Новогодишњи брзопотезни турнир ШК Бановци Дунав

30.12.2012.

Резултати

 

ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ У ОПШТИНИ СТАРА ПАЗОВА 21.12.2012.

 

 

У организацији РТВ Стара Пазова по 46 пут за редом, у ресторану Михајловић у Новој Пазови, одржан је избор спортисте године. По први пут у скромној петнестогодишњој историји и ШК Бановаци Дунав су позвани да буду учесници у дружењу са најбољим спортистима наше општине. Међу бројним спортистима свечаној додели признања присуствовали су Душан Игњатовић и Миодраг Станковић. Уз њих једини шахиста био је најмлађи ИМ Александар Инђић.
Програм је водио реномирани новинар Драган Бурсаћ, који је и био члан жирија, уз Милоша Лазића главног уредника програма и Љибушке Лакатош, руководиоца за спорт и омладину општине.
Награде су уручивали директор РТВ Стара Пазова Јовица Гагрица и Љибушка Лакатош руковидилац за спорт и омладину.
Међу прозванима су се нашли горе поменути. Прво ШК Бановци Дунав, како је наведено за огроман допринос у развоју шаха у региону, организовању многобројних турнира, школи шаха и улагању у младе, али и пласманом у другу лигу. Награду је испред клуба примио председник Миодраг Станковић.
Као појединац, прозван је и Александар Инђић који незадрживо граби ка светском шаховском врху, а има тек 17 година. И он је добио плакету као један од најбољих спортиста наше општине.
Надамо се да ће следеће године бити још више шахиста на годишњој додели награда, али и очекујемо да ће се вратити са још више награда у своје клубове.
Ово је велики подстрек, али и мотив да ШК Бановци Дунав наставе са активностима и још више допринесу развоју шаха у нашој општини, која се не зове без разлога „Општина бизниса и спорта“.

Брзопотезни турнири у нашем клубу

Резултати турнира:

Новембар: први, други

Шах пријатељства у Националној кући фудбала 20.10.2012.

Сусрет пријатељства

 Не тако давно били смо гости у Српској Црњи где смо провели незаборавни дан. Данас смо исту ту екипу са пар омладинаца дочекали у нашем шах клубу. Након краћег задржавања на Великом шаху и у просторијама клуба, где је ФМ Славко Азарић показао занимљиву шаховску партију са анализом.
Гостима се прво обратио председник клуба Миодраг Станковић где им је пожелео пријатан боравак, а након тога, сви се запутили у Националну кућу фудбала. Тамо нас је дочекало љубазно особље које нас је провело и показало нешто што краси читаву нашу општину. Након обиласка терена „Мишел Платини“ и осталих садржаја одржан је шаховски меч на осам табли. Резултат је и овог пута био у другом плану, а дружење и ширење шаха као све обавезнијег садржаја у друштву и спорту у првом плану. То нам је и успело. Након тога запутили смо се у Старе Бановце где смо поред обале Дунава, гостима показали и црвку Св. Николе саграђену 1777 године, као и ОШ Слободан Савковић која ове године слави 254 године постојања.
Где је почело ту се и завршило дружење, па шаха ни овога пута није било доста те су кренуле необавезне партије, које би трајале ко зна докле, да ревносни возач није рекао да је време да се иде, а ми да завршимо са оном народном „што је слатко то је увек кратко“.
Надамо се да ће ових дружења бити још и да ће да они прерасту у једну традицију и енергију која ће да се шири целом Србијом.

 

 

Oдигран брзопотезни турнир поводом уласка у другу лигу 06.10.2012.

У Суботу, 06.10.2012. у 18 часова у ШК Бановцима Дунав, одржан је брзопотезни турнир.
Повод окупљања, овога пута је била скромна прослава поводом историјског успеха овог клуба, а то је улазак у другу лигу. Обзиром да се ради о релативно младом клубу успех је огроман. Славље су поред домаћих играча уприличили и гости из Сремске Митровице, Војке, Нове и Старе Пазове и Белегиша.
Састав је био доста добар, играло се по Бергеру 17 кола. Успешнији од других био је ФМ Драган Ковачевић испред ФМ Петра Кологната и ФМ Славка Азарића и Владе Маштраповића.
Ово је почетак брзопотезних турнира којих ће бити све више, а нарочито након завршетка друге лиге, где ове године наступају управо Сремска Митровица, Нова Пазова и Стара Пазова.
У хладним месецима очекује нас богат и разноврстан распоред, те немамо разлога да бринемо да ли ће бити догађаја у овом клубу.

Резултати

 

ЛИГА 03.10.2012.

Прочитај више...

 

Пударски дани у Иригу 17.09.2012.

ШК “Стевица Пузић ” Ириг
Организује 1. РАПИД турнир 27.10.2012.г. , са почетком у 10 часова у просторијама ВИНСКА КУЋА – КОВАЧЕВИЋ Крсташица бб.

Пријава је до 10:00 часова.

Укупно ће бити 7 кола уз компјутерско паровање , и темпо игре је 15 минута по играчу.

Играће се по ФИДЕ ПРАВИЛИМА за РАПИД

Наградни фонд ће бити гарантован од 15.000,00дин. за минимално 30 играча..,
и биће распоређен 1. 5.000,00дин. 2. 4.000,00дин. 3. 3.000,00дин. 4. 2.000дин. 5. 1000,00дин.

Уписнина за турнир – 250дин. Омладинци , пензионери и жене уписнина 100дин.

Сваки играч је дужан да понесе исправан шаховски сат и шаховску гарнитуру.

За све додатне информације јавити се директору турнира
Стевици Черничеку 062/246187          063/7092742

Одржана седница ИО ШС Старе Пазове 08.09.2012.

У суботу од 11 часова у просторијама клуба у Старој Пазови одржан је састанак ИО ОШС Ст. Пазове. Присутни су били Борко Предојевић, Милан Веречневић, Милан Чечарић  и Миодраг Станковић. Из оправданих разлога Стева Кочијашевић није присуствовао.
Теме су биле:

 1. Анализа стања шаха у општини
 2. План и програм активности за 2012/2013 годину
 3. Разно

Закључено је да се наши клубови у овим тешким временима добро боре како би шах у општини наставио да се игра, са освртом на још бољи рад са децом тј. улагањем у будућност.
Поред, за сада једине школе шаха у општини у ШК Бановаца Дунав, појединачно се ради и у осталим клубовима, али и са назнаком да ће се ускоро и у њима одржавати редовне школе шаха.
У анализи плана и програма, закључено је да ће идуће године натупати 3 екипе у другој лиги, што је  и прилика да се истакне кандидатура за одржавање лиге у нашој општини. Акценат је стављен и на традиционалне турнире које клубови праве и организацију .
Велику помоћ клубови очекују, наравно од општине која улаже велика средства у спорт и вероватно је једна ретких од општина која томе поклања велику пажњу.
Следећи велики догађај јесте турнир у  Војки поводом 75 године од оснивања клуба уз присуство великих броја играча познатих играча.
Наравно, причало се и о учешћу клубова у лигама, пре свега Старе Пазове и Младост које очекује 2 лига, учешће у Сремској лиги Бановаца Дунав и  Зонској лиги Подунавца, уз могућност пласмана ових екипа у виши ранг.
На крају, не треба заборавити ни Омладинац из Нових Бановаца, који се бори у 1 лиги. Међутим тај клуб не показује заинтересованост да наступа у оквирима општинског савеза, јер приликом позива челницима клуба за учешће у раду, остали смо ускраћени за њихов долазак и излагање њиховог сагледавања рада савеза.
Оно што је интересантно,  јесте да се шах не игра само док траје лига, већ и током читаве године, а управо је и циљ састанка и прављења савеза био,  да се људи из клубова више ангажују и праве догађаје којима ће календарска година обиловати активностима, а све у циљу јачања шаховског потенцијала наше општине.

Шаховска олимпијада у Истанбулу 29.08.2012.

Прочитај више...

Одигран брзопотезни турнир у Новој Пазови 26.08.2012.

Прочитај више...

Брзопотезни турнир на отвореном 24.08.2012.

Прочитај више...

Преминуо Светозар Глигорић 14.08.2012.

Ушао си и ти на небеска црно бела поља заједно са многим шаховским великанима, али ти си наш највећи.
Твој животни пут је био богат и овековечен светским признањима за све оно што си производио својим шаховским умећем.
Твој дар за уметношћу даривао нас је прелепом музиком.
Живот немилосрдно тече и бележи све важне и неважне тренутке. Оно што си ти исписао остаће заувек забележено у шаховској историји.
Глиго, путуј и немој да се бринеш, оставио си у нашој земљи будуће шампионе, оне које си до јуче подржавао одлазећи на њихове дечије турнире.
Некa ти је Вечна слава.

Биографију Светозара Глигорића можете прочитати овде.

 

Пријатељски меч у Српској Црњи 15.08.2012.

