Meморијал Николе Караклајића

 

Резултати А турнир

Резултати Б турнир

 

 

7 коло

25.08.2014.

 

Kao што се и очекивало, последње коло је обиловало узбуђењима, како на пионирском, тако и на омладинском турниру.

Код пионира, бод предности у односу на Серафимовића, Алекса Петровић је успео да одбрани, па је у задњем колу, превише не ризикујући одиграо реми. Илија се касно пробудио, па и ако је савладао Иву Лолу Ковач, завршио је као други. Трећи је био Матија Ристић.

Код доделе медаља у женској конкуренцији Тамара Грчић из Бановаца Дунав је била трећа, Ива Лола Ковач друга, а прва је била Ања Костадиновић.

У омладинској конкуренцији водила се беспоштедна борба, па су многи мечеви ушли у четврти сат игре. Турнир је затворила партија између четвртог до 12 у Србији, Вукашина Грчића и Јоване Срдановић која је првакиња Србије до 12 година. И сузе Јоване након пораза, на крају говоре, колико је желела тих пола бода и прво место међу девојчицама. На жалост, овај пут само друга. Прва је била Андреа Александра Гагић са истим бројем бодова као и Јована, али са бољим додатним критеријумима. Трећа је била Млађана Ристић трећа и до 12 година код девојчица у Србији.

Укупан победник је после бољих додатних критеријума Јован Мијајловић из Ћуприје испред сјајног Луке Будисављевића са исто освојених 5,5 бодова. Трећи је био са 5 бодова Милош М Савић, који је током целог првенства водио, али на крају није имао среће да то претвори у коначан тријумф. У директном окршају победио га је Јован.

Четврто место заузео је Михајло С Савић са освојених 4,5 колико је имао и Вукашин Грчић из ШК Бановаца Дунав као пети, односно шести  и седми Иван Величковски и Илија Вуковић такође из ШК Бановаца Дунав.

Милош Станковић је завршио као четрнести са 3,5 бода, јер је у последњем колу одиграо реми са Стефаном Срдановићем. Толико су имали такмичари од 10 до 18 места.
Марија Станковић као најмлађа ће свакако извући поуке са овог турнира и следеће године се вратити, како је сама рекла по медаљу.

Организатор је на крају најбољима уручио, пехаре, медаље и ваучере, баш како је и најављивао на распису. Све је протекло у најбољем реду без примедби како играча, тако и пратилаца.
Према речима организатора, за следећу годину ће се потрудити да буде 9 кола и што је најважније, даће шансу играчима да се више одморе између дуплих кола, како би се приказале што квалитетније партије.

Следеће окупљање кадета је већ у суботу у Батајници, када се игра рапид турнир на Меморијалу Бранка Боговца. Видимо се !

 

 

5 и 6 коло

25.08.2014.

Пре 7 кола које почиње у 17 часова у понедељак и завршетка турнира неизвестнот и даље постоји. И ако се мислило да ће на омладинском Милош Савић М освојити турнир, јер је два кола пре краја најближима бежао читав 1,5 у 6 колу је доживео први пораз и то од свог презимењака Михајла С Савића, који није парован за 7 коло?!

Једини из Новог Сада Дејан Оморјан, који је бар по рејтингу био фаворит број један, очигледно не прија клима у Београду. Шалу на страну, више се очекивало, јер наставља са бледуњавим партијама, па је тако прво изгубио од Огњена Д Милинковића, а онда у 6 колу само ремизирао против Ивана Величковског.

Ни Бановци Дунав немају разлога да се радују. Вукашин Грчић, који је добро кренуо, у ова два кола је доживео два пораза, која су му баш тешко пала. Како и сам каже, у 6 колу је још мислио на 5 коло, што га је коштало новог пораза.
Марија Станковић је турнир завршила, јер је у 7 колу слободна. Доживела је 6 пораза из којих ће надамо се извући доста поука, што је и био циљ турнира.
Илија Вуковић се вратио у турнир, јер је прво ремизирао са Марком Ивановићем, а онда победио и Лазара Ивића.
Милош Станковић је као црни рутински победио Марка Новаковића, да би у 6 колу налетео на фаворита број 2 Матију Лојовића, храбро и стрпљиво играо, али ипак је искуство било на страни старијег, који је и заслужено победио.
Треба истаћи и добре игре Јоване Срдановић шампионке Србије до 12 година, која се просто поиграва са дечацима њеног годишта и задаје им огромне проблеме. Штета за такав таленат да не иде на првенство Европе и Србије, али то је доказ колико се води и брине о нашим талентима.

