Резултати

 

Победници позвани на Видовдански турнир

 

Град Суботица и хотел Патриа су заслужили високу оцену након управо завршеног 8 кадетског фестивала Србије, званично државно првенство.
Победници по старосним групама су поред вредних пехара и медаља, осигурали да наступају на кадетском првенству Европе и Света.
То су Ања Јовановић и Александар Савић (8), Маријана Билић и Лука Будисављевић (10), Јована Срдановић и Велимир Ивић (12), Марина Гајчин и Вук Ђорђевић (14), Данка Лалић и Јанко Радовић (16) и Адела Великић и Никола Радовановић (18).

Сви победници по старосним групама поред тога имају могућност да учествују и на Отвореном Видовданском рејтинг турниру у организацији ШК Бановци Дунав и то бесплатно, односно без плаћања котизације, а освајачи медаља плаћају пола од прописане котизације.
Руководство клуба на тај начин жели да покаже како треба да се третирају победници и освајачи медаља.
Већ према најавама очекује се долазак многих освајача медаља.

ШК Бановци Дунав су ове године наступили са 4 полазника и то Александар Савић који је и члан ШК Глига из Батајнице, Милош и Марија Станковић и Вукашин Грчић.

Највише се очекивало од најстаријег Вукашина, јер је са кадетског Војводине дошао као првак. Ипак, освојено 4 место не треба да се сматра неуспехом, већ добрим резултатом, а уз још већи рад, већ следеће године да се нападне трон до 14 година.

Милош Станковић је био у контра ритму још од првог кола и није личио на себе. Ипак 11 место и 5 поена уз добру игру у задњем колу дају наду да је криза прошла. Уколико победи самог себе, не постоји препрека која га може зауставити.

Марија Станковић као првакиња прошлогодишња до 8 година и 2 ове године у Војводини се надала да освоји једну од медаља. На жалост, мало услед здравствених проблема, а мало и спортске среће, онемогућиле су је да се докопа медаље. Ипак, њена препознатљива игра ни једну од противница није оставила равнодушно, већ су се добро намучиле за пола поена или поен. Њено време сигурно долази и предстојећи турнири ће показати да се ради о једном вансеријском бисеру.

На крају најмлађи, Александар Савић од пре пола године тренира у Бановцима Дунав. Таленат које је показивао на тренингу, преточио је у злато на кадетском и показао да добар рад у клубу није случајност, већ да и он креће стопама својих старијих другара.
Све честитке Александру на изванредном резултату, освојених 7,5 бодова доказују да је био заиста сјајан.

Кадетско је завршено, завеса на још једно кадетско се спустила, а ми жељно крећемо у још једну сезону, у још једну календарску годину која ће да обилује шаховским узбуђењима.

 

 

Kоло пре краја

Неке ствари се већ знају. Зна се да су Ања Јовановић, Велимир Ивић и Данка Лалић прваци у својим групама, а да су скоро извесни  и Јована Срдановић, Маријана Билић, Лука Бу Вудисављевић, Вук Ђорђевић, Јанко Радовић и Великић Адела.
Ипак оставимо све за крај и коначну потврду ових констатација. Ништа се не зна у групама дечака до 8 година где имамо нашег Александра Савића и до 18 година где води Никола Радовановић до 18 година, као ни код девојчица до 12 где је Јована Срдановић прва.
Оно што смо ми забележили у 8 колу си сигурне победе фаворита, реми Милоша Станковића против Николе Веселиновића, пораз Марије Станковић против максималне Маријане Билић, мада је у тренутку пада заставице Марија стајала боље. Вукашин Грчић се изгледа касно пробудио и мораће се задовољити пласманом око 5 позиције, јер од медаље изгледа нема ништа.
Ова година, бар што се тиче државних медаља остаће за ШК Бановце Дунав ипак недосањани сан, али не треба губити наду, јер после кише долази Сунце, а наши кадети својим константним радом то и наговештавају.

 

 

Oстало још два кола 21.04.

Данас је био јако напоран дан. Деца су играла 6 и 7 коло. Веома напорно како за пратиоце и тренере, а највише за играче. Притисак и тензија су присутни код свих. Ипак боље од других то прихватају за сада два такмичара и то Велимир Ивић и Маријана Билић. Може се рећи и скоро сигурни прваци у својим категоријама.