Српска Црња је у врелим јулским месецима била домаћин нашој екипи, где смо поред одржаног шаховског меча имали прику и да посетимо културно историјску баштину којим се ово место поноси.
Љубазни домаћини на челу са председником клуба нас је одвео до куће Ђуре Јакшића, песника, сликара и родољуба, баш како стоји и на бисти коју су мештани подигли.
Поред куће Ђуре Јакшића, имали смо прилику и да посетимо дворац Нојхаузен  где смо могли да се уверимо у богатсво које ово место поседује.
На крају одржаног меча ( резултат није битан ) домаћини су се потрудили да нам приреде један леп ручак у још лепшем амбијенту, а штимунг је  правио градски тамбурашки састав, којим нам је боравак у Српској Црњи био за незаборав.
Иначе, ово је родно место нашег ФМ Славка Азарића који није крио задовољство што су му се два клуба, на тако леп начин дружила, што се вратио у дане када је као пионир вукао прве шаховске потезе.
Већ на јесен, када прође врућа 4 кола где се наш клуб бори за улазак и виши ранг, шахисти из Српске Црње ће бити наши гости.
Оваквих дружење треба да буде још много више, али мало због економске кризе, а мало и незаитересованошћу шаховских радника оваквих дружења је јако мало.
Надамо се да ће време које долази бити боље, па ће и шахисти имати шансу да се остваре кроз овакве догађаје.

 

Полагање за шаховског судију 15.07.2012.

У Алибунару у шаховском клубу, одржано је полагање за шаховске судије. Интересовање је било велико, што додатно улива наду да ће и такмичара из годину у годину бити све више и да ће шах на овим просторима понови важити за један од најзначајнијих спортова, баш као у златно доба Боре Костића, Светозара Глигорића, Боре Ивкова, Љубојевића и других мајстора ове древне игре, када су они репрезентовали нашу земљу широм света.
На самом полагању се према слободној процени окупило око 20-ак судија, који су полагали за општинске, регионалне и националне судије.
Супервизор и човек који доприноси да се по Војводини сади добро и квалитетно семе будућих судија, господин Милан Миладинов као младић са великим ентузијазмом, како на самом семинару, а тако и на испиту уливао је самопоуздање будућим и садашњим судијама, које ће им кроз суђење и бити потребно.
Тестови су били садржајни и захтевни, са свим ситним цакама, које могу судије да задесе и у пракси, што показује да се Миладинов потрудио да од кандидата извуче максимум.
Љубазни и скромни домаћини су на ненаметљив начин потврдили да су људи из Алибунара гостопримљиви и да се овај семинар није случајно одржао баш ту.
Од судија из ШК Бановаца Дунав статус општинског судије су стекли Јелена Станковић и Ненад Трајковић, а зваће националног судије Душан Игњатовић и Миодраг Станковић. То је уједно још један доказ да овај клуб води рачуна и о својој „инфраструктури“,
јер без свеобухватног сагледавања шаха као једног заиста захтевног спорта, не може се ни вратити шах тамо где је стао.

 

Одржан ноћни бропотезни турнир 12.07.2012.

У Насељу Сунца увек се нешто лепо дешава. У томе наравно предњачи Шаховски клуб Бановци Дунав, који је увек активан и прави дружења.
Овога пута, шахисти су се одлучили да заобиђу врелину јула и кад је скоро све утихнуло у миру и освежењу које доноси вече, одиграли су брзопотезни турнир.
На тргу су се окупили шахисти из локалних клубова које су предводили ИМ Горан Н Тодоровић, ФМ Славко Азарић, ФМ Драган Ковачевић, Милан Скоко и други, укупно њих 21. Међу њима и два кадета из клуба домаћина, као и два омладинца из Младости из Нове Пазове.
У веома лепој атмосфери, дружење је кренуло око 21 час, а завршило се нешто мало пре поноћи. Сјајно дружење је употпуњено победом госта ИМ Горана Тодоровића, испред ФМ Драгана Ковачевића и ФМ Славка Азарића. Играло се 9 кола Швајцарски систем.
Све то је беспрекорно одсудио судијски двојац Душан Игњатовић и Јелена Станковић.
Надамо се да ће оваквих турнира бити још у врелим летњим вечерима у нашој општини.
Иначе шаховски догађај је обишао и новоизабрани председник општине Ђорђе Радиновић, који је позитивно оценио сам догађај и најавио да ће општина и даље подржавати овај клуб.

Резултати

Ноћни брзопотезни турнир на отвореном у среду 11.07.2012. у 20:30 07.07.2012.

Шаховски клуб Бановци Дунав организују брзопотезни турнир. Котизација је 250 динара по играчу. Организатор обебзеђује још 1500,00 динара у наградни фонд.Предвиђено је да учествује до 30 играча. Игра се на 5 минута по играчу, 9 или 11 кола у зависности од учесника. Награде се распоређују на следећи начин:
1. место 40% од наградног фонда
2. место 25% од наградног фонда
3. место 20% од наградног фонда
4. место 10% од наградног фонда
5. место 5% од наградног фонда.

 

Међународно првенство 07.07.2012.

Kрај(х)  3 Међународног првенства Војводине у шаху 07.07.2012.

У четвртак увече за већину је завршен међународни тунир у Новом Саду. У петак је остало да се одигра Рапид, али већина је већ отпутовала у Параћин на нови међународни турнир па тако до овога часа не знамо тачан број учесника. Још један показатељ на који начин је направљен овај турнир.
Након недељу дана, заслужено и према најавама, прво место је освојио и то више него убедљиво, будући ВМ Александар Инђић који је несумљиво у великој форми и који одише мирноћом и сталоженошћу. При том, ради се о заиста скромном младићу који својим понашањем и изван шаховског борилишта заслужује све комплименте и даје репер за понашање младих. Такви млади људи треба да репрезентују нашу земљу, али и да наша земља улаже у њих, јер су то наши драгуљи. На овом првенству наступило је доста младих такмичара што је охрабрујуће. Бљеснуло је на овом турниру и пар играча који се нису убрајали у главне фаворите и помирсили рачуне много искуснијим и боље рангираним такмичарима.

Резултати овде


Ипак у сенци победе Аце Инђића остаје забележено, да се организатори нису најбоље снашли у улози домаћина те и поред просторних услова заказано је у још неколико сегмената. Осетио се недостатак још судија, па и ако је било јако мали број рекламација, утисак је да се требало брже и квалитетније радити, јер НА Петар Милићевић и ИА Бобан Миливојевић су пружили свој максимум, али ипак волонтери како су названи помоћници, ипак нису могли квалитетно да обаве посао једног судије.
Наш општински савез имао је вероватно најбројнију колонију, јер су наступили: ВМ Горан Косановић, ИМ Александар Инђић, ФМ Славко Азарић, Никола Елез, Иван Зобеница, Тигран Окиљ, Филип Ковачевић, Ненад Царевић, Миодраг Станковић, Горан Грчић, Ненад Трајковић, Михаило Трајковић, Нада Трајковић, Вукашин Грчић и Милош Станковић, што је скоро 10 % свих учесника.
Организатори су се обрукали и код додела награда па је без претходног објављивања листе, да би се на брзину прогласио победник, кренуло са доделом.
Играчи су након одиграног задњег кола већ калкулисали и пратили остале резултате, па су знали шта су освојили.  Међутим организатор није имао разумевања и није давао играчима по пласману да бирају коју желе награде већ су по свом „критеријуму“ задовољили појединце. То се није могло сакрити и ако је спретни директор турнира то сјајно извео и сјајно затворио ово првенство. Затварању су присуствовали и председник савеза Мирослав Копања и секретар савеза Данко Бокан.
За крај смо успели да узмемо изјаву најбоље пласираног играча из клуба ШК Бановаца Дунав,  ФМ Славка Азарића који је заузео 13 место са 6,5 поена и ако је по броју бодова, али са слабијим бухолцом био изједначен и са шестим ИМ Синишом Шарићем.
Ево кратког инервјуа:

 • Како сте задовољни своји наступом на овом турниру ?

Азарић: И ако прави турнир нисам играо преко 20 година, јер не рачунам учешће на лигама, на наговор људи из мог клуба, смогао сам снаге да наступим на овом првенству и покажем да нисам још увек за старо гвожђе.

 • Освојили сте 6,5 од могућих 9 бодова?

Азарић: Јесте, могло је да буде и мање, али и више бодова и да ми је неко пре турнира понудио оволико бодова, прихватио бих, јер на овом турниру нисам изгубио ни једну партију.

 • Прича се да сте се премишљали и да одустанете у току самог турнира?

Азарић : Знате, нисам играч који лако одустаје са турнира и у својој играчкој каријери, нисам одустао никад са турнира, али сам овог пута у више наврата то пожелео, али кривац и човек који ме је подржао да издржим до краја је председник клуба Миодраг Станковић  и нисам хтео да разочарам своје ученике, који су такође овде наступали.

 • Шта вам је засметало на овом турниру и зашто сте хтели да одустанете?

Азарић: Шах је једна заиста исцрпљујућа игра и кад су услови за игру идеални, али када се суочите са условима који су на граници регуларног, онда се запитате шта ми је све ово требало. Пре свега мислим на високу температуру, јер нису обезбеђени вентилатори или покретне климе, али и степен организације самог догађаја, јер се играло у школи која ипак није прави шаховски амбијент.

 • Да ли сте задовољни пласманом и освојеном наградом?

