Одржава се од 14.02. до 02.03. у Новој Пазови

Распис

Правилник такмичења

РЕЗУЛТАТИ

Партије

 

 

 

 

 

 

 

9 коло 02.03.2014.

 


Завршено је још једно општинско првенству у шаху. По први пут су се играли мечеви на општинском са електронским сатовима за свим таблама. По први пут је убачено преко 60 партија, захваљујући Драгану Вуковићу који је потпомогнут са аутором ових редова.
И да се наплаћивао улаз да би се гледало, опет  би било оволико гледалаца. Узбуђења нас нису заобишла ни у задњем колу.
Гаврић који је после прве трећине турнира засео на табели, на крају је завршио на 13 месту. Ко би се томе надао. Скоко, који је био други носилац на турниру, морао се задовољити 7 местом.
Бљеснули су Чечарић, Тадић и клинци, пре свега Вукашин Грчић, кога у стопу прате и Милош Станковић, као и Михаило и Нада Трајковић и Илија Вуковић.
Из Војке доста добро се држала и играла кадеткиња Драгана Црнобрња.
Добре игре је пружио и најстарији 80 година стар Михајловић, популарни Маја са 5,5 и 9 местом.
Недостајали су и асови попут ВМ Аце Инђића, ИМ Дулета Инђића, Стефана Инђића, ВМ Горана Косановића, ФМ Уроша Петакова.
Ипак ово првенство је и по квалитету и по квантитету најбоље од када се поново игра општинско.
На крају су подељене и награде Азарићу као првом, Чечарићу друго, Мартину Домоњи је био трећи, Зобеница четврти, Тадић пети, а Суботић шести. Најбољи ветеран је био Скоко, а Љушић најбољи кадет. Све то су пратиле наравно и камере РТ Стара Пазова и Инфо канал из Нове Пазове. Када су награде подељене, одигран је спектакуларни брзопотезни турнир, па се завеса спустила негде око 17 часова.
Већ следеће рејтинг окупљање у нашој општини биће Летњи Видовдански опен који најављује ШК Бановци Дунав. За који дан биће направљен распис са свим условима. Оно што је познато је да ће се играти крајем јуна.
И аутор ових редова и ако је био активни учесник турнира као играч, добија заслужени одмор уз констатацију, да и ако је било напорно, може да буде задовољан, јер је направљен још један плус за шах у нашој општини, а деца су стекла неопходно искуство пред кадетски фестивал који ће бити за 45 дана и лигу која креће након тога.

 

 

8  коло 01.03.2014.


Према очекивању, већина фаворита на папиру није имала тешких проблема да забележе победе. Додуше Азарић је теже него што се очекивао надиграо расположеног Тадића, који није знао да искористи благо опуштање и ремизира. Грчићи, овога пута нису имали среће. Пред Вукашином је будућност, али се још увек нису стекли услови да се ремизира или победи Милан Скоко.
У дербију кола расположени Чечарић је у минијатури савладао Гаврића и укључио се у борбу за 2  место. Сутра дуел против Зобенице одлучује. Такође расположени Домоњи лако је изашао на крај са Молдовановићем. Шансу за победу пропустили су Милош М Станковић против Добричанина, јер се као и прошле године уплашио победе, али и Ненад Трајковић против Александра Веренчевића, јер је превидео чисту фигуру.
Сутра у недељу нас очекује 9 последње коло, када ћемо да Азарић Славко да се после доста година поново упише као победник општинског првенства.
Чечарић, Скоко, Домоњи и Зобеница имају највише шансе да се докопају 2 места, али и награда. Нешто мање шансе, али не и немогуће да се домогну награда остаје Суботићу и Тадићу.
Након проглашења очекује нас брзопотезно турнир са истим актерима. Уписнина ће бити 200 динара, а очекује се да ће то бити и појачано из фонда приликом жалби, што значи да је НА Душан Игњатовић беспрекорно одсудио овај турнир.

 

7  коло 28.02.2014.

 

