирене Радисављевић са 4,5.

Код млађих дечака вођена је беспоштедна борба и није се знао победник до краја. Ипак уз мало среће, али и знања, победио је наискуснији у овој групи, актуелни првак Војводине до 10 година Милош Станковић са 6. Толико је имао и другопласирани Илија Серафимовић, најозбиљнији кандидат да управо наследи Милоша на првенству Војводине код дечака до 10 година и узме пехар. Трећи је био Алекса Зубац из Сремске Митровице.

У конкуренцији старијих дечака, фаворит пре турнира, искусни већ за овај узраст Феђа Козаичевски је то и оправдао и са максималним учинком и победио. За друго место су се борили Коста Исић, Вукашин Грчић, Миомир Адамовић и Александар Демић. На крају са истим бројем бодова други је Коста, трећи Вукашин, а четврти Миомир Адамовић.

Награде су уручили, директорка школе Гордана Марчетић, Милош Пеовић и син и ћерка од Паје Вујасић једног од покретача и зачетника шаха у Батајници.

На крају они најмање битни, који нису имали тежак посао, јер су им то деца и родитељи омогућили, били су саставни део овог спектакла. То су судије у саставу Душан Игњатовић, Ненад Трајковић и Миодраг Станковић, удрарна тројка, која је одсудила доста оваквих турнира, а велико задовољство им управо чини суђење када је то у организацији ШК Глига из Батајнице.

Надамо се да ће оваквих турнира бити још више, да ће бити још више деце која улазе у свет шаха, јер то је пут да се шах код нас врати у путању из које је одавно изашао.

 

 

IV дечији појединачни турнир у шаху 02.11.2013.

Резултати

И четврту годину за редом, у организацији ШК Бановаца Дунав и ОШ Слободан Савковић из Старих Бановаца одржава се дечији турнир у шаху. Школа је била преплављена децом. Неки нови клинци, који су по први пут овде, срамежљиво и несигурно су истраживала оно што школа пружа. Они старији, који играју већ из године у годину, сигурним кораком улазе у учионицу где наступају, трче по школском дворишту и сигурно се у њој осећају.

Љубазност особља, пре свега спремачице Маријане која је скувала стотине кафе и послужила родитеље, директора школе, који је за сваког родитеља госта имао времена, рефлектовало се и на госте да се лепо осећају.

Сам догађај је мало каснио због техничких разлога. То кашњење и деца и родитељи су стрпљиво правдали, јер знају да је то сасвим нормално, када је шах у питању. Након интонирања химне присутнима се обратио председник клуба Миодраг Станковић и директор школе Бошко Милојевић.

Наступило је 77 деце у четири групе. Да би такмичење било квалитетно, девојчице су стављене у исту групу, а дозвољено је и Ивани Станимировић и Теодори Ињац да наступају са старијим дечацима.

Дошла су деца из Сремске Митровице, Смедерева, Кикинде, Зрењанина, Новог Сада, Панчева, Београда али и деца из наше општине. Наступали су државни прваци. Било је то једно квалитено такмичење 7 кола, уз темпо од 20 минута по играчу.

Код млађих девојчица, неумољива је и ове године била Нада Трајковић, испред своје љуте противнице, али и добре другарице Маријане Билић, а трећа је била Ања Шакотић. Наша Марија Станковић се није најбоље снашла па је завршила на 8 месту, а Тамара је била нешто боља па је заузела 7 место.

Код млађих дечака, све су очи биле упрте у Милоша Станковића и његову борбу за прво место против Алексе Савина. Ипак фаворит из сенке, Илија Серафимовић заслужено је победио и узео пехар. Алекса је био други, а Милош трећи. Бивши шампион до 8 година Јаков Петрић био је четврти.

Код старијих девојчица, у одсуству Теодоре Ињац и Иване Станимировић, Драгана Црнобрња је имала више проблема са млађим девојчицама, а мање против оних старијих. Ипак на крају прво место испред, друге Трајковић Исидоре и треће Иве Лоле Ковач.

Велика борба је вођена код старијих дечака ( и девојчица ). Теодора Ињац је водила велику борбу за прво место са Вуком Жегарцом. Ту им је претио и Коста Исић, Вукашин Грчић, Миланко Билић, Илија Вуковић али и Ивана Станимировић.

Ипак задње коло је донело расплет за медаље. Први кроз циљ је прошао Вук Жегарац, испред Теодоре Ињац и домаћег Илије Вуковића. Остали су кратих рукава и са сузама остали.

За првих 8 у свакој групи, а било их је четири, подељени су поклони, али и за најмлађу девојчицу Даницу Маштраповић и најмлађег дечака Ђорђа Трајковића.

Директору школе је уручена шаховска гарнитура, судијама мајице, захвалнице РТВ Стара Пазова и ОШ Слободан Савковић, као и Јасни Шакотић из Центра за развој и унапређење шаха.

Деца су послужена освежењима и сендвичима, али и родитељи који су имали учионицу у којој су у паузама ћаскали, размењивали искуства и мишљења, а све са истим циљем, а то је да се шах у нашој земљи и на нашим просторима унапреди и што више развије.

Судије у саставу Владимир Маштраповић, Душан Игњатовић, Милош Пеовић, Драган Вуковић и Славко Азарић допринели су да све протекне у фер и коректној атмосфери.

Јелена Станковић и Биљана Грчић су пружале логистичку подршку овом догађају.

Награде су делили Миодраг Станковић, Душан Игњатовић, Славко Азарић и Бошко Милојевић.

На крају забележена је заједничка фотографија свих учесника, али и неколико родитеља који су пожелели да се сликају поред будућих шампиона.

 

 

Европско првенство у Будви 09.10.2013.

Прочитај више...

 

Глига матирао Шаховски савез Србије 31.08.2013.

 

Резултати

Бранко Боговац може да буде поносан на своје ученике, док их онако уз благи осмех гледа однекуд. Четврти по реду турнир Глиге ове године и 2 пореду меморијал Бранко Боговац, одиграо се у порти новог храма Рођења Пресвете Богородице у Батајници.
Председник организационог одбора Милош Пеовић се и овај пут обратио учесницима и пожелео им пуно успеха на овом турниру. Свесрдну помоћ је имао у Драгану Вуковићу, без кога овај турнир не би могао да се одржи на овако врхунском нивоу.
Четири групе, четири пехара, 12 медаља, велики број књига, шаховске табле и фигуре роковника и осталог пропратног шаховског материјала било је спремно да буде подељено најбољима. Али одлични организатори су за свако дете припремили поклон да им остане у лепом сећању овај одлични турнир.

Лекцију како треба да се направи турнир, треба да научи ШСС који на свом најзначајнијем догађају, подели пехар и медаље, љубазно се насмеши и каже: „децо видимо се идуће године“.
Ах да, заборавих да кажем да ШСС направи и „симболичну“ котизацију од 800,00 динара и наравно „повољни“ пансиони за учеснике и пратиоце.

Глига им је показао како се прави турнир, како се гледају и уважавају ови мали шампиони, како се могу наћи спонзори којих још увек има. Зато је за децу овај пут све било бесплатно. Позивни турнир је успео и тешко да ће га ико надмашити.
Све је блистало у порти. Прелеп шаховски амбијент, велика борба, пуно суза, радости, саставни део сваког турнира пратили су нас до седмог коначног кола, када су се пронашли победници. 71 дете је почашћено са сокићима, чоколадицама и пецивима, а родитељи, пратиоци и тренери са кафом и освежењима.

И ако је било напорно и стресно у неким моментима, деца, родитељи, али  и судије су показали да су достојни боравка у оваквом здању.

Можемо само да пожелимо ШК Глиги још пуно овако успешних турнира, јер су они то и заслужили.

На крају победница код млађих девојчица је била Јована Срдановић, код старијих девојчица Александра Ивковић, код млађих дечака Александар Мојзеш, а старијих дечака Младен Рајковић.

 

 

Вук и у Зрењанину немилосрдан 29.08.2013.

 

Поводом градске манифестације Дани пива који се по 28 пут одвија у Зрењанину, вредни, ажурни и шаховски радници из ШК Пролетара су били домаћини за 27 учесника.
Браћа Рацић, Пера и Драгољуб су беспрекорно обавили улогу судија, али и организовали цео догађај, уз помоћ Туристичког центра града Зрењанин.
Свако дете је било послужено од љубазних домаћина, и добило по пригодну награду.
У истој групи су наступили сви што је била још једна драж, па смо имали и оне који су рођени 2005, али и 10 година старије.
Вођена је беспоштедна борба у којој је још један јак рапид турнир, попут оног у Бановцима за Видовдан освојио Вук Жегарац из Црепаје.
Могло би се рећи и убедљиво, јер је имао само један реми уз 6 победа. Имена попут Беседеша, Жегарца, Шуковића, Адамова, Илинчића, Зарина и других обећавала су заиста један прави спектактл.
У таквој конкуренцији, после почетног пораза Вукашин Грчић члан ШК Бановаца Дунав, заузео је високо 4 место у укупном пласману. Пошто су касније награде дељене на млађе и старије, Вукашин је добио сребрну медаљу и доказао да мајстор за убрзани шах. Међу дечацима надметале су се и девојчице од којих је најбоља била Данка Лалић испред Теодоре Рацић и Адријане Ђермановић.
Од ШК Бановаца Дунав такмичили су се и Илија Вуковић са 4 поена и Марија и Милош Станковић са по 3 поена.
Сјајна представа је завршена, а већ ове суботе чека нас ново дружење у сличном саставу овај пут у ШК Глига у Батајници.
Град Зрењанин ће имати о чему да прича, јер је и овај пут младост победила и показала да се на њу треба рачунати.

 

Шта нас очекује у Будви 27.08.2013.

 

Сјајне дискусије Зорана Станимировића и Драгана Лалића на једном форуму, очеве сјајних девојчица Марије Станимировић и Данке Лалић, навеле су ме да загребем по скорој историји европских кадетских шампионата, пред Будву 2013. Тачно сам кренуо 2003 године од Будве па  до 2012 у Прагу. Оно што је поражавајуће за нас као шахисте и нашу државу, али и за оне најодговорније тј. шаховске функционере јесу само 3 освојене медаље. 2006 Андреа Винце до 12 година заузела је 2 место, а Марија Ракић до 14 такође друго место. Две године касније 2008, Андреа Винце осваја још једну медаљу овај пут бронзу до 14 година и ту је крај нашим медаљама. Питамо се где је сада Андреа Винце. Данас, резултати воде на турнире у Мађарску, али некада једна од наших најталентованијих девојчица, изгубила се у мору просека. На жалост, због небриге оних најодговорнијих или још пре нестручности истих, просек чека и многе друге. Дечаци су у последњих 10 година свој највећи домет имали до освојених 5,5 поена из 9, што је било недовољно за медаљу. Шта можемо да очекујемо у Будви 2013? Хм, по свим досадашњим показатељима ништа више од онога што је било претходних година. И тако док  будемо тражили и прозивали кривце, други вредно раде, исправљају своје грешке, а ми таворимо у просеку. Докле? Па дотле док нас буду водили они који то засигурно незаслужују.

 

(НЕ)БРИГА О МЛАДИМА 16.07.2013.

 

Сезона годишњих одмора је у току, деца су на заслуженом распусту. И активности клубова и савеза су лагано утихнули, мада по природи ствари, непрестано се нешто дешава.
После Европског школског у Новом Саду, па Кадетског првенства Европе у Будви има 3 месеца. Довољно времена да се са децом још ствари одради и да што спремније дочекају то такмичење. Очекује се одлазак великог броја такмичара из Србије у братску Црну гору.
Оно што је провејавало годинама и што и ове године провејава јесте брига Шаховског савеза Србије о младима, али само на папиру. Од школског у Новом Саду је прошло скоро месец дана, а Шаховски савез Србије се још није огласио. Они се држе прописаног и по командној одговорности пребацују лоптицу до опет најодговорнијег Вукотића, председника савеза.
Као клуб смо се огласили и поставили питање путем електронске поште какав је план и програм активности ШСС за кадете који ће бити учесници у Будви и Ал Аину. Наравно, после пар дана добили смо одговор, али само путем телефона да сем „Летњег кампа за младе и перспективне“ неће бити ништа, тј. никаквих састанака, смерница итд.
Драги родитељи, тренери, председници клубова, засуците рукаве као и до сада и спремајте децу, не очекујући помоћ ШСС.
Био је и предлог да се направи и састанак са кадетским шампионима и њиховим тренерима и родитељима око пута за Ал Аин. Колико смо чули и за пратиоце ће бити обезбеђен смештај, али је проблем авионска карта. Већ сада је ШСС требало да зна оријентациони број путника за далеке УАЕ и организује и чартер лет, који би био сигурно далеко повољнији од редовних летова.
Какви проблеми могу настати ка тим далеким дестинацијама, могу најбоље да опишу родитељи који су путовали у Бразил пре две године. Од кашњења превоза до јурњаве по аеродрому и коначно када се стигло на аеродром у Бразилу, по систему снађи се...
Наравно има и квалитетних људи у савезу попут Мићка Миливојевића, али на жалост он не може све сам. Надамо се да ће томе ускоро доћи крај и да ће скором променом руководства у савезу ствари кренути у позитивном смеру и онако како треба да буде.

