Свети Николај Српски шампион 03.10.2016.

И ако је важио за највећег фаворита, ВСК Свети Николај Српски је то морао да докаже за таблом.
У томе је и успео. Нико озбиљније није могао да припрети екипи из Ваљева. Предвођени велемајсторима репрезентативцима Иванишевићем, Маркушом, Перуновићем, уз дојучерашњег Дамљановића и незгодног Милановића уз асистенцију искусног ИМ Божића на 6, прошетали су се кроз циљ са 29 меч бодова.

Друга је била млада екипа Итаке предвођена Индијцем Сетураманом, Александром Инђићем који је остварио на скоро завршеној олимпијади сјајан успех узевши бронзу на трећој табли, Бојаном Вучковићем некадашњим репрезентативцем, уз надолазеће Ненезића и Вучинића, као и Ивана Шаренца.

Трећа је била екипа Југовића предвођена Предрагом Николићем.

Подбација је екипа НШК из Новог Сада која као да није имала хармонију у екипи. Од прошле године фалио им је Маркуш, али ипак имена попут Шолака, Ковачевића, Поповића, Лазића па и Шарића требала су да остваре бољи резултат.

Велика борба је и према најавама пре почетка такмичења вођена за опстанак. На крају у доста изједначеној лиги што говоре и резултати испали су Металац из Горњег Милановца, Пожега и Спартак из Суботице.

Велику борбу за опстанак су водиле и Слога из Петровца на Млави и Нафтагас из Елемира, док је у једном делу била угрошена и екипа Светозар Глигорић из Панчева.
Треба ипак похвалити доста младу екипу из Елемира која је предвођена искусним Бодирогом и Поповом уз велемајстора Григорјана који има само 21 годину и омладинце браћу Ратковић, Беседеша и Адамова успела да обезбеди опстанак. Одлучујућих пола бода донео је искусни Синиша Попов против фаворизованог велемајстора Богосављевића. У нешто бољој позицији за Богосављевића који је био у цајтноту, склопљен је реми, што је у екипи Нафтагаса изазвало ерупцију одушевљења.

 

 

Прва лига Србије 2016 (22.09. - 22.10.)22.09.2016.

Без неке нарочите најаве, у сенци окршаја око фотеље ШСС, у Крагујевцу у хотелу Шумарице се одржава Прва лига Србије за мушкарце и жене.
Власник хотела Шумарице вероватно задовољно трља руке, јер се изгледа претплатио за организовање шаховских приредби и ове године је угостио преко 1000 шахиста и њихових пратилаца.
У периоду од 22.09. до 02.10. Крагујевац бити поприште великих борби на 64 поља. Рекло би се на први погледа да лига никад није јача.
Што се тиче кандидата за испадање и ако је незахвално прогнозирати, Пожега, Нафтагас, Спартак, Металац, Глигорић и Слога су кандидати за испадање. Из лиге испада три екипе. За врх ће се борити највећи фаворити Свети Николај Српски и НШК, док ће своју шансу тражити Југовић и млада екипа Итаке.
Што се тиче жена, Раднички Београд, Раднички Ћуприја , Златар и Лештане ће између себе тражити две екипе које испадају. Што се тиче првог места, БАС и Јелица су главни фаворити док из прикрајка вреба Југовић.
Оно што није добро, јесте да првог дана није радио пренос партија што је ипак недопустиво за овакав догађај. Ко је крив, објасниће надлежни...

Парови и резултати...

 

 

Олимпијада - Баку 2016

Парови и резултати...

Партије

2014

 

2013

 

2012