Oно што смо и најављивали обистинило се. Ово коло је обиловало узбуђењима. На првом столу, виђена је прелепа партија, коју је добио Славко Азарић против Милана Скоке. На другом столу за неке велико изненађење, Тадић добија Суботића. Они који су партију гледали, могли су бити сведоци једне бравуре. Гаврић против Домоњија и ако је боље стајао, није знао да искористи и морао се задовољити ремијем. Зато је Милан Чечарић против талентованог Љушића жртвовао фигуру и добио партију. Горан Грчић не престаје да изненађује. Додуше и ако тотално изгубљен игра до последње шансе и успева му. Мирослав Јовановић није знао да добије пешачку. Вукашину Грчићу се није појавио противник, као ни Драгани Црнобрњи. Милош Станковић је ремизирао против Чобановића, а Вуковић је победио Анића у лепој партији. Ненад Трајковић  такође у пешачкој завршници показао умеће и победио Богдановића.
Иначе, према очекивањима, пред пут за Далас, популарни Беца, Александра Инђић је дошао на турнир и посматрао партије. Пожелимо му да се из Америке врати са добро одиграним партијама и новим рејтинг поенима.
Дерби на 12 столу је обиловао узбуђењима. Цела Војка се дигла са једне стране, а са друге стране Бановаци. Два председника клуба, за шаховском таблом решавали су и оно што се дешавало и ван ње. Почетак меча према очекивању, повучен први потез без уобичајног руковања. Стеван Кочијашевић никад спремнији и трезвенији није играо ово коло. Мислио је као никад. На крају му је остало свега 20-aк минута. У једној рутинској партији, Станковић му прво узима лепом комбинацијом пешака, а онда у игри на пешака на е4 и слабљењу позиције, чека грешку. Она је и дошла и мат на ф1. Пут до Војке му је сигурно дугачак био, а и ноћ му неће бити лака. Сутра поново може да се опусти, јер не игра против данашњег противника. Победио је бољи.
Сутра нас очекују нова узбуђења. Већ сада можемо да прогласимо новог првака општине, заслужено, ФМ Славка Азарића, који прво својим људским квалитетима, понашањем за таблом, али и игром може и мора да буде узор овим млађима, његовим ученицима, који имају од кога да уче.

 

 

5 и 6 коло 23.02.2014.

Одиграна је и 2/3 општинског првенства. Неки ће после овог викенда са разлогом питати, шта се то самном десило, а неки ће да у сласти победа жељно ишчекују нови викенд и последња три кола овогодишњег првенства.
Оно што је сада сигурно јесу после почетне трзавице сигурне игре ФМ Славка Азарића, аматерског првака Београда за 2013 годину, који је одмакао за читав поена најближим пратиоцима, јер је поред Чечарића, у суботу савладао Гаврића, а данас и двоструког шампиона општине за 2011 и 2012 Суботића.
И деца су се разгоропадила. После Милоша и Вукашин је заблистао, па је тако данас у 6 колу савладао саиграча Милутина Добричанина после узбудљиве борбе. Клупски дерби је припао и Горану Грчићу против индиспонираног Миодрага Станковића, који је пропустио у 5 колу лак добитак против Вуковића и морао да се задовољи ремијем, па је под утиском тог меча, у тешкој завршници данас поклекао. Кадет Љушић прошлогодишње откровење игра променљиво. Јуче је изгубио од Молдовановића, а данас је савладао Чобановића. Милош Станковић је победио Томића, а ремизирао са Дејаном Јовановићем. Михаило Трајковић исто као и Љушић откровење прошлогодишње сигурно игра и скупља поене.
Дерби овог првенства је свакако партија између Милана Скока и Славка Азарића. Такође и брат и сетра Трајковић ће играти једно против другог. Драгана Црнобрња ће против Живка М Кочијашевића који је изгледа најслабији од учесника покушати да забележи поен.
Неки кажу да је ипак дерби на 12 столу, јер је то дуел два председника клуба, али и да има ту нешто више од игре...
Последња три кола само што нису, кућне анализе раде, а шаховски сладокусци са нестрпљењем очекују петак у 18 часова када креће 7 коло.
Турнир су обишли у више наврата и ИМ Душан Инђић као и МК Стефан Инђић. Очекујемо и популарног Бецу да дође на место одакле је почео да вуче прве кораке...

 

4 коло 21.02.2014.

Након одиграног 4 кола, издвојила се тројка. Азарић, Гаврић и Зобеница са по 3,5. Док је Азарић победио Чечарића, Гаврић је ремизирао са Суботићем, а Зобеница добио без борбе Елеза који се није појавио на партији.
Изненађења није било, ако не убројимо победу Вукашина Грчића против Милоша Богдановића као црни. Победе су испустили Горан Грчић у завршници против Дејана Јовановића који је у средишњици такође имао својих шанси, али и Миодраг Станковић против неугодног Љубише Чобановића. Обе партије су завршене на крају мирољубиво.
Оно што карактерише ово коло поред великог броја ремија, који су већим делом били борбени и играло се на цео поен, играли су отац и ћерка, Ненад против Наде Трајковић. На крају мирољубиво. У партији између два кадета, Милош је против Илије испустио победу дозволивши себи да направи груб превид. Михајло Трајковић је демолирао председника Сремца из Војке Стевана Кочијашевића и тако наставио низ против Кочијашевића.
Следеће коло ће обиловати такође узбуђењима, јер се састају непоражени Гаврић и Азарић, али и Скоко против непораженог Зобенице.  Биће занимљиво и у осталим мечевима, а ми са нестрпљењем чекамо суботу у 18, када ће у Младост похрлити и велики број гледалаца. Треба доћи и видети на делу све ове такмичаре, јер они то и заслужују.

