Сремска и Зонска лига

 

 

 

ПРОПОЗИЦИЈЕ

Резултати:

Зонска А

Зонска Б

Сремска лига

 

 

Завршенa Сремска лига 02.10.2016.

И пре последњег кола се знало. Улазак у виши ранг изборила је екипа Бешке, која је и важила за највећег фаворита. Петаков и дружина су се прошетали овом лигом. Једино опуштање су имали у Новој Пазови када су изненађујуће побеђени.
Ипак, то их није спречило да тријумфују у лиги.
Резултати 11 кола Сремске лиге су Бановци Дунав – ЛСК 5,5 – 0-5, 3 – 3 је било у мечевима Сремац Војка – Подунавац, Словен Рума 2 – Цар Урош Јазак, Младост Нова Пазова – Баноштор, Цемент Беочин – Једнота Шид и Хајдук Бешка, Раднички Шид.
У Бановцима су се састали најмлађи чланови лиге. Виђен је леп и допадљив меч, у коме је резултат био у другом плану јер ништа није одлучивало. На крају, љубазни домаћини, направили су заједнички ручак у клубу и на тај начин затворили сезону у ишчекивању друге лиге.
У Зонској лиги у Ср. Митровици одигран је први меч. Срем је победио Брилета из Руме са 4 – 2. Следеће недеље следи реванш...

 

Oкршај крај Дунава 25.09.2016.

Како је сјајна шаховска јесен, још лепша кад се побеђује, а теже кад се губи.
Крај септембра нам доноси кулминацију узбуђења када су у питању ниже лиге, али паралелно са 5, 4 и 3 лигом игра се и она најквалитетнија, у шумадијској долини у Крагујевцу.
У Зонској лиги Срем познати су финалисти. У Сремској Митровици, Срем је дочекао Словен Руму 3 и без једне табле успео да тријумфује са 4,5-1,5. Као слабије пласирани након регуларног дела, у првом мечу финала, дочекаће екипу Брилета из Руме, која је савлада са 4-2 екипу Сремца из Черевића.
Успех, односно пласман у финале је само за неупућене изненађење, када је Бриле у питању. Агилни председник клуба, млади пензионер, бивши професор Драгиша Јакић, успешно предводи своје клупске другове. Уз искусног Попића, ОБрадовића и Црепуље, Јакић пуца на трећу лигу.
Са друге стране, Дејан Марчак, жели да се Срем експресно врати тамо где и припада...
Једва чекамо следећу недељу и нова узбуђења.
У Сремској лиги, могло би се рећи догодила су се два изненађења. Баноштор је код куће изгубио од Бановаца Дунав 2 са 3,5-2,5, док је Подувац декласирао претендента за улазак у виши ранг са 4,5-1,5.
Баноштор, прелепо месташце на обали Дунава, данас је угостио младу екипу из Бановаца Дунав 2. У саставу гостију непромењено са четири кадета и два сениора. Победе су забележили управо најмлађи, Алекса Алимпић и Марија Станковић, као и наискуснији и темељ стабилности Слободан Кљаба Јовановић. Реми је био у мечу најстаријег Станковића ( Миодраг ) и Љубе Кунца. Илија Вуковић је несрећно изгубио, док је Милош Станковић у реми завршници против ФМ Мирољуба Стојковића  дозволио један међупотез, након чега је био у неповољнијем положају, те је ускори и капитулирао.
Сјајан успех ове екипе, која се са 12 бодова налази у средини табеле уз обезбеђен опстанак пре последњег кола против ЛСК-а.
У осталим мечевима, Цар Урош Јазак је изгубио код куће против Сремца из Војке са 4-2, са резултатом 4,5-1,5 ЛСК је изгубио против Хајдука из Бешке као и Беочин у гостима против Радничког из Шида. Са 3,5-2,5 Рума 2 је у гостима изгубила против Једноте Шид.
Хајдук је нови стари друголигаш на чему им честитамо, док из лиге испада сигурно ЛСК, а након завршетка Друге лиге Србија група Војводина, знаћемо да ли испада и Рума 2.

 

 

Грчићи савладали Станковиће 19.09.2016.