Јован Мијајловић након победе над Грчићем и Будисављевић победом над старијим Милинковићем прете и угрожавају прво место Милоша С Савића.
То су уједно и могући освајачи првог места.

Треба наравно напоменути и умор јер се играло коло за колом, па је 6 коло почело 20-ак минута након завршетка задње партије 5 кола. Ипак по мало сурово за ову дечицу, јер ипак нису имали довољно времена за предах. Но шта је ту је, услови за све су једнаки, па нема места за негодовање.

У пионирској конкуренцији се више очекивало од Илије Серафимовића. Алекса Петровић са 5,5 из 6 кола има највише шансе да се домогне првог места. Илији свакако може помоћи и Богдан Вуковић који је такође важио за дечака који може до првог места. У пионирској конкуренцији Тамара Грчић са 2,5 бода налази се у средини табеле и у последњем колу покушаће да свој пласман и побољша.

 

3 и 4 коло

23.08.2014.

После одиграног 4 кола, а 3 кола пре краја, једини максималан је Милош Савић М који наставља да пружа сјајне партије. У стопу га прати Вукашин Грчић са 3,5. Следе Матија Лојовић и Андреа Александра Гагић са 3, а онда следи мања групица са 2,5. Милош Станковић и Илија Вуковић су у групи са 2 бода. На жалост, намлађа плаћа данак неискуству па Марија Станковић још није забележила ни пола бода.
Данас у веома тешким временских условима, јер је било изузетно спарно, што и поред две климе у просторијама се ипак осетило, такмичари су играли заиста исцрпљујуће партије. Овога пута Вукашин је у веома неизвесној завршници победио Михајла Савића С који и ако искуснији није успео да се одупре. Вероватно је томе допринела и свежина Вукашина, јер са Дејаном Оморјаном није хтео превише да ризикује, па су изгледа ремијем  били задовољни обојица.
Могле су се после партија видети и сузе за пропуштеним приликама и победи, па родитељи тада прискачу у помоћ и теше.
Време је такође ишло до вечерас на руку родитељима, јер је било сунчано, па су могли да прошетају по Булевару Краља Милана или уживају у баштама оближњих локала.
Сутра нас такође очекује дупло коло, креће расплет. Милош Савић М дочекује Вукашина, Лојовић Савић Михајла С, а Јован Мијајловић дочекује Андреу Александру Гагић. Ни остали столови нису за потцењивање. Јована Срдановић након исцрпљујуће партије са Милошем Станковићем С води беле фигуре против Огњена Милинковића П.
На Б турниру се баш закомпликовало. Након што је Илија Серафимовић испустио победу против Алексе Петровића, па тако након 4 кола немамо ни једног играча са 4 бода. Алекса Петровић води са 3,5 а њих 5 има 3 бода. Наша Тамара има 1,5, те очекујемо да ће узети још који бод.
Судије немају тежак посао, јер им играчи и посматрачи то и омогућавају.

 

2 колo

22.08.2014.

Одиграна су два кола. Фаворити грабе. Њима се придружила и Андреа Александра Гагић која уз Дејана Оморјана, Вукашина Грчића и Матије Лојовића има максималан учинак.
Од наших осим Вукашина и Илија је забележио први тријумф. Милош Станковић је вероватно услед исцрпљујуће борбе у првом колу баш као и Млађана Ристић поклекао у другом колу.
Неки кажу да је за Марију Станковић можда и прејак овај турнир. ШК Бановци Дунав ипак верује да ће она ипак оправдати играње на овом турниру и ако је најмлађа.
У следећем колу очекује се дерби између Вукашина и Дејана Оморјана, али очекује нас још узбуђења.  Сутра је напоран дан, два кола,  па нас не би изненадили и неки брзи ремији, што ми као гледаоци, тренери и родитељи засигурно не би волели.
Паралелно са овим турниром који је омладински, игра се и пионирски. И ту имамо представника, Тамару Грчић, која се  и ако не тренира у задње време, ужелела играња и шаха. Очекујемо да и она ужива у жаху. На овом турниру су свакако фаворити Илија Серафимовић, али и Алекса Алимпић, Богдан Вуковић и Алекса Петровић могу до првог места.

 

1 коло

22.08.2014.