Азарић: Пласманом сам задовољан када се узме да сам пре турнира важио као 23 фаворит. Што се тиче награде, када сам одлазио на турнир, није ме интересовала награда већ да прикажем добру игру.

 • Нисте ми одговорили на питање, да ли сте задовољни наградом?

Азарић: И ако нерадо, јер нисам склон да се буним и оговарам, нисам задовољан наградом, јер сам оштећен!

 • Како то мислите?

Азарић: Пошто сам био 13, очекивао сам да ћу добити неку од новчаних награда, а не прво полован сат, па онда на рекламацију дрвену таблу, али тек након увида у стање и то преко интернета јер нигде табела није била истакнута, схватио сам да сам преварен. Зашто сам заобиђен са новчаном наградом, заиста не знам , јер су и 14 и 15 добили новчане награде. Када сам позвао судију да ми то објасни, 20-ак минута након доделе, рекао је да су се играчи питали по ком критеријуму желе да буду награђени и ако мене нико није питао коју награду желим! До данас ме нису назвали и ако су обећали да ће видети шта се то десило и то исправе.

 • Ипак и поред свега показали сте да нисте заборавили шах. Да ли ћете већ следеће године учествовати на 4 Међународном првенству Војводине?

Азарић: Никада! Више никада док је на оваквом нивоу организација, јер се на овај начин деградира шах као шаховска игра, али и наша земља која важи да зна да организује велика такмичења. Ипак очигледно је да људи из Новог Сада то не знају.

 • Да ли би сте препоручили младим играчима као и људима из иностранства да буду учесници на оваквом турниру?

Азарић: Учествовао сам на заиста много турнира још у Југославији. Са овако лошом оранизацијом се  нисам суочио. Поновићу, док су овако лоши услови за игру, просто не верујем, да ће следеће године учешће узети странци, јер ће се о овом турниру у негативном контексту ипак причати. Показатељ колико више учесника из иностранста учествује у Параћину, говори о озбиљности овог турнира.

 • Чиме се тренутно бавите?

Азарић: Поред тога што сам стално запослен у Београду у једној приватој фирми, у слободно време, ангажован сам у мом шах клубу Бановци Дунав из истоименог места и држим школу шаха, већ дуги низ година, али ипак задње скоро 3 године, имамо једну талентовану генерацију, коју подржава и клуб и родитељи, што ће уз њихов рад довести да се већ за коју годину створе добри игрчи.

Господине Азарићу хвала вам на указаном времену, уз жељу да вас служи здравље и да још дуго играте на врхунском нивоу.

3 Meђународно првенство Војводине у шаху 03.07.2012.

У Новом Саду у ОШ Милева Марић Ајнтштајн у току је међународни шаховски турнир, који је почео у петак 29.06.2012.
Шта рећи наших 8 играча се такмиче и покушавају да заузму што бољи пласман, али многи и да стекну потребно искуство. Велика ствар за овај млад тим је и учешће ФМ Славка Азарића који својим анализама након завршене партије деци улива додатно самопоуздање, указујући им на пропуштене шансе, али и добре потезе.
Организатори су до последњег момента кубурили са местом одржавања турнира, што је за несрећу довело да су услови за игру, услед временских неприлика изузетно лоши, јер нема вентилације, па би и квалитет партија био далеко бољи да се игра у нормалним условима.
Питање је само, шта ће рећи странци којих има на овом турниру, те да ли ће мали американац индијског порекла Чандра Акшат, Денис Кадрић из Босне или Стефан Младенович из Русије доћи следеће године. Већ им се сад треба извинути, обећати боље услове наредне године и позвати их на турнир.
На турниру је већ по традицији и енглез Стон Ендрју, а има и италијана, бугара, белгијанаца, хрвата и црногораца.
Оно за шта се Фишер залагао, а то су услови за шахисте, полако се обрушава.
Да само некудимо, ипак су организатори покушали да створе што боље услове за игру, али је услед немаштине и кашњења одобрених средстава, по речима организатора, довело да цех плаћају такмичари.
Од играча на овом турниру имамо 3 велемајстора, 1 женског велемајстора, 11 интермајстора, 14 фм и 1 женског фм и 1 националог мајстора. Пријављено је 175 играча, а тренутно након 6 кола игра 163 играча. Морамо напоменути да се осим за наше играче, навија и за Ацу Инђића, који важи и за највећег фаворита за освајање првог места. У четвртак од 17 часова је и задње коло након чега ће се знати победник. Организатор је обезбедио велики број како робних тако и новчаних награда, па ће свако на крају ипак бити задовољан, уз наду да ће већ следеће године Шаховски савез Војводине обезбедити просторне услове за игру, да би турнир из године у години наставио да расте по броју учесника.

 

Видовдански турнир 24.06.2012.

Oдигран Видовдански турнир у Насељу Сунца24.06.2012.

Велики шаховски спектакл се одиграо у Бановцима Дунав. Како је и најављивано, додуше помало и бојажљиво о доласку шаховских величина попут велемајстора Боре Ивкова, велемајстора и селектора мушке репрезентације Бошка Абрамовића и велемајстора Синише Дражића се и обистинио.
Насеље Сунца је још више тог момента засијало, па је трг на коме се игра и Велики шах, тог момента био још богатији.
Турнир је отворио председник клуба Миодраг Станковић, поздрављајући присутне, посебно селектора репрезентације Абрамовића, а онда је најавио и шаховску величину не само српског и југословенског већ и светског играча, човека који је био први омладински шампион света 1951 у Бирмингену, четири пута учесник доигравања за првака света, 15 освојених светских и ервопских медаља, велемајстора Бору Ивкова, уручивши му скроман дар клуба.
Бора Ивков се након тога обратио и изразио заиста задовољство што присуствује оваквом догађају, за шта је највише крив његов ученик ФМ Славко Азарић. Бора Ивков је пре самог турнира потписивао његове две књиге: „Опчињени шахом“ и „ Мојих шездесет година у шаху“. Успут се и сликао са децом из нашег клуба.
На његову жалост, како је сам истакао није био оран за игру, што му нико није замерио, па је у друштву домаћина провео једно угодно преподне покрај Дунава у најлепшем насељу Подунавља.
Онај главни део се догодио након тога где су се играчи из локалних клубова, достојно супроставили много бољим и познатијим играчима. Душан Инђић, Александар Инђић, Драган Ковачевић, Милан Скоко,Никола Елез, Далибор Жежељ, Србислав Суботић и други су достојно репрезентовали нашу општину.
Бољи од других био је ВМ Синиша Дражић испред Александра Инђића, али само због бољег бухолца, са истим бројем бодава. Трећи је био ФМ Драган Ковачевић. Од домаћих играча најбољи је био Далибор Жежељ у одсуству Славка Азарића који се потрудио да буде добар домаћин Бори Ивкову.
На крају је заслужним шахистима и шаховским радницима председник уручио пригодне захвалнице, па су тако поред чланова клуба поклони за помоћ клубу уручени и Душану Инђићу, Милану Скоки али и селектору Бошку Абрамовићу, СО Стара Пазова као покровитељу манифестације и Радио телевизији Стара Пазова као медијском покровитељу.
Најбољем ВМ Синиши Дражижује поред новчане награде , Срђан Станковић испред СО Страра Пазова уручио и пехар у трајном власништву.
За све учеснике је обезбеђена рибља чорба па су учесници након исцрпљујућих борби  уживали у специјалитетима са Дунава.
По речима и селектора Абрамовића овакав турнир је био заиста сјајно организован и увек ће се радо одазвати сјајном домаћину.

 

 

Резултати

 

 

Дечији Видводански турнир Бановци Дунав 23.06.2012.

 

УНасељу Сунца“ или у Бановцима Дунав, окупила су се деца у суботу од 10 часова и на 9 табли, окушали се у шаховском знању.
Пре свега циљ је био да се деца из школа Сремске и Мачванске Митровице, Новог Београда, Батајнице и Бановаца друже.
У томе су и успели, јер није било ни једне примедбе. Ипак да то није само пуко играње шаха и дружење показала су деца кроз сузе које су пуштали након пропуштених прилика за победу. Наравно, ту су били родитељи, тренери и пратиоци који су се у правом тренутку нашли да их утеше.
Велика врућина није спречила децу да се у тренуцима одмора играју на Великом шаху и тако покажу да заиста воле шах. На њих Сунце није утицало. Битно им је било да ли ће освојити неку награду. Као што је и најављивано пред само такмичење, за сву децу је било награда, па су поред хемијских оловака и привезака, за децу подељене и многобројне књиге. Главни судија Душан Игњатовић није имао прилику да интервенише, јер су деца показала изузетану фер и поштену игру. ФМ Славко Азарић иначе тренер домаћој деци и председник клуба уручили су награде.
На крају, сва деца су била насмејана, што је и био циљ, па су у добром расположењу отишла задовољна својим кућама.
Већ сутра очекује нас велики догађај, јер ће копља укститити шаховски мајстори. Очекује се долазак и легенде српског шаха Боре Ивкова, али и селектора Бошка Абрамовића, Синише Дражића, Александра и Душана Инђића и других.

 

Коначни резултати

Појединачни резултати

 

 

Никољдански турнир у Шиду 26.05.2012.