Дошао је и тај меч, Бановци Дунав – Младост Нова Пазова. Бивши чланови Бановаца Дунав су се сусрели против својих дојучерашњих сабораца. Да се судбина још више пограла са тим, говори и чињеница да су се састали на првој табли Милош Станковић - Вукашин Грчић, а на петој Марија Станковић и Горан Грчић.
Са једне стране неиграње капитена екипе Миодрага Станковића, с друге стране Зобенице и Чечарића. Више су гости били ослабљени. Кренуло је само како се могло пожелети. Након брзог ремија младог Алимпића против пазовачког Фишера и победе надахнутог Жежеља против двоструког првака општине Србислава Суботића, мирисало је на победу домаћих. Илија Вуковић игра веома атрактивно и као да је ово његова јесен. Победио је неуиграног Калинића. За то време Милош квари добру позицију против Вукашина и онда уз лепу комбинацију, Вукашин приморава Милоша на капитулацију. Кљаба Јовановић је као црни био од почетка у подређеном положају против Гаврића. На крају у топовској са два пешака више, сигурна реализација. Марија је имала све у својим рукама. Горан Грчић је био надигран, имао квалитет мање, па и топа мање, али као да се уплашила победе, Марија је вукла нерезонске потезе, које су је довеле до изненађујућег пораза. То је био и одлучујућа партија, тако да је председник Младости Грчић оставио Младост у игри за прво место. Нерешен исход би био сигурно најправеднији, али срећнији носи бодове...
Од других резултата, треба издвојити нерешене исходе између Цар Урош Јазка и Белегиша, као и Сремац Војке и Једноте Шид. Минималне победе остварили су Хајдук против Баноштора и Цемент против ЛСК-а, док је у гостима Раднички Шид победио Словен Руму 2 са 4-2.
У следећем колу Бешка иде у Лаћарак, док Подунавац дочекује Младост.
У Зонској лиги Срем виђени су узбудљиви мечеви плеј офа.
Бриле је као гост савладао младу екипу из Бановаца Дунав 3 са 4,5-1,5.  Истим резултатом Срем је у гостима победио екипу Инђије 2, баш као и Черевић екипу Пећинци.
Једино је нерешен исход био између Руме 3 и Шимановаца. На крају одлучила је 4 табла па је Рума прошла даље.
Парови полуфинала су Срем – Рума 3 и Бриле Рума – Сремац Черевић. Игра се такође један меч и важе правила из купа у случају нерешеног исхода.
У Бачкој лиги група југ  Ченејац води са 21, испред Сутјеске са 17 и Правог Потеза са 15. Победом у 8 колу, Ченејац је ушао у плеј оф. За групу север до закључења извештај немамо резултате.
У Банатској лиги група југ лидери Бора Костић из Вршца и Ковачица су забележили сигурне победе и воде са по 17 бодова испред Ковина са 13.
У групи север Нафтагас је у гостима ремизирао са Пролетер Чоком, што је искористила Српска Црња и са 4-2 победила Арадац. Сада Нафтагас има 16 испред Српске Црње и Пролетера из Зрењанина са 15. У последњем колу Нафтагас дочекује Раднички Кикинду, док Пролетер Зрењанин дочекује Будућност Српску Црњу.

 

 

Сунчанo у Насељу Сунца 11.09.2016.