 

 

Вук однео пехар у Црепају 29.06.2013.

 


Прелеп дан се пробудио изнад насеља Сунца и обећао да ће тако и бити док се деца у том насељу буду такмичила. 28 деце из Новог Сада, Београда, Сремске Митровице, Црепаје, али и деца из ШК Бановаца Дунав борила су се за пехар.
Као и задњих пар година пехаре, медаље и захвалнице је обезбедио САЛОН ПЕХАРА ЈОВАНОВИЋ из Аранђеловца, а покровитељи су СО Стара Пазова, али и МЕДИУС, који је обезбедио 3 ваучера од по 5000 за овај турнир.
Пре почетка турнира учесницима се обратио председник клуба Миодраг Станковић који се осврнуо на успешну сезону и поводом тога, дечици клуба која су вредно тренирала током целе године,  такмичила се и донела вредне резултате, уручио вредна признања у виду шаховских табли, књига, привезака, а највреднији дар МЕДИЈУС-а тј. ваучер од 5000 хиљада кадетском прваку државе у шаху Марији Станковић.
Окупио се изуетно квалитетан састав са Предрагом Даниловићем, Вуком Жегарцом, Михалом Радовановићем, Ацом Демићем, Драганом Црнобрњом и уз наше, Наду, Марију, Тамару, Вукашина, Михаила и Милоша очекивао се неизвестан и узбудљив турнир.
Тако је и било. Јер се и након завршетка свих партија није знао победник, јер су Вукашин Грчић из Бановаца Дунав и Вук Жегарац из Црепаје сакупили по 6 бодова. Онда је на ред дошао и Бухолц, па је по додатним критеријумима победио Вук.
Треће место заузео је Предраг Даниловић са 5,5, четврто Михајло Радовановић, пето Нада Трајковић, 6 Драгана Црнобрња, 7 Михаило Трајковић, 8 Аца Демић, 9 Милош Станковић и 10 Илија Вуковић.
Свих 28 учесника је добило по неку награду, па су се делиле награде за најмлађег учесника, најборбенијег и приказани фер плеј.
Сва деца, али и њихови пратиоци заслужили су признање на приказаној фер и коректној борби.
Награде је делио ФМ Славко Азарић, тренер и играч Бановаца Дунав, а беспрекорно су обававили судијски део Душан Игњатовић и Ненад Трајковић.
У паузама деца су имали освежења, пецива и статкише и имали су заиста једно прелепо шаховско дружење што се по њиховим осмесима на крају и видело.
Већ сутра нас очекује сениорски турнир, где је један од гостију и ВМ Бошко Абрамовић селектор репрезентације.

резултати

 

 

Довиђења Нови Сад, видимо се у Будви 27.06.2013.

 

 

Резултати

Европско школско у Новом Саду је завршено. Велелепна сала Мастер центра је остала пуста. Склопљена су права дечија пријатељства. Нови мостови су направљени између деце учесника. У задњем колу угледах како мали дечак из Турске прилази дечаку из Србије, „баца му пет“ и бодри га да победи и ако обојица имају по 4,5 поена. Овај му узвраћа. Сигурно је још таквих ситуација било. Управо је спорт средство које помаже решавању многих светских проблема, разлика у култури, обичајима и вери. Спорт је тај који спаја. Сведоци смо да се то управо ових недељу дана и одигравало.
Оно шта је забележено за шаховским таблама радује, али из самих резултата може да се извуку поуке.
Најбројнија делегација је дошла из далеке Турске. Са правом су се надали великом броју медаља, које су заслужено и освојили. Свака част за Турску, јер кроз озбиљан приступ, односно пројекат иза којег је стала држава даје резултате. Не тако давно, ВМ Драган Шолак је прешао у Турску федерацију да игра. Ускоро ће и ови клинци пробити рејтинг од 2600, а онда и незадрживо грабити у 2700. Један од таквих је свакако Али Маранди Кемил Кан. Лакоћа са којом је он играо у групи дечака до 15 говори томе у прилог. Његових скоро 2400 рејтинг поена следеће године ће значајно да се повећа.
Треба свакако похвалити и остале земље попут Азербејџана, Израела и Енглеске које такође пуно улажу у своју будућност. Русија је дошла са својом дечицом, али се од њих много више очекивало.
Оно што би нас као земљу требало да занима јесу наша деца и њихов даљи развој. Да ли је Србија спремна да се озбиљније позабави овом децом која несумљиво много вреде, али без јасног плана, онако стихијски, залутаће се неким другим дужим путем, а онда је циљ много даљи. Освајачи медаља за Србију су Лука Будисављевић до 9 година  бронза, Велимир Ивић до 11 бронза, Стефан Стојиљковић до 15 сребро иза сјајног Али Марандија и у групи девојака до 17 бронзана је била Мила Жарковић, а сребрна Јасмина
Гајчин.
На овом првенству играчи из Србије су могли мало, али не и баш много више.
Млади шахисти из Бановаца Дунав су се храбро носили са својим вршњацима. У неким ситуацијама је недостајало и мало више концентације и стрпљења да се дође до којег бода више. Ово је свакако огромно искуство које ће они понети кућама и у кућним и клупским анализама сагледати како даље, брже и боље. Марија Станковић је само сакупила 3,5 бода, али је и показала да је са правом првакиња државе до 8 година и да време ради за њу. Милош Станковић је био 20-ти са 5 поена, Вукашин Грчин са 4,5 делио 24 место, а Илија Вуковић са 3,5 35 место, сва тројица у групи дечака до 11 година.
Свака част за организацију, организаторе, судије, родитеље и тренере, а највећи аплауз свакако за децу која су и била на нивоу овог спектакла.
Будва, септембар је близу, а ако би се могло време премотати, исти ови учесници би се само преселили у Црну Гору и уз звуке таласа и мирис мора почели да свирају нову шаховску симфонију.

 

 

Бановци Дунав у сусрет Европи 20.06.2013.

 

 

Европско школско првенство само што није почело. Нови Сад ће у периоду од 21 до 27 јуна, 2013 године бити домаћини деци Европе у шаху.
Према последњих пријавама само што се није додирнула бројка од 300 учесника. Биће то сјајна прилика деци из Србије да покажу шта знају и да се надигравају са најјачом децом из Европе.
Све је спремно, сала на Новосадском сајму у Мастер центру је феноменална. Само се чека да Петар Катанић Вујић као главни судија означи почетак, а он је предвиђен за 15 часова 21 јуна.
Оно што наш клуб радује је да ће се деца из нашег клуба по први пута наћи на европској смотри. Част да бране углед нашег клуба су: Марија Станковић до 9 година, Милош Станковић, Вукашин Грчић и Илија Вуковић до 11 година.
Као један од десет судија на овом турниру биће и Миодраг Станковић.
Пожелимо свима пуно успеха на овом такмичењу и надамо се да ће деца из Србије на овом првенству да се боре за што више медаља.

 

 

Сента – море смеха 18.06.2013.

 

У недељу 16.06. у Сенти је уприличен један феномелни дечији фестивал под називом „ Море смеха“.
Повод тог фестивала који се по четврти пут одржао у Сенти је завршетак школске године и почетак летњег распуста.
Малена експедиција из Бановаца Дунав на челу са председником клуба, а на позив Марије Шокловачки из ШК Сенте, уживала је у тим чаролијама.


Екипа се прво запутила у „ШК Сенту“ у њихов клуб где су првенствене мечеве играле њихове две екипе.
Од 12 часова је кренуо фестивал и трајао све до 20 часова. На жалост и ако је деци из нашег клуба било прелепо, морали смо да се око 16 часова опростимо од љубазних домаћина и кренемо на пут кући.
На 30-ак пунктова су били постављени шатори, где су деца кроз приказану игру, вештине, знање, умешност испуњавала одређене задатке за шта су била награђена боновима у вредностима 1,2, 5 и 10. За те исте бонове, деца су могла да купе вожњу на коњу, скакање на трамболини, спуштање низ тобоган, куповина играчака и слаткиша.
Једно незаборавно дружење са тамошњом децом остало је иза нас, а наша се деца вратила задовољна кућама у препричавању прелепих момената која су у „Мору смеха“ доживела, пливајући у том смеху, енергији и позитивном таласу који нас је носио све до Бановаца Дунав.

 

 

 

Одигран дечији турнир "ГЛИГА" у Батајници, Бановци Дунав убедљиви 08.06.2013.

Резултати:

девојчице

дечаци

старији дечаци

 

 

Шибицарење кадетских селектора пред Европско школско у Новом Саду! 04.06.2013.

 

Сви добро знамо игру коју виђамо испред бувљака где један врти, а други погађа испод које од три кутије за шибице се налази куглица, а у ствари нема је нигде. И док пар њих чувају стражу да полицајци не наиђу, ојадише јадне грађане. Овога пута се у тој улози у шаху налазе наши селектори за кадете и то Ирина Чољушкина и Зоран Арсовић. Зашто? Избор деце коју јсу они у име  ШСС делегирали да учествују о трошку савеза на предстојећем Европском школском у Новом Саду.
Не улазећи у њихову стручност, тј. завршени факултет, познавање психологије, педагогије итд. гледам у предстојећи догађај где је ШСС домаћин Европског школског првенства у шаху.
Наш шах клуб је већ раније донео одлуку да на том првенству пошаље што више деце да би она играла са децом из других земаља и стекну што више неопходног искуства. Идеална прилика и сјајни услови за нашу децу, јер нису у обавези да буду у званичним хотелима. Котизација од 50 еура и није велика, обзиром да знамо колике су котизације на светским и европским смотрама.
Оно што је наш шах клуб заболело и на шта скрећемо пажњу јесу „лоби групе“ , „кланови“, „банде“ , „скупине“ већ како их ко зове које су заступљене у савезу. Лично задржавам се на првој, а то је лоби група. Ти мени, ја теби, он овом и тако у круг, тако се то завршава на нашој шаховској позорници.
Разумимо и то, да се изађе неком у сусрет, да се учини уступак, прогледа кроз прсте, јер смо сви ми људи од крви и меса, али да се ломе копља преко деце, у коју се људи из ШСС куну, али само на папиру, то им нећемо дозволити.
Да све није како треба сведочи и податак да званичног списка деце која су делегирана од ШСС публикованог на сајту и нема, јер када би се поједина имена појавила, познаваоци кадетског шаха остали би затечени.  Овога пута нећемо о именима, а ако нам селектори учине ту част и то публикују, биће нам велико задовољство да то и искоментаришемо.
Наш ШК Бановци Дунав су једни од ретких клубова, који са несмањеном пажњом и вољом ради на позитивном имиџу на нашој шаховској сцени. Наша деца су добро позната свим шаховским познаваоцима, а њихови резултати, не могу остати непримећени. Многобројни турнири у којима је наш клуб учествовао даје нам за право тако нешто.
Ту је и сениорска екипа која је ове године изборила пласман у другу лигу, бележи сјајне резултате, па је ове године била и осма ( 8 ) на недавно завршеном првенству иза 7 прволигаша.
Наш клуб треба да се поштује и цени у шаховским круговима, али многима туђи успех неодговара, јер је свој лош рад најбоље поправљати по ходницима, ВЦ-има и разним помоћним средствима, како би пулени ( ученици ) бележили што боље пласмане, па нас овако „ награђују“.
Ми се тим средствима не користимо. У нашој школи ради један скромни тренер, а пре свега сјајанчовек ФМ Славко Азарић који својим личним примером, понашањем и приступом показује својим ученицима пут до звезда.
Наша најмлађа такмичарка Марија Станковић је у својој конкуренцији доста успешно и супериорно победила у групи девојчица до 8 година на недавно завршеном првенству и по мишљењу многих требала да нађе место међу 6 девојчица. Ако то није она, зашто није Невена Ђорђевић или Маријана Билић, можда нека друга.
Лоби групе, нисте ви криви већ вам је то допустио глава куће, а то је госп. Миодраг Вукотић, јер да вам он то није дозволио, ви никад и не би били селектори репрезентације, поготово дечије ( читај педагогију и психологију).
На сву срећу, овим језиком којим пишемо говори већина родитеља, већина разумних и добронамерних људи, који пуно свог слободног времена улажу у нашу будућност, у нашу децу, а ШСС им ништа није дао нити даје.
Вама је на сву срећу господо остало још јако мало времена да радите та недела. Уживајте још мало, јер све више има оних који вам не верују и добро знају ваш систем рада, односно нерада. Када сте посетили један дечији турнир у Војводини. Пошто сам учесник скоро сваког, ни на једном вас нисам видео. Шта радите на кадетском првенству, гледате ваше ученике, зашто....
Остаје ипак горак укус, али „лоби господо“ машина се захуктала и незадрживо гази такве попут вас. Ваше време, лажи, превара, шарених лажа пролази.
Ипак ћете гледати црвене, плаве, жуте и сиве мајице са натписом ШК БАНОВЦИ ДУНАВ још доста година, па и у Новом Саду, а ми вам желимо пуно среће у животу и да пронађете неки поштенији посао, јер овај очигледно није за вас.

