Полуфинале Србије за жене и мушкарце – Каштел Ечкаод 16.02. - 22.02.2018.

Пренос уживо

РЕЗУЛТАТИ

 

Познати финалисти из Ечке 23.02.2018.


Након веома добрих борби у прелепом дворцу, завршено је полуфинале за мушкарце и жене. Познати су сигурни учесници појединачног првенства Србије.
У женској конкуренцији прва кроз циљ је прошла Ирина Чељушкина са 6, друга Теодора Ињац са 5,5, колико су имале и Јована Ерић и Сандра Ђукић. И Мила Жарковић, Ана Бендераћ и Радмила Ковачевић су такође имале 5,5 али их је бухолц ставио испод црте. То ипак не значи да неће играти на првенству, јер смо задњих година сведоци отказа оних који су се пласирали директно или кроз квалификације.
У мушкој конкуренцији је било веома, веома узбудљиво. Мики Марковић је сигурно приказао најбоље партије и са 7 бодова, колико је имао и другопласирни Миодраг Савић. Трећи кроз циљ је прошао Владан Рабреновић 6,5 као велико изненађење, баш као и четвртопласирани Милоје Ратковић са 6. Први испод црте је млади Нишлија Вук Ђорђевић са 6, а други испод црте је искусни вук Бошко Абрамовић такође са 6. На 7 место се пласирала Адела Великић, којој је запало да баш у 9 колу игра против селектора женске репрезентације Бранка Дамљановића. Читали смо доста о непозивању Аделе Великић у женску репрезентацију. Једни су рекли оправдано, други неоправдано, тек, Адела је успела да победи Бранка Дамљановића, коме би и реми сигурно омогућио пласман у финале. Овако Бранко је заузео тек 8.место. Адела је показала инат, борбеност и знање, али и подсетила селектора да може веома озбиљно да рачуна на њу. Неко рече, да би Адела славила на женском полуфиналу без већих проблема.
Овај шампионат одавно није био овако јак. Многи фаворити су потонули. У први план су избили неки заборављени асови, али и неки нови клинци. Ту пре свега мислим на Вука Ђорђевића.
Tурнир је протекао у веома фер и коректној атмосфери, тако да сјајни Иштван Бринза као главни судија није имао проблема. Саша Самоловац се показао као сјајни координатор, а Пера Рацић као помоћни судија, да нам преко друштвених мрежа дочара атмосферу, уз велики број слика и живих укључења током трајања партија. Свака част.
Што се тиче играча из Бановаца Дунав, односно Милоша и Марије Станковић можемо бити веома задовољни.

За Марију, ово је било ватрено крштење играјући са скоро најбољим женама у Србији. Отишла је да се кали, учи и покуша да откине макар пола бода. На крају, успела је да победи Јасмину Гајчин, а да после пет сати борбе ремизира са Катарином Несторовић. Према приказаном могла је још до ког бода, али то оставимо за неко ново дружење.

Милош Станковић је одиграо до сада свој најјачи турнир. Многи су приметили његов напредак, а резултати и игра коју је приказао то и потврђују. Сакупио је 4,5 поена и заузео 29 место. Иза њега су остали неки фиде и интермајстори. Свој боравак на полуфиналу брат и сестра су оправдали.
Међутим јако је мало времена за одмор, јер већ после овог турнира долази Општинско првенство Старе Пазове које почиње 2.марта

 

16.02.2018.

Данас је стартовао турнир, полуфинале Србије за жене и мушркаце у Ечкој у дворцу Каштел Ечка и трајеће до 22. Фебруара.

Дворац Каштел Ечка, саграђен је почетом 19 века од 1816 до 1820. Године, а подигла га је породица Лазар. Кажу да је на отварању свирао чувени Франц Лист.

У таквом здању, данас 200 година касније, наши најбољи шахисткиње и шахисти, такмиче се за престижне награде и улазак у финале.

До сада учешће су изборили по троје првопласираних са прошлогодишњег финале Србије и по три такмичара по рејтингу. У случају отказа, поред четири првогласираних са полуфинала, пласираће се и први следећи са полуфинала.

У мушкој конкуренцији наступа 51 такмичар, а од тога 10 велемајстора, 9 интера, 2 женска инетрмајстора и 10 фиде мајстора. Први фаворит је Бранко Дамљановић, а следе га Данило Милановић, Миодраг Савић итд. Не треба заобиђи и остале велемајсторе, али и неко од младих вукова, може да изненади. Ту су Радовановићи, Михајло и Никола, браћа Ратковић, Беседеш и Ивић.

У веома јакој конкуренцији, своје парче Сунца тражи и Милош Станковић, који као кадетски шампион Војводине до 16 година, покушава да одигра што јаче мечеве као 41 по рејтингу. У првом колу заслужено је изгубио од ИМ Ратковић Милована 16 носиоца. У другом колу састаје се са прекаљеним ФМ Радивојем Перишићем.

У женској конкуренцији 16 такмичарки.  Од тога 3 носиоци женског велемајстора, 6 женских интермајстора, 1 женски фиде мајстор и један женски мајсторски кандидат. Прва три фаворита по рејтингу су Теодора Ињац, Тијана Благојевић од скоро је прешла на нашу листу и Јована Ерић. Не треба заборавити и невероватну Ирину Чољушкину и Радмилу Ковачевић, која може сваког да победи, али је ипак она себи највећи противник. Ту је и најмлађа, Марија Станковић, која ће у септембру да предводи Бановце Дунав у првој лиги, као капитен екипе. У првом колу, веома тесно је изгубила од Радмиле Ковачевић. У другом колу Марија иде на Сандру Ђукић из Ниша. Марија као 16 носилац, нема шта да изгуби, већ може пуно тога да научи у мечевима против далеко искуснијих противница.

У првом колу виђене су веома атрактивне и узбудљиве партије, што нам даје наду да ћемо до краја видети још пуно лепих партија...