У недељу 11 септембра на програму је било 8 коло Сремске лиге. У Новој Пазови је виђен прави дерби између Младости и Хајдука из Бешке. Као што је и најављивано, ове две екипе су као улог имале повратак међу друголигаше. Тамо их чекају суседи из Старе Пазове, Омладинца и Бановаца Дунав.
Нова Пазова је успела да надјача до сада непоражену екипу и екипу са максималним учинком до овог кола. Резултатом 3,5- 2,5 победили су Хајдук. Сада само бод разлике.
Довољно за неизвесност.
У осталим мечевима виђено је доста резултата 3-3. То се десило између Баноштора и Беочина, Раднички Шид-Сремац Војка и Једнота Шид-Цар Урош Јазак.
Узбудљиво је било у борби за опстанак између ЛСК-а и Словен Рума 2. На крају славе гости минималним резултатом и гурају ЛСК у Зонску лигу, док ће Словен страховати, јер од 1 лиге Србије и 2 лиге Србије група Војводина, зависи и колико ће екипа испасти у нижи ранг.
Млада екипа ШК Бановаца Дунав је била условни гост против Подунавца, јер се због бољих услова, комшијски дерби играо у Насељу Сунца.
Током меча се и разлегао прави аплауз. Код резултата 2-1 за ШК Бановце Дунав, након победа Слободана Јовановића Кљабе против капитена Подунавца Милана Веренчевића и кадета Илије Вуковића против неугодног Мартина Домоњи, као и поразом Алексе Алимпића против Ђурђевића, Марија Станковић је победила Драгана Митровића. Пошто је до прошле године играла на двоју за Подунавац, стекла је много симпатија у том клубу и уз опаске „наша Марија“ награђена великим аплаузом од стране обе екипе и ако су се играла још два меча. Кажу лепа партија. Треба им веровати... Након тога, да би се подредио екипи у добијеној позицији против Јевтића, Милош Станковић ремизира и осигурава тријумф ове младе екипе. Далибор Жежељ на првој табли буквално је исцедио позицију, довео Растовића до скорог пада заставице и победио заслужено.
Можда превисок резултат од 4,5-1,5 али је то награда за труд и енергију ове деце.
За будућност клуба се не треба бринути. Уједно ови бодови значе скоро сигуран опстанак у 3 лиги.
У следећем колу фаворизована Младост долази у госте Бановцима Дунав 2, а биће и на осталим теренима. Јазак дочекује Подунавац, Сремац Војка – Једнота, Словен Рума – Раднички Шид, Беочин – ЛСК и Хајдук Бешка – Баноштор.
У Зонској лиги Срем играло се задње коло пред плеј оф. Тензија, позитивна се осећа док се јављају резултати и чекају парови.
Па ево и парова плеј офа:

Бановци Дунав 3 – Бриле Рума
Инђија 2 – Срем С.Митровица
Черевић – Пећинци
Словен Рума 3 – Шимановци.

Прве екипе су домаћини и игра се у четвртфиналу један меч. У полуфиналу су домаћини боље пласиране екипе и такође се игра један меч. Велико финале се игра на два меча и примењиваће се у случају идентичног резултата као у квалификација за куп.

Од броја заинтересованих екипа биће формирне и екипа за пласман од 5 до 8 места.
За сезону 2018 јавља се идеја да због великог броја клубова у Зонској лиги, буде формирана и 5 лига. У наредном периоду и о томе ће се причати...

Пред нама је јако занимљива јесен узбуђења из недеље у недељу...

 

 

Почео јесењи део шаховских лига Војводине 05.09.2016.

Први викенд септембра је био резервисан за почетак дугог дела првенства у лигама Војводине.

У Севернобачкој лиги води Каравуково са 16, испред Бездана са 15 и Младости из Оџака са 11 након 6 кола.
У Јужнобачкој лиги води Ченејац са 15, испред Правог потеза са 14 и Војводине Товаришево са 12 бодова, такође након 6 кола.
У Севернобанатској лиги Нафтагас из Елемира 2 води са 14 испред Пролетер из Зрењанина са 13, колико има и Пролетер Чока.
У јужнобанатској лиги Бора Костић из Вршца води са 14 испред Ковачице са 11, а Раднички Ковин и Бата Ћосић Опово имају по 9.

У Сремским лигама ситуација је следећа:
У Сремској лиги убедљиво води Хајдук из Бешке са 21 бодом, испред Младости из Нове Пазове са 17. Далеко иза њих је Једнота из Шида са 12.
Хајдук из Бешке је минимално савладао младу екипу из ШК Бановаца Дунав 2 са 3,5-2,5, док је истим резултатом неугодни Беочин савладала Младост из Нове Пазове.
Цар Урош Јазак је направио одличан резултат победивши жилаву екипу из Шида са 4-2, док је Сремац из Војке очекивано савладао ЛСК са 4,5-1,5.
Мирољубиво су одиграли Једнота – Подунавац и Словен 2 Рума – Баноштор.
У следећем колу локални меч између Подунавца и ШК Бановци Дунав 2, али и дерби кола између Хајдука из Бешке и Младости из Нове Пазове у Новој Пазови. Тај меч ће сигурно одлучити првака ове лиге.
У Зонској Срем где наступа ШК Бановци Дунав 3 са најмлађом екипом, претрпела је пораз од Шимановаца са 4,5-1,5. Одлично је одиграо Аца Савић који је могао и до победе против Јовановић Дејана.
После неочеиване победе против Инђије 2, Пећинци су избили на друго место, колико има и Инђија 2. Подсетимо прве 4 екипе осим Инђије 3 и 4 конкуришу за плеј оф, који ће се одиграти одмах након 7 кола које је у плану 11.09.
У Зонској Срем група А је много неизвесније.
Борац Кленак је неочекивано високо поражен од Брилета са 5,5-0,5 што није прави однос снага, али услед тог пораза Кленак вероватно нећемо видети у плеј офу, јер петопласирана екипа из Черевића има само 1 бод мање, колико и Платичево. Управо ове две екипе ће одредити ко ће бити у плеј офу.
Води Срем са 16, испред Брилета са 15 и Словен Рума 3 са 14.
Узбуђења тек предстоје.