 

 

7 кадетски фестивал Србије

Прочитај више...

 

 

 

Други дечији турнир ШК Глига 03.02.2013.

У порти нове цркве у Батајници Богородичин храм, у знак сећања на највећу легенду српског, али и југословенског и светског шаха Светозара Глигорића Глиге који се 02.02. пре 90 година родио, ШК Глига на челу са Милошем Пеовићем и Драганом Вуковићем је направио дечији турнир.
Учествовало је 62 такмичара. Порта је била пуна, јер су поред деце, многобројни шаховски радници и родитељи дошли да подрже овај догађај. Атмосфера је била величанствена. У уводним речима скромни Милош Пеовић, се вратио 4 године уназад када је и оформљен ШК Глига као и неостварене жеље да Глига лично дође и ако је имао у плану...
Играло се у 3 групе: млађи дечаци, старији дечаци и девојчице сврстане у једну групу, 7 кола, два пута по 15 минута. Дошла су деца из Смедерева, Зрењанина, Младеновца, Сремске Митровице, Бановаца и наравно најбронија деца из Београда. Окупио се квалитетан састав у све три групе и виђене су заиста лепе борбе.
Најнеизвесније је било код млађих дечака, где су се смењивали у вођсвту Милош Станковић, Матео Васић, Вукашин Грчић, Илија Вуковић. На крају је победио Матео Васић из Смедерева кога очекује Кадетски фестивал Централне Србије. Он је показао најстабилнију форму и испред Вукашина Грчића са истим бројем бодова тријумфовао. Александар Демић је из прикрајка уграбио 3 место, а Милош Станковић се морао задовољити са 4 местом. Туга на лицу се могла видети на лицу кадетског шампиона Војводине, али биће још турнира...
Незадовољан је био и Алекса Савин који се касно пробудио, као и Илија Вуковић који је у задњем колу могао до тријумфа и медаље.
Код девојчица убедљива је била Александра Ивковић из Младеновца, која је освојила свих 7 поена. Друго место заузела је Теодора Рацић са 6 поена, а треће Теодора Ињац са 5 поена.
Треба истаћи да су у веома јакој конкуренцији наступиле и Марија Станковић и Тамара Грчић из ШК Бановаца Дунав. Оне су сакупиле по 3 поена.
У најјачој групи наступило је 10 дечака. Ту су били Младен Рајковић, Михајло Радовановић, Вук Жегарац, Феђа Козаичевски, Марко Ложајић, Михаило Трајковић и други.
Младен је показао да је ипак тренутно најспремнији и заузео прво место са 6,5 поена. Други је био Марко Ложајић са 5, колико је имао и Михајло Радовановић. Најнепопуларније 4 место у старијој групи заузео је Вук Жегарац са 4,5 поена. Ипак, он је јунак дана, јер је смогао снаге да дође на овај догађај и ако је имао непреспавану ноћ. Његова бака је претходно вече сломила ногу и на њен наговор ипак отишао на турнир. Она је његов верни пратилац свих ових година његове кадетске каријере, па се он са разглогом забринуо. А он се на овом турниру борио не као Вук него као Лав. Ипак није се могло даље од 4 места. Браво Вуче.
Браво и за организаторе који су потпомогнути судијским паром из ШК Бановаца Дунав, Душаном Игњатовићем и Миодрагом Станковићем уз непроцењивог Владимира Маштраповића из Сремске Митровице изнели овај прелеп догађај. Награде је уручио ВМ Бранко Тадић. Деца су у паузи имала и освежење и грицкалице, а родитељи и кафу.

У 15 часова огромна сала је остала празна, али су се још осећали звукови фигура и тактирање шаховских часовника, а Глига нас гледа и смеши се....

РЕЗУЛТАТИ:

Девојчице

Дечаци старији и млађи

 

 

 

4 СВЕТОСАВСКИ КАДЕТСКИ ЕКИПНИ ТУРНИР У ШАХУ 27.01.2013.

Већ по традицији, окупиле су се екипе Срема, Баната, Бачке и Новог Сада и укрстила копља на 64 поља. На осам табли од којих на задње две и девојчице борило се уз темпо игре од пола сата по играчу. Турнир су по традицији отворили председник Мирослав Копања и секретар Данко Бокан. У улози супервизора се нашао Петар Милићевић који је то беспрекорно обавио.
Овога пута Нови Сад је био први, Банат други, Бачка трећа, а екипа Срема већ по традицији четврта. Дружење је било ревијалног карактера, па су се деца поред шаха, међусобно дружила, а у паузама се и интересовала за меч између Новака Ђоковића и Енди Мареја. ШСВ се потрудио да се деци обезбеде пециво и освежења у виду сокова и воде, а на крају су поред пехара и медаља, дељене хемијске, календари, разгледнице и шаховски журнали.
Једно лепо дружење потпомогли су и пратиоци који су се подсећали недавних дешавања са војвођанског фестивала, али и са причом за предстојеће догађаје. Један од најважнијих је наравно кадетски шампионат Србије, али и првенство Европе за децу од 7 до 17 година, које ће се у јуну одиграти у Новом Саду.
Очекује нас заиста много догађаја у 2013 години, али све то мора бити праћено једним добрим радом са децом, заокруженом финансијском конструкцијом, која већини ствара додатан проблем.
Награде су делили секретар Данко Бокан и Миодраг Станковић из ШК Бановаца Дунав.
Виђени су бројни шаховски радници: Влада Деже, Небојша Даниловић, Богољуб Данковић, Љубиша Кузмановић, Душан Игњатовић, Пера Рацић, Драган Ћирић и други.
Лепо дружење шаховских радника и деце већ у овој години може бити заокружено, можда у августу дечијим летњим кампом, где би предавачи из клубова Војводине, 10-ак дана радила са децом која су жељна стицања нових знања и најталентованијом децом Војводине.

 

 

Кадетски фетивал младих 13.01.2013.

Прочитај више...

 

 

Додела новогодишњих пакетића и осврт на протеклу годину 29.12.2012.

 

Ближи нам се крај ове 2012 године. Већ за који дан стижу нове обавезе у 2013 години.
Ова 2012 година памтиће се у историји нашег клуба као једна од најуспешнијих година, а ова јесте најуспешнија година. Освојили смо 3 место у финалу Купа Војводине и пласирали се у финале Купа Србије где смо укрстили копља са прволигашким екипама, освојили прво место у 3 лиги, тј. војвођанска лига група Срем и пласирали се у другу лигу.
Што се тиче кадета, ове године смо са њима имали сигурно највише задатака, поред школе шаха, они су имали кадетска такмичења Војводине и Србије, где имамо једно 3 и једно 4 место у Војводини. Након кадетског, кадети су заузели место у другој екипи Бановаца Дунав и носили се са сениорским саставима 4 лиге, тј. Сремске лиге. У овој години циљ нам је био да стекну неопходна искуства и да следеће године заиграју знатно боље и са бољим резултатима.
Клуб је организовао доста брзопотезних турнира, Видовдански турнир за децу и посебно за сениоре, где су наступили један бивши и један садашњи селектор, велемајстори Синиша Дражић и Бошко Абрамовић. Тада нам је у госте дошао и ВМ Бора Ивков, највећа жива легенда југословенског шаха. У мају месецу смо били организатори у Кући фудбала једног велелепног догађаја под називом: Шаховски четворомеч Стара Пазова 2012. Наступиле су репрезентација општине, омладинска репрезентација Србије, универзитетска репрезентација Србије и универзитеска репрезентација Мађарске. То је био догађај који никог није оставио равнодушним.
Било је ту и сјајних дечијих турнира, од тога један традиционални у ОШ Слободан Савковић, где се окупља дечији шаховски крем из целе Србије. Пред крај године, у клубу је одржан и категорни турнир, који је уједно представљао и генералну пробу пред Кадетски фестивал Војводине.
Деца су учествовала на многим дечијим турнирима у Војводини и бележила сјајне резултате.
Као шлаг на торту дошло је и признање нашем клубу од општине, која нас је подржавала кад год је то требало, али и пратила наше резултате и на крају нас наградила. Признање, тј. диплома као једном од најуспешнијих клубова у општини заувек ће красити просторије клуба.
На крају године одржан је и 30-ог децебра тренинг, где је дошао и Деда мраз и поделио деци и тренеру поклончиће, наравно по традицији. Тако је било и прошле године. Деца су била одушевљена, јер нису заборављена од клуба. Радости и срећи није било краја. Пошто се Деда мраз појавио на крају тренинга, затекли су се и родитељи који нису крили одушевљење овим гестом клуба.
Пожелимо свим људима, а нарочито шахистима и шаховским радницима, много здравља и среће, довољно мудрости и пара, али и љубави у наступајућој 2013 години.
Да будемо бољи људи, маме, тате, баке, деке, синови и кћери, другари, како би нам свет био лепши, јер се добро добрим враћа.
Срећна Вам свима Нова 2013 година

 

Kaтегорни турнир ШК Бановци Дунав16.12.2012.

После пар недеља и велике борбе, завршио се кадетски турнир у Бановцима Дунав. Веома хладно време, снег и остале временске неприлике, уз згуснут распоред ове дечице, само је заталасало ову храбру децу, која су неуморно, некад и по цео дан имала дружење са шаховским фигурама. Можда мало и форсирано, деца су без поговора и чак са радошћу прихватала овај густ распоред. И тако док су се једни данас борили у Београду, други у Новом саду, па након мале паузе, уследило је и задња два кола, где се одлучиовао победник.
Можда наследница Алисе Марић, наша Нада Трајковић, уз неисцрпан извор свежине, снаге и знања, успела је да победи испред, фаворизованог Вукашина Грчића и њеног брата Михаила Трајковића. Она је имала максималан учинак и показала да је тренутно најспремнија у нашем клубу.
Михајло Предојевић, Лука Личина и Милош Станковић заузели су са 4 бода од 3 до 6 места. Илија Вуковић, Александар Предојевић и Марија Станковић узели су по 3 бода и поделили су од 7 до 9 места. Десета је била Тамара Грчић, а последњи Борислав Петровић који је на крају одустао.
Ово је уједно била и последња припрема пред 20 војвођански шаховски фестивал. Надамо се да ће ова деца тамо и показати да се на њих озбиљно рачуна и да нас неће разочарати. Управо досадашњи резултати нам дају наду да ће овај клуб после 14 јануара 2013 бити ботатији за још коју медаљу.

Резултати

 

 

 

Дечији турнирШахматни кружок Нови Сад16.12.2012.

У ОШ Жарко Зрењанин у Новом Саду, одигран је традиционални дечији турнир. Овога пута због лошег времена, окупило се око 90 деце која су жељно ишчекивала почетак. Сусрет су отворили секретар ШСВ Данко Бокан и председник ШСВ Мирослав Копања. Судиле су искусне и реномиране судије ИА Богољуб Данковић и ИА Милан Миладинов, а помагали су им Марија и Жељко Медар, Станислава Недељковић, Петар Милићевић и још пар волонтера.
За разлику од прошле године, турнир је протекао у изванредној организацији. Домаћин се потрудио да сви буду задовољни. Велики број награда у виду капа, ,мајица, књига, медаља и пехара никога није оставио равнодушним. Услужно особље из кухиње је припремило сендвиче, сокове, кифлице, кафе, како би деца, али и пратиоци, могли да се окрепе. Спремачице су се и ако је била недеља уз осмех и љубазну реч гостима показали да је Нови сад заиста град  добрих  и љубазних људи.
Такмичили су се ученици из различитих крајева Војводине. Оно што је добро, окупила су се деца, која турнире не деле на мале и велике и која ће у будућности представљати нашу земљу.
Вукашин Грчић и Милош Станковић су учествовали у конкуренцији дечака од 3 до 4 разреда, као и Тамара Грчић код девојчица, док је најмлађа Марија Станковић учествовала у конкуренцији од 1 до 2 разреда. Оно што је најважније вратили смо се са четири пласмана међу прва три. Марија Станковић и Тамара Грчић у својим групама су освојиле 3 место.
У нама најзанимљивијој групи, Милош и Вукашин нису могли боље. Један је био први, а један други. Вукашин са освојених 5,5 поена из 6 кола заузео је прво место, док је Милош у директном дуелу са Дејаном Оморјаном победио и заузео друго место са 5 бодова. Свака част за ШК Бановце Дунав, рекли су домаћини. У тако добром расположењу, испраћамо их са жељом да се и са кадетског такмичења врате са што више медаља.

