Осврт на изборну скупштину ШСВ одражој 26 новембра у Каћу 05.12.2013.

Пошто је од седнице у Каћу прошло 10 дана, а извештаја нема, потребно је упознати шаховску јавност о току скупштине.

Хладног новембраског дана у још хладнијој сали ресторана Оморика, одржала се изборна скупштина ШСВ.
Скупштини је председавао госп. Мирослав Копања, који се држао дневног реда.

Услови у сали су диктирали и време за које је одржана скупштина, јако брзо.
Након извештаја о раду од стране Мирослава Копање и председника надзорног одбора Бранислава Јањушевића о финансијском делу, прешло се на избор председника савеза. Једини кандидат је био и досадашњи председник, који је једногласно изабран од стране 39 делегата, колико је било присутно.

За избор 6 чланова ИО није било недоумице, јер се пријавило и толико кандидата.
Госп. Копања је предложио да се о избору гласа тако што ће се гласати за целу листу. Сви су били за то осим Миодрага Станковића који је био против, уз примедбу да ако треба, образложиће свој став. Председник Копања је записничару рекао: Пиши, Миша гласа против Дражића.

Ту се за дискусију јавио и Драган Лалић, али и Саша Самоловац, који су контатовали да би се стварно требало гласати појединачно, што није усвојено јер су се већ о томе гласало. Уједно и Драган Лалић је био против избора Дражића.
Након тога је изабран ИО у саставу Предраг Бодирога и Зоран Станимировић из Баната, Синиша Дражић и Мирољуб Стојковић из Срема и Милорад Маравић и Јосип Декић из Бачке. Састав исти као и у претходном мандату. О избору комисија препуштено је ИО који је на то добио сагласност.

Након избора, под тачком разном јавио се Миодраг Станковић који је предложио да се свим клубовима наложи да до краја године пошаљу план и програм рада за 2014 годину, због календара такмичења, да не би долазило до преклапања турнира.
Даље је предложио да се врати стари шаховски гласник под окриље ШСВ-е која ће да води уређивачку политику, јер садашњи лист Шаховски журнал није професиналан, већ своју уређивачку политику базира, на субјективном новинарству, уз одређене коментаре које нe приличе деца да читају и да то буде распвраљено и усвојено на првој наредној седници новог старог ИО. Мирослав Копања се сложио уз констатацију да се изда још један број Шаховског журнала у овој години.

На крају је за све је ШСВ спремио скромне поклоне и обезбедио заједнички ручак.
Услед временских неприлика, предвиђени турнир је одложен за неко боље време.
Надамо се да ће ново старо руководство још боље радити не осврћући се и не упоређујући себе са  радом ( нерадом ) осталих савеза и обезбедити још боље услове за развој кадетског шаха, самим тим и стварање нових шампиона, кроз праве шаховске кампове и кроз ангажман доказаних тренерских стручњака.

 

 

Завршен Трофеј Београда 2013 02.12.2013.

 

Девет дана војевала се борба за престижну награду Трофеј Београда. Првак је ВМ Мирослав Тошић који је са 7,5 бодова и без пораза то и заслужио и освојио 170000 динара. Друго место са истим броје бодова ИМ Душан Лекић из Црне Горе. Треће је освојио ВМ Станојоски Звонко са 7 бодова из Македоније,

Оно што радује шаховски свет у Србији јесте све чешће присуство младих снага које великом брзином долазе на велику шаховску сцену.
Један од њих је и Гојко Вучинић, дечкић који је поникао у шаховској школи Несторовић. Сада брани боје Итаке са којом је ушао и у прву лигу. Ове године је наступао и за Бановце Дунав такође уз сјајан резултат.
Он не дели турнире на мале и велике, игра их са подједнаким жаром, али је одличан и у средњој школи што је још један плус за овог момка.
Када је у 7 колу одбио реми ВМ Горану Тодоровићу, потврдила се његова самоувереност и одлучност. Наравно ту партију је и победио. У 8 колу измакао се за длаку ВМ Мирослав Тошић, али на крају је и било најправедније нерешено. Данас је ушао без калкулација. У веома оштрој варијанти, показао је да се сналази као риба у води и одвео себе до 4 места, 7 бодова и ИМ норме, као и пласмана на државни шампионат.
Свака част Гојко, време ради за тебе, само напред, докле? Па то ти одлучи, али границе не постоје.

Од осталих играча који су чланови Бановаца Дунав Милутин Добричанин популарни Мића сакупио је 4,5 бода као и Мирослав Т Јовановић звани Доца, а најмлађи Вукашин Вуле Грчић 3 бода. Наравно може се и боље када говоримо о ова три играча, али ће већ на следећем турниру бити много боље, поготово Вуле који има несумњиво велику енергију и таленат, али уз још озбиљнији рад и концентрацију у пресудним моментима биће и успеха.

Један скромни играч, а велики човек Иван Средојевић је сјајно почео турнир, у 7 колу играо и на првом столу где је са ВМ Тошићем ремизирао и онда несрећан пораз у 8 колу од ИМ Фирак Бурака, довело га да у задњем колу игра за што бољи пласман. На крају са овојених 6,5 поена заузео је 10 место.

Оно што је можда било занимљиво јесте интервентна полиција која је била паркирана испред хотела. Многи који су први пут дошли, помислиће да је полиција дошла да интервенише због шахиста. На срећу шахиста и на жалост азиланата из Сирије, Пакистана и Авганистана, полиција је задужена да их чува док се не нађе решење за њихов смештај, јер негде морају бити смештени.

Ипак је то засивило позитиван утисак који је просечнан посматрач могао видети на лицу места. Десет електронских табли је функционисало и омогућавао пренос уживо.
Наступило је 183 такмичара, доста жена, али и кадета.  