Код дечака у групи до 8 наш Александар Савић тренутно води са 6 поена, Лука Будисављевић са 6,5 води код дечака до 10, а Велимир Ивић 7 из 7, резултат за респект. До 14 година стање се искомпликовало. После победе Михајла Радовановића над Вуком Ђорђевићем, очекивало се да ће то вођство задржати до краја, али на жалост, прво реми, а онда и пораз од Савића, удаљили су га од првог места. Код дечака до 16 браћа Радовић редом газе па тако Јанко има 6, а прати га Лука и Младен Рајковић са 5, а 4,5 има првак Војводине Вук Жегарац. Они и одлучују о медаљама. У групи до 18 Никола Радовановић предводи караван са 5,5 а за вратом су му Чабаркапа и Тодоровић, а са 4,5 ту су Димић, Кумић и Павловић.

Код девојчица до 8 Јања Симоновић и Ања Јовановић воде са по 6 и оне одлучују о прваку. Код девојчица до 10 поменута Маријана Билић са максималним учинком. Звездана Илић има 6, а Невена Ђорђевић 5. Наша Марија Станковић има 4,5 и тражи своју шансу за медаљу. За то ће јој бити потребан повољан исход против прве Маријане Билић. До 12 година Јована Срдановић са 6 бодова води испред Адријане Ђермановић са 5 односно Катарине Несторовић са 4,5 које су важиле за главне фаворите. До 14 година воде Теодора Ињац и Марина Гајчин са 5 бодова и оне ће одлучивати о прваку државе. До 16 година Данка Лалић после 6 из 6 ремизирала је са Теодором Рацић али и задржала вођство исрпед Тијане Петровић са 5,5 и Невене Хорват са 4,5. До 18 година Адела Великић са 6,5 сигурно граби ка титули првака испред Стефане Милутиновић са 6 и Миле Жарковић са 5 бодова.

Наши из клуба су за сада могли и више. Посебно се то односи на Милоша и Марију, а нарочито на Вукашина као првака Војводине. Овако Милош са скромних 3,5 из 7 може очекивати пласман међу 10, а Вукашин са пола бода више међу првих 5, што је за њих двојицу скроман резултат. Марија Станковић, после пар пропуштених прилика, показала је потенцијал против шампионке централне Србије Анђеле Димитријевић и са пола бода мање од 3 нада се медаљи. И време се пролепшало, па се надамо да ће уз временске прилике и наши остати у добром ритму за бар две медаље.

8 кадетски фестивал Србије 20.04.

Време је за кадете. У Суботици је кренуло кадетско. Од наших наступају до 8 година Александар Савић који после 4 кола има максималан учинак и 4 бода, Марија Станковић до 10 година која услед здравствених потешкоћа није на свом нивоу, па за сада има само 2 бода. Милош Станковић до 12 година, после почетног кикса и проблема са временом (пала заставица) кренуо је да игра и има 2,5 бода. Првак Војводине до 12 година Вукашин Грчић је после 2 победе, прво поклекао против главног фаворита Велимира Ивића, а онда помало неочекивано изгубио од Здравковића.

Расположени за игру у осталим групама су до 8 година Јања Симоновић, до 10 година Маријана Билић и Звездана Илић, Стефан Тадић и Лука Будисављевић. До 12 година Велимир Ивић са 4 и Јована Срдановић са 3,5. Теодора Ињац води са 3 бода до 14 година, као и Вук Ђорђевић са 4. До 16 година Данка Лалић максимална са 4, а код дечака до 16 браћа Радовић, Лука и Јанко воде са по 3,5. Добро се ту држи и првак Војводине Вук Жегарац. До 18 година, Стефана Милутиновић из Зајечара је максимална, док у групи дечака до 18 година, која је доста квалитетна, води Никола Радовановић са 3,5.

Од занимљивијих парова 5 кола издвајамо: Стефан Тадић и Лука Будисављевић, Маријана Билић и Звездана Илић, Огњен Милинковић Велимир Ивић, Срдановић Ристић, Михајло Радовановић Вук Ђорђевић, Теодора Ракић и Лалић Данка, Лука Радовић Марко Ложајић, Данило Беседеш и Никола Радовановић и Адела Великић Стефана Милутиновић. У тренуцима док ово пишемо у групи дечака до 16 у минијатури Вук Жегарац у минијатури побеђује Ђорђа Арсића. Остало је још 5 кола, довољно да се многе ствари промене. Код нас у табору још увек жеља и нада да се може доћи до медаље. Време ће показати колико је то оправдано...

Коментар пред првенство

12.04.2014.

8 кадетски фестивал, званично државно кадетско првенство, одржава се по први пут на простору Војводине и то у Суботици.

