Појединачно првенство ШСО Стара Пазова - Војка 2018

Правилник

Распис

Реуултати

 

Војка – центар шаха 11.03.2018.

Прича се по селу, да су тамо дошли неки шахисти из целе општине да се такмиче за првака и лепе награде.

Кренули су мештани, прво да намире своју стоку и живину, спреме се у парадну гардеробу, накриве шешир и крену ка центру. А тамо у центру у Дому културе Војка, сјатило се и старо и младо, оно које шах зна и оно које тихо приупита, шта то раде. Уљудно се извињавају кад их строг судија кори. Да то је Војка, а то су њени мештани. Срдачни, насмејани и спремни с неким проговорити. Е, шах је баш такав да се баш зборити не да али...
Било је места за све. Војка је имала да ужива у чаролијама Азарића, Милоша Станковића, Скоке, Ивковића, Гајина, Радуловића, Грчића и да их све не набрајам. Виђене су итекако лепе, занимљиве, напете и квалитетне партије. Није претеривање. У протеклих девет дана колико је трајало првенство играло је 27 такмичара. Како смо и најављивали, било је узбудљиво и до последњег кола се није знао победник. Трку су водили Азарић и кадетски шампион Војводине до 16 Милош Станковић. У деветом колу Азарићу је био довољан реми, да би постао поново првак општине. То је и урадио против Молдовановића. Милоша је сустигао умор. После тријумфа над ИМ Радуловићем, легендарним Скоком, бившим омладинским прваком Војводине Окиљом, Милош је и против Гајина одиграо одлично и требао да победи. Пала је концентрација у трећем сату игре, груб превид и кула се срушила. Уместо други завршио је на четвртом месту. Локални херој Гајин, одбранио је част и углед свог места, јер је победом над Милошем заузео друго место испред свог клупског Ивковића. Пети је био Скоко, а Вукашин Грчић тек шести, па му је припала омладинска награда. Радуловић је ове године ушао у ветеране и ево прве ветеранске награде. Најбољи женски играч је била Мила Раденковић из Бановаца Дунав.

Домаћини на челу са Жељком Скопљаком, су организовали веома квалитетан турнир, у добрим условима. Потрудили су се да се у Војки сви осећају лепо, као код куће. У томе су и успели. Сигурно ће се након овог такмичења, још дуго дуго причати, како су најбољи шахисти општине дошли и играли девет дана у њиховом месту шах. То је пут да се заинтресују неки нови клинци, будућност која ће наследити ове сјајне асове.

 

 

 

08.03.2018.

Распламсала се борба на првенству општине. После шест одиграних кола, доминирају Милош Станковић и ФМ Славко Азарић са по 5. освојених бодова. Управо ће се њих двојица састати у седмом колу. Имају поен предности у односу на групицу играча са 4. бода у којој се налазе Скоко, Грчић Вукашин, Гајин, ИМ Радуловић, Молдовановић и Ивковић.
И ако се у исто време у Новом Саду игра првенство државе, а Београду Осмомартовски, за локалне љубитеље шаха нема већег уживања од тунира у Војки. Велики број шахиста из свих места долазе да посматрају локалне дербије.
У поверењу ми рече један кибицер након бурних реакција изазваних завршетком партије: „Дођем и одлучим се за једну партију и само њу посматрам“.  Доказ да се шаховска енергија коју производе шахисти за таблом, преноси и на простор у којем се налазе.
Остаје још три кола. У суботу ћемо знати ко је првак општине за 2018. годину.

 

Пред 2/3 турнира 05.03.2018.


