Вишеструки изазов „FIRST SATURDAY“ 13.12.2017.

РЕЗУЛТАТИ

Извештај Светске шаховске федерације

 

Возом смо дошли велемајстор Косић и ја у престоницу Мађарске, Будимпешту.


Разлог нашег доласка је шаховски турнир који организује господин Ласло Нађ од 1992 године. Шахисти из читавог света хрле на овај већ чувени турнир, како би се борили за међународне шаховске норме.
Чисте душе, сјајни домаћин Ласло нас је дочекао следећег дана приликом техничке конференције и извлачења турнирских бројева. И овога пута похрлили су играчи из Индије, Вијетнама, Чешке, Србије, Немачке САД-а, Црне Горе и домаћина.


Сваке прве суботе у месецу се овај турнир одржава, у оквиру кога се игра четири турнира. Један је отворени турнир, други ФМ турнир, трећи за освајање ИМ норме, а четврти најважнији за освајање ВМ норме. Овај пут одржала су се само два турнира, велемајсторски и фиде турнир.
Сјајни услови за игру у хотелу Берлин, где су играчи у пространој осветљеној сали, могли да покажу своје знање, уз бесплатне кафу, чај и воду.


Пресечни рејтинг велемајсторског турнира био је 2428, што га сврстава у 8 категорију. Носилац турнира је био Чех Нгујен Даи Таи Ван са 2494 поена и већ две освојене норме. 12. Децембра није могао добити лепши поклон. Са ремијем против искусног велемајстора Илинчића, освојио је потребних 7 поена и трећу норму. Славље је могло да почне, а верујем и да ће Чешка знати да цени што је добила још једног велемајстора.
Друго место освојио је управо Илинчић бивши репрезентативац Југославије који је приказао одличне партије и у минималним предностима у пар наврата показао надолазећим снагама како се играју топовске завршнице.
Треће место освојио је ИМ Рој Саптарши из Индије, који је можда на турниру играо и најлакше, али му вишак те ноншалантонсти није дао прилику да заигра за освајање норме.
Четврто место освојио је црногорски репрезентативац и бивши репрезентативац Југославије, Драган Косић иначе рођен у Сремској Митровици, равном Срему. Своју снагу је показао управо против Роја. За непуних два сата, фигуре су послагане. Демонстрирана је сила...
Пето место заузео је ИМ Иван Средојевић, који је у последњи час прихватио изазов, обзиром да је требао играти у ИМ групи, која је отказана. Управос су Рој и Иван, одиграли можда најлепшу партију на турниру која је завршена ремијем. „Висило“ је пола табле, тактички се надмудривало, да би се партија окончала вечитим шахом...треба погледати.
Турнир је био подељен у две групе. Искусни асови, Косић, Илинчић, Цебе Атила, па и Саптарши Рој, Средојевић и Нгујен из Вијетнама и надолазећи клинци. Нгујен млађи је напунио 16 година, Американац из Калифорније Габријел Бик, са такође 16 година и најмлађи Вардан Нагпал 2002 годиште. Вардану је ово турнир за заборав. На његовом лицу се видело да му јако тешко пада лош резултат који је направио. Уз речи охрабрења напустио је турнир са благим смешком и тренером Ројом.
Велемајстор из прошлог века, како себе воли да назива Косић, уз Илинчића је био најстарији учесник велемајсторског турнира. Свако на свој начин, ова два гранда одишу љубазношћу, отвореношћу и пажњом. Илинчић повученији, имао је свој ритуал, шетњу крај Дунава и ту је налазио свој мир. Дунав својом позитивном енергијом зна да узврати и запљусне душу свакога. И ми смо то осетили...
За разлику од Илинчића, Косић је своју позитивну енергију, тражио у лепотама Будима и Пеште, њиховим улицама, трговима, културно историјским споменицима и показао да је врсни познавалац историје.

Према Косићевим речима овде игра преко 12 година и труди се да буде део овог сјајног каравана кад год је то могуће. Желите ли позитивну енергију, дођите у Будимпешту, речи су најмлађег легионара из Србије на овом турниру Ивана Средојевића.

И у нашим заједничким шетњама, ширили смо талас позитивне енергије, што се видело и у турнирској сали. Пуно свежине, лепих речи, без и једног инцидента, када су уложени и време и новац, показали су шахисти своју спортску страну.
А сада док промичу војвођанске равнице седећи у возу, још се осећа енергија коју носим, а драга лица Драгана, Ивана, Златка, Ласла и осталих људи још су ту и заокружују сјајну децембарску причу из Будимпеште.
А за Драгана и Ивана нема одмора, јуче је стартовао још јачи турниг где наступају у групи Б где се са Седлаком бор за прва три места. На А турниру су Маркуш и Инђић садашњи репрезентативци Србије. Спартански је живот наших шахиста, наших легионара...
Топла препорука за следеће турнире у организацији Ласла Нађа, који сваког јануара прави паузу, а онда 11 месеци прве суботе прави празник за шахисте целога света, а многи садашњи светски асови тако су почели...