У Шах клубу Раднички Шид, одиграно је такмичење основаца од  прдшколаца 5 до 8. У Шид су поред  домаћина учествовала и деца из Сремске Митровице, Новог Сада и Бановаца Дунав.
У доста јакој конкуренцији, где је наступило доста деце са државног такмичења, бољи од осталих био је Предраг Даниловић из Шида са 6 поена.
Од наше деце  Вукашин Грчић је имао 5, Милош Станковић 3,5, Тамара Грчић 2,5 и Марија Станковић 2 бода.
Љубазни домаћини су се заиста потрудили да протекне све у фер и коректној игри па за судију Маштраповића није било посла код досуђивања спорних ситуација.
Малу примедбу је изнео Влада Деже из Новог Сада који је довео највише деце, а она се односила на задњи меч између Даниловића и Шобота. Како је Шоботу пала заставица, а претио је и мат у 2 потеза огољеном краљу, досуђена је правична одлука јер је шах победио.
Обезвеђени су пехари за по троје најбољих од 1 до 4 и од 5 до 8 разреда. Деца и пратиоци су послужени пецивом и сокићима, а лепо време је додатно улепшло и  без тога изузетно успешан шаховски дан.
Оваквих турнира желимо још више како би деца оно што уче и применили са својим вршњацима. За коју годину, можда ће баш неко од ове дечице постати познато и ван наших граница, наступајући за Србију.
Ево и резултата:

Place|Name
|Score|Buch.|Progr.|Wins

|Club

 

 

 

 

  1  |Danilović, Predrag

|VII Šid

|6

 2-3 |Ilinčić, Aleksa

|VIII Novi Sad

|5.5

     |Jovanović, Pavle

|IV Novi Sad

|5.5

 4-6 |Šobot, Branislav

|VII Novi Sad

|5

     |Matović, Mihajlo

|VI Šid

|5

     |Grčić, Vukašin

|III Banovci Dunav

|5

 7-9 |Čiča, Luka

|VII Novi Sad

|4.5

     |Pisarić, Miloš

|IV Novi Sad

|4.5

     |Galin, Ilija

|V

|4.5

10-12|Jeličić, Dejan

|IV Novi Sad

|4

     |Božić, Milan

|IV Novi Sad

|4

     |Uglješić, Slavko

|predškolsko M. Mitrovica   

|4

13-18|Despić, Filip

|V Novi Sad

|3.5

     |Đorđić, Marko

|VIII Mačvanska Mitrovica

|3.5

     |Bukinac, Mirko

|I Novi Sad

|3.5

     |Stanković, Miloš

|II Stari Banovci

|3.5

     |Vraneš, Jovan

|II Novi Sad

|3.5

     |Đurin, Čedomir

|I Novi Sad

|3.5

19-23|Pavlović, Milan

|IV Sremska Mitrovica

|3

     |Radulović, Stefan

|VI Laćarak

|3

     |Đorđić, Luka

|V Mačvanska Mitrovica

|3

     |Sabo, Đorđe

|III

|3

     |Balanac, Dimitrije

|II Sremska Mitrovica

|3

 24  |Grčić, Tamara

|II Banovci Dunav

|2.5

25-28|Bošković, Nikola

|III Novi Sad

|2

     |Ćuić, Mihajlo

|II Novi Sad

|2

     |Stanisavljević, Nikola

|II Sremska Mitrovica        

|2

     |Stanković, Marija

|predškolsko Stari Banovci   

|2

 29  |Pavlović, Dimitrije

|II Sremska Mitrovica

|1

 30  |Uglješić, Nemanja

|predškolsko M. Mitrovica

|0

Слике овде

 

Белегиш 2012 24.05.2012.

У Белегишу у Шаховском клубу Подунавац  24.05.2012. у четвртак одржао се шаховски брзопотезни турнир 9 кола Швајцарски систем. Љубазни домаћини на челу са председником Миланом Веренчевићом и младим Богданом Мијатовићем, су се потрудили да лепо угосте многобројне шахисте. Пре турнира организован је ручак за све госте у виду рибље чорбе, коју је врхунски спремио домаћин. Након тога кренуо се на лакши део посла, а то је сам турнир. У веома доброј атмосфери, судија Миодраг Станковић , који је на наговор домаћина и играо, није имао баш никакав посао, сем да констатује резултат и прочита следеће коло и све тако до коначног. Велику помоћ је имао у Душану Игњатовићу који је за случај спора био у приправности.
Бољи од осталих био је ФМ Драган Ковачевић, испред ИМ Горана Н Тодоровића и Србислава Суботића.      

 

  1 

Ковачевић, Драган  

7.5

  2 

Тодоворић, Горан Н 

6.5

 3-4

Суботић, Србислав  

6

    

Чечарић, Милан     

6

 5-7

Инђић, Душан      

5.5

    

Скоко, Милан       

5.5

    

Зобеница, Иван     

5.5

 8-9

Молдовановић, Драган

5

    

Веренчевић, Милан  

5

10-12

Здравковић, Томислав

4.5

    

Гајин, Никола      

4.5

    

Мијатовић, Богдан  

4.5

13-14

Елез, Никола       

4

    

Савић, Милан       

4

15-16

Домоњи, Мартин    

3.5

    

Митровић, Драган   

3.5

17-18

Лазић, Љубомир    

3

    

Тадић, Томислав    

3

 19 

Бијелић, Илија     

2

 20 

Станковић, Миодраг 

1

32 године постојања Шах клуба Подунавац из Белегиша 05.2012.

Прошло је 32 година од постојања ШК Подунавца из Белегиша, а сви значанији резултати и остварења везују се за једног човека, а то је алфа и омега овог клуба Милан Веренчевић.
Несебично и неретко и свој новац је често пута давао да би се одржао турнир. Увек у улози доброг домаћина ненаметљиво, наоружан стрпљењем, баш какав је и за шаховском таблом Веренчевић је показао да је љубазан домаћин. Угостио је многе великане ове древне игре. На жалост у општој беспарици, овај пут је на годишњицу оснивања клуба позвао локалне шахисте, којих је било 15. Сви који су могли дошли су.

Можда најзвучније тренутно име и новопечени сениорски репрезентативац, тај скромни младић Александар Аца Инђић, одазвао се и по ко зна који пут убедљиво победио. Иза њега пласирао се Иван Зобеница, а на трећем месту домаћин Милан Веренчевић. СВАКА ЧАСТ!
На крају турнира, поред награда, за све је организован рибљи котлић где су се шахисти у пријатној атмосфери, дружили до касних сати.

 

Куп 21.05.2012.

Завршено финале купа Србије 21.05.2012.

Данас је у Крагујевцу у хотелу Шумарице, завршено Финале купа Србије.
Борба није изостајала, играчи су показали заиста велику пожртвованост, превасходно борећи се за своје екипе, а уједно и за свој што бољи перформанс. У тој немилосрдној борби, где се пријатељи не познају, победила је екипа НШК-а предвођена Маркушом, Шолаком, Ковачевевићом и Поповићем испред Водовод Крагујевца предвођена Иванишевићем и Перуновићем.
Зачеље је припало нашем ШК Бановци Дунав и Херцеговцу из Гајдобре. Оно што смо и најављивали учинили смо. Скупо смо продали нашу кожу, а освојен би и који бод више да нам се у петак није десио пех за пехом. Прво смо остали без резерве, јер је један играч због приватних обавеза морао да напусти раније турнир, а другом играчу је услед напора којим је био изложен, позлило и задња три кола смо практично играли са 3 играча и унапред једном изгубљеном партијом.
Оно што баца сенку на овакав један догађај, какво је Финале купа Србије, јесте организатор такмичења, тј. ШСС које је заборавио и заборавља једну важну чињеницу, а то је да поштује шахисте. Лекар треба бити доступан 24 сата овим шахистима, јер управо због премора и узбуђења,  може доћи до фаталних последица по шахисте. Шаховски савез Србије је превидео тог важног чиниоца који је морао бити присутан на оваквом једном догађају. Међутим, тога нема ни на кадетским и ни на омладинским фестивалима. Господо, да ли сте ви то професионалци или обављате функције које обављате тек да их обављате?!
Ово се више не сме поновити. Користим уједно ове редове и да се захвалим нашим играчима на присебношћу, који су брзо интервенисали и приватним возилом одвезли играча до КБЦ Крагујевац, где је му је пружена адекватна лекарска помоћ.
Зар се овако поштује шах као игра и шахисти ?
О котизацији и награђивању неком другом приликом.

Резултати

 

Финале купа Србије 2012. 13.05.2012.


У Крагујевцу у хотелу Шумарице игра се финале купа од 14-20.05.2012. Храбро смо се упустили у ову авантуру, па и ако најслабији по рејтингу, отишли смо да, баш као и у Каћу што скупље „продамо кожу“.
Фаворит по рејтингу је свакако Новосадски ШК ДДОР који у својим редовима има Маркуша, Шолака, Ковачевића, Поповића и Лазића, све велемајстори.
Водовод предводи најбољи српски шахиста Иванишевић са још четири велемајстора.
По први пут на купу ће учествовати и једна женска екипа, јер других екипа није ни било, па су сврстане да се такмиче са мушкарцима. Немаштина је учинила да се многи клубови нису појавили.
Надамо се да ће клубови који су дошли приказати једну квалитетну представу кроз добре партије на турниру.
Наш најјачи играч ФМ Славко Азарић долази тек у петак, јер капитализам је суров и не поштује мајсторство. Надамо се сви да ће доћи баш кад је најпотребнији, јер је сваки поен драгоцен.