Суботица је прелеп град који се налази на северу Бачке и самој граници са Мађарском.
Помиње се још из 1391, превод имена би био „ слободно место“. Оно што карактерише Суботицу су Палићко језеро, ауто пут Е 75, велики број културно историјских споменика ( Народно позориште, Градска кућа, Катедрала Св.Катарине Авилске, Фрањевачка црква, Српска православна црква Св. Вазнесења господсњег, Српска православна црква у Александрову, Синагога, Сенћанска црква Св. Ђорђа и Мухаџир џамија), али и чувена бувља пијаца, надалеко позната и још доста лепих места где се човек може угодно осећати.

Суботица данас има око 100000 становника које углавном чине Мађари, Срби, Хрвати, Буњевци, али има доста и других народности, што је чини мултиетничким местом.

Суботица је била пуно пута домађин кадетских фестивала Војводине, али је овога пута добила привилегију да угости дечицу из целе Србије. Поверен задатак, госп. Милорад Маравић надам се да ће искористити и препоручити Суботицу да и следеће године претендује да буде град домаћин.

Деца ће по популарним ценама бити смештена у Дому ученика средњих школа, у хотелу Патриа, али и у приватним становима и вилама на Палићу.

Такмичење се одиграва у хотелу Патриа која ће својим капацитетима задовољити.

Шта не ваља?

Нисмо чули од председника савеза се суочио са силним проблемима од како је ступио на чело савеза. Из добро обавештених извора сазнајемо да је у савезу због неплаћања рачуна била искључена и струја приликом примопредаје. Они који су довели до тога морају да сносе последице, а не да се именују за председнике скупштине, како не би били опозиција. Ствари морају да иду на чистац.

Зашто се још увек није извршио реизбор за председника ШСВ јер уз сво уважавање госп. Копање, он не може да обавља тако важне функције.

Проблеми у беспарици су се такође рефлектовали и на заиста недовољно квалитено првенство у шаху, јер недостају Иванишевић, Миљковић и Богосављевић који су по разним основама то и заслужили. О томе је писано и на другим медијима. Оно што не ваља јесте неравномерно распоређени хонорар, како за женски, а тако и за мушки шампионат.

Суђење на кадетском креира и условљава га председник ШСБ Миодраг Ракић, јер недозвољава квалитетним судијама попут Станимировића, Рацића и Станковића да суде, јер им играју деца. Питање је, а ко ће онда да суди? Верујем да неће моћи да суде ни тренери, председници клубова, пријатељи од родитеља деце.
Најбоље да се ангажују судије из иностранства. Докле више демагогије и неспособних кадрова. Мишљења смо да се промене морају брже дешавати, али од тога изгледа ништа. И госп. Копања је изгледа амортизован од успаваног ШСБ који диктира свој убитачан темпо који хипнотише и успављује. Треба видети да је на задњем догађају који је организовао ШСБ тј. чувени Пролећни опен учествовало свега 64 играча, где је најбоље рејтингован био једини ВМ Милко Попчев са 2356 и првом наградом од 25000 динара, колико ће сигурно да има и Отворени Видовдански рејтинг турнир у Бановцима Дунав, а према неким назнакама, прва награда ће бити и већа.

Срамота је што се кадетско игра у дане Ускрса када породице треба да су кући, али ни ово руководство није уважило вапај родитеља да се то премести у време летњег распуста, када је на пример „ мртав“ месец август. Као о пре пар година када сам писао о јајету од 800 динара у Крагујевцу на 5 кадетском, постављам питање, шта деца добијају за 1000 односно 2500 динара у виду котизације. Па толико не наплаћују ни крвопије родитељког динара из Београда за неки рејтинг турнир.

На крају оно што нас може радовати јесу родитељи који и задњи динар улажу у децу, али и поједини привредни субјекти који препознају квалитет и потенцијал и такође улажу у нашу децу. Надамо се да ће ускоро сав муљ потонути, а поједине пијавице се одлепити од здравог ткива и такође завршити у муљу.

ШК Бановци Дунав овај пут иде са свега 3 учесника, али је зато квалитет присутан. Првак Војводине до 12 година Вукашин Грчић храбри дечак који граби крупним корацима напред, Милош Станковић који својом мирноћом плени, прошлогодишњи првак Војводине до 10 овај пут као 5 из Војводине ће напати кадетски врх, а Марија Станковић прошлогодишњи првак Србије до 8 година, како сама каже иде на прво место, јер жели опет на светско првенство.

Њихов потенцијал и њихова жеља су довољан мотив за руководство ШК Бановце Дунав, тренера Славка Азарића и родитеље да уложе максимум како би им се омогућило да што спремније дочекају шампионат.
Оно што су на задњим такмичењима показали добар је показатељ да су на правом путу ка успеху.
Срећно плавци, срећно Бановци Дунав.