 

 

Кадетски фестивал Београда 16.12.2012.

У ОШ Павле Савић у Београду, одигран је квалификациони турнир за Кадетско првенство Србије 2013.
ОШ Павле Савић у Београду, када ШС Београд није могао да пронађе адекватан простор и домаћинство за овај број деце, изашао је у сусрет и задњих пар година ту се и играју квалификације.
ШС Београда се и ове године потрудио да што више искомерцијализује тај догађај, али и да га дискредитује до граница које су на ивици регуларности.
Оно за шта се Роберт Фишер борио, а то је створити што боље амбијенталне услове за игру, ШС Београда, некада и сам домаћин том великану и ове године прави лакрдију од првенства.
Према речима многих родитеља из Београда, а при том се мисли на ону децу, која у нашем шаху нешто значе, нису сагласни на темпо игре од пола сата по детету, као и да се турнир игра у 2 дана. То је више пута на различитим званичним и незваничним састанцима и сусретима и предлагано, али даље од предлога се није отишло. Срамота за ШС Београда. Званичници из ШС Београда се нису задржали на томе да покажу своју неспособност.
Пошто се играло у учионицама, које су предвиђене да у њима борави 30ак деце, ШС Београда је показао и доказао да у једној учиници може да буде и више ђака и то дупло. Може се замислити како је то све изгледало, а то најбоље знају деца која су тамо играла. Свима њима треба одати поштовање, што су издржали заиста нерегуларне услове. ШС Србије као кључном чиниоцу у Србији остаје деликатан задатак да дефинише и пропише једнака правила и једнаке критеријуме за ова такмичења, која ће бити иста као и на самом Кадетском фестивалу Србије.
Деца која су наступала на овом првенству из нашег клуба су Илија Вуковић, као и Нада и Михаило Трајковић, који наступају код нас на двојну регистрацију. Илија и Михаило су наступили у конкуренцији дечака до 12 година. Илија је са 5 освојених бодова био 19, Михаило са освојених 5,5 освојио је 13 место. Нада Трајковић је била главни фаворит у конкуренцији девојчица, али се овога пута морала задовољити другим местом са освојених 8 бодова.
Пожелимо да следеће године деца у Београду имају много боље услове за игру, како би могли да одиграју што боље и квалитетније партије, јер она то и заслужују.

Резултати

 

18 турнир деце „Шах у школе“ 02.12.2012.

Марија и Жељко Медар као домаћини у Новом Саду, показали су и доказали да је Нови Сад шаховски град, да га деца у том граду играју и воле, а и 130 деце који су се такмичили у 5 група говори томе у прилог.
И ако их је и задесио пех па није било електричне енергије, организатори у ОШ Ђорђе Натошевић су то зналачки премостили љубазношћу, гостопримством па и ситни пропусти који су саставни део великих шаховски догађаја, остали су у другом плану.
За све учеснике и пратиоце обезбеђена су послужења у виду пецива и сокића, што постаје један добар обичај у војвођанским местима.
Шаховски караван је данас заустављен испред ОШ Ђорђе Натошевић у Новом Саду и као да се прича из Врбаса и дана војвођаснког шаха није ни слегла, опет мање више препознатљиви ликови, деца се већ одмеравају, ко је дошао, а ко није.
Углавном су сви који данас значе у војвођанском шаху били присутни. Петочлана екипа Бановаца Дунав, популарни плавци, због плавих тренерки на којима стоји и име истоименог клуба дошли су у саставу: Марија Станковић, Тамара Грчић, Милош Станковић, Вукашин Грчић и Илија Вуковић. И ако уморни од константних такмичења смогли су снаге и жеље да дођу и укрсте копља са својим шаховским противницима.
У конкуренцији првака и предшколаца омиљеној групи Жељка Медара, победио је Угљешић Славко са 5 поена, колико је имала и наша Марија Станковић која је заузела 3 место, али освојила пехар као најуспешнија девојчица у тој групи. Добила је и заслужени аплауз, јер је до последњег кола била једина непоражена.

Резултати...


Код млађих девојчица победила је Бојана Робaл са максималних 6 поена. Наша Тамара Грчић није била довољно расположена те је завршила на 9 месту са 3 поена. Следећи пут ће бити много боље.

Резултати...


Код млађих дечака победио је Дејан Оморјан са 5,5 поена. Овога пута није дозволио изненађење које га је задесило у Врбасу када је био 6. Друго, треће и пето место припало је Вукашину Грчићу, Илији Вуковићу и Милошу Станковићу са освојених 5 поена, али су их додатни кретеријуми баш овако и поређали. Вође пута овога пута нису били задовољни толико игром, колико освојеним поенима.

Резултати...


Петочлана дружина је испунила резултатска очекивања, а то је што више досегнути врх. Неки су га и додирнули, неки и нису, али уз добар и константан рад, резултати неће недостајати.
Код старијих девојчица Теодора Рацић је конкурентима показала да је у изузетној форми и противницама није дала ни пола бода, заслужено, нема шта.

Резултати...


Код старијих дечака победник је Лука Чича са максималним учинком који је такође доказао супериорност у својој групи.

Резултати...


Кадетски фестивал се ближи, јер је остало још месец дана. У ишчекивању неке нове Суботице коју деца прижељкују, остаје да деца ураде завршну глазуру и крену у нове походе и победе.
Надамо се и да ће им Деда мраз испунити жељу, тако што ће кадетски фестивал бити у њиховом омиљеном граду Суботици. Лепе успомене које носе из овог града са претходног кадетског првенства нису остала без трага, па тако при помињању кадетског изговарају, траже и питају: Хоће ли бити Суботица?
Ускоро ћемо и сазнати!

 

 

 

Oдиграни "Војвођански дани шаха у Врбасу" 25.11.2012.

Традиционални дечији шаховски турнир у спортском центру у Врбасу окупио је преко 100 учесника из разних крајева Војводине.
Такмичило се у три групе, старији дечаци, млађи дечаци и девојчице, стим да су уручени пехари и млађим и старијим девојчицама.
Борба је била заиста добра и ниједан неспоразум се није десио.
Милан  Миладинов као главни судија, уз асистенцију Станиславе Недељковић, Владимира Маштраповића и Петра Миличевића спровели  су  турнир беспрекорно.
Томислав Навратил се побринуо да се сви ученсници што пријатније осећају у предивном спортском амбијенту. Сендвичи, сокови и слаткиши сачекали су децу одмах након пријаве.
Убрзо је и кренуло за пратиоце стресних 7 кола. Код девојчица прва је била Теодора Рацић из Зрењанина, друга Мила Шоколовачки из Сенте, а трећа Маша Миливојевић из Новог Сада.
Наше девојчице су биле добре па је Тамара Грчић са 4,5 поена заузела свеукупно 7 место односно треће код млађих девојчица, а најмлађа унесница Марија Станковић 20 место са скромних 3 поена и ако незадовољна учинком, доказала да може да се носи са далеко старијим девојчицама.

Резултати


Код старијих дечака Никола Панић из Новог Сада био је 1 и то убедљиво са максималних 7 поена. Друго и треће место поделили су Александар и Урош Белић из Суботице са 5,5 поена.

Резултати


Она група у којој смо највише очекивали као клуб оправдала је поверења. У њој три имена из ШК Бановаца Дунав после овог турнира постаће још звучнија. Наиме после одиграних 6 кола победник ове групе се већ знао. Вукашин Грчић из нашег клуба имао је максималан учинак и очекивао га је дуел са његовим клупским другом Милошем Становићем који је имао 5 поена.
Сви су очекивали клупски реми, који би аутоматски произвео прва три места за наш клуб. Међутим, на крају ипак Вукашин доказује да је тренутно без премца те након освојено првог места у Бановцима, побеђује Милоша и оставља га на 5 месту. Тада уместо славља настају сузе прво код Вукашина, па онда и код пратиоца који нису могли да се зачуде његовим искреним пријатељством и борби која је у њему владала. Да ли победити клупског друга или договорити реми. Спорт је победио. То је наишло на одобравање код свих присутних
На крају су се сузе нашле и у очима Милоша који после победа над Савином и Мојзешом није успео да савлада и трећег дечијег гиганта..
Иза Вукашина, други је био Вуковић Илија такође из нашег клуба, а трећи јунак неких од претходних прича, Александар Мојзеш, четврти Алекса Савин, пети Милош Станковић, шести Дејан Оморјан. Пре турнира баш ових 6 дечака су се и међусобно гледала и тражила ко ће бити победник. И било ко да је од њих победио не би било изненађење.

Резултати


Ово је сјајна увертира за кадетски фестивал Војводине који ће да се одржи од 09.01. до 13.01.2013. године, још не знамо у ком месту.
Казнена експедиција из Бановаца се вратила кући ипак срећна, задовољна, што показује да се у нашој школи озбиљно ради и да се прави резултати тек очекују. У шали је и ФМ Жељко Медар који нас је на почетку турнира позвао на турнир у Нови сад који  ће да се одржи 02.12. рекао:
„Кад боље размислим, ви из Бановаца немојте долазити , јер ће те да нам покупите све медаље.“
Времена је јако мало, атмосфера се већ загрејала, а ми у ишчекивању кадетског настојаћемо да деца оду што спремнија и врате се са још неким пехаром.

 

 

Oдигран турнир у Иригу 19.11.2012.

У прелепом амбијенту у Винској кући  Ковачевић у Иригу, одигран је дечији турнир. Организатор се потрудио да се сви лепо осећају и да неометано играју шах. Штета што се више учесника није одазвало али 18-оро деце се борило да у 7 кола освоје пехаре.
Овога пута, наш клуб се вратио са два прва и једним трећим местом. Вукашин Грчић је био неумољив и није дозволио изненађење.  Илија Вуковић је заузео треће место, а најбоља девојчица је била Тамара Грчић.
Стевица Черничек љубазни домаћин је организовао учешће и за сениоре те се њих 10 опробало и у двокружном бергеру борило за што бољи пласман. Стеван Јовић члан Југовића из Каћа заузео је прво место.
За све учеснике је био обезбеђен сендвич, а за најбоље, дипломе, пехари и књиге.
Лепо, на жалост очекивало се већи број учесника. Надамо се да ће већ следеће године бити више учесника, јер овакав простор заслужује да буде попуњен максимално.

Резултати

 

 

Завршило се и Светско кадетско првенство у Марибору. Са мање или више успеха играло је и представљало Србију 18 кадета.
Србија се и овога пута враћа без медаље и ако је она овога пута за пола бода измакла. Најближи њој је према очекивању био Велимир Ивић. Неоспоран таленат доказао је још једном да смо талентована нација, али да нам уз стручнији рад неће измаћи резултати.
Неопходно је да се ШСС активније укључи у рад са младима кроз ангажовање проверених тренера. Којим случајем да је Велимир дошао са медаљом, већ би се неко из савеза нашао да се слика. Једини кривци за успех Велимира Ивића јесте његова породица без које не би могао толико да напредује. Овога пута остао је на 6 месту, што је уз услове који су му пружени од ШСС сјајан успех. Погледајте где је чудо од детета из Мађарске Алекса Крстуловића, који јепред светско првенство играо симултанку са нашом децом ( не знам чија је то била идеја и шта се желело постићи, али мислим да потцењују нашу децу ) и на свету заузео 68 место са 6 поена.
Надамо се да ћемо следеће године дочекати да се Србија врати са кадетских такмичења са бар једном медаљом. Родитељи, засуците сами рукаве, јер на жалост док се овако буде водио савез немојте очекивати њихову помоћ.
Нови циклус за кадетски шампионат Србије је почео кроз општинска такмичења, а савез је препустио клубовима да спроводе.