 

Финале Купа Војводине у Каћу 29.04.2012.

Ове године финале купа се играло у Каћу у мотелу Оморика од 27.04. до 29.04.2012. Наш клуб је кренуо са амбицијама да скупо прода кожу друголигашким екипама и да се бори колико може. Тимски дух и заједништво које краси овај састав допринео је да се на 15-огодишњицу постојања клуба, пишу најлепше странице. За мали јубилеј наш клуб је богатији за још један пехар, али највреднији, јер смо у жестокој конкуренцији заузели треће место. У витрине клуба стигао је леп пехар у трајном власништву, као подсетник за будуће генерације. Успех добија на значају, јер се по први пут клуб пласирао и на финални турнир Купа Србије у Крагујевцу.

Испред нашег клуба, на друго место пласирала се екипа Старе Пазове, која је можда важила и за главне фаворите. Прво место заузела је екипа Херцеговца из Гајдобре.

Учествовало је 23 екипе из Војводине, а наши у саставу ФМ Славко Азарић, МК Михајло Вујасиновић, МК Мирослав Јовановић и МК Драган Молдовановић су се у протекла три дана херојски борили и заслужено узели треће место. Када томе додамо да смо по рејтингу били тек 9-и успех добија још више на значају.

Турнир је доборо  одсудио ИА Богољуб Данковић, а награђенима је пехаре и медаље уручио председник ШСВ Мирослав Копања у друштву секретара Данка Бокана.

Од 14 до 20 маја у Крагујевцу у хотелу Шумарице, одржаће се Куп Србије. Пошто учешће узимају најбоље екипе Србије, нашем клубу остаје да се што боље припреми, од својих пословаца узму годишњи одмор и покушају да остваре што бољи пласман.

Резултати

 

Шаховски четворомеч у Кући фудбала 12.05.2012.

Oдигран шаховски четворомеч

12.05.2012.

 

У Националној кући фудбала у Старој Пазови, у суботу од 10 почео је шаховски четворомеч. На самом отварању присутнима се обратио председник општине Горан Јовић, који је присутнима пожелео да се лепо осећају у Кући фудбала и да остваре што боље резултате. Испред ШК Јелица Горачић, Небојша Баралић је председнику Јовићу уручио шаховске фигуре и шаховску таблу, а за Националну кућу фудбала је обезбеђено и пар шаховских гарнитура, за репрезентативне селекције које буду долазиле на припреме.

Председник Јовић је искористио прилику и званично предао нашој највећој нади у шаху ИМ Александру Инђићу лап топ и пожелео му да ускоро буде и наш најмлађи велемајстор.  Након тога се присутнима обратио и први државни секретар у Мађарској амбасади господин Емил Варади. Истакао је да је заиста импресиониран објектом у Старој Пазови, пожелео такође такмичарима пуно успеха и пренео поздраве од Мађарског амбасадора Оскара Никовића и самог заљубљеника у шах, који из оправданих разлога није могао бити присутан.
Повлачењем првог потеза између Марије Ракић државне првакиње и Kabai, Zsuzsanna представнице Мађарске отворен је шаховски четворомеч.
И док су шахисти играли прво коло, ИМ Јован Тодоровић је одржао час деци, која су дошла да чују нешто више о шаху, након чега је са њима, али и заинтересованим гостима одиграо симултанку. Наравно резултат је био у другом плану, јер су деца након тога била задовољна, јер се на тако великом догађају и њима посветила пажња.
Били су присутни многи гости, пре свега шаховски радници из шаховских клубова општине, али и директор ОШ "Слободан Савковић", госп. Бошко Милојевић, иначе велики шаховски заљубљеник, као и ВМ Бранко Дамњановић, који је похвалио организацију, не кријући задовољство што се налази у Кући фудбала, истакавши да су услови за играње шаха заиста врхунски.
За темпо игре од 25 минута + 10 секунди приказане су квалитетне партије, што сте могли да видите у преносу уживо.
На крају после узбудљиве борбе, јер су све четири екипе након одиграна два кола имале по један пораз и победу, одлучивао је 3 меч.  Универзитетска репрезентација Србије је победила домаћина са 4-0 и тако осигурала себи прво место, а домаћина оставила на задње место. Друго место са истим бројем бодова као и универзитеска  имала је и јуниорска репрезентација Србије која је победила мађаре и однела друго место. За све присутне су подељене мајице са натписом Шаховски четворомеч Стара Пазова 2012, а за екипе пехари. За све присутне како госте тако и учеснике, организован је кратак излет по Кући фудбала, где су се могли уверити у оно шта пружа, а пружа заиста много. За све наше репрезентативне селекције су направљени максимални услови, за несметане припреме и све то у Старој Пазови. Кућа фудбала је заиста један драгуљ који ова општина поседује и са разлогом се поноси. Телевизије Старе Пазове, Војводине и РТС-а биле су присутне и марљиво скупљале изјаве, како од самих актера, а тако и од организатора овог догађаја.
Затварању је такође присуствовао председник Јовић који је честитао најбољима, уручио пехаре, а затим пожелео да се следеће године окупимо поново, можда појачани и са још неком репрезентацијом и да овај турнир постане традиционалан баш овде у Кући фудала.
Када су се завесе спустиле, како кажу фудбалери одиграно је треће полувреме, али не у шаху, већ су се шахисти пресвукли у фудбалску опрему и играли фудбалске мечеве. Велико одушевљене али и пажњу привукла је Лена Миладиновић и Мила Жарковић које су показале да играју фудбал боље од многих присутних шахиста, а и фудбалери би им позавидели на виртуозности које су исказале на травнатој површини.
Лепо, лепо, лепо, остало је на крају да се прича и препричава и док је лагано вече падало, задовољни, али и уморни шахисти, упутилу су се својим кућама, носећи заиста прелепе утиске из Национале куће фудбала.

Резултати овдеУ сусрет „Четворомечу Стара Пазова 2012“ 11.05.2012.

Догађај само што није кренуо, све је спремно, за вероватно највећи шаховски спектактл у 2012 години. Зашто то кажем, зато што се све то дешава у Националној кући фудбала, а друго зато што се не игра фудбал, већ шах и то какав шах.
Интересовање за јмеч је огроман, па сви жељно ишчекујемо почетак. Највећи кривац за све то је председник општине Горан Јовић који је и овај пут изашао у сусрет спорту и спортистима. Наравно поред њега, кривци за овај догађај су испред Удружења Гардош , госп. Ласло Вадлеве, затим Небојша Баралић који ће бити и главни судија меча, ПЕП и Миодраг Станковић председник ШК Бановаца Дунав.

Ласло Вадлеве и Миодраг Станковић су већ дочекали данас део мађарске екипе, јер је друга екипа нешто касније кренула. За то време, они су им били добри домаћини, па су их у поподневним сатима захваљујући ажурности и љубазности особља из општине, достојно репрезентовали  нашуопштину, обилазећи места по општини. Тако су успели стићи и до дворца Шлос у Голубинцима, али и на супротну страну преко индустријских зона Старе и Нове Пазове, на обале Дунава, али и до Великог шаха, о коме ће се за који дан причати и у Мађарској. На крају су освежење потражили на Дунавској тераси, где се у пријатном амбијенту разговарало.
Сутра нас очекује напоран дан и још пуно узбуђења све до увече, када ће се одиграти и фудбалски меч између домаћина и шахиста.
Уживајте и ви у овим фотографијама:


ШАХОВСКИ ЧЕТВОРОМЕЧ „СТАРА ПАЗОВА 2012“ 08.05.2012.