На Машинском факултету у Београду се окупило доста деце преко 50, жељних да се такмиче и забележе што боље резултате. Због великог интересовања, турнир је подељен на „А“ турнир који се рејтингује и „Б“ који се не рејтингује. И неки са „Б“ слабијег турнира могли су да се опробају на јачем турниру.

Фаворит по рејтингу је Дејан Оморјан из Новог Сада, али ни остали попут Грчића, Лојовића и Савића нису за потцењивање. Има ту и млађих који прете. Најмлађа на А турниру је Марија Станковић која је после 3 сата игре поклекла против фаворита број 2 Матије Лојовића из Аранђеловца. Зато је шампинка до 12 Јована Срдановић већ на старту фавориту број 3 Михајлу Савићу откинула пола бода. Биће наравно још много изненађења. Најдужу партију првог кола су одиграли Млађана Ристић и Милош М Станковић. Они су ремизирали пошто су ушли у пети сат игре и исрпели све могућности за евентуални цео поен.

У другом колу прве четири табле свакако завређују највише пажње, али и на осталим таблама се очекује велика неизвесност и борба.

До понедељка нас очекује још доста узбуђења, а турнир је по саставу такав да вреди доћи и посетити овај догађај.

 

Отварање

21.08.2014.

Од 21 до 25 августа одржаће се традиционални Меморијал Николе Караклајића на Машинском факултету у Београду у организацији ШК Делфин. Турнир ће се рејтинговати и играти 7 кола, а осам награда које су предвиђене за најбоље,  привукле су кадетски врх Србије.

Турнир би сигурно био и јачи да се у исто време не одржава Омладиско првенство Србије за омладинце и омладинке.

Оно што интересује навијаче и симпатизере ШК Бановаца Дунав, на турниру ће учестовати и четири наша кадета и то : Марија и Милош Станковић, Илија Вуковић и Вукашин Грчић.

Очекујемо да ће турнир бити квалитетан, занимљив и пун узбуђења, а да ће прву награду, а то је учешће на предстојећем кадетском фестивалу Србије у редовном шаху, понети најбољи. И тепмо игре је обећавајући од 90 минута + 30 секунди почев од првог потеза.

Иначе ИМ Никола Караклајић је рођен 24.02.1926. године
Десет пута учествује на шампионатима Југославије, а побеђује 1955. у Новом Саду. Члан репрезентације Југославије на шаховској олимпијади у Москви 1956 (Глигорић, Матановић, Ивков и капитен тима Срећко Недељковић) која је освојила сребрну медаљу. Капитен је тима на олимпијади у Бугарској (Златни пјасци) 1962. када тим опет осваја сребрну медаљу. Селектор репрезентације од 1978-1984. Капитен женске „Б“ репрезентације на олимпијади у Новом Саду 1990.
Предводи тимове Сингапура и Малте на неколико олимпијада. Сингапур на олимпијадама у Лугану (1968), Зигену (1970), Скопљу (1972) и Ници (1974) а Малту на олипијадама у Манили (1992) и Москви (1994).
Међународни је судија ФИДЕ. Био је судија у чувеном мечу ФишерСпаски на Светом Стефану и Београду. Лотар Смит је судио само првих пет кола, тако да је Караклајић наставио суђење.
Био је водитељ музичке емисије „Вече уз радио“, касније и музички уредник Радио Београда (1957-1982). Аутор је неколико шаховских књига. Књига са насловом „Да те питам“ је била намењена наставницима који су предавали шах у школама. Књига „Ћаскања о шаху“ је резултат дугогодишњег писања по разним листовима и часописима. То је избор најинтересантнијих прича, уз неку анегдоту и дијаграм.
Секретар ШС Београда био је од 1948. до 1952. године, капитен државне селекције у Варни 1962, Солуну 1984. и Новом Саду 1990. године, први управник Центра за унапређење шаха ШСЈ 1963, директор семинара у Пули 1979. и 1980. године за полазнике из несврстаних земаља за стицање звања шаховских организатора и шаховских судија и члан Организационог одбора акције “Шах у школе” од 1986. до 1990. године.
Одржава шаховске семинаре и води шаховске кампове. Учествује као предавач и промотер шаха на разним семинарима, курсевима, шаховским школама у земљи и иностранству. Захваљујући томе што говори неколико језика држао је предавања и семинаре у Италији, Француској, Тунису, Алжиру, Шри Ланки, Сингапуру, Малезији и на Малти. Био је професионално ангажован у Дубаиу, Уједињени Арапски Емирати, али и у Боцвани. ( пренешено са Википедије )
Умро у Београду 2008 године.