Такмичења се играју 90 минута за одиграних 40 потеза + 30 минута до краја партије на кадетском првенству Србије. У Београду су се већ нека општинска првенства одржала, али уз тампо игре 2 х 20 минута. За финале у Београду очекујем да ће играти 2 х 30 минута. У ЦС је најављено да ће се квалификације играти 60 минута за целу партију. Једино се у Војводини игра као на првенству државе. То је ШСС-е  више пута речено, али они остају глуви на наше примедбе, јер се осећају моћним и недодирљивим. Главни разлог, како кажу јесте недостатак новца за судије. Срамота, тешка срамота за савез, али шта  је ту је. Памтимо, немојмо заборавити шта су радили у претходном периоду челници и наградимо их тако што ћемо им на следећим изборима дати неповерење и изабрати људе који желе да раде и да створе оптималне услове за несметан рад најмлађих.

Резултати наших такмичара. . .

 

 

Трећи појединачни турнир " ШАХ У ШКОЛЕ" 03.11.2012.

 

Леп и сунчан дан

 

Леп и сунчан дан у рано суботње јутро наговештавало је да ће тако бити и за шаховском таблом. И ако нису фудбалери, млади шахисти озарени Сунцем нису крили одушевљење које им је пружао прелепи поглед са обала Дунава. У паузи између партија родитељи, али и деца користили су прилику да се прошетају до обале Дунава и уживају у лепом дану. Онда би их звонак глас НА Душана Игњатовића упозорио да је на реду ново коло. Све се то одвијало у ОШ Слободан Савковић у Старим Бановцима, а главни кривци за то су директор те школе Бошко Милојевић и председник ШК Бановаца Дунав, Миодраг Станковић. Очекујући долазак и мало кашњење руководиоца за спорт и омладину Љибушке Лакатош, јер се у нашој општини одвијао и сајам привреде, мало се и каснило са почетком овог дечијег такмичења. Све је кренуло интонирањем наше химне, што је изазвало заиста одушевљење, јер смо сведоци да се мало где или готово нигде на обичним спортским догађајима ( осим када се ради о репрезентативним такмичењима ) интонира химна. Овога пута, мала дечица су показала и да знају речи те химне, па би их можда и селектор фудбалске репрезентације могао позвати у репрезентацију. Шалу на страну, леп је осећај слушати химну, видело се то и по деци, која су се наједном уозбиљила и као одрасли, саживели са речима наше химне. Након интонирања химне, организатори су спремили и изненађење у видео обраћању ВМ Ивана Иванишевића, актуелног првака државе у шаху. Иван је остао и што је био као дечак, скроман и обичан човек, спреман да се одазове свакој акцији, а поготову када су у питању они најмлађи. Отварање су отворили директор Бошко Милојевић и руководилац за спорт и омладиму Љибушка Лакатуш. У гостима је био и секретар ШСВ Данко Бокан који је искористио прилику да доведе и свог сина да игра шах, али и да уручи пехар ШК Бановцима Дунав за освојено прво место у Војвођанској лиги група Срем, секретару клуба Душану Игњатовићу, а председнику Миодрагу Станковићу поклонио књигу „Војвођански шах“. Турниру је поред многобројних угледних шаховских радника присуствовао и ИМ Слободан Мирковић који је изразио речи хвале на рачун овог догађаја и промоције коју овај клуб обавља. Празник шаха за ово место, али и за старопазовачку општину се заиста десио. Дечаци и девојчице су се такмичили ко ће да освоји пехаре који су им били изложени сво време такмичења. Они мало слабији, након пар кола, бојажљиво су прилазили и питали: „ А шта се добија са 2 поена“ ? Наравно, сви су добили по нешто, по диплому, беџ, хемијску, мајицу или качкет. Добијали су и књиге, а они најбољи и књиге „Школа шаха“ управо од раније поменутог ИМ Мирковића. Деца су имала и мале паузе, где им је служена популарна пица и сокови, а родитељи и пратиоци, су предах осим обала Дунава налазили у учионици, специјално намештеној за ту прилику, уз освежења. И они су добили хемијске оловке са обележјима клуба. Након одиграних 7 кола и скоро 5 сати беспоштедне борбе престали су да се чују сатови, намештање фигура. Осим оне неизвесности да ли је баш његов или њен Бухолц најбољи, у случају истог броја поена. Најнеизвесније је било у групи дечака до 10 година. То је уједно и увертира за предстојеће кадетски фестивал који ће бити можда један од јачих у последњих 10 година. Уосталом и резултат говоре сами по себи па прва тројица су имала по 5,5 а друга тројица по 5. И напуштање и незадовољство оствареним у тој најмлађој групи, осликава напетост која је владала. Беспрекорни и бескомпромисни НА Душан Игњатовић је показао да осим што је добар судија, добар је и психолог, па је прилазио тој деци и саветима, додуше звонким гласом, пружао подршку. После 7 рунди, прилазили су му родитељи и честитали на ауторитету и добро обављеном послу. Ту је ипак први био домаћи такмичар Вукашин Грчић, испред Александра Демић из Нестора и Матеа Васића из Смедерева. Четврти је био опет домаћи Милош Станковић, пети Алекса Вујановић из Београда и шести велика нада Славко Угљешић из Мачванске Митровице. У групи старијих дечака Вук Жегарац из ШК Аљехин Панечево је био први са 6, баш колико и другопласирани Акош Корпонаи из Сенте, а трећи Михајло Радовановић из ШК Тадић, иначе кадетски првак државе до 12 година. Четврта је била Катарина Остојић, а пети њен брат Василије. И овде је конкуренција била жестока, а храбра Катарина је укрстила копља са дечацима и показала да је неоспорно велики таленат и да јој светла будућност не може измаћи. Иза ње су остали и старији и искуснији шахисти. Код страријих девојчица Ивана Станимировић из Смедерева је била прва, Мила Шокловачки из Сенте друга, а трећа Драгана Црнобрња из Војке. Код млађих девојчица прва је била Нада Трајковић чланица Нестора, али и Бановаца Дунав. Она је била и свеукупна победница у женској конкуренцији и показала да се рађа нови шаховски бисер у Србији. Она нема још ни 9 година. Друга је била Билић Маријана из Кикинде, а трећа домаћа такмичарка Тамара Грчић. Главни судија меча је био велики шахиста и још већи човек, али скромни Владимир Маштраповић, ненаметљиво тачни и педанти професор немачког и велики пријатељ нашег клуба Милош Пеовић, иначе председник ШК Глиге из Батајнице, Драган Вуковић који је обављао и оне пропратне, али не мање важне послове без којих се није могло, и искрени пријатељ из ШК Цар Урош Јазка Петар Милићевић. Течничку подршку су обављале Јелена Станковић и Биљана Грчић. Пехаре и награде су уручивали ИМ Слободан Мирковић, секретар ШСВ Данко Бокан, председник ШК Бановаца Дунав Миодраг Станковић и директор школе Бошко Милојевић. Завеса се полако спустила над овом представом, они који су је гледали до краја, а гледали су је скоро па сви, поздрављена је громогласним аплаузом, а председник ШК Бановаца Дунав се захвалио свој деци на витешкој игри, ШСВ на подршци, баш као и СО Старој Пазови, свим пратиоцима, судијама и осталима без којих ова представа не би добила највишу оцену. Ова деца су поред награда које је обезбеђено од организатора били награђени и лепим временом, а оно што су они показали на 64 поља даје наду да ће се из оваквих турнира рађати нови ВМ Глигорићи, Фишери, Иванишевићи, Инђићи. Србија не мора да брине да ли ће се рађати нови шампиони, али мора да буде спремна да их подржи и задржи да остану у овој лепој земљи и да шире позитивну поруку широм Света.

Резултати:

девојчице

дечаци млађи

дечаци старији

Одигран меморијални турнир "Бранко Боговац" 30.09.2012.

Боговац Бранко (07. 01. 1950. - 30. 8. 2011.)

Рођен је у Лактацу код Врлике у Далмацији.
Основну школу је завршио 1964. године у Батајници, а Вишу саобраћајну у Земуну 1971. године.
Војни рок је служио 1970. године у Бихаћу .
Радио је фирми "Балканија", а касније је основао приватну фирму "ХТЗ".
Са супругом Слађаном има ћерку Ану.

Најзаслужнији је за дизање квалитета рада шаховске школе, а тиме и снаге екипе клуба.
У периоду када је био председник клуба, од 1973 - 1978, ангажовао је велемајстора Велимировића и успео да заједно са њим створи изузетно јаку генерацију шахиста Батајнице.
Прву категорију осваја 1982. године, док мајсторски кандидат постаје годину дана касније.
Дуги низ година играо је водећу таблу, био капитен екипе, једном речју - алфа и омега екипе.
Више пута је био првак Батајнице и клуба.
Бавио се проблемским шахом, како као такмичар, тако и као композитор шаховских проблема и студија, од којих му је неколико и објављено.

( Већи део је преузет из књиге "БШК Батајница 1953 - 2003" Саве Бачванина)

Лично сам био веома везан за Бранка и поносим се што ми је био први шаховски учитељ.
Није ме много увео у тајне шаха (можда то никоме не би успело), али однос према шаху, љубав и поштовање према самој игри, били су врхунски.

Ретко ко је знао да су наше мајке сестре од ујака.
По његовом праведном односу према свима и ја сам градио свој стил у опхођењу са младима, што ми је постало и професија радећи у школи.
Његово несебично давање нама младима, радовање и туговање после партија,специфичан смисао за хумор, били су препознатљиви.

Кад је Бранко имао - сви су имали.
Једно време је имао надимак "Шта ћеш да попијеш?"

Једном смо се случајно срели у Четвртом општинском суду, он нешто да овери, а ја као млади секретар клуба, да се договорим са судијом Пајом Вујасићем да нађе спонзоре.
Паја је за мене био неко са ким сам као и Бранко био другар из клуба и нисам га другачије доживљавао.
Много пута сам навраћао код њега у судницу и било ми је занимљиво да пратим процесе.
Бранко ме спречио да и тада "упаднем" у судницу, , речима "Он је овде судија - не Паја".
Од тада бих се увек најављивао и стрпљиво чекао.
Ти часови се не могу платити.

Његовом шарму није одолео ни велемајстор Велимировић, кога је препознао на бензинској пумпи, пришао му, представио се и договорили су се уз пиће да долази два пута недељно у Батајницу, држи шаховску школу и ангажује најбоље полазнике да играју Прву лигу за његов клуб "Рад".
Да није било тога, не би било ни ИМ Тодоровић Горана, нити бих се ја оволико бавио шахом.

Профили његових пријатеља су дијаметрално супротни: од другара са дна живота, до врхунских интелектуалаца.
Чуо сам да је професор Марковић са Филозофског факултета рекао "Могу у току дана без много чега, али да не сретнем Бранка - не могу".
Сурети са њим су заиста били лековити.

Нажалост, бурних деведесетих, није се снашао, превише је веровао људима, није се опоравио од разочарења и потонуо је прошле године.
28.- ог августа смо га обишли у болници: Бане Јојић, Петар Пражић, Горан Тодоровић и ја.
Било је јасно да нема спаса, али нас петорица смо у соби пуној туге подигли атмосферу, шалили се и смејали дајући смисао животу.

Милош Пеовић

Meморијал Бранко Боговац 2012 29.09.2012.

У организацији ШК Глига из Батајнице, одржан је први меморијални турнир Бранко Боговац.
Човек који је афирмисао батајнички шах и који је заслужан што Батајница има Горана Н Тодоровића, Милоша Пеовића и друге преминуо је прошле године. У знак сећања и да никада не падне у заборав, побринули су се управо Милош и Горан. Наравно они су око себе окупили и Драгана Вуковића, Петра Пражића и  потпомогнути са комшијама из Бановаца Дунав Душаном Игњатовићем и Миодрагом Станковићем  у судијском делу, направили дечији турнир за пример.
Од старта бепрекорно у порти батајничке нове цркве и разумевању тамошњих свештеника, одржана је права шаховска представа. Малишани су наступали у две категорије. Посебно дечаци и девојчице.
Њих, преко педесет се борило у предивном амбијенту. У паузи се служио сок и пециво, а малишани су у свему уживали. Као и обично, било је и пуно суза, радости, разочарења, али су на крају ипак сви отишли кућама задовољни.
У мушкој конкуренцији бољи од других био је Филип Ковачевић, испред Вукашина Грчића и Михаила Трајковића.
У женској конкуренцији убедљиво прва била је Катарина Несторовић, испред Андрее Гагић и Наде Трајковић.
Турниру је присуствовала и ћерка недавно преминулог Бранка Боговца, Ана Боговац. Није крила одушевљење лепом организацијом и призором који је гледала. Иначе Ана не игра шах, али је са великим симпатијама посматрала како деца умешно баратају фигурама, потово кад дођу у оскудицу са временом.
Можда ће управо неко од ове деце која су обележила сећање на Бранка Боговца за коју годину бити и репрезентативац и достојно репрезентовати своју земљу.
Учесницама и домаћинима се у име гостију на одличној организацији и гостопримству захвалио Миодраг Станковић председник ШК Бановаца Дунав, уручио захвалницу Драгану Вуковићу, који је након тога уручио скромне дарове Ани Боговац. Душан Игњатовић је прочитао награђене учеснике, а било их је 10.Награде је поделила управо Ана Боговац.
Надамо се да ће овај меморијални турнир живети још много година и на тај начин батајчнички шахисти и њихови пријатељи из других места неће дозволити да избледи сећање на Бранка Боговца.
А Бранко, ако је ово видео, нема о чему да брине, јер су његови наследници показали да имају довољно љубави за шах, још више љубави и разумевања за најмлађе, па ће се шах у Батајници играти док је света и века.