 

 

Летња пауза 15.06.2016.

Након одиграног шестог кола у Сремској лиги, завршен је први део сезоне.
Бешка наставља да руши све пред собом и незаустављиво креће ка другој лиги из које је може се рећи несрећно и испала.
Од осталих резултата треба издвојити дерби места, где су се састали Једнота против Радничког. Тесно као и увек, у најјачим саставима Једнота је победила са 3,5:2,5.
Мирољубиво је било у мечевима Цар Урош-ЛСК и Баноштор-Сремац Војка.
Убедљиве победе су остварили Младост против Словена 4,5:1,5 и Беочин у гостима против Бановаца Дунав 2 са 5:1.

Бановци Дунав 2 су имали згуснут распоред за овај викенд, јер су одмах након одиграног турнира Нове наде шаха у Дому војске Србије похитали ка Јазку где су одиграли заостали меч 3 кола против Цар Уроша и можда и неочекивано победили са 4:2. Победе су донела деца. Илија и Алекса су остварили победе, док су Милош и Марија ремизирали против својих противника.
Већ сутрадан може се рећи после 12 сати нови меч против јаког Беочина. Дошли су у најјачем саставу на челу са легендарним Иваном Ујхазијем. Меч је могао да оде и у другом правцу, јер је Алекса Алимпић у мечу са Ујхазијем требао да победи, а изгубио је и Илија Вуковић испустио победу против Бикара.
Марија Станковић је поклекла против искусне Јелена Мацет и ако је имала реми, а Милош Станковић против Горана Ковачевића заслужено изгубио.
Ипак када се подвуче црта, ШК Бановци Дунав 2 могу бити задовољни. 4 изгубљена меча и два добијена уливају реална очекивања да је опстанак близу, што је и циљ ове младе екипе.

У Зонској лиги група А одиграно је 6 коло, претпоследње у пролећном делу, јер се 19.06. завршава први део сезоне.
Све занимљивије је. Група пуна изненађења, неочекиваних победа, буђење рањених звери, а неизвесности ће бити до последњег кола.
Ко ће у плеј оф ?
Срем је неочекивано изгубио од Платичева и доживео први пораз.
Кленак такође неочекивано изгубио против Хртковаца и као да се опио од прошлонедељног тријумфа.
Словен 3 је демонстрирао снагу и пробудио се против Рудара из Врдника.
Сремац Черевић и Бриле су изграли мирољубиво 3:3.
Сада, ситуација на табели је веома занимљива. Са 13 бодова води Срем, испред Брилета и Кленка са по 12 бодова.Може се рећи да су они скоро па сигурни учесници плеј офа. За позицију четири бориће се Платичево, Сремац и Словен 3.
Биће веома занимљиво, а тек када дође плеј оф. Стварно, треба бити првак у овој Зони.
Без шанси за плеј оф су Бораз Велики Радинци, Слога Хртковци са 3 бода и Рудар из Врдника који је без бодова.

 

 

 

 Сремске лиге након 5 кола 05.06.2016.

 

