6 медаља за добар дочек Нове године 30.12.2017.

РЕЗУЛТАТИ

Кликните на слику да видите и остале фотографије 

 

Град Зрењанин ће имати о чему да прича... Деца из разних делова Војводине, после пет дана борби, отишли су својим кућама.
Домаћини, још нису свесни да су угостили најбољу децу Војводине у шаху. Видело се то и на лицима домаћина, који су учинили све да се гости добро осећају. А гости, мали шахисти и њихови пратиоци, после Суботице, тешко се навикавају на нову средину.
95 деце је узело учешће на кадетском фестивалу Војводине. Рекли смо да би смо волели да се пробије цифра од сто учесника, али... Није први пут, а сигурно неће бити ни последњи да су се поједине групе спајале, да је понегде био само по један такмичар. На крају, играно је код девојчица у три групе до 8, до 10 и до 12 година, девојчица до 14 година било је довољно за Бергер ( 9 ) и девојчице до 16 и до 18 година играле су трећој.
Код дечака је била боља ситуација. Једино је заказала најстарија група, где је Миланко Билић, сврстан у групу дечака до 16 година као једини до 18 година.
Да кренемо редом. Код девојчица до 8 година најуспешнија и једина је била Емилија Вугдалић. Код девојчица до 10 година, прва је била Ања Радмановић, друга Софија Пезељ, а трећа Лана Вулин. До 12 година најуспешнија је била Ања Јовановић, испред Миле Раденковић и Ане Тепић. До 14 година Маријана Билић прва, Марија Станковић друга и трећа Тијана Станисављевић. До 16 година прва Ана Шакотић, друга Петра Јујић и трећа Мина Раденковић. До 18 година прва је била Матилда Навратил, а друга Невена Радулов.
Код дечака до 8, први је био Алекса Величковић, други Мирослав Ранђеловић и трећи Павле Милановић. До 10 година Андреј Љепић први испред Марка Милановића и Огњена Ћузовића. До 12 година Душан Шијачић први, Лазар Давидов други и Михајло Домбровски трећи. До 14 година Лав Пајчин први, Бранислав Паркајић други и трећи Алекса Алимпић. До 16 година Милош Станковић први, Стефан Лончарски други и Вукашин Грчић трећи. Миланко Билић злато до 18.
Гледајући из прикрајка, најуједначенија и уједно најзанимљивија и најјача група је била група дечака 16-18. Ту је све прштало. Чак њих седморица, осморица борила су се за прва три места. Било је неизвесно. Ипак најмлађи у тој групи који је пре неки дан напунио 14 година, Милош Станковић, показао је најконстантнију игру и кад је требало показао своју снагу. По оценама многих, заслужен тријумф дечака из ШК Бановаца Дунав. То није једино злато. За то је крива и Ана Шакотић, која је такође прва прошла кроз циљ код девојчица 16 -18.  Браво децо. Ту није крај приче о деци из ШК Бановаца Дунав. Марија Станковић је показала да може са најјачом, али је у одлучујућим мечевима посустала, па је морала да се задовољи сребром. Слична прича и Миле Раденковић. Након ремија са Ањом Јовановић, неочекивано је изгубила од Ање Радмановић и сан о злату је нестао. Алекса Алимпић се до краја није предавао. Када су сви мислили да је сан о медаљи готов, он је наставио да се бори, победио у задњем колу и сачекао кикс сјајног дечака из Инђије, Луке Мушкиње, који опет није имао среће. Бронзу је освојила и Мина Раденковић, која сигурним корацима иде ка врху свог годишта и ако је доста касно кренула да се бави шахом. Какав резултат за Бановце, рекли су многи. Већ пету годину за редом, најуспешнији клуб у Војводини. Клуб који ради 365 дана у години и бори се да се шах игра у што бољим условима. Поносни су и родитељи, освајача медаља, као и њихови тренери, баке и деке. Сви они који су крај рачунара пратили те мале паметнице у њиховим играмама на 64 поља.
Дом ученика Ангелина Којић Гина је положио испит. Деца су била задовољна храном и смештајем, па им је остало само да се добро боре на шаховском пољу. Саша Самоловац је са својом екипом на крају поделио најбољима медаље захвалио се свима на фер и коректној борби и пожелео нашим такмичарима пуно среће и на кадетском Србије.
ШК Бановци Дунав користе прилику да позову на јединство свих шаховски радника. Да пожеле срећну, здраву и успешну Нову 2018 годину и што више квалитетних шаховских збивања у Србији.

 

 

Зрењанин домаћин 25. кадетског фестивала Војводине 26.12.2017.

Јубиларни 25. Кадетски фестивал почиње данас и трајаће до 30.12.2017.  После дуго година Зрењанину је пружена шанса да рехабилитује шаховски центар који је некада био.
У Дому ученика средњих школа Ангелина Којић – Гина ће се одвијати такмичења, као и боравак учесника.
Сведоци смо задњих година да је такмичара све мање и мање и да ове године буде можда најмање такмичара. За сада је пријављено нешто више од 80, што је недопустиво лоше и то је репер о раду шаховских школа и секција у Војводини. Прошле године је било 108 такмичара, а ранијих година се бројало и до 200.
Нешто се мора мењати. Шта ? рећи ће многи. Многе ствари се требају променити, а о којима је на овом порталу више пута писано. Ипак, како сада ствари стоје, још много воде ће Дунавом да протекне, док се нешто не буде променило. У неформалном разговору са еминентним шахистом рекао је да ће то бити 2040 године. Име му намерно нећу поменути. Рекао сам му тада да вероватно претерује, али да можда и није тако далеко од истине.
Суморна и тамна сенка надвила се изнад нашег шаха и прети да и оно што је зелено, пожути, сатрули и нестане.
Небојша Баралић је на Меморијалу Мома Вучићевић позвао на помирење и разум, како би се спасао српски шах. Требало би га послушати, али се плашим да су те речи остале у прелепој сали хотела Метропол, потиснуте кроз интересе и похлепу појединаца. Остали су ту да се за ситне интересе „угреју“ и буду близу ватре.
ШК Бановци Дунав ће у Зрењанину имати 7 такмичара. Као и увек очекује медаље. Према неким прогнозама прављеним на састанку у клубу, очекујемо између 5 па до свих 7 медаља, што би био рекорд.
Кадети су испараћени у недељу 24.12. када је одржан Новогодишњи брзопотезни турнир. Победио је ИМ Иван Средојевић, који је предодређен да буде победник, кад год се појави на нашем турниру. Други је био ВМ Борко Лајтхајм, а треба истаћи добру игру Милоша Станковића који је био 8 у веома јакој конкуренцији.
Пожелимо пуно среће Мили, Марији, Мини, Ани, Алекси, Милошу и Илији. Да достојно представљају ШК Бановце Дунав. Због разних околности Урош, Лазар, Матеја, Теодора, Стефан, Марко и други не могу овај пут да буду учесници овог фестивала.
Надамо се да ће до почетка турнира да се број учесника попне на бројку 100, уз жеље организаторима ШС Зрењанин, на челу са Сашом Самоловцем, пуно успеха у раду, у шта уопште не сумњамо.