 

 

 

3 коло 16.02.2014.

Јутарњи термин натерао је и момке да вече пре тога од у раније на спавање и забораве на вечерњи суботњи излазак и „субототну грозницу“.

Коло је стартовало од 10 часова и сви су били ту. Орни за шаховску борбу.
Ово коло донело је благо изненађење бар по рејтингу, али не по игри, јер је Иван Зобеница одиграо реми против највећег фаворита турнира ФМ Славка Азарића, а могао је и до победе.

И Илија Вуковић је уписао поен против Живка Кочијашевића „млађег“. Две девојчице, Нада и Драгана одиграле су реми и ако је на табли све прштало. Вукашин, Михаило и Милош су поклекли против искуснијих асова, Мирослава Јовановића, Милутина Добричанина и Љубомира Лазића.

После ремија Чечарића и Елеза у беспоштедној борби, Гаврић се победом над Вуковић Јованом осамио на првом са 3 бода.

Тесне победе су остварили Милан Скоко против Горана Грчића и Србислав Суботић против Миодрага Станковића.
Задња партија овог кола је завршена ремијем између Молдовановића и Митровића који су склопили примирје на истеку 5 сата игре.

Следеће коло обећава доста окршаја. На прва три стола Гаврић-Суботић, Азарић-Чечарић и Елез-Зобеница.

 

2 коло 15.02.2014.

Полако се захуктава. Одиграно је тек два кола, а виђено је доста узбуђења.Одиграно је доста лепих партија, али треба поменути рутинску победу ФМ Азарића против Милутина Добричанина, Чечарића против Милана Скоке, ал и победе кадета Вукашина Грчића против Стевана Кочијашевића, Стефана Љушића против Томислава Тадића и Михаила Трајковића против Живка М Кочијашевића. Милош М Станковић није могао више сем часног пораза након 3 сата игре против надахнутог Зобенице, који је сам признао да му је пружен жесток отпор.

За сада су без тријумфа две девојчице Нада Трајковић и Драгана Црнобрња.
Виђено је доста узбуђења између Домоњи Мартина и Суботић Србислава, где је на крају био реми.

Судије нису имале тежак задатак и ако су грађани Нове Пазове похрлили у још већем броју, како би на делу видели, чуда од деце, али и проверене асове.
Већ сутра ујутру у недељу нас очекује треће коло, након чега ће бити пауза од 4 дана.

 

Прво коло 14.02.2014.

 

Ни највећи оптимисти нису могли да претпоставе да ће и просторија ШК Младост из Нове Пазове да буде мала. 35 играча се пријавило, па се морало сналазити за столове.
Милан Чечарић у својству и директрора турнира, није се либио и да запне какао би убацио још два стола. Сјајно. Пред почетак турнира, две телевизије су се појавиле како би известиле са овог догађаја. И ако је дан заљубљених начелница Љибушка Лакатош је дошла да отвори турнир и повуче први потез у партији Чобановић – Азарић.

На турниру наступа 7 играча из Младости, 2 играча из Старе Пазове, 10 играча из Сремца, 12 играча из Бановаца Дунави и 4 играча из Подунавца.

Оно што улепшава овај турнир јесу деца и то њих 7. Брат и сестра Нада и Михаило Трајковић, Вукашин Грчић, Илија Вуковић, Милош Станковић, Стефан Љушић и Драгана Црнобрња.

Прво коло је каснило неких 20-ак минута док су се сложили спискови, прочитале пропозиције и обраћање начелнице.

У првом колу се десило и једно велико изненађење, такорећи чудо, јер је најмлађи на турниру Милош Станковић надиграо МК Драгана Молдовановића у претпоследњој партији и изазвао салву аплауза. Све је то будним оком пратио и тренер Азарић који није крио одушевљење након Милошеве бриљантне победе.
Добре партије су одиграли и остали кадети, али данак неискуству је плаћен. Већ у наредном колу очекујемо нова узбуђења и нова изненађења.

Оно што чини шаховску позорницу јесте и публика, која се окупила и одушевљавала се потезима које су локални шахисти на сцени правили.

Већ после првог кола, средства која је наша општина подарила као покровитељ овог турнира се исплатило. Остаје да пропратимо нова узбуђења која нас очекују у преосталих 8 кола.

У суботу 15 фебруара од 18 часова креће друго коло. Они који буду дошли имаће у чему да уживају.

 

Актуелно