Треба на крају поменути, да овакав турнир који носи име Трофеј Београда заслужује да се игра у самом Београду на много бољој локацији. Град Обреновац, људи и особље хотела Обреновац су учинили све да се шахисти осећају одлично, али ипак остаје жал да се овај трофеј не игра у Београду. Можда ће већ идуће године то бити и остварено, па ће то привући још већи број такмичара.

 

 

24.11.2013.

У Обреновцу је почело надметање за Трофеј Београда 2013, званично међународно првенство Београда. По рејтингу можда није као претходних година, али има доста младих нада. Боје Бановаца Дунав бране Вукашин Вуле Грчић, Мирослав Доца Јовановић и Милутин Мића Добричанин уз Гојка Вучинића који поред Итаке ове године наступа и за Бановце Дунав. Ускоро и извештај са самог таммичења. Нигде и ништа без Бановаца Дунав.

 

Зонска лига Срема 2013 22.09.2013.

Прочитај више...

 

 

Легенда у посети ШК Бановцима Дунав 07.09.2013.

 

Сунчан суботњи дан ништа није наговоштао необично. Деца су по обичају у школи шаха, где марљиво раде под диригентском палицом ФМ Славка Азарића.
Телефонски позив Милана Веренчевића мења ток преподнева драстично. У госте нам је стигао Каменко Катић, доајен југословенског новинарства.
Легенда жели да направи кратку репортажу о нашем клубу. За тили час, код Великог шаха смо се нашли и забележили тај сусрет.
Познат по својом спонтаношћу, уз непроцењиво велико искуство, Каменко нас је упознавао и бележио о вредностима које клуб поседује. На услузи су му се поред председника клуба Миодрага Станковића и Душана Игњатовића секретара клуба нашли и тренер ФМ Славко Азарић, али и деца клуба, која су се представила. Није заобиђено ни Европско кадетско у Будви које почиње за 20-ак дана.У главним улогама првак Србије Марија Станковић и њен брат Милош Станковић. Милош Станковић и Илија Вуковић су демонстрирали уз асистенцију тренера један трениг кроз партију коју су одиграли.
Мало времена од часа који им је за тренутак одузет биће надокнађен, али сусрет са Каменком Катићем остаће им за сва времена.
Поред теме из шаха, госп. Катић се интересовао и о самом насељу Бановаца Дунав тј. Насељу Сунца.
Вредним оком камере бележени су сви значајнији објекти који су познати у насељу. Неизбежан је био и Велики шах који се налази на тргу, дечији вртић, спортски терени, просторије клуба, али и близина Дунава и 60 степеника до воде.
Неуморни Дуле Игњатовић је у улози домаћина презентовао тренутно најпопуларније насеље у општини, месту где ће се и одржати друга лига Србије група Војводина.
После пријатног ћаскања легенда новинарсва се поздравио са домаћинима, захвалио на дружењу, како би што пре врућ материјал припремио за презентовање на популарном каналу Радио телевизије Стара Пазова, а материјал ће се користити и за емисију коју води на РТС-у.

 

 

Oдиграно задње коло Вучинић победник! 20.08.2013.

Као што се и очекивало, победник је Гојко Вучинић. Ушао је у турнир као највећи фаворит и то је оправдао. Са 6 победа и два ремија, освојио је 7 бодова и заслужено победио. Друго место узео је Никола Елез са 5 као и трећепласирани Никола Гајин нови члан Бановаца Дунав.  Најбољи је кући понео медаљу и пехар, баш као и други и трећи.  Четврти је био Владислав Бранковић, пети Алекса Илинчић, а шести Лука Чича. То су и сви награђени, али су и осталим учесницима подељене брошуре о нашој општини.
Оно што нас радује јесте младост која је засенила много веће турнире, јер су ова сјајна деца показала да се на њих може озбиљно рачунати. Вук Жегарац је био седми, са истим бројем бодова као и Лука Чича, али му је награда измакла. У задњем колу су се сви играчи на крају окупили за 4 столом где су играли управо поменути Вук и председник клуба Миодраг Станковић. Победа је Вуку доносила и награду. Победник турнира се знао, али се исход 6 награђеног није знала. На крају табла скоро огољена и Вук ипак признаје реми. Оваква борбеност скоро није виђена. Деца су ових дана играла и по 8 сати када су се играла два кола. Ниједан меч није био лак. Квалитетом је једино одскакао Гојко, а донекле Никола Гајин и Елез, али је на овом турниру свако могао сваког да победи. Уз мало више среће, табела је могла сасвим другачије да изгледа.
Радује и наступ Драгане Црнобрње из Војке, али и убедљиво најмлађе учеснице Марије Станковић са 8 година, која је све задивила са два освојена поена. Могла је можда и који поен више, али...Илија Вуковић је показао да материјала има и да припада дечијем шаховском врху.
Следеће године у исто време нас очекује још већи, бољи и по саставу јачи турнир. Лед је пробијен, сада је много лакше. Када се осврнемо, можемо сви бити задовољни, играчи са добрим турниром, родитељи што су посетили гостопримљиве домаћине, а домаћини што су угостили велике наде српског шаха.
Турнир би сигурно био масовнији да су се сви одазвали који су планирали да играју, али не треба да жалимо, ништа није идеално. Оно што је важно, јесте да се турнир одиграо, да су играчи испоштовани и да ће се следеће године опет срести, јер је ових 16 такмичара уз ненадмашног судију Душана Игњатовића ушли у историју као учесници првог рејтинг турнира Бановаца Дунав.