Датум: 12. мај 2012. године у 10 часова
Место: Стара Пазова – Кућа фудбала
Организатори: Кућа фудбала, Удружење српско-мађарског пријатељства „Гардош“ – Земун, Општински шаховски савез, ШК „Бановци Дунав“, ШК „Јелица ПЕП“, Универзитетски спортски савез Београда
Покровитељ: Општина Стара Пазова
Спонзор: Висока школа за пословну економију и предузетништво ПЕП – Београд
Учесници:          1. Универзитетска репрезентација Мађарске
2. Универзитетска репрезентација Србије
3. Млада репрезентација Србије
4. Екипа Општине Стара Пазова
Систем игре: Jеднокружни бергер (три кола)
Темпо игре: 25 минута + 10 секунди/потез
Састав екипа: Екипа се састоји од 4 члана плус 2 резерве.
У мечу играју 3 играча и 1 играчица.
Судије: Небојша Баралић, међународни шаховски судија
Миодраг Станковић и Душан Игњатовић, регионалне судије
Опрема: DGT опрема за пренос партија уживо

 • 8 табли и комплета фигура, 8 сатова, каблови, софтвер (ШК „Јелица ПЕП“)

Награде и поклони:

 • Пехар за најбољу екипу и три пехара за друго, треће и четврто место
 • сваки учесник добија поклон као успомену на догађај
 • Веб сајт: Званични веб сајт је http://www.skbanovcidunav.com/

              
ТВ медији: РТС, СОС, РТ Стара Пазова…
Штампани медији: Политика, Спортски журнал, Пазовачко огледало…
Састави екипа:
1. Универзитетска репрезентација Мађарске
2. Универзитетска репрезентација Србије (ИМ Милош Рогановић, ИМ Никола Несторовић, ИМ Милош Лапчевић, ФМ Милош Станковић, ФМ Петар Крстић, ФМ Александар Тотх… жИМ Марија Ракић, жВМ Анђелија Стојановић, жИМ Љиља Дрљевић…)
3. Млада репрезентација Србије (ИМ Александар Инђић, ИМ Лазар Несторовић, Марко Ненезић, ФМ Владимир Луковић, Лена Миладиновић, Барбара Диздаревић)
4. Екипа Општине Стара Пазова (ИМ Душан Инђић, ФМ Славко Азарић, ФМ Драган Ковачевић,ЖФМ Галина Зеленаја Азарић и МК Србислав Суботић)


Распоред дешавања

Субота, 12. мај 2012. године


10.00

Долазак учесника и гостију

10.15

Свечано отварање и предаја поклона

10.30

Почетак партија 1. кола

11.00

Предавање за децу

11.00

Обилазак Куће фудбала за званице

12.30

Почетак партија 2. кола

13.00

Симултанка на 20 табли – деца
Слободне партије - љубитељи

14.00 (14.30)

Ручак за учеснике и званице

15.30

Обилазак Куће фудбала за учеснике

16.30

Почетак партија 3. кола

18.00

Проглашење победника

18.30

Фудбалска утакмица (шахисти – домаћи)

20.00

Крај

 

Oдржана седница Шаховског савеза Војводине 05.04.2012.

У четвртак 05.04.2012. у Новим Бановцима који лежи на обали Дунава, у хотелу Мотел НБ у 12 часова, одржана је седница ШСВ са следећим тачкама дневног реда:

1) Избор радних тела скупштине ШСВ:
а) Радног председништва,
б) Записничара и два оверивача записника,
в) Верификационе комисије.
2) Усвајање Пословника о раду скуп{тине ШСВ.
3) Усвајање Записника са претходне скупштине ШСВ.
4) Усвајање Извештаја о раду ШСВ изме|у две скупштине ШСВ.
5) Усвајање Извештаја Надзорног одбора ШСВ између две скупштине ШСВ.
6) Усвајање Предлога измена и допуна статута ШСВ.
7) Разно.

Од 26 чланова скупштине било је присутно 23 члана скупштине. По лепом времену и лепа атмосфера која је красила почетак скупштине, најављивали су добру и конструктивну седницу.

Након утврђивања присутности, председник Копања је кренуо са другом тачком дневног реда, која је врло брзо и усвојена. Трећа тачка нам је свима одузела вероватно и највише времена, јер се говорило о записнику са већ чувене „ Каћке петље“.  Међу дискутантима најактивнији у критиковању и изношењу доказа био је представник НШК-а госп. Милорад Лазић. Њему уз раме био је и ФМ Жељко Медар. Спорни члан 23 који се односи на заступање општинских савеза донео је и произвео незадовољство везано за легитимност. Након свега са 13 гласова ЗА, 5 гласова ПРОТИВ и 5 суздржаних, усвојен је записник са претходне седнице.

И Извештај о раду ШСВ за период од 2009 до 2012 донео је низ критика ( Милорад Лазић) , а који се пре свега односио на финансијски извештај који није презентован скупштини. Секретар ШСВ Данко Бокан је притужбу на то образложио важећим статутом у коме се напомиње, да извршни и надзорни одбор усвајају финансијски извештај без скупштине, а према члану 28.
Први за реч се јавио Миодраг Станковић који је похвалио рад ШСВ у односу на рад других савеза, али и скренуо пажњу на могућност за напредак. Многе ствари за протекле 3 године нису биле на нивоу,  ниво који би произвео задовољство самих учесника, па је предложено да се план и програм активности на време планира, како би домаћини такмичења имали више времена да се припреме за што бољу ортанизацију будућег догађаја. Такође је предложио и да буду једнако заступљени СРЕМ, БАНАТ и БАЧКА када је у питању организовање масовних такмичења, а све у циљу популаризације и масовности шаха. Осврћући се на евидентни проблем у комуникацији и неинформисаности, предложио је да се упути циркулационо ковертирано писмо свим клубовима да имају обавезу да отворе електронску пошту ( e - mail ) а према препорукама Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. На тај начин би сви били правовремено обавештени о свим битним дешавањима у нашем савезу.
Велику смиреност и са златним и одабраним речима, уз уважавање свих писутних производио је уважени госп. Иван Седлак представник ШК Спартака из Суботице.
Извештај је по питању гласања попут претходне тачке имао сличан сценарио.
И слећа тачка је донела оно што и претходна с тим да је Надзорни одбор обављао улогу интерне ревизије и тачка је можда требала да се зове Информација о извештају надзорног одбора између две седнице ШСВ.

Усвајање новог статута однело је највише времена. Секретар Данко Бокан је истакао да је предлог о изменама и допунама статута био на јавном разматрању и да је у савез пристигло са пет адреса предлози по појединим тачкама. Једни од тих су били од стране НШК-а, Спартака из Сутотице и ШК Бановаца Дунав.

По многима најкритикованије тачке старог статута су биле управо 23 и 28.
Према речима госп. Ивана Седлака најдемократскије би било да се чује став сваког клуба. То је продубио и Миодраг Станковић са констатацијом да ће ШСВ након 12 априла имати увид колико се клубова пререгистровало и правно остало у животу, па након тога да се о тачку 23. тачно разговара, али се изнети предлог ШСВ изгласа. Милорад Лазић је по питању свих тачака био најконструктивнији и залазио у законску дубину. Велику помоћ у правилном дефинисању новог статута, дао је на седници госп.Геза Кучера. У члану 28 предложено је да се и финансијски извештај даје на увид скупштини 1 годишње.
Након усаглашавања осталих тачака, седница се привела крају и после равно 5 сати и исрпљених могућности завршила око 17 и 30. Поред захвалница за дугогодишњи рад Богољубу Данковићу, Ивану Седлаку и госп. Миладину Митровићу , годп.Душану Марјану и Мирославу Копањи. Геза Кучера је све то зачинио са преко двадесет афоризама који су и настали на овој скупштини, наког којег је добио громогласан аплауз.

Можемо закључити да места за побољшање рада савеза има на претек, да је усвојено и верификовано велики број замерки на статут , а који су директно утицали на лошу комуникацију на релацији КЛУБ – САВЕЗ и да људи који су били присутни у сали заиста имају интерес да се шах унапреди, кроз бољи рад и ангажовање ШСВ, клубова и појединаца.

На крају честитке и домаћину Омладинцу из Нових Бановаца на доброј организацији и домаћинству учесницима скупштине.

 

Како то раде аматери на Аматерском Београда

У прилогу Вам достављам текст који је написао Рашо Остојић, један од људи који својим ентузијазмом и енергијом бори да се омогуће несметани услови за стварање наше будућности, тј. улагања у децу. На жалост ово што ћете прочитати делује заиста врхунац безобразлука и безобзирности, са којом се појединци служе не би ли доживотно били чланови и председници савеза и комисија.
Тачно, време је за промене и то корените. Дођите и видите, како се ради у Општинском шаховском савезу Старе Пазове. Старији су се повукли, препустили место млађима и са саветима доприносе да се шах врати на гране где и заслужује.
Немојте да спречавате људе да улажу у децу, јер их нећете спречити, можете нас само успорити, али правда је спора, али и достижна.
Ово се моментално мора санкционисати и човек удаљити из света шаха, јер као такав не може дати добар пример нашој деци.
Eво шта је написао Раша Остојић:

Шта све човек неће доживети бавећи се шахом. Моја ћерка Катарина Остојић /10 година и 8 месеци старости/ тражила је од мене да је пријавим да игра на турниру Аматерско првенство Београда. Дете је жељно учења и стицања искуства. Оно што јој се десило синоћ играјући 8 коло вероватно јој се нигде не би десило осим у Београду.

Играла је против Богосава Машовића човека од својих 70-ак година. У једном тренутку Катарина му нуди реми а добија следећи одговор: "Ма гони се у п...у м...у ти и твој реми." Уз ову псовку следи жестоко гестикулирање руком у коме му рука пролази на пар центиметара испред њеног лица. Стојим поред стола и не могу да верујем шта сам видео. Одлазим брзо за судију Божидара Петровића који седи на другом крају сале упорно покушавајући да пронађе неко слово на тастатури компјутера испред себе. Судија долази до стола. Упознат је са оним шта се десило и пресуђује том такмичару овим речима: "Ало! Коректно се понашај". И судија одлази од стола. У том моменту још више изиритиран судијском пресудом ја прилазим Богосаву Машовићу и питам га шта му значи то млатарање рукама. Да ли то хоће да ошамари моју ћерку.

