23 кадетско првенство Војводине у шаху

09.01.-13.01.2016.

6 медаља за Бановце Дунав 13.01.2016.

 

РЕЗУЛТАТИ

Да нам је неко пре почетка шампионата понудио да се понови претходна година када је освојено 4 медаље, вероватно би прихватили. Оно што смо ипак наговештавали успели смо и да превазиђемо.
Ово је најуспешнији кадетски наступ у историји овог малог клуба са освојених 6 медаља..
ШК Бановци Дунав су уједно и најуспешнији клуб у кадетском шаху Војводине !
Кренимо редом.
Злато је освојио Александар Савић у групи дечака до 10 година са освојених 8 поена.
Сребро су освојили Марија Станковић у групи девојчица до 12 година са освојених 7,5 поена и Вукашин Грчић у групи дечака до 14 година са 8 бодова.
Бронзе су освојили Стефан Савић до 8 година са 6 бодова, Ана Шакотић до 14 година са 4 бода и Милош Станковић до 14 година са 6 бодова.
Треба напоменути да су поред освајача из клуба учествовали и Лазар Батица у групи дечака до 10 година са освојених 2,5 бода, колико је имао и Младен Радојевић у групи до 14 година. Мина Раденковић је трагичар јер је била 4 са 4,5 бодова и пола бода јој је фалило до медаље. Њена рођена сестра која је учествовала по први пут, није имала среће. Учествовала је у групи од 14 до 18 година и ако је тек 2003 годиште. Пола бода колико је освојила не треба да је спута већ охрабри да још боље и истрајније ради на шаху.

Турнир је поред ШК Бановаца Дунав обележио и наступ две девојчице и једног дечака. Марина Гајчин је у групи до 18 година освојила свих 9 поена, док је исто то учинила и Маријана Билић у групи до 12 година и Марко Милановић до 8 година.
Поред њих прваци по категоријама су до 10 година Стефан Савић и Ања Јовановић , до 12 Лав Пајчин, до 14 Дејан Оморјан и Андријана Ђермановић, до 16 Миланко Билић и  до 18 Вук Жегарац и Данка Лалић.

Организација турнира одлична, сви задовољни. Ни један једини спор, једном речју веома успешан турнир.

Сенку баца једино слаб одзив кадета, јер услед тешке материјлне ситуације, многи родитељи су ускратили својим малишанима одлазак на турнир.

Свечаном затварању поред локалних функционара присуствовали су Иван Седлак, председник ШСС Мирослав Копања, секретар Данко Бокан, а све под диригентском палицом Милорада Маравића.

Надамо се да ћемо у чарима Суботице још много зима уживати, а зашто не и за кадетски фестивал Србије, јер поред самог града лепоту овог места чини и Палић.

Кадетско Србије ја јако близу. Не треба да нас ови резултати успавају, већ нас обавезују да још боље и више радимо на новим успесима.

 

Завршен први и почео други део турнира 11.01.2016.

Кадетски фестивал Војводине по 23 пут. Од 106 клинаца 10 из нашег клуба. За тако мали клуб и превише. Шта се дешава са нашим шахом већ одавно сви знамо. Док се нешто системски не реши, неће бити ни деце, ма какви били услови...

А тамо... Не престају узбуђења... Код дечака до 8 година убедљиво води Марко Милановић са свих 5 победа. Наш Стефан са 3 бода може да се нада медаљи. Да није први дан био болестан, можда би и више бодова скупио...
До десет година Аца Савић блиста, са 4,5 бода је први и сутра уколико тријумфује, може лагано да слави.. а и ми са њим. Лазар Батица такође наш члан има 1,5 бод.
До 12 година Алексеј Бартош има свих 5 победа. Ненаметљив дечко, лагано себи крчи пут до злата...
До 14 година Дејан Оморјан има 4,5 и играо је са Милошем и Вукашином који су му два највећа конкурента. Управо Вукашин има 4, Милош 3,5, док Младен Радојевић стиче неопходно искуство са великих такмичења и има 1 бод. Вукашин и Милош су одиграли прави меч, где су текли потоци суза. Два клупска друга, преживљавала су меч као да је у питању живот или смрт... Е шта ти је шах...
У групи 16 до 18 година води трећи фаворит који Акош Корпонаи са 4,5 који је данас имао меч и против Вука Жегарца и против Арпада Кечкеметија. Вук му дише за вратом, али уколико се нешто не деси непредвиђено Акош је шампион.
У тој истој групи дечаци до 16 траже своју шансу. Миланко Билић са 3 и Стефан Грбин са 2,5 ће да се боре за злато.
Ко девојчица је ситуација таква да су из организатори поделили у свега две групе. Мишљења сам, баш као и остали пратиоци да је требало групе поделити као и прошле године на 3, јер мањка девојчица. Тако би у групи 8-10 било 13 девојчица. У групи 12-14,  10 девојчица и у групи 16-18 свега 8 девојчица.

Сада у групи од 8-12 година води очекивано Маријана Билић са 5 тријумфа, док наша Марија Станковић има 3,5 бода. Мила Раденковић се сјајно такође држи са 3 бода.
У старијој групи води Марина Гајчин са 5 тријумфа такође, док Ана Шакотић има 2,5 бода , а Мина Раденковић којој је ово прво учешће 0,5.

Остаје још 4 кола, још доста узбуђења и шансе за исправак. Држимо палчеве деци из ШК Бановаца Дунав, али и навијамо да се одигра што више квалитетних партија.

Родитељи и деца су задовољни условима које пружа домаћин, па им је олакшано бар у том делу њихово присуство на турниру...

 

09.01.2016.

Поново Суботица. Оправдано и очекивано. Цена пристојна, услови коректни, уиграна екипа и све је спремно за почетак. Оно што је најважније деца се радују Суботици.

Што се тиче броја учесника ослушкујемо и надамо се да ће бити више него прошле године када се окупило свега 99 учесника. Ове године из ШК Бановаца Дунав долази 10 учесника и то : Стефан Савић до 8 Мила Раденковић,Александар Савић и Лазар Батица у групи до 10 година. У групи до 12 година наступа Марија Станковић, док у групи до 14 година наступају Ана Шакотић, Мина Раденковић, Милош Станковић, Вукашин Грчић и Младен Радојевић.

Надамо се да ће клуб бити богатији на крају такмичења за пет медаља. Вреди се надати, јер оно што су до сада показали оправдава очекивања. Ове године клуб није добио очекивана средства од општине, па је пресудила жеља родитеља да им деца наступе на један од два најважнија догађаја у кадетском шаху.

По први пут се рејтингује кадетски фестивал Војводине. На предлог Миодрага Станковић, уз стручно сагледавање Данка Бокана ИО је усвојио.

Увек ме неразумевање оних који донирају средства асоцира на Новака Ђоковића који се са својом породицом слично борио како би отишао на такмичење и да би био оно што данас јесте. А ви који одлучујете кога финансирате мислите о томе !!! Ускоро опширније...