 

Резултати

Партије

 

 

Летњи рејтинг опен турнир Бановци Дунав 16.08.2013.

Кренуо је први рејтинг турнир који организује самостално наш клуб. Оно што нас радује, а у шта ми полажемо доста наде јесу деца. Управо су она та која чине да турнир сија пуним сјајем. Све сами мали шампиони. Ту су и искусни играчи, сениори, које није срамота ако их неко дете победи. Клуб их је дочекао раширених руку и након пријава, турнир је каснио само 15 минута, таман да се испарују пријављени, прочитају парови, да се свима обрати председник клуба Миодраг Станковић,  а онда и главни судија Душан Игњатовић.
Имена попут Гојка Вучинића, Вука Жегарца, Стефана Љушића, Марије Станковић, Драгане Црнобрње, Илије Вуковића, Владислава Бранковића као и три златна детета из Новог Сада, Алекса Илинчић, Дејан Оморјан и Лука Чиче.
Они искуснији, попут Елеза, Гајина, Тадића и осталих направили су сјајну мешавину младости и искуства. У наредних 5 дана очекују нас узбуђења. Победнике треба тражити између Гајина, Елеза и Вучинића, мада су могућа и изненађења у виду Љушића, Бранковића и Чича Луке.
У субуту и недељу се играју дупла кола...

 

 

Летњи рејтинг турнир у Бановцима Дунав 04.07.2013.

Пред сам крај лета, наш клуб се одлучио да направи рејтинг турнир. Превасходни циљ нам је да сениори пред лигашка и европска такмичења изврше задње провере својих варијанти, као и деца које очекује Европско првенство у Будви.
Уз такмичење, имаћете прилику да уживате крај обала Дунава, посетите и видите све оно што пружају садржаји у нашем месту( добра рибља чорба, прелепа плажа, стаза за бициклисте итд.) Они који нису видели чари Великог шаха имају прилику и да одиграју и партију на отвореном.
Љубазност и турнири које смо до сада организовали, гарантују да ћете се осећати лепо и да ћете се следеће године поново вратити.
Дођите, чекамо вас, нећете се покајати...

 

Сунчан дан у насељу Сунца 30.06.2013.

 

И ако је на свим временским прогнозама речено да ће време у Србији бити данас кишовито, виша сила се побринула да изнад насеља Сунца, Сунце засија и сија све док се такмичење није завршило.
Очекивало се много више играча. Неки из ових, неки из оних разлога, нису дошли, за наш клуб оправдано. Они који су дошли потрудили су се да направе штимунг и да атмосфера буде онаквка каква је током ове сезоне и красило овај клуб, заједништво, брига о другоме  и фер плеј.
Дошао је и пријатељ клуба ФМ Иван Средојевић који заслужује много већу титулу од оне која је званична. Оно што га одликује је превелика скромност. Он је дошао да испоштује овај клуб чак из Обреновца и одигра турнир на ком је први пут наступио прошле године. Дошли су и Милан Скоко и Милан Чечарић из Нове Пазове, али и ФМ Радивоје Венцл, ФМ Душан Секулић, Гајин, Веренчевић, Живојин Перовић који је актуелни првак Европе у решавању шаховских проблема код кадета, а дочекали их клинци из Бановаца са својим тренером ФМ Славком Азарићем.
Посебну захвалност клуб одаје ВМ Бошку Абрамовићу који је и ове године дошао и показао да је велики пријатељ овог клуба.
На турниру је наступило доста деце, али као што је рекао на отварању турнира председник клуба Миодраг Станковић, та деца ће да се боре, а ви их немојте пуштати већ покушајте да их победите.
На церемонији отварања клуб је и ове године дао завалнице онима који су помогли да клуб оствари најбоље резултате у историји клуба. Награђени су сви првотимци, али и Душан Игњатовић и Јелена Станковић, без којих се клуб не може замислити.
Играло се као и јуче на дечијем турниру 7 кола, а учествовало је и доста деце са јучерашњег такмичења. Јуче је Михајло Радовановић био 5, а данас забележио пар сјајних победа и заслужено 4 место!
И остали клинци су се добро носили против старијих и искуснијих. Мост се лагано спаја, а старији пружају руку пријатељства како би се мост и што пре спојио.
За прву награду се побринуо МЕДИУС који је најбољем играчу доделио ваучер у износу од 5 хиљада, а РТВ Стара Пазова је медијски покрила овај догађај.
На крају одиграних 7 кола, Средојевић, Азарић и Абрамовић су заузели 1,2 и 3 место са по 6 поена. Четврти је био Михајло Радовановић, а пети Душан Секулић. Поред њих награде су добили и Влада Васић као најстарији учесник, најборбенији Жика Перовић, најбољи ненаграђен домаћи играч Слободан Кљаба Јовановић.
Када су направљени заједнички снимци и када смо се разишли решили смо да одемо на рибљу чорбу у једном рибљем ресторану на обали Дунава. Као по договору скоро исти актери и тамо!
Дружење смо наставили уз чорбу и неизбежне шаховске приче које је носио Дунав. Оно што смо ми понели са тог неформалног, изненадног састанка јесу нова пријатељства, продубљена пријатељства, појачана стара пријатељства са искреном жељом да ћемо се ускоро окупити на некон новом турниру.
Ни киша која је на крају почела да пада није нам покварила угођај који смо направили, па смо се преселили у унутрашњост ресторана и задовољно се смешкали, јер смо знали да после кише долази Сунце.

 

Резултати

Видовдански турнир 13.06.2013.

Распис:

Сениорски Дечији

Обавештавам Вас да ће наш клуб и ове године организовати традиционални Видовдански турнир и то 29.06.2013. за децу, а 30.06.2013. за сениоре.