Један од родитеља ми каже да треба да напишем жалбе дисциплинској комисији на понашање овог човека и да му се забрани учествовање на турнирима јер је већ правио испаде раније кад је играо са млађима а да се судији забрани суђење јер није више способан да га води коректно. Долази до повишених тонова и псовања. И ја кажем мојој ћерки да напусти партију што она и учини. Овде се извињавам играчима који су тада још играли на краткотрајној сметњи коју сам им направио. На излазу из сале судија Петровић ми каже да није могао да реагује јер сам се ја умешао /замислите мене идиота браним своје дете од човека од 70 година/ И да је тај Богосав Машовић ЧЛАН ДИСЦИПЛИНСКЕ КОМИСИЈЕ ШС БЕОГРАДА и ПРЕСЕДНИК КОМСИЈЕ ЗА НОРМАТИВНА ПИТАЊА.

Људи немојте се смејати ја вас молим. Ово је озбиљно. Значи ја треба да се жалим комисији чијој је он члан. Када сам то чуо онда ми је била јасна реакција и лажи које судије Петровић изговара. Не може да пресуди против човека који му је колега у ШС Београда или неће јер су они чланови исте групе људи који се штите између себе јер једино тако опстају.

Шта радити у оваквој ситуацији? Све време овог инцидента поред мене стоје родитељи друге деце који могу да потврде све ово сто сам написао. Онда нема потребе да се питамо зашто је ситуација у нашем шаху таква као што јесте, зашто се дешава све што се дешава. Очигледно да смо у милости и немилости групе људи који су вечити и незамењиви /председници, судије, чланови комисија итд/ И уколико хоћемо да учествујемо на турнирима може само по њиховим правилима и никако другачије. Уместо да се подрже млади који долазе и да им се омогући развој и напредовање ми се бавимо оваквим стварима. Ко ће још да се бакће са кадетима. Ко ће да се бакће са младим судијама, ови који нам суде једино – не дај Боже - упокојење може зауставити. Али људи из ШС Београда имају преча посла и морају да пожуре. Охладише им се ћевапи а и пиво је већ одавно изнесено из фрижидера..

. ПОЗИВАМ НАДЛЕЖНЕ ОРГАНЕ НАШЕ ЗЕМЉЕ ДА СЕ НАЈОЗБИЉНИЈЕ ПОЗАБАВЕ СИТУАЦИЈОМ У НАШЕМ ШАХУ НА СВИМ НИВОИМА Рашо Остојић.

 

Oдржана седница Шаховског савеза Србије 17.03.2012.

Након одложене седнице пре пар недеља, одржана је скупштина са једном тачком, а то је усвајање новог статута, усклађеног са новим законом о спорту, а све ради пререгистрације у АПР ( Агенцији за привредне регистре.)

Као што се и очекивало, седници је претходио извршни одбор, а након тога председник скупштине је предложио дневни ред, са усвајењем пословника  о раду и новим статутом, након чега је дата реч председнику Миодрагу Вукотићу. Он се у обраћању скупштини осврнуо и на дешавања у савезу и изразио очекивања да нам у наредном периоду стоје бољи дани.

Потпору у  томе има  у враћању шаха у другу категорију спортова и обећања председника Олимпијског комитета Србије Влада Дивца да ће се залагати да се шах уврсти у олимпијске спортове.

Након тога, уваженом скупу се обратио и Миодраг Станковић, предсеник ШК Бановаца Дунав и општинског савеза. Прво је похвалио предлагача новог статута, а везано за циљеве и садржај рада ШСС, где се посебно истиче развијање шаха посебно за децу и омладину. Истакао је да је исто то читао у статуту,  када је долазио на чело клуба и да је све остајало мртво слово на папиру. Осврнуо се и на неправилности и несинхронизацију  удружених савеза, везано за квалификацију за Кадетски фестивал Србије, јер су се деца у Београду такмичила уз темпо игре од 30 минута, у Ценрталној Србији од 60 минута, а у Војводини од 90 минута.

Најбољој деци се треба пружити и стручна и финансијска помоћ, коју нису имали у претходном периоду, па су деци додељиване медаље и пехари и на томе се завршавало.

Истакао је да у савезима требају бити људи који заиста желе да раде и допринесу развоју шаха, а не они којима је рад у савезу виђање и ћаскање са својим пријатељима и бесплатним дружењима. Већину присутних је упознао да су се пре пар дана у Европском парламенту шаховоски радници Европе  изборили за шах као обавезан предмет. Предложио је и да се шаховски радници у разговорима са министарствима спорта и омладине и просвете изборе да шах и у нашим школама буде обавезан предмет.

Речима,  дошао сам да радим, да заступам интересе родитеља, јер сам и сам родитељ и допринесем да се углед шаха поново врати,  завршио је своје излагање.

Скупу су се обратили и Тешић Драган и Драгољуб Рацић, везано за статутарне нејасноће, које је председник Вукотић образложио.

Са 3 суздржана гласа усвојен је нови статут, уз жеље надамо се свих да за шах има наде и да га чекају бољи дани.

 

Покушај одржавања седнице скупштине Шаховског савеза Србије 01.03.2012.

Као директан чинилац у раду скупштине ШСС по први пут нисам могао, а да се не отмем утиску да је немаштина и лоши материјални услови и на добре људе утицали да услед немоћи за преживљавањам, буду склони разним предиграма како би дошли до парчета хлеба, при том не бирајући средства. Скупштини су присуствовали и ВМ Иван Иванишевић, ВМ Милош Перуновић,  ВМ Горан Чабрило, ВМ Синиша Дражић и други.
Као члан скупштине добио сам материјал са једном тачком дневног реда, а то је усвајање статута са спорним пословником о раду. На срећу овакав и у овако општем облику статут  није ни дошао на дневни ред, а услед неусаглашености Војводине, Централне Србије, Београда и Косова и Метохије. Као и на свакој скупштини, па и у спорту нису могла, а да се не преплићу дешавања око вршења и вођења савезом, као и активности које произилазе из тога.
Храбри то што ипак већина присутних има заиста искрене намере и жели добро шаху. Они у мањини, прво желе добит или славу за себе, можда и за савез из ког долазе, а да при том не бирају средства како до циља доћи.
У разгорову са појединим члановима скупштине, истакао сам да требамо бити добри амбасадори шаха и да га ширимо тако што ће он кроз организовање такмичења бити једнако заступљен на целој нашој територији. Да направимо јасан план и програм активности када су деца у питању, јер од њих све креће, они су наша будућност. Тада неће бити битно, али не и неважно ко ће и одакле бити  да би одрађивао и водио те активности.
Надам се да ће разум победити, те да ће се председници регионих савеза  договорити, а све у циљу и интересу шаха.
Следећа седница ће бити одржана 17.03.2012. када се надамо да ће неусаглашености и лични интереси бити превазиђени, зарад општих и много важнијих интереса, а то је усвајање доброг новог статута, око кога ће да се гради нова историја нашег шаха.
Остаје нам једино нада, па зато родитељи, тренери, клубови, имате још времена да дате конструктиван и добар предлог, како би ускоро гледали неког нашег шахисту на врхунским такмичењима као што је то некад било.

 

Општинско првенство 2012.

Суботић првак општине! 04.03.2012.

Ако је прошле године била случајност, ове године сигурно не, јер бити два пута узаступни првак није случајност. Ипак заслужено, јер ако се већ помиње срећа, срећа прати храбре, а храбри Срба је играо баш тако, храбро, надахнуто, без респекта и заслужено понео епитет најбољег. Друго место припало је Николи Гајину, а треће ветерану, али само према годинама, али не по игри Мићи Скоки који је показао да и даље рачунамо на њега. Све је било у рукама Миће Скоке, али је у задњем колу поклекао од младог Тиграна, који и ако у сенци ИМ Александра Инђића, показује да се на њега у државном шаху озбиљно рачуна. Треба напоменути и ове најмлађе, Вукашна Грчића и Милоша Станковића, два потпуно различита стила, али два велика талента, који су на мала врата ушли на сениорски шампионат, а са њега изашли са сипмпатијама свих такмичара, који нису трошили речи хвале на њихов рачун. Остаје да они то и оправдају својим радом и залагањем код тренера ФМ Славка Азарића под чијом диригентском палицом свирају прелепе тонове. Завеса се спустила, Срба је добио у трајном власништву пехар, сви одлазе са такмичења задовољни организацијом ШК Бановаца Дунав. На крају се скупу обратио Миодраг Станковић председник општинског савеза и председник клуба, који је узео и учешће на турниру, са речима да се нада да ће из године у годину, општинско првенство бити бројније по питању учесника, да ће наградни фонд бити све већи и већи и пожелео свим учесницима још много добро одиграних партија у здрављу и добром расположењу.

Победник је мало у шали мало у истини, прокоментарисао да се нада да ће поново бити општински првак овај пут у новој општини Новој Пазови.

Резултати :

1. коло | 2. коло | 3. коло | 4. коло | 5. коло

6. коло | 7. коло | 8. коло | 9. коло

 

Милан Скоко преузео лидерску позицију 03.03.2012.