У Зонској лиги Срем група А одмарала је екипа из Черевића. Остали су били више него активни.
У веома тешкој групи Брилету  је дошла  у госте екипа из Хртковаца која је у задњих годину дана извршила реконструкцију тима. Триле је решио да пружи шансу дечици, која добијају „ батине“, али вредно уче и спремају се да буду достојни наследници. Триле треба да је поносан на Савића, Шегана и Варју Филипа. Екипа Брилета је предвођена енергичним Јакићем, у веома јаком саставу победила са 5-1.
Борац из Кленка доживљава ренесансу. Након почетног тешког периода, екипа је сазрела и показала да нису случајно на другом месту. Ако овако буду играли и у овом расположењу, ето њих у 3 лиги. Декласирали су искусну и веома јаку екипу из Словена Руме 3 са 4,5-1,5. Витомировић вуче праве потезе. Када се томе придода, да им у саставу нису били Стево Јузбаша и Дамјановић, успех је још већи.
Рудар из Врдника је поражен од Срема са 4,5-1,5. На тај начин је Срем задржао лидерску позицију.
Дејан Марчак и другови прте себи пут ка повратку у 3 лигу, а о 2 лиги неком другом приликом.
Платичево, новооформљен клуб је победио Борац из В.Радинаца са 4-2. Лука Загорац води своју екипу у плеј оф.
У групи Б Шимановци и Инђија 2 настављају трку за прво место. Изједначени дочекују 6 коло са по 13 меч бодова. Шимановци су победили Слогу из Инђије 4,5-1,5 док је Слога Инђија 2 победила Деч са 4-2. Шарић и другови су незаустављиви.
Инђија 3 је одиграла против ослабљених Путинаца који никако не могу да се повежу, јер им Јелена Бјелош пуно значи када их води.
Млада екипа Бановаца Дунав 3 се није обрукала. Након незгодних 5,5-0,5 у прошлом колу, отишли су у Пећинце и предвођени „Деда Дулетом“ како га деца зову извукла бод. Управо је Дуле Игњатовић, уз Ацу Савића и Мину Раденковић забележио тријумф и донео важан поен за улазак у плеј оф.
У Сремској лиги одиграно је поред петог кола и заостало 1 коло. Млада екипа Бановаца Дунав има веома густ календар у мају и јуну. Они се не жале, путују играју, побеђују и губе и уче важне шаховске лекције. У суботу су одиграли у Шиду против веома неугодне екипе из Шида. Резултат 4,5-1,5 за домаће само наизглед говори да је било лако и убедљиво. Убедљиво јесте, али Раднички се срећно провукао. Могло је и другачије, али је плаћено неискуство екипе поразом. Из овог пораза ће се много тога научити.
Да су брзо заборавили, уз само једну измену и то уместо Жежеља ушао је популарни Кљаба за меч са Словен Рума 2. Потајно су прижељкивали победу, која би им пуно дала на самопоуздању у борби за опстанак. Лед је пробијен. На веома врућем терену, уз љубазне домаћине, деца су забележила тријумф. Побеђена је екипа Словена 2 са 4-2. Вредне победе забележили су Илија Вуковић у лепој партији против Јузбаше Милана, Кљаба и Алекса Алимпић. Ремије су забележили Миодраг Станковић и Марија Станковић која је играла против искусног вука Вишњића. Милош Станковић је овог викенда забележио и други пораз. То ће га отрезнити пред 6 коло.
Већ за следећи викенд поново дупли програм. У суботу од 17 заостали меч у против Цар Урош Јазак и онда у недељу домаћи против Беочина.
Од осталих мечева треба издвојити још једну сигурну и убедљиву победу Бешке против Беочина са 5-1, нерешене исходе између Младости и Сремца из Војке и Цар Урош Јазак против Баноштора.
Једнота је потврдила улогу фаворита против екипа из Лаћарка и победила их са 4-2. Оно што треба да радује екипу ЛСК-а јесу деца којој је Владимир Маштраповић, алфа и омега те екипа дао шансу.
Да је неугодна екипа потврдио је Раднички из Шида па је савладао и Подунавац, додуше тесно али ипак са 3,5-2,5.
Већ назиремо новог старог друголигаша, а остатак лиге да се чува да из ње не испадне. За сада је једино ЛСК без бодова, Словен има 1, Јазак 2, а Бановци Дунав 3. Остали су се мало одвојили, али и даље нису сигурни...

 

 

 

Oдиграно 4 коло лига у Војводини 30.05.2016.

Обзиром да пратимо резултате у Срему, ред је и да извршимо анализу одиграног 4 кола.

У Зонској лиги Срем група А, рутинске победе су оствариле екипе Срема из Сремске Митровице са 4,5- 1,5 против Борца из Кленка, Сремац Черевић је победио Слогу Хртковце са 4-2, баш као и Велики Радинци Рудара из Врдника.
У великом локалном дербију у Руми, Словен 3 је играо нерешено против Брилета.
На табели, Срем води са 10, испред Борца Кленак са 9 и Брилета са 8, Сремац Черевић 7 и Словен 3 има 5 поена и меч мање.