Оба турнира почињу у 10 часова. Пошто се Европско школско у Новом Саду завршава 27.06. ето прилике да се деца и мало разоноде, друже, а све у прелепом шаховском амбијенту на отвореном. За сениоре прилика да се можда и уз рибљу чорбу ( није сигурно, али није и немогуће ) и богат шаховски програм боре за новчане награде, уз пехар и медаље.

Због велике заинтересованости, резервишите унапред ваше место, јер на турниру могу учествовати само 54 такмичара. Надам се да ћете наш позив размотрити и да ћемо се дружити крај ВЕЛИКОГ ШАХА поред саме обале Дунава. Идеално место за одмор и дружење, где ћемо заједно ковати нове планове за будућност нашег шаха и акумулирати енергију за будуће догађаје.

Они који нису били код нас могу видети како је то било ранијих година на сајту у галерији, када су на Видовдану били и Ивков, Абрамовић, Дражић, Инђићи, Секулић, Тодоровић Горан и други врхунски мајстори шаха. Уједно је то и прилика да посетите наш клуб и видите амбијент у којем се стварају будући шампиони.

 

Азарић спустио рампу на Славији! 03.06.2013.

Аматерско првенство Београда је завршено. Додуше само по називу било је то аматерско такмичење. Играло је 10-ак ФМ, преко 20 МК, државних кадетских првака, једном речју, одржано је лепо и успешно шаховско надметање 57 учесника. Судио је доајен српског шаха Божа Петровић који је беспрекорно одсудио овај догађај.
И ако је био у недоумици да ли да игра или не четврти носилац на овом турниру, ФМ Славко Азарић, шаховски мајстор, учитељ шаха, члан ШК Бановаца Дунав, после свог посла, упутио се у хотел Славија и решио да одигра и није се покајао.
Пре неки дан се вратио са купа Србије, жељан да покаже, да још има жеље, мотива и довољно снаге да се игра.
И успео је у томе! После првог кола када се још лагано будио, где је у тешкој игри победио, све остало је било у Славковом стилу.
Пре задњег кола се знало ко је нови шампион, јер је најближима бежао читав поен, па је против ФМ Ђерфи Кароља брзо ремизирао и постао аматерски првак Београда са освојених 7,5 поена од могућих 9. Други је био ФМ Иван Мартић, а трећи ФМ Драган Марић, обојица са 7 поена.
Дошли су да Славка у задња два кола подрже још неки чланови клуба: Милутин Добричанин, Слободан Јовановић – Кљаба, али и председник клуба Миодраг Станковић.
Новчану награду и пехар уручио је Драган Котески. Поред Славка Азарића, наступио је и Илија Вуковић, кадет Бановаца Дунав који је сакупио три поена, а могао је и више, али је у задњем колу успео да изгуби добијену партију.
Већ сутра Илију, као и остале кадете чека школа шаха у 19 часова у клубу, где ће Славко Азарић донети пехар, што је ове године постала пракса. Очекујемо да ће овај пехар донети нови подстрек и нови радни елан код деце ка путу до звезда...

резултати

 

 

Завршено финале купа "Светозар Глигорић"26.05.2013.

 

 

Партије

Коначни резултати

Краљевска бања, Бања ковиљача је утихнула. И последњи откуцај сата и последњи уздах и срушена фигура остали су иза нас. Шахисти су нечујно додуше као што су и дошли спаковали кофере и свако својој кући, свако у свој штаб отишли да анализирају управо завршени Куп Светозара Глигорића.
Неко ће се са њега вратити са ловорикама и освојеном наградом од 200000,00 динара, као што је то урадио Југовић из Каћа. Предвођени ВМ Предраг Николићем ,Пап Мишом , Борком Лајтхајмом уз Јована Радловачког направили су историјски успех. Неочекивано, али заслужено прво место испред  Новосадског шах клуба и Водовода из Крагујевца.
Оно што радује симпатизере и навијаче ШК Бановаца Дунав у њиховом другом учешћу у финалу купа, заузели су високо 8 место и ако су по рејтингу били 15. Тај резултат ће бити уписан златним словима, јер са тим резултатом се стиче учешће на следећем финалу купа Србије.
Тај успех су забележили капитен екипе Славко Азарић, Душан Секулић, Гојко Вучинић, Михајло Вујасиновић и Никола Гајин.
Т у није крај јер их већ крајем године очекује и дебитанско учешће у другој лиги, где је превасходни циљ да се опстане.
Снови руководства клуба на челу са Душаном Игњатовићем, Далибором Жежељом, Миодрагом Станковићем и другима се полако испуњава....

 

Финале купа Србије - Бања Ковиљача

19.05.2013.


Од понедељка 20-oг па до 26-oг маја, у Бањи ковиљачи одржаће се „Куп Светозара Глигорића“. Велика част ће бити и за два клуба са простора старопазовачке општине која ће се тамо наћи. Поред Старе Пазове, који су се пласирали директно, на основу прошлогодишњег пласмана, екипа Бановаца Дунав је то урадила кроз финале купа Војводине где су заузели треће место.
Пошто су прошле године Бановци Дунав први пут били у финалу купа Србије, очекује се да ће ове године играти растерећеније и да ће их заобићи прошлогодишњи здравствени пехови. Предвођени капитеном екипе Славком Азарићем, са дечаком али великим потенцијалом Србије, Гојком Вучинићем уз искусног Вујасиновића и Секулића, као и борбеног Гајина, очекујемо да ће пружити достојан отпор прволигашким екипама.
Очекује се учешће од око 16 екипа, али ћемо коначан број знати сутра у 12 сати када је и рок за предају основних састава.

