Поштовани пријатељи

Добродошли на наше странице, где ћете се поред вести из нашег клуба, упознати и са свим важнијим догађајима који се дешавају у нашем клубу, локалу, у Србији и на међународној сцени. Биће праћена сва важна такмичења како у кадетском тако и у сениорском шаху.

Унапред се извињавамо уколико нешто и погрешимо, али ви ћете то уважити, јер знате да смо сви овде у служби ове древне игре.
Главни циљ нам је да ову игру популаришемо, да је унапредимо кроз развој потенцијала који имамо кроз школе шаха, прављењем турнира и учествовањем на другим турнирима.

Желим Вам да се читајући странице овог сајта осећате угодно и да уколико вас пут нанесе дођете и посетите где ћемо вам показати ВЕЛИКИ ШАХ наш понос како Бановаца тако и Србије, а и упознаћемо Вас и са осталим садржајима

ШК Бановци Дунав настао је не тако давне 1997 године. Покретачка снага клуба од оснивања па до данас припада Душану Игњатовићу који је своје непроцењиво искуство преносио и преноси на овај млади клуб. Група шаховских заљубљеника и ентузијаста се окупила и заједно са Славком Азарићем, Далибор Жежељом, Илијом Грујићем, Пером Јовановићем, Бранком Симоновић ,тадашњом председницом клуба Радом Жугић и другима клуб почео да се такмичи у Зонској лиги Срем, улазио и испадао ис квалитетне Сремске лиге Војводина где је клуб већ четврту сезону и сада.
Традиционална манифестација, а уједно и слава клуба и места је Видовдан када чланови као и пријатељи клуба обележавају одигравањем турнира.
Понос клуба је наравно и Велики шах који је понос не само нашег клуба и општине већ и Србије јер таквих терена на отвореном нема пуно у нашој земљи.
Највећи домет клуба је финале купа Војводине одржано у Врбасу 2010 где је заузето 11 место.
Наравно не треба занемарити и успехе на брзопотехним екипним првенствима Војводине где је клуб једном успео да заузме и дгуго место у жестокој конкуренцији.
Од скоро клуб је богатији за две медаље са кадетског државног такмичења 2011 године, што су уједно и прве државне медаље за клуб.
Данас се на челу клуба налази Миодраг Станковић који заједно са својим тимом пише нове странице овог клуба.
Клуб тренутно броји око 100 чланова, од којих је 20-ак активно и наступа за клуб.
У сезони 2011/2012 клуб се такмичи у Сремској лиги, што је трећи ранг такмичења. Такмичарска екипа наступа на 6 сениорских табли, на једној женској и једној омладинској табли.
Клуб има тројицу судија и то:


Душан Игњатовић регионални судија
Миодраг Станковић регионални судија
Далибор Жежељ општински судија.

УО клуба чине: Душан Игњатовић, Славко Азарић, Бошко Милојевић, Далибор Жежељ, Божо Савић, Горан Грчић и Миодраг Станковић председник.

 

ШКОЛА ШАХА

 

 

Од 1997 па до данас са мањим или дужим прекидима, радила је школа шаха.
Данас школу шаха води наш ФМ Славко Азарић који је у прошлом веку једно време био и тренер тренутно нашем најбољем шахисти Ивану Иванишевићу.
Школу шаха чине углавном деца предшколског узраста и деца од 1-4 разреда основне школе.
Од 2010 у фебруару када је симултанку одиграо у ОШ Слободан Савковић, наш познати ВМ Бошко Абрамовић, школа шаха непрекидно функционише и учествује на скоро свим дечијим турнирима у околини, од којих су најважнији 18. кадетски фестивал Војводине који је одржан у Новом Саду и V кадетски фестивал Србије у Крагујевцу.
На првенству Војводине учествовало је четири наша представника.
Алекса Молдовановић до 14 година који је заузео предпоследње место,
Александар Предојевић до 10 година који је је био 20 од 22 такмичара
Михајло Предојевић до 8 година који је био 9 и
Милош Станковић који је био 10.
Како се за кадетски фестивал Србије у Крагујевцу квалификовало по 10 из сваке узрастне групе, Михајло Предојевић и Милош Станковић су тамо и учествовали.
Специјалну позивницу у конкуренцији девојчица до 8 година добила је Марија Станковић као предшколац.
У Крагујевцу се лагано исписује историја клуба у државним оквирима. У проблемском шаху код девојчица до 10 година Марија Станковић узима сребрну медаљу, а Милош Станковић код дечака до 10 година бронзу.
У класичном шаху Михајло Предојевић заузима 14. место са 4 , а Милош Станковић са 5 освојена бода заузима високо 6 место. Самим пласманом међу 10 у Србији стиче право да наступа на првенству Европе за кадете ове године.
Марија Станковић у конкуренцији девојчица заузела је 11 место.
Праве резултате очекујемо тек за коју годину када ће уз подршку клуба, места, школе, родитеља и општине то и постићи.
Клуб у сарадњи са ОШ Слободан Савковић из Старих Бановаца заједнички је организовао два значајна такмичења и то 2010 Шах у школе—деца вас моле где су наступила деца из Београда, Сремске Митровице, Новог Сада, Смедерева, Крагујевца итд као и Екипно првенство основих школа Срема, пошто нам је ШСВ поверио ову манифестацију.