Резултати: дечаци и девојчице

 

 

Дечији Видводански турнир Бановци Дунав 23.06.2012.

У „Насељу Сунца“ или у Бановцима Дунав, окупила су се деца у суботу од 10 часова и на 9 табли, окушали се у шаховском знању.
Пре свега циљ је био да се деца из школа Сремске и Мачванске Митровице, Новог Београда, Батајнице и Бановаца друже.
У томе су и успели, јер није било ни једне примедбе. Ипак да то није само пуко играње шаха и дружење показала су деца кроз сузе које су пуштали након пропуштених прилика за победу. Наравно, ту су били родитељи, тренери и пратиоци који су се у правом тренутку нашли да их утеше.
Велика врућина није спречила децу да се у тренуцима одмора играју на Великом шаху и тако покажу да заиста воле шах. На њих Сунце није утицало. Битно им је било да ли ће освојити неку награду. Као што је и најављивано пред само такмичење, за сву децу је било награда, па су поред хемијских оловака и привезака, за децу подељене и многобројне књиге. Главни судија Душан Игњатовић није имао прилику да интервенише, јер су деца показала изузетану фер и поштену игру. ФМ Славко Азарић иначе тренер домаћој деци и председник клуба уручили су награде.
На крају, сва деца су била насмејана, што је и био циљ, па су у добром расположењу отишла задовољна својим кућама.
Већ сутра очекује нас велики догађај, јер ће копља укститити шаховски мајстори. Очекује се долазак и легенде српског шаха Боре Ивкова, али и селектора Бошка Абрамовића, Синише Дражића, Александра и Душана Инђића и других.

 

Коначни резултати

Појединачни резултати

 

 

Првенство основих школа Војводине 22.04.2012.

У Црвенки у ОШ Вук Карађић 22.04.2012, одиграло се екипно првенство основних школа Војводине. Улог је био пласман прве три школе у мушкој и женској конкуренцији на завршни турнир Србије.

Догађај као догађај могао је и морао је бити боље организован, бити боље пропраћен и медијски и од стране ШСВ, као и покрајинских институција. Ваљда због надолазећих избора, нису нашли времена да подрже најмлађе. На срећу деца то нису ни приметила, нити су  тражила њихову пажњу, већ су дошла да се друже, такмиче и да освоје пехар или медаљу. Љубазни домаћини су се заиста потрудили да гостима ништа не фали, али остаје једно запажање, да је објекат, тј. школа у којој се одиграо догађај изузетно руинирана и да јој је потребна генералка. То ваљда  осликава и стање у нашем друштву.

Код дечака најуспешнија је била екипа Коста Трифковић из Новог Сада са 19 бодова колико је имала и екипа Стевана Сремца из Сенте, али са мање освојених поена. Трећа је била екипа Ђура Јакшић 1 из Чуруга.

Наши дечаци из ОШ "Слободан Савковић" који тренирају у ШК Бановци Дунав на крају су заузели 7 место и ако би са победом у задњем колу били трећи и изборили пласман на првенство Србије.

За њих има времена, већ следеће године, јер ће у истом саставу покушати да буду најбољи.

Код девојчица најбоља је била ОШ Алекса Шантић, испред ОШ Ђура Јакшић Чуруг и ОШ Сивац 1. Наше девојчице из ОШ Слободан Савковић из Старих Бановаца, заузеле су четврто место, али када се има у виду да нисмо имали трећу девојчицу, успех је још већи.

Богољуб Данковић као супервизор, Петар Миличевић, Петар Николић, Бранко Стојановски и Миодраг  Станковић, као турнирске судије, потрудили су се да турнир протекне у фер и коректној атмосфери.

Треба још једном нагласити да поједине вође екипа, које су при том и просветни радници, негативним примером уче децу како не треба да се понаша у турнирској сали.

Деца су на овом турниру често била онемогућена да играју у мирној атмосфери и уместо кад завше партију да их пратилац отпрати до хола и тамо поразговарају о партији, то чине у турнирској сали.

На овом турниру деца нису могла да искажу сав свој потенцијал, јер нису постојали услови за игру.

Надамо се да ће већ на следећем турниру, можда по узору на оне у Шиду, Јазку, Митровици и Старим Бановцима, бити одржани исти, па и бољи турнири за децу.

Победницима све најбоље на предстојећем првеству основних школа Србије.

 

 

6. Kадетски фестивал Србије 17.04.2012.

Завшен кадетски фестивал у Врњачкој бањи 17.04.2012.

У понедељак је завршен 6 кадетски фестивал у Врњачкој бањи. Завесе су спуштене. До јуче где су се деца борила за што бољи пласман, сада је тихо и мирно у ишчекивању нових гостију. Ови најмлађи, окренули су се својим свакодневним обавезама, родитељи послу, а деца својим обавезама, школи, а понека и вртићу.

Све је протекло у коректној атмосфери, а за разлику од прошле године када су деци дељена јаја, овај пут су пре почетка такмичења деци подељене хемијске оловке и формулари.

Као што је и најављивано, за троје првопласираних у свакој групи подељене су медаље, а за најбоље у групи и пехар.

Реално, то се дели на сваком дечијем турниру, али се на другим турнирима деле и књиге и остали шаховски реквизити.

Као главни догађај у сезони за кадете, ШСС се морао потрудити да за оне најбоље обезбеди поред пехара и медаља и лап топове, мобилне телефоне, књиге, шаховске сатове, шаховске фигуре, јер је недопустиво да се деца заобиђу.

Наравно ово наглашавам, јер морам да подсетим да у статуту ШСС у члану 11 који се односи на Циљеве и садржај рада ШСС, стоји да се посебно фокусирају на децу и омладину.

Подељено је укупно 36 медаља у редовном шаху од чега, учесницима из ШСБ 7 злата, ШСЦС 2 злата и ШСВ 3 злата. ШСБ има 17 такмичара међу прва три, ШСВ 12 такмичара, а ШСЦС 7 такмичара.

Од наших такмичара треба издвојити две девојчице. Прво Наду Трајковић која је заузела прво место у решавању проблема, као и Марија Станковић која је 5 местом у држави у најмлађој конкуренцији показала да на њу треба да се најозбиљније рачуна у будућности, јер и следеће године има право да наступа у истој групи.

Marija Stankovic

Остали наши такмичари су показали следеће резултате: У конкуренцији девојчица до 10 година, Нада Трајковић је освојила 5 бодова, а Тамара Грчић 3. И оне ће следеће године наступати у групи до 10 година, па се надамо још бољем резултату.

Код дечака до 10 година, Вукашин Грчић је сакупио 5,5 бодова, а могао је и више, баш као и Милош Станковић са 4 бода. Следеће године Вукашин прелази у старију групу, а Милош ће покушати да оствари још бољи резултат у групи до 10 година.

У групи до 12 година, баш као и Марија, Тамара, Нада и Милош и Михаило Трајковић ће и следеће године имати право наступа у истој старосној групи. Он се ове године задовољио са 5 бодова, а да је било мало више среће, али и стрпљења, могао се сакупити и бод више.

Оствареним можемо бити задовољни, али не у потпуности. Морамо још више радити и урадити све неопходне анализе које ће довести до још бољих резултата.

Победници код дечака по старосним групама су:

До 8 година Лука Будисављевић, до 10 година Велимир Ивић, до 12 година Михајло Радовановић, до 14 година Младен Рајковић, до 16 година Никола Радовановић и до 18 година Бојан П Јовановић.

Победнице код девојчица по старосним групама су:

До 8 година Невена Ђорђевић, до 10 година Адријана Ђермановић, до 12 година Марин Гајчин, до 14 година Теодора Ракић, до 16 година Ксенија Томин и до 18 година Богдана Нонковић.

Победницима у име нашег Шах клуба Бановаца Дунав честитамо и желимо пуно успеха на европском и светском првенству уз жеље да до тада имају не само бригу од родитеља и ангажованих тренера, већ и од ШСС који треба да има интерес да се ови такмичари што боље спреме за будуће догађаје.

По реду 6,  кадетски фестивал Србије биће одржан у периоду од 07.04. до 16.04.2012. године у Врњачкој бањи.
Из нашег клуба 6 дечака и девојчица наступаће и борити се да постигну што бољи пласман.
То су Марија Станковић до 8 година, Тамара Грчић и Нада Трајковић ( двојна регистрација ) наступаће до 10 година, Милош Станковић и Вукашин Грчић до 10 година и Михаило Трајковић ( двојна ) код дечака до 12 година.
Из године у годину кадетска такмичења су све квалитетнија, јер пре свега родитељи пуно улажу у своју децу, што производи добре играче и јаку конкуренцију код свих узрасних категорија.
Наш клуб се нада да ће наши такмичари пре свега уживати играјући са децом из целе Србије, а онда и очекују да ће исказати свој неспорни потенцијал, који ће произвести добар пласман.
Можемо се похвалити да имају подршку од родитеља, тренера, спортских радника и општине који су им омогућили да у Врњачкој бањи постигну што бољи резултат.

Резултати

 

Седмо коло 15.04.2012.

Након одиграног 7 кола од наших Марија и Милош Станковић су добили и сада имају по 4 бода. Вукашин Грчић је био трагичар кола, јер је са фигуром више, прокоцкао у наставку партије добитак и уплашивши се победе допустио да га надахнути Александар Мојзеш победи. У клупском дербију, после пуно узбуђења и ако добре другарице жестоко су се бориле и на крају Нада Трајковић је победила Тамару Грчић. Михаило Трајковић се такође попут Вукашина, уплашио могућности да се бори за злато, врло лако надигран.

Остало је још два кола и док пишем ове редове, Марија Станковић је добила још једну партију и са 5 бодова са правом се нада једној медаљи.

Од осталих такмичара треба издвојити до 12 година Михајла Радовановића који са 1,5 бодова бежи најближем такмичару, Рајковић Младен до 14 година један бод, до 16 година Павле Димић са 0,5 поена, а код дечака до 18 година Урош Цветановић такође бежи за 0,5.

Код девојчица Невена Ђорђевић до 8, Адријана Ђермановић до 10, Марина Гајчин до 12, Ракић Теодора до 14 беже конкурентима са 0,5 бодова, Ксенија Томин бежи један бод, као и Богдана Нонковић до 18 година. Очекује нас у задња два кола узбудљива борба, пуна неизвесности и тешких мечева, а само они најстрпљивији, доћи ће први до циља.

 

Шесто коло 14.04.2012.

Након 6 кола можемо се лагано надати да ће наш клуб бити богатији за још један трофеј, јер је Вукашин Грчић, маестрално победио Вука Димитријевића и има пола бода мање од водећих. Милош Станковић је испустио победу, па је на крају кажњен због пропуста и изгубио. Марија Станковић и Тамара Грчић су такође изгубиле и све су даље поготову Марија освајању медаље. Нада Трајковић као и њен брат Михаило такође изгубили.

Од осталих треба издвојити Лазара Ивића до 8 година са 5,5 бодова, Ивић Велимира и Савин Алексу са 5 код дечака до 10 година, Радовановић Михајла до 12 са 5,5, Рајковић Младена до 14 такође са 5,5, Димића са 5 код дечака до 16 и до 18 година Јовановића и Цветановића.

Код девојчица Адријана Ђермановић и Валерија Георгијев са 5, Бојичић и Гајчин до 12 година исто 5, до 14 година Станимировић и Ракић са 5, а Томин и Милутиновић до 16 са 5,5 и до 18 година и даље води Богдана Новковић са 5. Остало је још три кола и шанса да Вукашин Грчић са победом избије на прво место, а осталима да поправе свој пласман и остваре што више победа.

 

Пето коло 14.04.2012.

