РАСПИС

РЕЗУЛТАТИ

Партије по колима:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

 

 

Храбри кројач 13.03.2017.

Након завршеног Појединачног првенства општине Стара Пазова за сениоре почеле су на друштвеним мрежама да пљуште похвале. Један од коментара је био и „Храбри кројач“, што ми је дало могућност да и изаберем овај наслов.
Ушло се у завршиницу. Велики број играча је покушао да уђе међу првих пет, који су гарантовали једну од награда. Прво место је пре задњег кола задржао ИМ Класан, јер је након доста муке савладао Лазића, који не само да је припретио, већ био и у позицији да победи. Након одбијеног ремија, направио је грешку, која га је одвела у пораз.


Друго место је учврстио, пре последњег кола Скоко, који је веома надахнуто играо против Вукашина Грчића, прошлогодишњег освајача првенства и у прелепој партији, доста лако победио.
Борба за треће место је била велика Милош Станковић и Ивковић су имали по 4, а њима су дисали за врат групица играча са 3,5 Грчић, Радуловић, Гајин и Вуковић Јован.


Седмо коло нам је донело нова узбуђења. На првом столу играли су Милош Станковић и ИМ Владимир Класан.  На другом столу десио се брз реми између Скоке и Ивковића који нису желели превише да ризикују и троше се.
Занимљиво је било и на трећем столу где су се одвијале партије између ИМ Радуловића и Вукашина Грчића и на четвртом столу између Јована Вуковића и Николе Гајина. Након два сата игре, реми је склопљен на трећем столу, док је на четвртом столу Јован Вуковић победио и показао да и почетком девете деценије може да се игра одлично, уз динамичну игру  и против далеко млађих играча.
Остало је још два стола. Милош је против ИМ Класана улазио у преломне моменте. Вукли су и један и други одлучне потезе. Након напада Класана на дамином крилу, Милош је повукао контру са ф4 и жестоком претњом. Све би прштало. У већој оскудици времена, а не желећи више да ризикује, Класан је након што је два пута одбијао реми и сам предложио. После краћег размишљања реми је прихваћен.
Након подвучене црте очекиван и заслужен успех ИМ Владимира Класана са 6,5. Друго место заслужено Милан Скоко са 5,5 који је баш против надолазећих звезда Вукашина и Милоша показао да још није за старо гвожђе.
Ипак Милош Станковић је јунак овог првенства. Као 14 носилац, заслужено је прошао кроз циљ као трећи и добио надимак „Храбри кројач“. Симпатије је задобио и од конкурента за треће место, Драгана Ивковића, који је џентлменски судији турнира шапнуо на уво: " Милош је заслужио треће место, ако будем испред, преправи и стави га испред мене. " Објашњено му је да то никако не може, да су пропозиције одређене унапред и да ће бити онако како мора бити. Избацивању коначног поретка Ивковић је гледао и није крио одушевљење што је Милош испред њега. Пето место је заузео Јован Вуковић са 4,5. Тек на шестом месту био је ИМ Радуловић, коме је припала награда за најбољег ветерана. Награде су још добили Марија Станковић најбоља омладинка/жена и Вукашин Грчић као најбољи омладинац.
Упоређујући прошлогодишње и овогодишње такмичење, можемо закључити да је било још квалитетније, јер смо имали два искусна интермајстора, искусне мајсторе шаха, али и надолазеће клинце који су не тако давно били на зачељу, а задњих пар година у борби за врх општинског шаха.
Ово је сјајна увертира у наступајућу сезону где их очекује Куп Војводине, првенствени мечеви и кадетски шампионат Србије.
Пожелимо им пуно успеха и да се врате у своју општину и клубове са новим трофејима.

 

 

Врела атмосфера на турниру 07.03.2017.