 

Финале купа Војводине 28.04.2013.

 

Резултати брзопотезног турнира

Коначни резултати

Партије

 

Шаховски савез Војводине је направио пун погодак, једногласна је оцена свих учесника финале купа Војводине. По први пут у општини Стара Пазова у насељу Бановци Дунав одиграло се финале.
Помоћ у организацији је припала ШК Бановцима Дунав, а локација као из снова. На самој обали Дунава у хотелу Кондор, смештени су финалисти. Само речи хвале, почев од смештаја, хране, сале за игру и пожртвованог особља.
Турнир су отворили руководилац за спорт, омладину и културу Љибушка Лакатуш, председник ШСВ Мирослав Копања, потпредседник Синиша Дражић и секретар Данко Бокан.
Судијски део је предводио дугогодишњи делилац правде ФА Милан Миладинов, а помагали су му Душан Игњатовић, Петар Миличевић и Миодраг Станковић.
Играчи су се понашали фер и коректно и виђена је беспоштедна борба. И ако је најављивано преко 20 екипа које су се квалификовале, због добро познате беспарице, финале је протекло са 16 екипа.
Као главни фаворити су били Србобран, Војводина, Срем и Бановци Дунав, који су по рејтингу били најјачи.
Пех је након првог кола задесио Бановце Дунав, јер су два играча Гојко Вучинић и Радивоје Венцл били у немогућности да помогну од 2 кола, па су играли у непромењеном саставу Секулић, Азарић, Вујасиновић и Гајин. На крају довољно до великог трећег места. У задњем колу, фаворизована Војводина се извукла и успела да изједначи у мечу и заузме 2 место. Треба из екипе Војводине одати признање најстаријем Рами Мујагићу који се на првој табли храбро носио са доста млађим противницима. Срем је имао ратничку екипу предвођени Дејаном Марчком, који је носио екипу до првог места. Ипак на другој табли Петар Кологнат је забележио само један реми и све остале мечеве добио. Лоше среће је била екипа Сивца која је наступила у најмлађем саставу и очекивало се можда више од њих, али је у задњем колу младост поклекла. Екипе које су се пласирале на завршни куп Србије које од ове године носи име „Куп Светозара Глигорића“ су Срем из Сремске Митровице, Војводина из Новог Сада, Бановци Дунав из истоименог места и Србобран.
Финале су свечано затворили, предсеник општинског савеза Старе Пазове Миодраг Станковић који је уручио трећепласираној екипи пехар и медаље, Аца Инђић најмлађи велемајстор Србије и потпредседник савеза Синиша Дражић.
На крају је захваљено и власнику хотела Кондор где се цео догађај одиграо уз наду да ће се друга лига Војводине играти на истом месту у октобру месецу ове године.

 

 

Одржан састанак Зонске лиге Срема и брзопотезни турнир 20.04.2013.

резултати

У Бановцима Дунав је одржан састанак којем су присуствовали представници Бановаца Дунав, Борца Кленак,  Рудара из Врдника и Сремац из Черевића.
Након излагања координатора за Зонску лигу Срем, Миодрага Станковића, где су прочитане пропозиције такмичења, извучени су и стартни бројеви за ову сезону. Пролећни део ће се играти 5 кола сваке недеље са почетком од 10 часова, почев од 12.05.2013. све до 16.06.2013. Јесењи део се игра од 01.09.2013. до 22.09.2013.
Након тога је одржан и брзопотезни турнир са 18 играча. Победио је Властимир Стојановић, испред Давида Шаренца и Славка Азарића. Најбољи играч зоне је био Ненад Стјепановић – Неша из Черевића.
Стартни бројеви под којима ће наступати клубови су следећи:

  1. Рудар Врдник
  2. Словен 2 Рума
  3. Сремац Черевић
  4. Бановци Дунав
  5. Доњи Срем Пећинци
  6. Шимановци
  7. Борац Кленак
  8. Бриле Рума
  9. Слога Хртковци
  10. Једнота Шид

Финале Купа Војводине у Бановцима Дунав - хотел Кондор 18.04.2013.


Чаролија се наставља. Бановци Дунав ће бити домаћини финала купа Војводине. Шахисти заслужују да играју у лепим просторима за игру и да им се обезбеде нормални услови. На жалост задњих 20-ак година смо често били сведоци лоших услова за шахисте, почев од смештаја, а тако и сале за игру и хране, част изузецима.
Овога пута у периоду од 26.04. до 28.04. одиграће се финале у објекту који је као из бајке. На самој обали Дунава, на огромном простору, у хотелу Кондор, одржаће се шаховски спектакл. Велико нам је задовољство, што смо успели да овај хотел уђе у ужи избор и избори заслужено домаћинство овог финала.
Можемо слободно рећи да почев, од велелепне терасе изнад које имате осећај да лебдите над Дунавом, преко соба, ресторана, љубазног особља и директорке хотела, до сале за игру све блиста. У читавом хотелу је обезбеђен и бежични интернет.
Осим финала купа, у петак ће се одржати и семинар за шаховске тренере, а увече, након одиграног првог кола, на велепној тераси, одиграће се брзопотезни турнир који организује ВМ Синиша Дражић и ШК Бановци Дунав.
Надамо се да ће шахисти из Војводине имати о чему да причају и да ће  бити задовољни гостопримством  након одиграног купа и да ће овај хотел и у будућности, конкурисати за још нека такмичења и угостити још много шахиста.
Уједно очекујемо и да наш клуб на домаћем терену покаже да није случајни друголигаш и покуша да се попне још коју степеницу више у односу на претходни куп, када смо заузели треће место, а друга екипа такође саставни део првог састава да се својим играма наметне и покаже да нису случајно чланови ШК Бановаца Дунав.

