Општинско првенство Бановци Дунав 2015

Правилник

Распис

Резултати

 

10.03.2015.

Још једно општинско првенство је завршено. Ово првенство остаће упамћено појако малом броју учесника ( 13 ) и добрим наступима кадета.

Победник ове године је Милан Скоко. У овој години већ је одгирао 18 класичних партија, а тек је почетак трећег месеца. По годишту само ветеран, јер несмањениминтензитетом и жељом за победом прилази свакој партији. Он турнире не дели мале и велике. Уз Славка Азарића, један је од ретких у нашој општини на кога деца могу да се угледају.

На овом турниру без обзира што нису наступили сви најјачи изграчи који су могли, да их сад не наводимо, тријумф Милана Миће Скоке се не треба умањити. Забележио је два ремија уз 7 победа и тријумфовао убедљиво.Велика борба се одвијала за друго место, нарочито у преостала два кола између Суботића, Зобенице и Вукашина Грчића. Суботић је после 7 кола имао 5,5Вукашин 5, а Зобеница 4,5.У 8 колу Суботић је изгубио од Тадића, Вукашин ремизирао са Миодрагом Станковић, а Зобеница победио Јовановића, па су сва тројица пре деветог колаимали по 5,5.

У 9 колу, Вукашин не желећи да ризикује, брзо је склопио реми са својимсаиграчом Милошем Станковић. Суботић је фуриозно и непоколебљиво кренуо на тврђаву Миодрага Станковића. Након лошег одвоговора црног, Суботић је имао фигуру за пешака и чинило се да ће доћи до брзе и рутинске победе. Тако није мислио Миодраг па је кренуо да јуриша на тврђаву белог. То је уродилоплодом, па је након потцењивања саме позиције, бели улазио из грешке у грешку,што га је довело и до пораза. Са поразом се морао задовољити и четвртим местом СуботићДа ли ће бити трећи или други Зобеница је одлучивао са Гораном Грчић. Горан се храбро борио, пружао отпор који је након четири сата сломљен.

Међу сениоре су се умешали Вукашин на трећем и Милош на 7 месту. Како смо прошле године и најављивали, уз добар рад тренера Азарића, али и ангажовање самих кадета, забележени су и добри наступи.Поред њих двојице према речима самих учесника пријатно изненађење је најмлађа учесница Марија Станковић, која је све одушевила и освојила симпатије наступом и освојених 3,5 бода.

Илија Вуковић, може и мора више. У кључним моментима је попуштала концентрација и доводила до изгубљених партија, али и он ће уз мале дораде у радионици ШК Бановаца Дунав ускоро заблистати и само је питање времена, када ће се то и догодити.

Треба похвалити и судију турнира који је као швајцарски сат увек тачно, на време дочекао играче са постављеним фигурама и сатовима за игру. Није имао ни једну примедбу и добио је похвале од свих учесника.

Надамо се да ће следеће године, које треба да се игра у Старој Пазови, бити далеко масовније и да ће се одазвати и остали шахисти из наше општине.

03.03.

Дошло се и до половине турнира. Фаворити на турниру Милан Скоко и Србислав Суботић до сада нису дозволили изненађења и све ближи су првом месту. Трећи фаворит на турниру Иван Зобеница полако се буди. Након лошег издања против Вукашина Грчића и ремија са Милошем М Станковић, није дозволио и треће изненађење против сјајних кадета. Илија Вуковић се одлично борио, али тренутак непажње учинио је своје. Зобеница је извео сјајну комбинацију и победио.
Вукашин Грчић наставља добар низ. Јуче је у веома лепршавој партији ремизирао са Суботићем и укључио се за прво место уз већ поменуту тројку.

Марија Станковић доказује да је велика нада нашег шаха. Веома расположена за игру на овом турниру доказује из кола у коло. Након ремија са Тадићем и тешко изгубљене партије са Суботићем, ремизирала је у добијеном партији са Веренчевићем, а јуче направила подвиг. Успела је да у реми позицији, након што јој је противник одбио реми, победи. Часовник је показао пад заставице. Уједно Марија је својим партијама затварала 4 и 5 коло.

