Вукашин Грчић отишао из клуба 22.03.2016.

У жељи да се чује права истина, а не иза кулиса рекла - казала, каквој смо ми као народ понекад склони, обраћамо се шаховској јавности:

„ Не тако давно пре пет ( 5 ) година у ШК Бановце Дунав су дошли брат и сестра Грчић. Вукашин је тада имао скоро 9, а Тамара тек напунила 7 година, јер у Новој Пазови где живе постоји клуб који нема школу шаха.
У нашу школу шаха су тада долазили и Нада и Михајло Трајковић, истина на двојну регистрацију.
Уз Илију Вуковића, Михајла и Александра Предојевића и Марију и Милоша Станковића, замишљено је да се већ 2012. покрене још једна екипа коју би предводило пар сениора, али окосница би била деца.
На овај смео потез многи су се тада смејали и одмахивали главама како то не треба и како то није добро за њихов будући развој.
Пројекат је успео када се 2015. та екипа у нешто измењеном саставу ( неки дошли, а неки отишли ) пласирала у виши ранг такмичења ( трећу лигу )
Како је екипа расла, расли су и апетити појединих родитеља, што је и нормално.

Сезоне 2015, до тада играч ШК Бановаца Дунав, Горан Грчић тражи разговор код председника клуба Миодрага Станковића и саопштава му намеру да прихвата место председника ШК Младост из Нове Пазове и уједно узима исписницу. Вукашин наставља да долази у клуб, али му је на молбу оца Горана омогућено да наступа на двојну за Младост из Нове Пазове баш као и Тамари, јер немају омладинце.
Треба помоћи други клуб, што су ШК Бановци Дунав увек радили и радиће и убудуће.
Било нам је жао да не буду део те дечије екипе, али баш као и Марија Станковић што је помагала ШК Подунавцу, тако су и Тамара и Вукашин помагали Младост.

Проблем настаје када су се интереси два клуба подударили. Друга екипа ШК Бановаца Дунав ће се од 2016. године такмичити у истом рангу такмичења у којој наступа и Младост из Нове Пазове.
Отац Вукашина Грчића је тражио од ШК Бановаца Дунав опет могућност двојне регистрације.
Предочено му је да се интереси клубова преклапају и да је жеља руководства да овај млади састав који би предводили Вукашин Грчић, Илија Вуковић, Милош Станковић,Марија Станковић и Александар Савић могли ускоро да закуцају и на врата друге лиге.
Горан нам је саопштио да Младост из Нове Пазове, плаћа тренинге Вукашину код велемајстора и да на неки начин треба и да се одужи Новој Пазови, а да би волео да Вукашин игра само за прву екипу ШК Бановаца Дунав.
И ако смо га подсећали да је ШК Бановци Дунав у његовог сина улагао 5 година и понуђено му  за ову годину да игра за прву екипу ШК Бановаца Дунав која се такмичи у другој лиги, да обавезно игра у трећој лиги са поменутом младом екипом и да су му тренинзи бесплатни, то није прихватио, већ је напоменуо да би му више значио новац за поменуте тренинге код велемајстора.
Годишња улагања ШК Бановаца Дунав у Вукашина, као и до сада би била у вредности од око 50000 динара што је отац одбио.
Нас не занима одакле новац екипи Младост из Нове Пазове, када знамо да је у рангу испод ШК Бановаца Дунав и да нема школу шаха коју ми имамо, јер се мирадујемо напретку свакога клуба и шаха уопште.
Такође нас не интересују приче о мешању политике и спорта, нити колико у тим причама има истине.
Ми се поносимо одлуком да младе шаховске наде Вукашина Грчића и Милоша Станковића пошаљемо да играју финале купа „Светозар Глигорић“ у Крагујевцу и ако смо тада осуђени од дела шаховске јавности. Ми смо свесно инвестирали у децу.
Такође поносимо се што смо им узаказали шансу и на другој лиги Србије у 2015 години када су Вукашин и Милош послати да као најталентованији кадети уче од старијих.
Трудићемо се да и даље часно, поштено и искрено радимо и наступамо како према родитељима, а тако и према јавности, јер ћемо само на такав начин надградити оне темеље које смо пре нешто више од 6 година поставили и сачувати репутацију клуба коју имамо; Драго нам је што нас многи у шаховској јавности препознају као најбољи мали клуб у земљи. Сигурни смо да делом том утиску доприноси и улагање у школу шаха.
Ми немамо времена да будемо део сплеткарења, поткопавања и подметања....
Ми играмо шах!

ШК Бановци Дунав имају од ове године четири нивоа рада са децом. Међу њима се налазе кадетски прваци Србије и Војводине, али и доста талентоване деце која тек уче прве шаховске кораке.

А не тако давно беше 2011 година...

Поносни смо на сву децу коју смо створили у шаховском смислу, наравно и на Вукашина Грчића који је под нашим кровом био и кадетски првак Војводине до 14 година и ове године сениорски првак општине.
Вукашину Грчићу желимо све најбоље у даљој шаховској каријери.

ШК Бановци Дунав, најбољи мали клуб у земљи.