Одиграно је 5 коло, ситуација у скоро свим групама је неизвесна, јер се направила поприлична гужва на врху. Од наших такмичара, Марија Станковић је претпела пораз и сада је на 5 месту са 3 бода. Тамара Грчић је забележила и други реми и сада има 2 бода из 5 кола, а Нада Трајковић победила и сада има 3 бода. Код дечака, Милош Станковић је забележио и 3 победу и сада га очекује тежак меч против старијег и искуснијег Александра Демића. Вукашин Грчић је забележио и трећу победу и сада има 3,5 бода и у 6 колу игра против одличног Вука Димитријевића. И Михаило Трајковић можда највеће изненађење, али ипак заслужено са 4 бода из 5 мечева покушава да у 6 колу победи Шуковића и заузме челну позицију.

Од осталих такмичара треба истаћи Адријану Ђермановић са 4,5 ,Михајла Радовановића са 4,5 , Теодора Ињац са 4,5, Младен Рајковић са 4,5 , Павле Димић са 4,5 , Стефана Милутиновић и Ксенија Томин са 4,5 , Урош Цветановић са 4,5 и Богдана Нонковић која има поен предности у односу на конкуренте са такође 4,5 бодова. Треба истаћи да се родитељи док траје такмичење изузетно добро друже, размењују своја искуства и стрпљиво ишчекују своју децу да заврше такмичење.

 

Четврто коло 13.04.2012.

И 4 коло је одиграно и скоро смо на пола такмичења. Већ се лагано наслућују главни фаворити. Од наших такмичара, најмлађа у својој категорији до 8 година Марија Станковић, после пораза у првом колу нанизала је 3 победе и са још две девојчице, али са бољим бухолцом избила на прво место. Тамара Грчић је забележила прву победу и сада има 1,5, а Нада Трајковић и Милош Станковић имају скор од 2 победе и 2пораза и у средини табеле су, док Вукашин Грчић са 2,5 вреба из прикрајка да се умеша у врх. Михаило Трајковић је у групи дечака до 12 и има 3 бода, што га котира у сам врх табеле.

Да кренемо редом, код дечака до 8 са 3,5 издвојили су се Станковић, Ивић и Петровић, код дечака до 10 Ивић, Димитријевић и Оморјан, до 12 Радовановић, Шуковић и Жарковић, до 14 Рајковић Младен, до 16 Павле Димић са 4 и до 18 година Урош Цветановић.

Ко девојчица до 8 Марија Станковић, Билић и Ђорђевић, до 10 Ђермановић, до 12 Ања Симић и Ињац Теодора, до 14 Теодора Ракић, до 16 Стефана Милутиновић и Ксенија Томин, а код девојчица до 18 година води Богдана Новковић са 4 бода. Родитељи, тренери и остали заљубљеници у шаховску игру могу да погледају шаховске партије тек након 1,5 од почетка кола, али по личном уверењу, али и уверењу многих родитеља, за децу би било заиста најбоље да се уопште и не улази, а да касније у свом кутку тренери и родитељи изврше анализу одиграног, похвале или укажу на грешке и припреме се за следеће коло. Један од могућности које су овде могле да се одраде јесу електронске табле и да се преносе одређени мечеви за које организатор прогласи да су интересантни. Додуше, још увек није касно да се то реализује, па би и такав гест од организатора указао да заиста желе добро шаху и деци која су наша будућност.

 

Друго и треће коло 12.04.2012.

У среду је по распореду било 2 кола. И ако је напољу на моменте падала киша, ни она није могла да расхлади већ узаврелу и напету атмосферу, која краси ово такмичење. Такмичари узимају сигуран замах и боре се за што бољи пласман. У конкуренцији дечака до 8 година Схрестха Стефан се издвојио са 3 бода, код девојчица до 8 година Маријана Билић такође са 3 бода, док је одмах ту и Марија Станковић из нашег клуба са 2 бода и ако је најмлађа такмичарка. Код дечака до 10 година са 2,5 бодова издвојила се већа група дечака на челу са Ивићем, Рашићем, Милинковићем и Оморјаном и другима. Код девојчица до 10 година Адријана Ђермановић и Катарина Несторовић са максималним учинком. Код дечака до 12 година Шуковић, Радовановић и Жарковић са 3 из 3, а код девојчица у истој конкуренцији Анђела Васковић са исто бодова. У конкуренцији до 14 година Матовић и Рајковић код дечака, а код девојчица Марија Станимировић такође са 3.

Код дечака до 16 Тодоровић и Димић, а код девојчица Милутиновић и Томин такође максималан учинак. И на крају у најстаријог групи до 18 Јовановић, Цветановић и Агостон са 2,5 , а код девојчица Богдана Новковић са 3.

Данас је по реду 4 коло, па очекујемо још пуно узбуђења и обрта, па ће нам требати хладних и кишовитих дана, не би ли охладили пре свега родитеље који из кола у коло показују све већу нервозу, па очекујемо да ће судије из кола у коло имати све више посла не за таблом већ са узаврелим родитељима.

 

6 кадетски фестивал у Врњачкој бањи 11.04.2012.

Од 07.04 је почело да се одржава кадетски фестивал у Врњачкој бањи, али по многима најзначајније такмичење је редован шах. Домаћин је обезбедио 150 табли за 300 учесника и као да су имали моћ да гледају у будућност за редовни шах се пријавило 297 такмичара. Сјајна атмосфера и љубазни домаћини, омогућили су учесницима да се осећају лепо и да уживају у сали која је на светском нивоу.

Турнир у редовном шаху отворио је председник савеза Миодраг Вукотић и Миливоје Миливојевић директор турнира. После техничке конференције у 12 часова 10.4.2012. коју је водила Бранка Катанић Вујић иначе главни судија и упознавања са пропозицијама тј. Правилником такмичења, такмичење у редовном шаху је могло да почне.

Наши такмичари су имали половичан учинак, па је код најмлађих девојчица, Марија Станковић после велике борбе изгубила од Анђелије Рајчић. Код девојчица до 10 година Тамара Грчић је ремизирала са Таром Столић, а Нада Трајковић која игра на двојну регистрацију за наш клуб, победила је Мају Каришик.

Код дечака до 10 година Вукашин Грчић је рутинском игром победио Филипа Марјановића, а Милош Станковић у на почетку 4 сата игре поклекао пред Огњеном П Милинковићем.

Код дечака до 12 година Михаило Трајковић ( двојна ) је изгубио од Павла Велимировића.
У следећем колу Вукашин Грчић игра са Велимиром Ивићем који је и главни фаворит за прво место. Држимо Вулету палчеве. Милош ће за противника имати Томислава Навратила којег је већ побеђивао, па се надамо победи. Марија Станковић ће играти са свим пријављеним девојчицама јер се игра Бергер, па ће у другом колу играти са Машом Рудовић. Тамара ће играти са Катарином Пештерац, а Нада са Мајом Каришик. Михаило ће да игра против Петра Рувидића. Програм је такав да се до 16.04. игра по једно коло сем 11.04. и 14.04. када су на програму по два кола.
У сваком случају, пред нама је богата недеља, пуна неизвесности, борбе, жестоких мечева и надамо се позитивних ствари када говоримо о нашем клубу. Искрено се надамо да ће наши такмичари показати свој несумљиви потенцијал и борити се за што виши пласман.
Врњачка бања је добила једну нову димензију, јер поред ових 300 малишана има још пуно пратилаца у виду тренера, родитеља, браћа и сестара, па на сваком кораку можете чути или видети по неког шахисту.
Овим је наша највећа бања ових дана уоквирена са 64 поља где се укрштају нови путеви и нова достигнућа, у виду будућих шампиона Србије, а можда и Европе и Света.

 

Резултати

 

Кадетски фестивал у Врњачкој Бањи??

У календару такмичења Шаховског савеза Србије, лепо стоји да ће се од 07.04. до 16.04. одржати Кадетски фестивал Србије. Само једно и то можда најважније не стоји, а то је и где ће се одржати. Чаршија је у Србији већ у 2011 брујала да ће се одржати у Врњачкој Бањи, а и на седници ШСС господин Данко Бокан је нудио оставку на све функције у савезима, уколико греши да ће се кадетски фестивал одржати у Врњачкој Бањи, а коверте још нису отворене!? Признаћете то може само код нас.

И кад смо полузванично сазнали где ће да се одржи од стране ШСС још нисмо обавештени. Очигледно чекају да дође и само такмичење, а онда ће да се сете и објаве. Наравно, људи који раде у савезу су ме информисали да треба то да објави Миливоје Миливојевић, али не може на своју руку. Претпостављам да господин Вукотић нема времена да изда заповест.

Наш савез је доказао колико је неспособан да се суочава са свакодневицом и са временом које је дошло. Погледајте календаре такмичења по Европи, где се догађаји знају унапред, са свим потребним детаљима. Овако групица неспособних људи ( свака част изузецима ) из ШСС вози и даље аутопутем овај пут 40 на сат у крајњој левој траци и угрожава безбедност на путу. Склањајте се с пута господо неспособна, склањајте, јер оно што се могло видети и чути на скупштини довољно говори о Вама. Вама су једино важне фотеље. Ви причате о будућности деце, али ви ту будућност кочите. Шта сте и како сте урадили са децом која су путовала у Бразил. Нисте достојни да будете ту где јесте.

Родитељи су ти који су створили браћу Несторовић, Инђића, Ненезића и друге.

Родитељи ће опет да доживе да им се деца на Велики петак такмиче, да се такмиче у време Ускрса, када требају бити са својим породицама. Разговарам са њима и сам као родитељ. Огорчени су исто, а и више од мене.

Закључак, систем треба мењати, они који дођу треба да преузму одговорност и раде у интересу шаха. На жалост док је овакве политике, добро нам се не пише.

Родитељи, желим Вам пуно смирености, храбрости и енергије да дођете до циља.

 

Дечији турнир у Мачванској Митровици

По прохладном дану док смо прелазили Савски пешачки мост идући ка Мачванској митровици, нисмо ни сањали да ће нас у једном скромном, али заиста лепом месту дочекати љубазни домаћини, који су учинили све да деца у пријатној атмосфери буду лепо угошћена.
И сама деца су осетила позитивне вибрације, тако да домаћину из Српске митровице како се некада ово место звало, Влади Маштраповићу као алфа и омеги овог такмичења, те Пери Миличевићу и мени није преостајало ништа друго него да у том заносу и ритму и ми испратимо ово такмичење.
А ритам је био изузетно леп, а јак ветар додатно је уобличавао ноте по којима су деца свирала шаховске потезе. Задовољство их је било гледати и уживати колико они уживају, уносећи искрене емоције и преживљавајући сваку победу и пораз. За свако  дете, домаћини су обезбедили по који поклон, а уз освежења и пецива деца су допуњавала енергију која им понестане.
На крају неко је морао и да победи, овај пут кадет из ШК Бановаца Дунав Милош Станковић, испред Ђорђа Малешевића који је имао исти број поена, али слабији бухолц.
Надамо се да ће и остали градови и клубови следити овај позитиван пример и ускоро организовати још неко дружење.

Резултати

 

 

Велики успех пројекта Шах у Школе у парламенту Европске уније

Пројект Европске шаховске уније је ''Шах у школе'' је постигао велики успех у Европском парламенту. За време седнице Парламента које је одржано од 13 до 16 фебруара 2012 године,
у Страсбоургу, Француска, скоро је сакупљен неопходан број потписа чланова Европског парламента (369 потписа – то је 50% +1 од укупног броја од 736 чланова).
Само јос недостаје неколико потписа да се сакупи на следећој седници у марту.
Ово је заједнички пројект Европске шаховске уније и Каспаровљеве шаховске фондације за Европу а подржали су га посланици представници свих партија у Европском парламенту.
Да би помогли промоцију многих васпитних предности кроз кориштење шаха као обавезног предмета у европским школама, у Страсбоург су стигли и предједник Европске шаховске уније
Силвио Данаилов и бивси свјетски сампион Гари Каспаров. Они су учествовали на семинарима посвећеним програму ''Шах у школе'' и имали много сусрета са посланицима Европског парламента,
а Гари Каспаров је играо симултанке против деце и европских парламентараца.
''Јако смо близу пуног успеха. После прихватања писане декларације, комисија ЕЦУ ће почети да ради на пројекту ''Шах у школе''- коментарисао је Силивио Данаилов, председник ЕЦУ.
Све активности и догађаји који су везани за пројект ''Шах у школе'' се одржавају под високим покровитељством председника Европског парламента, професора Јерзy Бузека
и посланика Европског парламента из Бугарске, господина Слави Бинева, који је главни заговорник овог пројекта.

Боyко Христов
службеник за медије Европске шаховске уније

 

Светосавски кадетски кадетски куп 28.01.2012.