 

Oдиграно прво коло квалификација 14.04.2013.

Одиграно је прво коло квалификација. Екипе Бановаца Дунав 2 и 3 су у додуше некомплетним саставима, јер су спремали можда мало другачији састав, ипак на крају били задовољни.
Друга екипа, тј. играчи који ће наступати за прву екипу у 2 лиги, све сами ветерани где је најмлађи био Душан Игњатовић са 63 године уједно и капитен екипе, одиграла је нерешено са фаворизованом екипом Слоге из Инђије.
Домаћини су наступили у саставу: Лабус, Марицки, Баквић и Перовић. Њима су се супротставили: Добричанин, Јовановић Мирослав, Јовановић Слободан – Кљаба и Игњатовић Душан.
На крају је било 2-2, али је Добричанин на првој победио, док је Мирослав Јовановић на другој ремизирао, па  се рачунао учинак на прве две табле где су Бановци Дунав били успешнији. На трећој табли Слоба Јовановић је поклекао и ако је имао матни напад, а јунак је био Душан Игњатовић који је храбром игром доказао да је прави капитен и донео важних пола бода својој екипи.
Бановци Дунав 3 су дочекали Војку 2 и играли су: 1. Далибор Жежељ- Дејан Јовановић 1/2 -1/2
2. Вукашин Грчић – Живко Кочијашевић 1/2 -1/2  3. Нада Трајковић – Владимир Николин 0-1 и
4. Милош Станковић – Жељко Скопљак 1/2 -1/2.
Млада екипа Бановаца Дунав 3 предвођена Далибором Жежељом покушала је да изненади Војку 2. Добре игре деце нису остали непримећени, па су их гости похвалили и уз доста респекта и склапали ремије. Време ради за ову децу, а оно што показују улива наду да су на добром путу пред кадетско државно првенство Србије. Ипак, искуснија екипа војчана, успела је да обезбеди минималан тријумф, јер је на трећој табли проф. Влада Николин победио  деветогодишњу Наду Трајковић. Иначе, Милош има такође 9 година, а Вукашин за који дан пуни 11.

 

 

Припреме за наступајућу сезону 07.04.2013.

 

Почетак нове сезоне само што није стартовао. Пред нама је куп Војводине квалификације, а кадетски фестивал Србије, а у мају креће и сезона. Шах је ипак спорт који изискује да такмичари, поред добре припреме за противнике по питању теорије и праћење шаховских новости, ради и на одржавању физичке кондиције, која је од пресудног значаја, да би се због трајања дугих мечева, одржала психичка стабилност. Многи шахисти на жалост физичку активност игноришу и не придају јој значај. Знамо колико је Роберт Фишер, бивши светски шампион у шаху посвећивао физичкој спреми, па је поред тениса, упражњавао и пливање. Гари Каспаров такође. Знао је да поред трчања на дуге пруге, игра и фудбал и тако одржава кондицију. И данашњи светски велемајстори, Карслен, Ароњан, Раџабов, Гришчук и други чак и заједно у слободно време на неким турнирима играју кошарку и фудбал.
Наша екипа такође томе придаје значај и обавеза је и полазника шаховске школе да обавезно тренирају још један спорт како би стицали физичку кондицију.
Сениори, свако према својим могућностима настоји да одржава здрав живот упражњавајући физичку активност. Резултат тога је и сусрет у фудбалу који је уприличен у Арени Милаш у Новој Пазови, где су од шахиста наступали Горан Грчић и Миодраг Станковић са још пар рекреативаца, а насупрот им се нашла екипа свештеника из Сремске епархије. Резултат је био у другом плану, а дружења ће бити настављена и кроз друге активности, а све у циљу сарадње.

 

 

Mагнус Карлсен близу трона 02.04.2013.

У Лондону је од 15.03. до 01.04.2013. вођена сурова борба за једино место које води на светског шампина Ананда.
Фаворити су били Карлсен, Ароњан и Крамник. У првој половини двокружног бергера, објективно најреалнијег система битка је вођена између Карлсена и Ароњана. У другом делу, маестрално је заиграо Владимир Крамник и полако сустизао, посрнуо двојац.
Ароњан је у задњој четвртини овог турнира потпуно потонуо, док је Крамник два кола пре краја и повео са пола бода предности. Расплет је био какав се само пожелети може, веома узбудљив, тензија се како код навијача тако и код самих играча подигла до максимума. Карлсен уопште није био расположен за прес конференције било кад добија или губи. Напетост је била присутна и код других, али су вештије то прикривали. Улог је било прво место 115000,00 еура и звање првог изазивача за светску титулу.
У предзадњем колу, Карлсен је „исцедио суву дреновину“ из партије и извукао цео бод после 7 сати игре, док је Крамник играо на сигурно, не ризикујући где је у својој партији као бели ремизирао.
У последње коло се ушло само са једним питањем: „Карлсен или Крамник“, јер су остали били много иза.
Карлсену је одговарало и да на крају буду изједначени, јер би прво због истог међусобног, али онда кроз други критеријум, а то је број победа ипак први прошао кроз циљ.
Тако је и било, али опет нико није очекивао да ће двојац доживети бродолом, јер су више посматрали шта се дешава за другим столом, него водили рачуна о својим позицијама. И Свидлер против Карлсена, али и Иванчук против Крамника, врло брзо су стекли предност коју су из потеза у потез повећавали.
Прво је предао Карлсен. Тада су све очи били окренуте у позицију Иванчука и Крамника. До последњег кола Иванчуку је 5 пута падала заставица и важио је и пре такмичења за најнепредвидивог такмичара. Без обзира на велику предност, један кикс би значио рушење позиције, а Крамнику је био довољан и реми. Ипак то се није десило и Карлсен је први прошао кроз циљ.

