Европско првенство у Поречу 21. - 30.09.2015. 24.09.2015.

Резултати

Сивило... 01.10.2015.

Очекивали смо више, надали се, али реалност је нешто сасвим друго. У главној провери са децом из Европе, наша деца су покушала да остваре што бољи резултат. На том путу ка циљу, било је брже деце, тако да србија остаје без медаље, а надали смо се и то са правом....

Ана Тадић (3,5), Емилија Лазовић (3) и Марко Милановић (5) у групи до 8 година имали су ватрено крштење и свака партија ће им бити једно велико искуство. У групи до 10 година више смо очекивали од Стефана Тадића (5,5), али је посустао и у другом делу турнира играо променљиво. Лав Пајчин, Ања Јовановић и Лазар Давидов (3,5) су имали скроман учинак, а нешто бољи је био Богдан Вуковић (4,5). У групи до 12 година Лука Будисављевић (5,5) се доста добро показао, обзиром да и следеће године има право да игра у овој групи. Јована Срдановић (4,5) је одиграла слабије у другом делу турнира што се одразило на коначан учинак.

Невена Ђорђевић је одиграла доста опрезно, па отуда чак 6 ремија и три пораза. Ана Шакотић (4) се пробудила тек у другом делу турнира, али ипак прескромно, јер може више.

У групи до 14 година Катарина Несторивић (2,5) је одиграла прескромно, док Марина Гајчин (6) од чега чак 4 ремија и један пораз није показала оно што се од ње очекује.На крају подела од 6 до 11 места ипак недовољно.

Три дечака, три супер детета, борили су се у доста јакој групи. Михајло Радовановић (5) је кренуо одлично. На жалост у задња 4 кола само бод је недовољно за висок пласман. Веља Ивић (5) обрнуто. Кренуо је јако лоше, тако да му је учинак у задњих 5 кола 4 бода ипак био недовољан за бољи пласман. Дејан Оморјан (4) је играо по систему топло хладно, без континуитета.

У групи до 16 година Александра Ивковић (4) је одиграла скромно, односно у границама свог рејтинга, док је Младен Рајковић (5,5) играо фајтерски и једини од наших у плусу када посматрамо рејтинг. 14 место је добар резултат за овог момка и уз даљи рад и озбиљност коју је добио може до још бољих резултата. У групи до 18 година, некада два велика талента, Адела Великић (5,5) и Гојко Вучинић (5) су ипак прескромно одиграли. Као први носилац Адела је могла и може више. Ипак 3 пораза јој нису дозволила бољи пласман од 9 места.

Гојко Вучинић (5) је одиграо у најјачој групи преслабо у првом делу турнира. Након тога 3,5 из 5 преосталих кола недовољно до значајнијег резултата.

Е сада, ко је то узео медаље? Чија деца су најбоља у Европи? Погађате сигутно... Русија са 13 медаља, 6 злата, 3 сребра и 4 бронзе. За респект. Остали: Турска 1 злато, једну бронзу, Украјина, Холандија, Грузија, Белорусија и Немачка 1 злато, Азербејџан 3 сребра, Румунија 2 сребра и 1 бронзу, Пољска и Јерменија 1 сребро и 1 бронзу, Кипар и Мађарска 1 сребро, Израел, Литванија, Словенија и Црна Гора 1 бронзу.

Још један доказ да се у нашој федерацији недовољно добро ради са децом и да је све пало на терет родитеља. Јасна политика у виду организовања Куће шаха и рад са најталентованијом децом, нашој земљи донела би и више успеха и више резултата.

Очекујемо да селектори поднесу шаховској јавности извештај са Европског првенства у Поречу и изјасне се о даљим плановима...

Пореч – Европско првенство кадета од 08 до 18 година 24.09.2015.

У Хрватској, на обали мора у прелепом истарском граду у Поречу 21 септембра је почело Европско првенство кадета у шаху и трајаће све до 30 септембра када се игра и последње 9 коло.

Учествује 838 такмичара из 41 земље. Највише према очекивању из Русија са чак 107 такмичара док се на другом месту по броју учесника налази домаћин Хрватска са дупло мање учесника 54.

Србију представља 21 кадет и то:

а ) дечаци : Гојко Вучинић ( 18 ) , Младен Рајковић ( 16 ) , Михајло Радовановић и Велимир Ивић и Дејан Оморјан( 14 ) , Лука Будисављевић ( 12 ) , Богдан Вуковић, Стефан Тадић, Лав Пајчин и Лазар Давидов ( 10 )  и Марко Милановић ( 8 ) .

б ) девојчице : Адела Великић ( 18 ) , Александра Ивковић ( 16 ) , Катарина Несторовић и Марина Гајчин ( 14 ) , Јована Срдановић, Ана Шакотић и Невена Ђорђевић ( 12 ) , Ања Јовановић ( 10 ) и Ана Тадић и Емилија Лазовић ( 8 ) .

На основу почетних рејтинга и досадашњих резултата, потајно смо се на почетку такмичења надали да Адела и Марина код девојчица когу да се укључе у борбу за медаљу, као и код дечака, Михајло Радовановић и Велимир Ивић.

Након одигране трећине такмичења, односно 3 кола, Стефан Тадић и Михајло Радовановић са 2,5 су кренули најбоље, а прате их са 2 бода Рајковић, Будисављевић, Вуковић и Срдановић.

Лошије него што се очекивало стартовали су Гојко Вучић и Велимир Ивић. Знајући да се ради о великим борцима, не би било чудно да се неко од њих двојице не умеша у борби за медаљу.

Све у свему, нашу децу очекује велика борба са њиховим вршњацима из Европе и стицање неопходног искуства ка највишим дометима.