У Новом Саду је одржан Светосавски кадетски куп 2012. овога пута за нијансу победила је екипа Баната испред Бачке. Нешто мање успешни су били представници екипе Новог Сада, а екипа Срема је била најмлађа, освојила је 0 поена али је пружила снажан отпор својим старијим другарима.
Учесницима се на почетку турнира обратио председник ШСВ Мирослав Копања, Петар Милићевић је био сјајан у улози домаћина, ВМ Синиша Дражић је водио програм и заједно са ВМ Драганом Косићем одиграо симултанку.
Турниру је присуствовао велики број шаховских радника, а за регуларност су се побринули Пера Рацић и Миодраг Станковић. На крају су сви учесници добили по неки поклон, а током такмичења за децу је било обезбеђено пециво и сокови.
Репрезентацију Срема бранили су из нашег клуба Нада и Михаило Трајковић, Милош Станковић и Вукашин Грчић.

Табела:

Банат

7

Бачка

7

Нови Сад

3

Срем

0

 

 

Одигран 19 војвођански фестивал младих у Суботици 17.01.2012.

Од првог до последњег минута у Дому ученика у Суботици  где се и одиграло шаховско такмичење за децу, све је било беспрекорно.
На самом доласку дочекали су нас љубазни домаћини Милорад Маравић и Иштван Бринџа који су се потрудили да нам боравак у Суботицу остане у лепом сећању. То су и успели. Наравно од простора за игру до соба и исхране све је било на нивоу. Једино што је тада деци преостало, јесте да се у фер и коректној атмосфери такмиче и остваре што боље резултате.
Наш шах клуб је овај пут послао 7 ученика и то Михаила Трајковића до 12 година  где је заузео (6 место), Наду Трајковић до 10 година ( 9 место ) , Тамару Грчић до 10 година ( 7 место ), Ђорђа Нешковића до 10 година (13 место), Милоша Станковића до 10 година (9 место), Вукашина Грчића до 10 година (4 место) и Марија Станковић до 8 година (3 место).
Наравно од њих седморо, шест се пласирало на државно првенство где ће покушати да исправе неке грешке са овог такмичења и врате се са више вредних трофеја.  Овог пута наш клуб је ботатији за још једну медаљу, бронзану,  коју је освојила Марија Станковић. Уз мало више стреће медаљу су могли пригрлити и Михаило и Нада Трајковић и Вукашин Грчић.
На овом такмичењу су деца показивала истинску жељу за успехом, па је како то обично  бива било и суза и радости, у зависности од одиграног меча. Ни ми пратиоци нисмо остајали равнодушни, па смо преживљавали сваки њихов успех или неуспех, добар или лош потез, а напетост је била као на највећим фудбалским стадионима, само што се овде могла чути тишина у жељи да деца у што мирнијој атмосфери одиграју што боље.
Надамо се да ће оваквих такмичења бити још више и да ћемо видети још више деце, али немаштина је учинила своје, јер многа деца која су могла да помуте рачуне нису дошла.
Остаје још јако мало времена за државно такмичење, па ваља засући рукаве и радити како би деца била што спремнија.

 

Изненађење пред 19 кадетски фестивал Војводине 13.12.2012.

У жељном ишчекивању наступајућег фестивала, ствари крећу онако како не требају и ако тврдим да ШСВ најбоље организује квалификације за Кадетски фестивал Србије, а све због темпа игре, јер је у ШС Београда у само 2 дана све одиграно.

Као што смо и најавили смештај је поверен „Дому ученика средњих школа“ Суботица, .на основу тендера који је отворен у  Новом Саду.
Питање за Комисију за спорт и за Извршни одбор ШСВ:
ШТА СЕ ОДИГРАЛО ИЗА ЗАТВОРЕНИХ ВРАТА?

Питање ће Вам бити сасвим јасно након кратке и надам се јасне приче.
У понедељак 12.12. уђем на интернет и пронађем сајт Дома ученика. Оно што ми је одмах запало за око јесу услови смештаја. Приземље, први и други спрат имају заједничка купатила, што је за малу децу ипак недопустиво.
Окренем тел. 024/555-510 и добијем љубазну госпођу са друге стране. Након предствљања, заинтересовао сам се за смештај и услове. Госпођа ми је љубазно објаснила да у новијем делу, имају собе са својим купатилом и да је цена коштања 1660,00 са ПДВ-ом и боравишном таксом. Постоји joш јефтинија варијанта! И то све у поменутом термину!!!
Тада сам добио број од госпође Матилде 063/515-2** јер нећу да објавим цео број због приватности поменуте госпође, а која је требала да би ми да информацију са колико кревета располаже луксузнији део. У питању је 100-тинак кревета.

Питао сам се где је разлика од 190,00 динара по дана, што за 4 дана за 100 деце износи 76000,00.
Испаде да ће родитељи организовати тај фестивал, а да ће они који су требали да обезбеде пехаре и медаље доћи да искористе шансу и још једном се сликају.
Рачуница је проста: На 100-тину деце вишак пара је 190,00х4 дана= 76000 и на то треба додати 400,00 за котизацију х 100 ( број деце ) што износи 116000,00 динара. Обзиром да је прошле године било 158 деце ( немојте да ме држите за тачан број ) и уколико буде и ове године толико, разлика је још већа.

Данас тј. 13.12.2011. а након објављивања расписа за фестивал на сајту ШСВ, а где је цена пансиона 1850,00 динара.
поново сам назвао Дом ученика, јер сам хтео да резервишем директно, а не преко савеза.  Поменута госп. Матилда ме је упутила на госп. Маровића који је директор те установе или управник ( не знам коју функцију обавља поменути господин).
У разговору са госп. Маровићем, а након сазнања да сам упознат са ценовником Дома тј. ценом од 1660,00 динара, пронашао је оправдање у томе да ШСВ, разлику тих пара жели да усмери за пехаре, медаље и одлазак најбоље деце на Кадетски фестивал Србије.
Како се дошло до тих 190,00 динара по дана, када у јавном позиву нигде нису стајали посебни услови, већ само општи услови. Ко је госп. Маровићу рекао да онда подигне цену?
Треба напоменути и да сам добио информацију да ће котизација износити 300,00  динара, а сада су и то повећали на 400,00.
ШСВ на све ово има само коментар, да је ово било једино решење овога момента, а све због недостатка сопствених средстава која су очекивали од државе. И тако би назив Кадетски фестивал Војводине требао да добије назив можда Родитељски динар за кадете Војводине.
А све је кренуло због заједничког купатила...
Као што рече народна пословица : „ У лажи су кратке ноге“
Волео бих да су ове чињенице нетачне, али истина се не може сакрити.

 

Председник ШК Бановци Дунав

Миодраг Станковић

 

Појединачно кадетско првенство Београда 2011

Oвом приликом честитамо Нади Трајковић на освојеном првом месту са 8 понена из 9 кола у конкуренцији девојчица до 10 година, може се рећи и убедљиво. Успех је још већи, јер је пре нешто више од месец дана напунила тек 8 година.

Њен брат Михаило у конкуренцији дечака до 12 година заузео је са 14 место са 5,5 поена у веома јакој конкуренцији. Пошто је тек ове године ушао у М-12, очекујемо да праве резултате покаже на Кадетском првенству Србије.

ШСБ се још није огласио шта је спремио као награду за првопласирану децу. Уз срамотни темпо игре од пола сата по играчу, ваљда да само отаљају ( одраде ) оно што је у календару такмичења, а где се окупио рекордан број деце, дељене су само медаље. О пехарима ни речи, јер се нема пара. Претпостављам да их чувају да деци плате бесплатан смештај на предстојећем Кадетском првенству Србије.

 

Дечији појединачни и екипни турнир ''Акција шах у школе'' 10.12.2011.

У Новом Саду у суботу 10.12.2011. одржан је турнир за децу у шаху под покровитељством ШСВ.

Пуни смо утисака, а пошто извештавам непосредно након доласка са турнира, покушаћу да будем што објективнији, уважавајући све околности.

Доласком у ОШ Жарко Зрењанин, били смо задивљени самим изгледом школе и њеном унутрашњости.

Као што је и речено, у пријатној атмосфери ресторана домаћин се потрудио да гостима обезбеди сокове и укусне сендвиче. За то време се вршила пријава играча. Оно што је било одмах уочљиво, простор где се играо турнир био је јако слабо осветљен, а деца су се осећала као у стешњеном рингу. Столови су били неадекватни, тј. уски, па се није могла лепо поставити шаховска табла, а деца се сналазила где остављати фигуре које су "појели". Наравно, на отварању турнира били су председник ШСВ Мирослав Копања и секретар Данко Бокан. Поред великог броја судија, да их овом приликом не набрајам, није се могла обезбедити тишина, тј. атмосфера за играње шаха. На наговор Данка Бокана који је признао да се ствар измакла контроли, Владимир Маштраповић и Миодраг Станковић су притекли у помоћ и донекле спасли овај турнир. Поједини шаховски радници, који доводе своју децу, митингују, псују и прегласно дискутују, у видно алкохолисаном стању, ваљда желећи да деци дају пример, како не треба.

Узимајући све то, деца су била заиста златна и пред њима је светла будућност, јер су видела како се не треба понашати. Многи заборављају да се у шаху гласно не навија, а поједине вође екипа су баш то радили.

Да, било је и награда доста, свака част, па су се поред великог броја журнала, дечијих књижица, за најбоље додељене и медаље и пехари са слатким шахом.

Овом приликом се у име ШК Бановаца Дунав захваљујем на ЛОВЦУ који нам је додељен за помоћ у организацији.

Из овога треба да извучемо одређене поуке. А кадетски фестивал се ближи....а како рекоше чланови председништва у неформалном разговору Кадетски фестивал Војводине ће се одржати у Суботици. Овом приликом честитам људима из Суботице на добијању организације.

Наша деца из школе шаха ШК Бановаца Дунав, достојно су репрезентовала наш клуб, па је тако Тамари Грчић за мало измакла медаља, захваљујући лошијем бухолцу, Милош Станковић је у добијеним позицијама у задња два кола поклонио две даме и тако остао без првог места, Вукашин Грчић је показао да ће резултати тек доћи, можда кад је најпотребније на кадетском фестивалу у Суботици, Ђорђе Нешковић и ако почетник у свету шаха, успео је да дође до првих бодова, а Марија Станковић са својих 6 година и ако се шверцовала, јер је предшколац показала да се на њу рачуна освојивши 50% поена.

Свака част и за тренера Славка Азарића, који је у тешким тренуцима, знао децу да утеши и да им да добар савет. Резултате можете погледати овде.

 

Меморијал "Митровачких мајстора" 03.12.2012.

Овог викенда се у Сремској Митровици одржава меморијални турнир као сећање на мајсторе који су оставили трага у овом племенитом и инспиративном спорту.

Поводом тога у суботу се одржао турнир за децу уз темпо игре 15 минута по играчу 6 кола. Учествовали су поред домаћина и деца из ЛСК Лаћарка, Баноштора, Ирига и Бановаца Дунав.На турниру се окупило 24 деце, а било би их и више, али због капацитета клуба играло се на свих 12 табли. Међутим, како је у данашње време имати просторију за шах клуб луксуз, успех је још већи.Домаћини су се потрудили да све протекне у реду, па су за сјајну организацију поред СО Сремска Митровица заслужни Дејан Марчак и Владимир Маштраповић.Деца су се као и обично сјајно дружила, а уз обавезни репертоар суза, среће, задовољства само доказују да нису случајно ту, већ да шах истински воле, боре се, желе да победе, али и знају да поднесу пораз и честитају бољем.У таквом амбијенту уживање је пратити те мале људе, како из дана у дан напредују.Подељени су пехари и књиге, а за децу и пратиоце обезбеђена су освежења и сендвичи.

Данас успешнији од других био је Михајло Трајковић из ШК Бановаца Дунав, а код девојчица његова сестра Нада Трајковић, а ево и комплетне табеле:

Михаило Трајковић ШК Бановци Дунав              5

Малешевић Ђорђе Ириг                                         5

Грчић Вукашин ШК Бановци Дунав                      5

Никола Станисављевић Срем                             4

Нада Трајковић   ШК Бановци Дунав                  4

Милан Павловић          Срем                                  4

Јован Јовић        Срем                                             4

Марко Ћетковић Срем                                            4

Стефан Радуловић      ЛСК                                     3

Теодора Томашевић Ириг                                      3

Данило Илић    Срем                                                3

Дејан Томашевић    Ириг                                         3

Тијана Марчак      Срем                                           3

Радомир Вукотић   Баноштор                                3

Угљешић Славко Мачванска Митровица           2,5

Марија Станковић    Бановци Дунав                    2,5

Живан Ракић   Баноштор                                        2,5

Лука Суботић  Ириг                                                   2

Милош Јовановић        Ириг                                     2

Алекса Зубац        

 

 

Актуелно