Највећа разочарења су свакако поменути Добричанин који очигледно плаћа данак неигрању. Поред њега, Томислав Тадић тек на моменте показује магију коју поседује, али пех за пехом. Кумови су му „дошли главе“. Прво га је савладао Добричанин у трећем колу, а онда и Мирослав Јовановић.

Колико год реално деловала ова анализа, мишљења сам да још ништа није одлучено и да ће бити још много изненађења у преостала 4 кола.

У шестом колу игра се и дерби Зобеница – Скоко. Наравно занимљиви су и остали парови, Суботић – Милош Станковић, Вукашин Грчић – Марија Станковић, Миодраг Станковић – Мирослав Т Јовановић, Горан Грчић – Милутин Добричанин и Илија Вуковић – Аца Веренчевић.

 

 

 

27.02.

Ни највећи песимисти нису могли погодити да ће се окупити овако мали број играча.
ШК Сремац из Војке није послао ни једног играча, баш као и ШК Омладинац из Нових Бановаца.
Срамотно и тужно, тужно и срамотно. Сви знају да се Омладинац из Нових Бановаца окупља само једном годишње, кад је друга лига Србије у трајању од 9 дана и ту се прича и функционисање клуба завршава.
Прошле године Сремац из Војке је био најбројнији, чак 10 играча. Ако се узму и објективне околности, да је Војка од Бановаца Дунав удаљена само 15-ак километара, то ипак не може бити оправдање.
Прошле године је између клубова договорено да играчи не плаћају уписнину већ је сваки клуб давао по 3000 динара. Ове године је договор да сваки играч, а не клуб плати 500 динара. Тешко јесте време, али када се узме у обзир да су у Београду котизације и 3000 по играчу, ни то не сме да буде разлог.
Размажени играчи из Старе Пазове ништа нису бољи. Само је један играч коме треба скинути капу долеи рећи свака част. Реч је о Милану Скоку, који и у седмој деценији добро игра шах и не прескаче не један турнир у општини. Таквих играча је мало, ако их уопште и има.

 

Младост из Нове Пазове исто један играч, Иван Зобеница.Да ли је то довољно? НИЈЕ! Такође срамота, за некада најмасовнији и најоргазнизованији клуб у општини. Надамо се да ће нова управа на челу са Грчићем вратити углед какву Младост заслужује.

Подунавац из Белегиша и ако скромних могућности делегирао је два играча.

Једини клуб који је донекле спасао првенство јесте домаћин са 8 играча, који не прави разлику да ли се општинско игра у Новој Пазови, Старој Пазови или Бановцима. У свакој ситуацији на висини задатка су Мирослав Јовановић и Милутин Добричанин баш попут Милана Скока. Генерација рођена 40-их година прошлог века показује како се шах воли.

Да ствар није толико црна побринула су се деца, шампиони ШК Бановаца Дунав. Марија и Милош Станковић, Илија Вуковић и Вукашин Грчић показују да се рађају нови шаховски заљубљеници и шампиони који из године у годину померају границе.
Ово ће им уједно бити и тест за кадетско првенство државе у шаху.

Надамо се да ће криза која је захватила старопазовачки шах да буде пролазна и да ће се шах као и некада масовно и квалитетно играти још доста година.

Одиграно је прво коло. За изненађење се побринуо Вукашин Грчић који је надиграо Ивана Зобеницу. Добро су играли и Милош М Станковић и Илија Вуковић, али су се негде успавали. Према речима Милана Скоке и Миодраг Станковић је имао шансу против њега, али је непрецизно вођена игра завршила о обрнутом смеру. Скоко заслужено побеђује. Сутра се игра друго коло од 19 часова.
Дођите и уживајте у малом броју партија, али изузетно занимљивим, где се победник сигурно неће знати до последњег кола.