У Зонској лиги Срема група Б, Шимановци и Слога Инђија 2 су на деоби првог места са по 10 поена. Шимановци су победили убедљиво са 5,5-0,5 Слогу из Инђије 3, а Слога Инђија 2 Путинце са 5-1.
У стопу их прати екипа из Пећинаца са 9 поена која је победила екипу из Деча са 4-2.
Бановци Дунав 3 су доживели изузетно велики пораз против Слоге из Инђије 4 са 5,5-0,5.
Резултат помало превисок на основу приказане игре, али резултат остаје, а игра се заборавља.

У Сремској лиги Хајдук гази све испред себе. Пала је екипа Словен Рума 2 са 3,5-2,5 која је пружила поприличан отпор, бар резултатски.
Што се тиче осталих резултата, треба издвојити победу Подунавца 4-2 против Цемента из Беочина који је играо ослабљен неиграњен Ујхазија.
Младост из Нове Пазове победила је Јазак са 4-2, Баноштор и Једнота су играли мирољубиво 3-3. ЛСК је добио прави потоп крај Саве против гостујућег Радничког из Шида са 5 – 1, док су Бановци Дунав 2 поклекли крај Дунава против Сремца из Војке са 4 – 2.
У мечу у Бановцима, домаћа екипа се храбро супротставила по рејтингу далеко бољој екипи. Једног момента је изгледало и да домаћи могу до победе, али се Миодраг Станковић задовољио ремијем против Гајина у добијеној позицији, а Јовановић испустио добитак, који је претворен у пораз. Победио је Милош Станковић, док је Жежељ ремизирао. Марија Станковић против ИМ Радуловића и Алекса Алимпић против Грујића пружили су велики отпор, али су на крају поклекли.
Нећемо опет да напомињемо колико овим играма добијају деца, али честитке пљуште увек од гостујућих екипа за пут који је изабрало руководство клуба, а то је да се да шанса талентованој деци.

Већ следеће коло доноси нова узбуђења, а екипи Бановаца Дунав предстојећи викенд ће бити густ, обзиром да у суботу играју заостали меч против Радничког у Шиду, а онда у недељу иду у Руму.

 

Почеле лиге у Срему 17.05.2016.

Одиграно је два кола у лигама Војводине, па и у Срему.

У Зонској лиги Срема која је ове године подељена у две групе, уз разигравање донеће пуно узбуђења.
У А групи фаворити за улазак у виши ранг су свакако Сремац Черевић који је прошле године испао из Сремске лиге и Срем из Сремске Митровице који је услед непојављивања на другој лиги морао два ранга доле.
Шансу ће из прикрајка вребати Словен и Бриле из Руме и Борац Кленак. За сада те екипе и имају максималан учинак.
У слабијој Б групи фаворити су свакако Шимановци и Слога из Инђије 2 која је до прошле године без једног играча играла Сремску лигу. Пошто се Слога из Инђије пласирала у виши ранг, односно другу лигу пронашла је нове играче, а практично цела екипа је остала у другој екипи Слога 2.
Уз њих прилику за разигравање тражиће Бановци Дунав 3, Деч и Пећинци.
За сада Шимановци и Слога Инђија 2 имају једини максималан учинак.
Изненађење је свакако екипа Бановаца Дунав 3. Након убедљиве победе у првом колу против Путинаца 5:1, у другом колу играли су 3:3 са Слога Инђија 3 коју чине прекаљени пензионери, попут Андрије Ковачевића, Котарца и других...
Једногодишњи рад са овом децом већ лагано даје резултате, а тек ће давати.

У Сремској лиги такмичи се 12 клубова. Из друге лиге је дошао Хајдук Бешка, а из четврте Бановци Дунав2.
Фаворити за улазак у виши ранг поред Хајдука који је остао у непромењеном саставу од испадања, свакако су Младост Нова Пазова, Једнота Шид, Подунавац Белегиш и Сремац Војка.
Осталих 7 клубова ће водити велику борбу за опстанак.
Бешка за сада једина има 2 из 2, Једнота и Сремац имају по победу и пораз, Подунавац има победу и нерешено, а Младост има победу и меч мање.
Млада односно најмлађа екипа у овом рангу Бановци Дунав 2 је након одложеног првог кола због државног шампионата у другом колу претрпела пораз против Једноте Шид. Састав који предводе Богић, Рошка, Балаж, Резић и остали свакако има шта да каже у овој лиги, јер им је прошле године због мањка амбиција, измакла друга лига.
Милош Станковић на првој, односно Илија Вуковић на другој гурнути су са намером да играју против најјачих играча. Милош је то искористио и одиграо одличан меч против Рошке. Уз мало среће могло се и до целог поена. Ни ремијем не може бити незадоваљан.
Марија Станковић и Алекса Алимпић су сувише респектовали своје противнике, што их је коштало пораза. Не сумњамо да ће одиграти кад је најпотребније, јер је циљ ове младе екипе опстанак у овом друштву.