Као што се и очекивало, сениорски шампионат општине је веома занимљив, а воде се исцрпљујуће и занимљиве борбе. Војчани хитају из својих домова око 19 часова ка Дому кулутуре, како би се сладили бесплатном представом за праве шаховске заљубљенике. По њиховим гестикулацијама, понекад и несвесним гласним коментаром, откривају како доживљавају овај путујући караван, који сваке године, већ у устаљеном термину кружи по општинским местима.
После одиграна три кола, Азарић и Скоко предводе караван са 3 бода. Одмах иза њих су два најбоља млада играча Војводине, Милош М Станковић и Вукашин Грчић са по 2,5. Управо ће овако изгледати и парови 4. кола. За њима иде осам играча са 2 бода, коју предводе Молдовановић, Гајин и Окиљ.
У трећем колу дошло је и до озбиљних мечева у првој половини турнирског састава. На првој табли вођена је веома занимљива борба између Окиља и Азарића. Окиљ је имао своју шансу, иницијативу, коју није крунисао. У завршници, превидео је фигуру, што га је коштало најмање ремија. На другом столу слично. После уводне иницијативе Гајина, искусни Скоко је сјајно извео напад на краљевом крилу, где су одлучила лоша бела поља узевши цео поен. На трећем столу, Молдовановић је изненадио В. Грчића и након одбијеног ремија кренуо у иницијативу. И ако је имао бољу позицију одлучио се за мирољубив  исход након понуде младог Грчића.  На четвртом столу слично, као на прва два стола. Након иницијативе ИМ Радуловића, Милош је успео да пронађе најбољу одбрану и изједначи. Након размена дама и лаких фигура ушло се у завршницу, где је Радуловић имао развијеног топа, али лошег ловца и лош положај краља. Милош је имао доброг скакача и активног топа. Уз жртву пешака, па размену скакача и ловца ушло се у топовску, где је ИМ Радуловић понудио реми. Милош је након пар секунди размишљања, рекао да играју још. Видео је победу...тако је и било. Они су завршили предзадњу партију ушавши у пети сат игре. Ивковић игра јако лепо. У првом колу му је измакла победа против Азарића, али је зато и у другом и трећем колу против младог Вуковића показао како лако игра.
Задњу партију на турниру играо је искусни Лазић против Марије Станковић, а који је прошле године умало победио ИМ Класана, победника прошлогодишњег првенства. Они су завршили вечерњи програм, где су након велике борбе склопили очигледан реми.
Тек нас следују узбуђења, а до краја турнира очекујемо да фавоти између себе укрсте копља, што за сада и чине, како би се дошло до победника.

 

Први пут у Војки 02.03.2018.


По први пут у историји постојања шах клуб Сремац из Војке је организатор општинског првенства Старе Пазове у шаху.
Велики труд су уложили војчани око организације. У Дому културе, окупили су се виђенији људи из места како би овај догађај пропратили и пружили подршку својим играчима. После уводног обраћања председника клуба Жељка Скопљака, такмичарима и гостима се обратио и главни судија Миодраг Станковић, где је прочитан правилник турнира уз пар важних напомена око самог понашања на турниру. Турнир је свечано отворио након пар топлих речи добродошлице председник МЗ Војка, Љубан Скопљак.
Жељко Скопљак је анимирао све клубове из општине, како би се одазвали на ово такмичење које има највећу традицију. Окупило се 27 играча, што је ипак за нијансу бројније него прошле године када их је било 19. На жалост, као и претходних година, већину учесника чине играчи из Сремца и Бановаца Дунав. Нема играча из Омладинца, нема прошлогодишњег победника Класана, који је кажу променио и шаховску средину. Мали одзив и из Старе Пазове. Милан Скоко наставља да учи младе како се воли шах. И данас је играо узбудљиву партију са Николином коју је победио, а која је трајала најдуже.
Радује повратак ФМ Славка Азарића, али и Тиграна Окиља који дуго није одиграо такмичарску партију. Као и сваке године, турнир је примамљив за оне најмлађе. По први пут појавиле су се две девојчице. Прва, Сара Мијић која има свега 7 година и нешто старија, али и много искуснија Мина Раденковић. Има доста перспективних омладинаца који из године у годину бележе све боље резултате.
Занимљив је био дуел брата и сестре, Милоша и Марије Станковић. Старији искуснији је победио. Што се тиче носилаца, први је Азарић, па затим следе ИМ Радуловић Драган, Скоко Милан, Окиљ и Милош Станковић. Иза њих су одмах Гајин, Вукашин Грчић и Ивковић.
Биће занимљив турнир, који ће овај пут да траје 9. кола. У првом колу Азарић:Јовановић 1:0, Радуловић и Илија Вуковић реми, Николин:Скоко 0:1, Окиљ:Грчић Г. 1:0, Милош Станковић:М.Станковић 1:0 итд.