Док је у другом колу било мирно и личило да ће овај шампионат протећи неопажено, јер су партије већ после три сата решене, у трећем колу је било као у најбољим данима општине.
Било је доста посла и за судију, који је морао да стишава, јер су партије у току изазивале море коментара и анализа, али и две партије нису одигране, јер противници нису дошли.
У таквој ситуацији, сигурно је самим играчима најтеже. Почетак је наговештавао узбуђења. На четвртом столу Молдовановић је почео да туче из свих оружја против Ивковића, као и чика Јова ( Вуковић ) против Милоша Станковића. Заталасала се цела просторија од произведене енергије у тим партијама. На осталим столовима, прича се тек развијала.
Након трећег сата игре, само је партија између Молдовановића и Ивковића завршена. И оне мирне партије су ушле у завршну фазу. У четвртом сату све је прштало. Створила се огромна енергија и грејање је могло да се угаси дословце. Кренуло је редом. ИМ Радуловић је рутински победио Шубића, који је покушао да изненади на краљевом крило, али узалуд. Илија Вуковић је покушао да победи искусног Живка Кочијашевића као црни и искупи се за пораз у другом против Скоке, али је морао да пристане на реми. Лазић је против старијег Грчића уз помоћ узнапредовалог пешака на дамином крилу, решио партију у своју корист. Марија Станковић је остала безидејна против Анта Тадића, који је искусно сачекао пасивну игру противнице и стекао предност. Буђење је било добро, али касно...Марија је изгубила.
Њен брат Милош је амортизовао офанзиву Јове Вуковића, изашао из целе приче са два пешака више и опасном претњом на краљевом крилу. Један пасиван потез Вуковића је био довољан, да Милош направи двоструку претњу, која му је донела огромну предност и победу.
Гајин и млађи Грчић су изгледа превише један другога респектовали, па је изостао окршај. Оба играча су почела са претњама и борбе за центар. Сва пажња оба играча је била усмерена на дамино крило. Након размена фигура остали су са по два топа, претњом Гајина по ц линији и бољим топовима. Не желећи више да ризикују, а обзиром да су ушли у цајтнот, сагласили су се за реми.
У најдужој партији која је ушла и у пети сат, Милан Скоко је као бели против ИМ Класана издржао први налет, ушло се у завршницу са топом и скакачем против топа и ловца. Пресудио је пад концентрације и губитак Ф4 пешака, након чега је и по самим речима Скоке било јако тешко да се држи позиција. Након трећег кола Класан се осамио на првом месту. У стопу са пола поена заостатка прате га ИМ Радуловић, Вукашин Грчић и Ивковић. Скоко предводи играче са два поена. Ту су још Анте Тадић, Милош Станковић и Никола Гајин.
Улазимо у други део турнира, јер се игра седам кола. Састају сеИМ Класан - ИМ Радуловић, Грчић В. - Ивковић, Тадић А. - Скоко и Станковић Ми. - Гајин. На тим столовима се води битка за прво место. У осталим сусретима састају се Шубић – Кочијашевић, Вуковић И. – Вуковић Ј. , Голубовић – Молдовановић и Грчић Г. – Станковић М.

 

Почело првенство општине Стара Пазова 04.03.2017.


Још када смо у децембру заседали, нисмо ни сањали да ћемо да се сударимо са државним пројектом : „Избор за председника државе“. То је веома важан подухват за земљу и грађане Србије, али неки имају времена и за шах.
Баш данас је почело и наше општинско првенство које је окупило свега 19 такмичара. Да неби Војчана, турнир би пропао, јер је из Војке дошло 8 играча.
Подунавац и Омладинац су послали по једног играча, Младост Нова Пазова, Стара Пазова и Бановци Дунав по три.
Куд баш сад избори, па ми смо први заказали термин. Пошто шахисти важе за паметне, кликераше, интелигентне, многи су се бацили и у политику. Ваљда да боље допринесу свом народу или су награде на шаховским турнирима толико мале, па су одлучили да се ипак окушају у политици.
Можемо ми и без њих. Пожелимо им да се изборе за наше шахисте, али ако ће да се боре као „ономад“ Алиса Марић као министарка спорта, онда боље то да не чине.
У првом колу затекосмо ИМ Владимира Класана против популарног Томислава Тадића Толета. Добро се држао Толе, али је Класан рутински овладао „Е“ линијом и победио. На другом столу, исто тако ИМ Драган Радуловић против Анта Тадића је прво заиграо на краљевом, па онда попут оштрице напао и дамино крило, заузео седми ред, узео квалитет и крај. На трећем столу Живко Кочијашевић је пробијен као бели по „Х“ линији од стране прошлогодишњег првака Вукашина Грчића и слом је био неминован. Најинтересантнију партију, пуну неизвесности, одиграли су Милан Скоко, искусни и најредовнији учесник, било да се ради о цугерима или најзначанијим такмичењима и најмлађи на турниру Милош Станковић. Партија је трајала пуна четири сата, а они као залепљени за столице се нису мрдали. У завршници дама, краљ и пешак, на топа, краља и два пешака, мирисало је на реми. Ипак, Скоко је пронашао добитак темпа и победио заслужено. На шестом столу Гајин и Грчић су одиграли револверашки обрачун, у којем се боље снашао Гајин и победио. На седмом столу Драган Ивковић је победио дебитанткињу на сениорској сцени и јединој припадници женског пола Наташу Голубовић.
Илија Вуковић је чекао свог противника Невенка Окиља који је био пријављен и током вечери и подврђено да је одустао... Јован Вуковић најстарији међу присутнима, са 80 лета на плећима, са подједнаким, ако не и већим жаром се бори са осталима. У првом колу чекао је Радојицу Николина који није дошао, али га очекујемо да до краја игра. И Слободан Шубић је чекао Љубомира Лазића, који је имао лепе, неодложне породичне послове, појавио се, ипак касно, па га очекује исправак у наредним колима. На почетак турнира је дошао и Слободан Михајловић, популарни „чика Маја“ који је са 83 лета, такође желео да заигра, али из здравствених проблема замољен је да одустане. Угледајмо се на најстарије, порука би била за оне који шах воле...
И у другом колу нас чекају узбуђења ...Игра се 7 кола, па ћемо у петак касно увече, добити новог првака општине.