Већ у недељу нас очекују нова узбуђења у наставку лига...

 

 

Сремске лиге-старт 08.05.

 

 

29.04.2016.

На пролеће односно у мају крећу такмичења лигашка широм Војводине.
Почели смо и да поредимо времена у којима је наш клуб наступао.
2009 године такмичили смо се Сремској лиги стрепећи за опстанак. Оправдано, јер смо година пре тога час улазили, час испадали из те треће лиге.
Већ 2012 године смо формирали још једну екипу, коју су чинила деца из наше школе шаха, потпомогнута са шаховским аматерима, који нису имали места у првој екипи.
У 2016 години ШК Бановци Дунав ће наступати са три екипе. Прва екипа је прошле година обезбедила опстанак у другој лиги, друга екипа је изборила пласман у Сремску лигу, а формирана је и трећа екипа коју чине деца која другу годину за редом долазе у школу шаха. Нешто слично што смо већ радили са претходном генерацијом.

Поносни смо на овај резултат, на развој који није ни мало лак и једноставан, али пут до успеха засут је трњем, а ми смо спремни да идемо преко њега.

Задали смо и циљеве за ову годину.
Прва екипа ће бити спој младости и искуства и наступиће у нешто измењеном саставу у односу на прошлу годину, али не слабија, већ јача.
Друга екипа изборивши пласман у Сремску лигу има само један задатак, а то је да опстане у друштву најбољих трећелигаша баш као прва екипа пре неких 7 година. Систем игре је промењен, па се сада уместо на 8 табли, игра на 6. На једној од 6 табли обавезан је да игра омладинац или омладинка 1996 годиште и млађи или жена.
Тај систем није добар за клубове попут нашег који улаже у младе, па су млади ускраћени да играју против својих вршњака озбиљне партије.
Друга екипа ће бити сигурно налмлађа у лиги, јер ће је предводити најбољи кадети нашег клуба, потпомогнути са пар сениора, као и прошле године.
Екипе које ће се борити у овом рангу такмичења су: Баноштор, ЛСК, Раднички Шид, Једнота Шид, Цар Урош Јазак, Сремац Војка, Словен Рума 2, Цемент Беочин, Хајдук Бешка, Бановци Дунав 2, Младост Нова Пазова и Подунавац Белегиш. Из вишег ранга је испала екипа Хајдука, а из четврте лиге су дошли Бановци Дунав 2 и Словен Рума 2.
Трећа екипа има задатак да изађе на главну сцену и учи и скупља неопходно искуство.
Пошто имамо позитивна искуства са једном генерацијом деце, не сумњамо да је ово прави рецепт за успех.
Систем такмичења у Зонској лиги Срем је промењен. Кривац за то је развој шаха у Срему. Оформљене су нове екипе у Платичеву, Дечу, али и због пораста интересовања у Руми и Инђији, па ће се такмичити у две групе укупно 17 екипа.
Инђија је направила и преседан у лиги. Заталасала је шаховска правила и изазвала протест код једне екипе ( нећемо је наводити ) оправдано јер се коси са важећим правилником. Наиме, Слога из Инђије је пријавила ШСВ три екипе да се такмиче у најнижем рангу такмичења. То је у супротности са важећим правилником такмичења, али је и ШСВ направио преседан и одлуком такмичарске комисије дозволио наступ све три екипе, стим да екипе Слога 3 и Слога 4 играју ван конкуренције.
Такмичење у Зонској лиги Срема ће се одвијати у две групе. Групу А ће чинити Словен 3, Слога Хртковци, Сремац Черевић, Бриле Рума, Борац Кленак, Рудар Врдник, Платичево, Борац Велики Радинци и Срем из Сремске Митровице.
Групу Б ће чинити екипе: Путинци, Деч, Пећинци, Слога 2, Слога 3, Слога 4, Шимановци и Бановци. Ту су повратници Сремац Черевић и Срем из Сремске Митровице.