Спонзори турнира

CONCRETELAND

Мушка репрезентација шахиста са оштећеним слухом олимпијски шампиони 19.07.2018.

Када се помене град Манчестер, одмах се помисли на фудбал и на два светска гиганта, Манчестер јунајтед и Манчестер сити.Овога пута, Манчестер је угостио најбоље шахисте Света са оштећеним слухом.
И ми смо имали представнике који су на пут кренули како би што боље представили нашу земљу, потајно се надајући медаљи. На то су имали право, јер су били други фаворити по рејтингу, али пошто знамо да је рејтинг релативна ствар, поготову када се тимски наступа, све се баца у воду.
На 18. по реду ОЛИМПИЈАДИ која је почела 07.07. а завршила се 15.07. за Србију су наступили:
ИМ Владимир Класан, ФМ Драган Живић,  Милош Тонић, Драган Молдовановић и Рајко Цимеша.
Први фаворит је била Хрватска, други Србија, трећа Немачка, четврта Русија итд. На турниру је учествовало 16 репрезентација, играло се 9 кола.
У првом колу је декласирана Енглеска домаћин са 3,5:0,5. У другом колу истим резултатом Мађарска. У трећем колу рутински савладана Немачка са 3:1. Већ тада је почела да се диже температура. Почеле су и калкулације, енергија је требал да се чува, па је склопљен комшијски реми на све четири табле у четвртом колу против Хрватске. У петом колу веома борбени реми против Русије, где нам је важну победу донео ФМ Драган Живић. У шестом колу играло се са неугодном Пољском. Пулс је брже откуцавао, јер смо са Русијом и Пољском делили прво место.  Наша прва табла Класан и Тонић на првој победама уз Живићев реми донелу су веома важну победу 2,5:1.5. На другој страни Русија је истим резултатом победила Италију. То је значило да смо са Русијом на првом месту. Већ у седмом колу кикс Русије и само 2:2 са Украјином, док је Србија савладала Казахстан са 3:1. У осмо коло Србија улази усамљена на првој позицији и одлучивала сама о својој судбини. То је сад лако рећи, али како је било репрезентативцима, то само они знају. Кренули су силовито против Украјине што им је донело веома убедљиву победу од 3,5:0,5. У деветом колу, чекала нас је Италија, која је знала да калкулише и поставља табле према противнику. Очекивало се да жртвују прву таблу. То су и учинили. Сви смо стрепели шта ће да ураде Живић, Тонић и Молдовановић. Живић је имао веома тежак задатак и поклекао је, али су ту били Тонић и Молдовановић који су победама винули Србију у историју. СРБИЈА ЈЕ ОЛИМПИЈСКИ ШАМПИОН ! Браво момци, скромни, ненаметљиви, али зато борбени, момци у црвеном. Није то Манчестер јунајтед, то су Класан, Живић, Тонић, Молдовановић и Цимеша. Наши суперхероји.
ДРЖАВО, ово је прилика да им се одужимо. Они не траже пуно, траже само равноправност, коју имају и остали спортисти. Да им се додели спортска пензија и да се признају. Они то заслужују.
И ШК Бановци Дунав као клуб је поносан, јер међу репрезентативцима се налази наш члан Драган Молдовановић, који као и већина наших шахиста, поред вредног и преданог рада, како би био успешан шахиста, иде сваки дан на посао, зарађује, како би помогао својим ћеркама да имају бољу будућност.