Tри злата за Бановце Дунав 13.01.2013.

 

Можда и највећи успех задесио је ШК Бановце Дунав у зимским данима у Суботици, јер су деца из те школе шаха донела до сада највреднија одличја. Три златне медаље, једно четвро, једно пето и једно шесто место, уз најмлађег учесника убедљиво на том турниру довољно осликавају овај успех. Биће уписано златним словима да су Марија Станковић код девојчица до 8 година, Нада Трајковић код девојчица до 10 година и Милош Станковић код дечака до 10 година освојили три златне медаље и да су постали шампиони Војводине у својим старосним групама.
Уједно, то је по општем мишљењу и најспешнији клуб, јер када се се узме да од могућих 12 златних медаља овај клуб узме 3, закључак је јасан. Препознатљиви по униформисаности, да ли се то радило у сивим, плавим или црвеним тоновима, нису могли остати непримећени.
Да је било мало више спортске среће, имали би смо и коју медаљу више. Вукашин Грчић је до задњег кола био други, и нерешено му је одговарало, али је несрећно изгубио. Нада Трајковић је била неумољива, освојила је максималан број поена што је само њој пошло за руком. Милош Станковић је у својој такође тешкој групи освојио злато сакупивши 8 поена, без пораза, са два нерешена резултата и 7 победа.
Михаило Трајковић је показао да може доста, али као и Вукашину остаје му да на државном првенству запне и покаже сав свој потенцијал.
Победници по годиштима: Марковић Никола 8 год, Милош Станковић 10 год, Дејан Оморјан 12 год, Арпад Кечкемети 14 год, Бенце Јухас 16 год и Чича Драган код дечак до 18 година.
Код девојчица: Марија Станковић до 8, Нада Трајковић до 10, Марина Гајчин до 12, Марија Станимировић до 14, Данка Лалић до 16 и Ксенија Томин до 18 година.
Сви победници стекли су бесплатан смештај на државном шампионату о трошку ШСВ.
Медаље су након обраћања потпредседника ШСВ Синише Дражића уручили ИМ Александар Инђић и ВМ Мирослав Тошић.
Технички организатори су баш као и прошле године водили рачуна о свим детаљима, те су гости у свом боравку заиста уживали, јер им је било, топло, чисто, храна одлична, а људско особље увек на услузи, а ипак ненаметљиви. То их уједно и препоручује и за друге важније догађаје, јер су потврдили да су успешни организатори. Милорад Маравић, строг, правичан, разуман и способан човек, предводио је овај шаховски караван.
Завеса се спустила, али већ за који дан крећу нова доказивања, нове припреме, нове тактичке замисли за оно што предстоји, а то је државно кадетско првенство, где? Па могло би и у Суботици...

РЕЗУЛТАТИ

 

Шесто и седмо коло - дан четврти 12.01.2013.

Овај дан ће бити интересантан за свет шаха у Војводини што се поред редовних кола 20 војвођанског фестивала игра и „Меч за квалификацију на првенство Србије 2013“. Учесници су ВМ Мирослав Тошић, ИМ Александар Инђић, ИМ Дејан Несторовић и МК Стеван Јовић. Парови су ИМ Александар Инђић и МК Стеван Јовић, док други пар чине ВМ Мирослав Тошић и ИМ Дејан Несторовић.

Због великог интересовања за овај меч, пратиоци су питали да ли ће се меч преносити, може ли се гледати...

Домаћини на челу са Милорадом Маравићем су на време обавестили ШСВ и изнели одличан предлог, да се на две показне табле, у ТВ сали врши пренос партија. На жалост, многобројни љубитељи шаха у Дому ученика су били ускраћени за такав вид догађаја. Ажурни секретар савеза Данко Бокан на жалост није могао све сам. И ако је дао предлог он није усвојен и то од стране потпредседника савеза Синише Дражића. У незваничном разговору са Боканом, он се залаже да се ШСВ и осавремени са електронским таблама, што ће додатно побољшати имиџ овог савеза.

Судије су пронашле компромис те су ИА Ратко Пижурица и НА Миодраг Станковић омогућили љубитељима шаха да виде најинтересантније детаље из партија. Имало се шта и видети, где су поред ремија између ВМ Мирослава Тошића и ИА Дејана Несторовића, могли присуствовати маестралној представи будућег велемајстора Александра Инђића.

Код деце постаје све узбудљивије, фаворити падају, свако сваког може да победи, а пехари ће за неке бити само пуста жеља, за овај пут.

Код најмлађих Славко Угљешић и Марковић Никола деле прво место. До 10 година Алекса Савин највећи фаворит изгубио је од Николе Бошковића и сада, Никола и Милош Станковић воде са 6. Код дечака до 12 година је узбудљиво такође, јер Дејан Оморјан, свом брату и Вукашину Грчићу који је победио клупског друга Михаила, бежи пола бода. Код дечака од 14 година Арпад Кечкемети предводи караван са 6 поена, док га Цветковић и Цветановић прате са 5,5 поена. Јухас Бенце са 5, 5 бодова води испред Павкова и Чиче Луке са 5. Драган Чича са 5 води у најстаријој групи, испред Ивана Адамова и Бошко Станимировић са пола бода мање.