Коло пре краја, неизвесност никад већа, Скоко на првом месту. Скоко је доста лако надиграо Гајина, Суботић рутински савладао млађаног Тиграна, пред којим је сјајна будућност. Треба похвалити и најмлађег осмогодишњег Милоша Станковића и годину дана старијег Вукашина Грчића на достојном отпору старијим шахистима. За прво место одлучиваће Скоко, Суботић и Гајин какав је и тренутни поредак на табели. Парови последњег кола су такви да се ни на један меч са сигурношћу не може прогнозирати резултат. У недељу у 10 судија ће покренути часовнике и тад креће борба за коначан поредак.

 

Гајин избио на чело 02.03.2012.

Након одиграног 7 кола, захваљујући чињеници да је Гаврић из оправданих разлога напустио турнир МК Никола Гајин је избио на чело општинског првенства. Незаустављиви Суботић Србислав је поклекао од искусног и најбоље рејтингованог Милана Скока који га је зналачки надиграо. Треба напоменути и дуел Николе Елеза некада 9 омладинца Србије, који и ако са бољим временом и изједначеном позицијом није успео да се одупре храбром Тиграну који му је оборио заставицу ( истекло време ) и победио. Ево и комплетних резултата са стањем и паровима 8 кола.

 

Брзопотезно општинско првенство 26.02.2012.

Након одиграног 6 кола одиграло се брзопотезно првенство општине, где су поред такмичара из редовног шаха учешће узели и играчи који нису били у могућности да се прилагоде терминима одигравања првества општине, што довољно говори о синхоронизацији и заједништву које краси ове клубове и ове играче. Славко Азарић, Невенко Окиљ, Владимир Васић и Чедо Шпановић су само неки који су се одазвали.  На веома узбудљивом турниру по бергер систему учешће су узели њих 14 и такмичили су се једнокружно. Победио је очекивано ФМ Славко Азарић.
Други попут Србислава Суботића након одиграног кола, дружења са играчима и анализи, враћају се у илегалу и припремају се за завршних 3 кола када ће се знати победник за 2012 годину.

Веренчевић поклонио победу 26.02.2012.

У општинском дербију 6 кола Веренчевић као бели испустио сигурну победу против Суботић Србислава. И овог пута фортуна је била на страни Србе. Од осталих мечева треба издвојити меч Гаврић – Добричанин где је први опет био у цајтноту и овог пута добио доброг Добричанина који је имао и даму више, али није успео да пронађе пут, јер га је заставица спречила у томе. Треба истаћи и Николу Елеза који је надиграо Мирослава Јовановића.
Следеће коло доноси пуно узбуђења, али свакако треба издвојити меч између Србислава Суботића и Милана Скоке.

 

Oпштинско првенство 17.02.2012.

 

У  насељу Бановци Дунав и у истоименом шаховском клубу, одиграно је прво коло Појединачног општинског првенства Старе Пазове. И ако у окрњеном саставу, јер нису наступили најјачи, попут ВМ Драгана Косановића, ИМ Душана и Александра Инђића, ФМ Славка Азарића, радује што су турнирску салу поред искусних Милана Скоке, Домоњи Мартина и Слободана Јовановића, попунили и они на које ће у будућности старопазовачки шах да се ослања. То су Тигран Окиљ, Филип Ковачевић, Ненад Царевић, а и најмлађи Вукашин Грчић и Милош Станковић. Наступа 25 играча што је више у односу на претходну годину, када се у Новој Пазови окупило 19 играча. То улива наду да смо на правом путу и да не треба да бринемо за наш шах.
Добродошлицу су испред ШК Бановаца Дунав пожелели Душан Игњатовић који и суди турнир и председник општинског шаховског савеза и клуба домаћина Миодраг Станковић. Пожелели су учесницима много среће, да победи бољи и да у турнирској сали влада витештво, како би се ови најмлађи могли учити како се понаша и да следе позитивне примере. Прво коло је било изузетно борбено и видела су се само три ремија.
Следеће коло игра се у суботу 18.02.2012. у 18 и 30.

Распис за Општинско првенство

 

 

Oдржана изборна скупштина Шаховског савеза општине Стара Пазова 12.02.2012.

У недељу 12.02.2012. у просторијама ШК Младост из Нове Пазове, одржала се изборна скупштина Шаховског савеза општине Стара Пазова. У неколико наврата покушано је да се конституише шаховски савез општине, али безуспешно, јер је увек неко од клубова био спречен.

И ако је формално постојао, општински шаховски савез годинама није функционисао, а то се одразило и на шах у општини. У општини постоји 7 клубова и 9 екипа и то : Подунавац Белегиш, Бановци Дунав из Бановаца Дунав, Омладинац Нови Бановци, Младост из Нове Пазове, Сремац Војка, Стара Пазова из Старе Пазове и Јадран из Голубинаца. Клубови у овим тешким временима једва се одржавају и да није помоћи наше општине и ретких појединаца, били би смо и у горем положају. Овако, имамо једног прволигаша, два друголигаша, три трећелигаша и два четвортолигаша.

По јакој вејавици, окупили су се представници 4 клуба : Подунавац, Бановци Дунав, Стара Пазова и Нова Пазова, а подршку изборној скупштини и екипа из Војке. Екипа из Голубинаца из оправданих разлога није могла да дође, а Омладинац из Нових Бановаца није имао слуха, а ни жеље да се појаве на скупштини.

Ипак два најстарија клуба Младост и Стара Пазова су својим присуством учинили да скупштина добије на тежини и добије потпуни легитимитет.

Састанак је водио Душан Игњатовић, дугогодишњи шаховски радник, који је предложио следећи дневни ред:

* Верификацију чланова скупштине

* Усвајање правилника и статута избог председника и чланове извшног одбора појединачно првенство општине у Бановцима Дунав 17.02.2012.

* Pазно

Сви предлози су изгласани једногласно, а за нове чланове извршног одбора савеза именовани су : Милан Веренчевић из Подунавца, Миодраг Станковић из Бановаца Дунав, Милан Чечарић из Младости, Милан Предојевић из Старе Пазове и Стева Кочијашевић из Сремца.

Једини кандидат за председника био је Миодраг Станковић кога је предложила екипа Младости из Нове Пазове. Миодраг Станковић се након избора обратио присутнима и изразио захвалност на поверењу које му је указала скупштина. Рекао је да ћеучинити све да заједно са својим тимом допринесе да се за шах у нашој општини поново прича и да му је жеља да у свим клубовима постоје школе шаха и да оне створе нове Александре Инђиће, јер знамо да је Александар Инђић највећа нада српског шаха.

Састанку су присуствовали бројни љубитељи шаха, а и ИМ Душан Инђић, ФМ Славко Азарић, Милан Скоко који је можда и највише учинио за старопазовачни шах и наравно највећа нада српског шаха ИМ Александар Инђић коме је Светска шаховска федерација 6 фебруара верификовала интернационално мајсторско звање.

Након тога одиган је брзопотезни турнир уз учешће 14 играча. Очекивано победио је ИМ Александар Инђић испред ФМ Славка Азарића и Србислава Суботића. Очекујемо да ће ови млади људи жељни рада допринети да се обнове темељи општинског шаха и уз помоћ државних институција ( општине и школа ) пишу нове странице историје старопазовачког шаха.

 

Новогодишњи турнир 30.12.2011.

У организацији нашег клуба, баш како смо и најављивали одржао се завршни новогодишњи турнир где су учешће узели многи играчи који су доказани шампиони у брзопотезном шаху.
Наравно, турнир је значајно добио на важности, јер се одазвао и ВМ Бошко Абрамовић, селектор мушке репрезентације у шаху. Не треба штедети комплименте када је у питању велемајстор Абрамовић, јер он није само господин за шаховском таблом, он је то и у свакодневом животу, у његовим манирима и опхођењу са другима. Изузетно скроман, ненаметљив, небројено пута је доказао да је пре свега човек.
Када је пре 2 године играо симултанку против наших полазника, нисмо ни слутили да ће нам други пут доћи у госте као селектор. Наш клуб је поносан што што нам је Бошко био гост. Надамо се да ћемо се ускоро опет видети, можда већ за Видовдан.
Што се тиче самог турнира, учествовало је 16 играча, а било би их и више да многи не припремају славу Св. Николу за сутра. Догађају су присуствовала и деца из школе шаха који су дошли да виде свет одраслих, а видели су витештво, у виду борбе, поштења и срдачних честитки након одиграних  партија.
Оно што је успех овог турнира је тај што се није десио ни један инцидент, играчи су били заиста коректни, а наравно и сама присутност селектора допринела је да нема ни наговештаја чаркама, чији смо сведоци често на турнирима.
А и имена која су се окупила, поред селектора, ИМ Горан Н Тодоровић, ИМ Милан Скоко, ФМ Славко Азарић и остали уливали су заиста оптимизам да ће се одиграти сјајан турнир.
У веома, веома неизвесној борби, што и табела говори победио је ФМ Славко Азарић испред ФМ Драгана Ковачевића и ФМ Горана Шкара. Подељене су и награде за најбољих пет, као и за најбољег ветерана ВМ Бошка Абрамовића и најбољег домаћег играча МК Драгана Молдовановића.
Надамо се да ће се овакви турнири што чешће одржавати и да ће на овакве турнире долазити прво квалитетни људи, а онда и врхнуски шахисти, још ако се те две особине поклопе, као што је то данас био случај, за будућност шаха не морамо да бринемо.