Глига крај Дунава 29.05.2017.

Званична страница Купа

У веома лепом хотелу Новелауно, играо се 4.Куп Светозар Глигорић. Турнир се изједначио са до сада најбројнијим купом, јер је играло 18 екипа.
Добро геостратешко место које имају Бановци, омогућило је да се и са севера и југа Србије веома брзо стигне.
У чевртак је било свечано отварање где се након интонирања химне, уводног обраћања директора турнира Миодрага Станковића, дала реч помоћнику председника општине Живојину Гаврићу и в.д. председнику ШСС Ратку Пижурици.
Током целог турнира обезбеђен је пренос партија уживо, који је спроводила Јелена Станковић, па се поред сајта ШСС, пренос могао гледати и на страним и домаћим сајтовима. Вредни судијски трио Бранка Катанић Вујић уз Драгану Ранђеловић и Душана Игњатовића обавио је беспрекоран посао. Све партије које су одигране на турниру су доступне и љубитељи шаха ће моћи да прилистају шта се играло на купу.
Главни фаворит турнира Југовић из Каћа, састављен од пет велемајстора предвођен репрезентативцем Милошем Перуновићем, био је према свима немилосрдан. Чак и са другопласираним Омладинцем, демонстрирали су силу победивши их са 3,5:0,5. У петом колу када је све одлучено ремизирали су са Црвеном Звездом. Омладинац је био у петом колу фаворит против Борца из Чачка. То ипак није тако изгледало за таблом и било је доста тесно. То и говори резултат 2,5:1,5. Ваљевски шах клуб је против младе екипе Напредак исто тесно победио и домогао се трећег места са истим бројем бодова као Црвена Звезда, али бољим Бухолцем.
Велики број љубитеља шаха се током викенда окупио у Бановце, како би на лицу места одгледао ову шаховску представу. Да се нису играли првенствени мечеви у недељу, било би их сигурно и више, али и овај број гледалаца, уз оне крај рачунара, говори да је постојала велика заинтересованост за овај догађај.
Наступио је велики број квалитетних играча, али штета што учешће нису узели и остали прволигашки клубови попут Итаке, НШК-а, Јелице, Пожеге, Слоге, Светозара Глиговића, Нафтагаса и Светог Николаја. Тада би све прштало и сигурно било још узбудљивије.
Што се тиче домаћих клубова из општине, најпријатније изненађење је била екипа Сремца из Војке, која је заузела 11 место. Место изнад је била Стара Пазова. Младост из Нове Пазове је заузела 15, а Бановци Дунав 16 место.
Када се узме у обзир да су те екипе наступале са домаћим играчима из својих места, онда је то сигуран показатељ  да се квалитетан шах игра у старопазовачкој општини.

 

Финале Купа Србије Светозар Глигорић 04.05.2017.

У години јубилеја, када Шах клуб Бановци Дунав славе 20 рођендан, у његовом месту ће се одржати финале Купа Србије Светозар Глигорић.
Хотел Новела уно је пар пута учествовао на утакмицама за доделу организације неког шаховског догађаја. Овај пут је заслужено добио могућност да покаже чиме располаже и да у будућим догађајима који су пред нама и препоручи за још нека такмичења.
Финале ће се одржати у периоду од 25 до 28 маја. Играће се 5 кола, а услов за играње су стекли клубови који су у 2016 и 2017 године кроз квалификације изборили на тамичењима ЦС, Београда и Војводине заузевши прва четири места, затим чланови прве лиге и они клубови који су тај услов стекли кроз играње у финалу Купа Србије 2015 године и били међу осам, а нису чланови прве лиге.
Поред њих моћи ће играти и женске екипе, али постоји оправдана бојазан, да неће бити довољно заинтересованих дама, односно клубова да и оне учествују.
Добро је што се куп игра и надамо се да се више никада неће поновити 2016 година, када се није одржало финале због сукоба у савезу.
Постоји и мотив, тако да ће првак добити сто хиљада динара, други шездесет хиљада и трећи четдесет хиљада. Код дама првак добија педесет хиљада.
Пожелимо добродошлицу клубовима, да се угодно осећају у Бановцима и пожеле поново да дођу у то мало место у Срему.