Код девојчица, Нада Трајковић је и даље непобедива и на помолу је прво место. Код старијих девојчица Марина Гајчин води са 5,5 испред Марије Станимировић и Горице Аћимовић. Најстарије девојчице Ксенија Томин и Јасмина Гајчин воде са 5,5 испред Данке Лалић са 5.

Све је напетије, сузе су све присутније, емоције раде, а сутра је задњи дан такмичења...

 

Четврто и пето коло - дан трећи 11.01.2013.

Након одиграних 5 кола, дошло се и до другог дела турнира и још веће неизвесности. Напетост, како код деце, тако и код пратилаца је све присутнија.

Код дечака до 8 година издвојио се храбри дечкић из Сремске Митровице Славко Угљешић. Највише је до сада показао и заслужено је тренутно на првом месту. Првих пола бода уписао је и најмлађи Угљеша Грчић. Код дечака до 10 година, након петог кола издвојили су се Алекса Савин и Јаков Петрић које сутра очекује меч, а прати их са пола бода заостатка Милош Станковић из Бановаца Дунав. Дечаци до 12 година пишу трилер. Оморјан Давид предводи, али за петама су му и његов брат Дејан, као и Стефан Грбин и Александар Мојзеш. Групу дечака где су и наши Вукашин Грчић и Михаило Трајковић предводи Павле Јовановић. Сутра су нови расплети. У групи дечака до 14 година Владимир Цветковић је у вођству са 4,5. У групи до 16 Јухас Бенце је први са 4,5. Код дечака од 18 година први је тренутно Драган Чича са максималним учинком.

Код девојчица најмлађих од 8 и 10 година, а које су спојене, максимална је наша Нада Трајковић која граби крупним корацима ка злату и пехару. Тамара Грчић је прати са 4 бода. Марија Станковић са освојених 2 бода, може са правом да се нада злату код девојчица до 8 година.

Код девојчица спојених од 12 и 14 година, Марина Гајчин води са 4,5 бода, а прате је Адријана Ђермановић са 4 бода. Сјајна група и одличне борбе су виђене ових дана.

И на крају код девојчица спојених од 16 и 18 година, Ксенија Томин и Јасмина Гајчин са 4 бода деле прво место, али их са по 3,5 прате Данка Лалић и Кристина Кечкемети.

Сјајне борбе нас очекују, узбуђења тек предстоје, тактике, стратегије, у виду припрема су већ многима пале у воду, неки су своје и остварили. У сваком случају, нове тактичке замисли се спремају и воде нас новом дану.

 

Друго и треће коло 10.01.2013.

Нови дан се увелико завршио. Било је као и обично изузетно тешко, напорно, стресно и врло врло узбудљиво. Деца су са нестрпљењем очекивала почетак другог кола и убрзано су завршила укусни доручак.

Судије су означиле почетак и узбуђења су кренула. Партије су трајале и ручак је био у другом плану. Мање, више, резултати су били очекивани. Треће коло довело је и до првих дербија, поготову у старијој конкуренцији. Изузетно ће бити занимљиво у конкуренцији дечака до 10,12,14 и 16 година. Победник се до последњег кола неће знати. Такође и код девојчица до 12 и 14 и 16 и 18 је такође уједначено. Гајчин Марина, Миливојевић Маша, Ђермановић Адријана и Марија Станимировић су уједначене.

Од деце ШК Бановаца Дунав, 3 из 3 има Нада Трајковић, Милош Станковић је у дербију са Алексом Савином ремизирао и има 2,5 бода. По два бода имају најмлађа девојчица Марија Станковић, Тамара Грчић и Вукашин Грчић. Михаило Трајковић има 1,5 а најмлађи учесник вероватно и на турниру Угљеша Грчић који има само 5 година за сада је без поена.

Сутра нас очекује нови дан и 4 и 5 коло. Узбуђења се назиру, али уз добар рад судија на челу са Милорадом Маравићем и Иштваном Бринзом, даје гаранцију да ће се турнир успешно завршити.

 

Прво коло

20 кадетски фестивал Војводине у Суботици 09.01.2013.

129 такмичара, до сада рекорд шампионата, почетни ветар у леђа, јер квантитет доноси и квалитет. Шах у Војводини постаје све популарнији. Домаћин шампионата Дом ученика средњих школа, као и прошле године води рачуна о сваком детаљу. Љубазни ИА Милорад Маравић је од раних јутарњих часова дочекивао такмичаре и вредно бележио. Судијски тандем ИА Иштван Бриндза, ИА Ратко Пижурица, НА Миодраг Станковић и РА Урош Милуровић и Мирко Мамужић су већ у првом колу показали ауторитет, што је произвело и добро понашање играча и пратиоца. Наглашено је да се и поштују играчи тако што ће пратиоцима и родитељима бити дозвољено 7 минута за фотографисање и увид у партије.

Од такмичара нашег клуба учествују до 8 година Угљеша Грчић и Марија Станковић, до 10 година Тамара Грчић, Нада Трајковић и Милош Станковић и до 12 година Вукашин Грчић и Михаило Трајковић. У првом колу сви су забележили победе сем Угљеше коме је ово и деби, а уједно је и најмлађи такмичар и Михаило Трајковић који је ремизирао.

Најмлађи такмичари до 8 година играју двокружни бергер, док су се код девојчица спојиле групе и то оне од 8 и 10 година, 12 и 14 година и 16 и 18 година.

Слике говоре више од речи, па има и резултата.

 

Актуелно