Очекивано, али теже него што се мислило, Карлсен ће крајем године укрстити копља са скоро дупло старијим Анандом. Биће то шаховски спектакл. Дуго очекивани дуел и меч за све шаховске сладокусце.
Ананд је вероватно желео другог противника, а дошао је онај којег је вероватно најмање желео. Њихови досадашњи мечеви су углавном били мирољубиви кроз брзо склопљене ремије. Будући сусрети ће бити нешто друго.
Битка почиње већ данас!

 

 

Брзопотезни турнир код нас резултати29.03.2013.

 

 

Завршен Опен Карпош - Скопје (Иванишевић, Дамљановић, Аца Инђић, Гојко Вучинић и други) резултати 16.03.2013.

 

Прича о шаховском витезу 06.03.2013.

Petakov Југословенски простори су обиловали шаховским асовима. Сви знају за Глигорића, Ивкова, Матановића, Љубојевића, новије генерације Иванишевића, а остају они који због чудних путева судбине нису додирнули шаховски врх иако то заслужују.

Један од њих је свакако и Урош Петаков рођен 1965 године, тренутно играч Старе Пазове, родом из Марадика.

Након завршеног Општинског првенства у шаху, објављујемо и ексклузивни интервју.

Уроше, прво честитке на првом месту и како си задовољан твојом игром и освојених 7,5 из 9 партија.
Петаков:Хвала на честиткама. После велике борбе, поготово са диреткним конкурентима, где се и одлучивао победник, успео сам да пронађем пут до првог места и самим тим задовољан, како првим местом, а тако и својом игром.

На општинском првенству је било доста младих, шта кажеш за њих?
Петаков:Заиста сам одушевљен игром коју су та деца пружила. Види се да се озбиљно са њима ради. Несумљиво, уколико буду наставили да се баве шахом и усавршавају се, ускоро ћемо гледати нове шампионе, јер деца данас брзо стасавају и улазе у свет одраслих.

Како сте се нашли у свету црно белих поља?
Петаков: Још као јако мали са 4 године, заинтригирао ме је црно бели свет на 64 поља па ме љубав ка шаху и данас држи.

Шах се у твоје време није тако озбиљно схватао и није му се озбиљно приступало?
Петаков: Свој први турнир сам одиграо са 13 година када сам био 10-ти  у Војводини, али сам следеће две године био првак Војводине и други у СФРЈ.


Који је по теби твој највећи успех?
Петаков: Поред тога што имам три златна сина и златну девојчицу, сматрам да ми је највећи успех 1981 године, када сам у конкуренцији Најџела Шорта, Долматова, Хјартсона, Хорвата и великог броја данашњих играча био други на првенству свету иза горе поменутог Шорта са само пола бода заостатка.
Уједно сам проглашен звенично за највећу наду југословенског шаха уз рејтинг од 2300.

Шта те је спречило и стало на пут великог успеха?
Петаков: У жељи да се школујем и завршим што више школе, запустио сам шах, време је урадило своје и сем кратких излета када сам 1985 освојио сениорско првенство Војводине шах је био у другом плану.

Када си поново схватио да желиш још да играш турнире?
Петаков: Никада није престајала жеља за шахом, већ се само повећавала и расла до оног момента када сам 2009 одиграо турнир у Новом Саду и узео прву норму за интермајсторам, а онда следеће године у Кану освојио и другу, где сам победио и Ткечаева првака Украјине.

Чиме се бавиш јер знамо да се од шаха на жалост не може пристојно живети?
Петаков: Професинално се бавим прављењем компујтерског софтвера и тако обезбеђујем егзистенцију за себе и своју породицу.

Који су твоји даљи планови у шаху?
Петаков:Ускоро идем на турнир у Италију, где ћу покушати да се домогнем и треће норме за интера, да са Старом Пазовом догурам што даље у првенству и купу Србије.

Уроше, желим ти још пуно добрих резултата, и успеха и на приватном и професионалном плану.

 

 

Завршено појединачно општинско првенство Старе Пазове 03.03.2013.

 

Спуштене су завесе на још једно општинско првенство у шаху. Овога пута у улози домаћина се нашао ШК Стара Пазова са богатом традицијом . У прелепом шаховском амбијенту, 9 дана односно три викенда 27 такмичара се борило за што бољи пласман, неки да сачувају улогу фаворита, а неки нови клинци да се докажу и у свету одраслих.
Шаховска представа је успела. Сви су мање више задовољни. Неки су мало разочарани својом игром, неки су оправдали улогу фаворита, а неко је и бљеснуо.
Урош Петаков, родом из Марадика, а који наступа за ШК Стару Пазову, оправдао је улогу фаворита, па је са три ремија и 6 победа био први, испред Мирка Кокезе, кога је у директном дуелу победио. Треће место заузео је Тигран Окиљ, а годину дана млађи Стефан Љушић са истим бројем поена 4 место. Стефан је бљеснуо на овом турниру, јер је против најјачих успео да извуче два ремија и показао да се у будућности може најозбиљније рачунати на њега.
Пето место заузео је ветеран Милан Скоко, који је на крају и завршио у болници због здравствених проблема. То је уједно и доказ колико је шах напоран и захтеван и колико је важна и физичка кондиција да би се турнир одиграо што квалитетније. Шести је био Иван Зобеница, а седми још један ветеран Слободан Јовановић Кљаба.
Најстарији међу присутнима Слободан Михајловић Маја је и у деветој деценији намучио многе и успео да се домогне 8 места и награде за најуспешнијег ветерана.
Пошто су Окиљ и Љушић узели редовне награде, најбољи јуниор је био Ненад Царевић, а код кадета најбољи је био Вукашин Грчић. Треба истаћи да су и Филип Ковачевић, Михаило Трајковић и Милош Станковић, без обзира што су остали без награда показали да се на њих у будућности може са оправдано рачунати.
Награде су уручили судијски пар Игњатовић и Станковић, као и директор турнира Борко Предојевић.
На крају се присутнима обратио сада у улози председника општинског савеза Миодраг Станковић, који се захвалио свим учесницима на фер и коректној игри, извинуо уколико нешто није било у реду, похвалио амбијент у ком се играло и најавио следеће окупљање следеће године у Војки у ШК Сремац. На крају је истакао да ови млади шахисти, који су се појавили у друштву сениора, јесу гарант да ће се на овим просторима још дуго година играти успешно шах и да ће они бити покретачка снага да се привуку још неки клинци у свет шаха.

