Правилник

Резултати

Завршни коментар 21.04.2015.

Из године у годину нови прваци, нови родитељи и нови догађаји украс су кадетских шампионата.

Кадети као кадети, неки боље, а неки лошије излазе на турнир у нади да ће освојити што више бодова.
Оно што одликује шампиона поред знања, јесу срећа и храброст. Храброст је веома важан елемент игре на оваквим шампионатима. Одлучнији, храбрији и они који играју без  грча и стегнутости успевају.

Пре почетка турнира типовали смо на неке шампионе. Међутим десила су се и изненађења саставни део оваквих догађаја.
Многа деца играју и сениорске турнире, а поједини су такве турнире и освајали или били у врху. Ипак важност и улог какав је кадетски шампионат узима сваке године данак, па тако не стижу до кадетских медаља или кадетске титуле.

Шампиони за ову годину одлазе у Пореч на европско и Грчку на светско кадетско.

Центар окупљања је био хотел Бачка у Врбасу. Хотел је био пун, баш као и други ЦФК где је боравио мањи број. Многи су били смештени и по приватним кућама, становима, а они најближи путовали од својих кућа.

Темпо је био изузетно суров, а они који су играли све турнире међу којима и деца из ШК Бановаца Дунав, видно преморена напустила су Врбас тек 19.04.

Судије су свој посао одрадиле изузетно професионално. Смештај учесника према тврдњи доста учесника није био на нивоу који је очекиван ( однос цена/квалитет )
па су многи родитељи негодовали са разлогом.
Поједине собе нису имале сопствена купатила већ заједничка. Храна је према тврдњи родитеља такође била лоша и једнолична. Неки су своја запажања по питању хране и смештаја слали на сајт Вечити шах где у о томе писали.

Оно што шаховске раднике, пре свега друштво и врх ШСС треба да брине јесте однос и понашање кадета, односно ученсика овог шампионата.

На сву срећу, када се завршио шампионат главе су остале читаве, односно деца се жива вратила својим родитељима или храниоцима.

Многа од те деце, пре свега групе од 14 до 18 година долазе без пратилаца. Самим тим препуштени су углавном сами себи. Оно што се могло чути, видети или прочитати је застрашујуће. У хотелске собе је уношен алкохол, али се пушила трава ( према изјавама које су доступне на сајту Вечити шах , а исте предате и ШСС ради покретања дисциплинске одговорности) вриштало по ходницима и будили остали гости хотела.

На жалост чули смо и како је кадет који је поражен против Луке Радовића у групи до 16 услед немоћи, ушао у његову собу и уринирао по шаховској табли!?
Ово нас опомиње да морамо много озбиљније приступати организацији кадетских турнира стављајући безбедност на прво место.

 

Недопустиво је да малолетна лица бораве у неком хотелу недељу и више дана и да нису ничија брига, односно да немају обавезног пратиоца, што је пропуст организатора.
Недопустиво је и висока цена смештаја која годинама опстаје.
Недопустиво је и да се кадетски шампионати играју у време великог верског празника какав је Ускрс.
Такође је пропуст организатора да у распису не стоји да су собе у хотелу „XY“ од броја „00“ до броја "36“ резервисане за кадетске шампине по савезима.
Недопустиво је да се нису пронашла средства у виду спонзорства, донаторства и пројекта за награде у виду компујера, компјутерских програма и бесплатног превоза шампиона на првенства Европе и Света.
Кажу да врана врани очи не ваде. Тако се на жалост дешава и у савезима ШСЦС, ШСБ и ШСВ. Интересне групе опстају, док се добри предлози, људи спремни да допринесу побољшању у савезу маргинализују, тапшу по рамену или зарад ситних уступака ућуткују како се не би „таласало“.

Што се резултата тиче, комплетне статистике можете прочитати на сајту ШСС уз осврт да је ШК Бановци Дунав и ове године наставио низ медаља на кадетским фестивалима Србије.
Најуспешнији такмичар је свакако Марија Станковић освајач три медаље и то једног злата, сребра и бронзе, док је Александар Савић освајач једног злата.
Вукашин Грчић и Милош Станковић су се до последњег кола борили за медаљу, али услед недостатка битних фактора ( читај горе ) нису успели у тој замисли. Неки на жалост нису дошли из оправданих разлога, а долази и плејада нових клинаца.

Надамо се да ће будућа кадетска такмичења ШК Бановцима Дунав донети још више медаља и успеха, али не смемо бити незадовољни ни досадашњим резултатима.

 

 

Прво коло 04.09.2015.

Број од 210 учесника нас сигурно не охрабрује. Прошле године је било 232 такмичара, када смо констатовали да их је мање него ранијих година. Финансијска криза у држави, рефлектује се и на шах.

Врбас је домаћин кадетског фестивала Србије у шаху од 9 до 17 априла. Када томе придодамо школско државно 18 и 19 и сениорска мушка и женска појединачна такмичења до 30 априла, можемо закључити да је овај град са разлогом град шаха.

Оно што нас још забрињава је такође велика цена пансиона у хотелима. То је наравно још један разлог зашто има оволико мало деце. Неко ће рећи да цена од 2400 није пуно. Ипак, када су у питању деца, морамо бити објективни и запитати се да ли могло другачије.

Групе су окрњене и из сваке групе недостаје по пар квалитетних такмичара који би допринели да шампионат буде узбудљив.

Шампионат је отворио председник ШСС Мирослав Копања који се осврнуо на претходне успехе пре свега Велимира Ивића и Марине Гајчин, а након тога најавио такмичења која нас очекују, па и првенство Европе у августу у Новом Саду.

У старосним групама ситуација је следећа:

-          У групи до 8 година су фаворити Марко Милановић, Лазар Кошчал и Богдан Динић код дечака, односно код девојчица Ана Тадић и Адел Њиради.

-          До 10 година фаворити су Алекса Петровић и Стефан Тадић, а Марија Станковић, Анђела Динић и Милица Царевић код девојчица.

-          До 12 година Милош Милошевић и Лука Будисављевић, а Маријана Билић и Јована Срдановић код девојчица.

-          До 14 година Михајло Радовановић и Велимир Ивић, а Марина Гајчин, Андђела Бојичић и Катарина Остојић код девојчица.

-          До 16 година браћа Радовић уз Младена Рајковића, а Ињац Теодора и Александра Ивковић код девојчица.

-          До 18 година Гојко Вучинић и Павле Димић, односно код девојчица Адела Великић, Данка Лалић и Ракић Теодора.

Фаворити су након првог кола углавном забележили победе. Из ШК Бановаца Дунав наступају до 10 година Александар Савић и Марија Станковић, до 12 Милош Станковић и до 14 Вукашин Грчић.

Милош је забележио реми, док су остала три такмичара забележили победе.

Од важнијих партија другог дана бележимо судар шампиона и вицешампиона Војводине до 12  Милоша Станковића и Алексе Савина, Лазар Ивић и Лука Будисављевић,РудовићМаше и Јоване Срдановић, Ање Јовановић и Анђеле Динић до 10, Огњена Стефановића и Милоша Жарковића до 14, до 16 година првих пет табли, не зна се ко је од којег пара узбудљивији. Код девојчица до 16 где их има само 8 игра се Бергер. Меч између Миле Шокловачки и Марије Станимировић је најзанимљивији. Код момака до 18 Беседеш-Вучинић и Димић-Илинчић са правом су дербији кола.