 

Почела узбуђења на старопазовачком превнству 17.02.2013.

 

Одиграно је 3 кола, један викенд је прошао, а рађају се нови шампиони, нови клинци су дошли у Стару Пазову да намуче старе мајсторе шаха.
Предводник је наравно Тигран Окиљ, који је од раније познат шаховској позорници и који на свом конту има и победе против велемајстора. Овога пута је дошао да се бори за прво место.
Стефан Љушић, Филип Ковачевић и Ненад Царевић траже своју шансу да на трећем сениорском првенству забележе што више могуће поена. Они најмлађи су дошли да у свом другом наступу са сениорима намуче што више своје противнике и лако им не препусте поене.
Бљеснуо је Михаило Трајковић. За сада је непоражен. Против браће Перовић сакупио је 1,5 поен, а са Слободаном Кљабом Јовановићем ремизирао и ако је стајао боље.
Вукашину Грчићу за сада не иде, али тај небрушени таленат, који се тешко бруси, јер је прављен од тврђег материјала, показаће сав свој потенцијал. Остало је још 6 кола и довољно за то. Ушао је са превише респекта против Томе Тадића, Слобе Јовановића и Драгана Молдовановића.
Најмлађи од свих, шампион Војводине до 10 година изашао је на старопазовачку сцену да се бори и бруси форму пред кадетски шампионат Србије и победи неког мајстора. Намучио је жестоко искусног Мартина Домоњија, а након паузе у другом колу, у тећем колу након одиграних 40 потеза победио Милутина Добричанина, али једном омашком судија и њиховим превидом, у датом наставку у пешачкој завршници поклекао.  Појавиле су се и прве сузе....
Сва та деца су побрала симпатије старопазовачке избирљиве публике и сала је крцата у жељи да се виде њихови дуели.
Фаворити газе, Урош Петаков максималан са 3 поена, а Жика Гаврић, Милан Скоко, Никола Гајин и Мирко Кокеза са 2,5 га прате.
У трећем колу Тигран је поклекао у завршници против расположеног Петакова. Милан Скоко и ако грипозан, бори се као лав и доказује и да у седмој деценији може јако добро да се игра. Кокеза је жељан игре и жестоко се бори за прво место. У другом колу и Зобеница је показао сјајну игру против Кокезе, али се морао задовољити ремијем.
Недостају и асови на овој сцени попут ВМ Горана Косановића, ИМ Аце и Дулета Инђића, ФМ Славка Азарића и Драгана Ковачевића, двоструког узастопног победника Србе Суботића, непредвидивог и луцидног Милана Чечарића.
Какав би то сјајан спој био, можемо само замислити, али тешка времена, сурови живот често не дозвољава идеалан спој.
Остаје да уживамо у будућности и новом таласу младих шахиста, пред којима је сјајна будућност и уз негу и подршку нас старијих, можемо се надати да шах на овим просторима иде напред.

резултати

партије pgn

распис

правилник


 

Капел ла Гранд опен завршен 02.03.2013.

 

Aлександар Инђић испунио ВМ норму

 

Французи су ових дана били богатији за још један шаховски спектакл у виду турнира у Капел ла гранд. Овога пута, из Србије је кренула бројна екипа, предвођена ВМ Александром Ковачевићем и ВМ Душаном Поповићем. Ипак, надолазећа звезда, Александар Инђић на почетку такмичења рангиран као 60 завршио је на 25 месту предводећи групу играча са 6 поена. Првак је имао 7. Мала разлика, али када се каже 25 место одмах се помисли, па то је неуспех.
Напротив, Александар Инђић је показао да време ради за њега, да је на провом путу да се окити велемајсторском титулом, јер је управо на овом турниру успео да узме норму. Следи му Скопје и Опен Карпош, где ће покушати да узме још једну норму. Аца је на овом турниру одиграо бриљантно, изгубио је само једну партију, која је објективно била реми, али због познате борбености ту је партију испустио. Ремизирао је 4 партије, али то нису били салонски ремији, већ велике борбе које су окончане тако.
Наследник Глиге се назире. На предстојећем првенству државе, житељи општине Стара Пазова, али и многи други, навијаће за будућег ВМ. То ће бити и први наш ВМ са пробијених 2700 рејтинг бодова.
Пожелимо му пуно среће и успеха, јер он ипак има само 17 година, а већ је многе звезде засенио. На тај начин ће нас заједно увесељавати и доносити нове радости.
Надамо се и да ће то пробудити вољу и рад и осталим шахистима, поготову кадетима да иду Ациним стопама.

 

 

Oдигран Светосавски брзопотезни турнир 25.01.2013.

резултати