Кадетски шампион Србије из Бановаца Дунав!!! 06.05.2013.

Завршен 7 кадетски фестивал Србије у шаху

 

РЕЗУЛТАТИ

На Ђурђевдан је завршен 7 кадетски фестивал Србије у шаху. У Врњачкој бањи, нашој најлепшој бањи, одиграо се заиста прелепи догађај. После тешких борби у којима је учествовало преко 250 такмичара у шест старосних група и 7 дана неизвесности, рођени су нови шампиони.
Фаворити пре турнира, један за другим падали су, посртали, али су се појавили и неки нови, који су показали, да је готово тек када се одигра и последњи потез и последња партија.
Владимир Луковић и Мила Жарковић до 18, Павле Димић до 16,  Марија Станимировић до 14, Михајло Радовановић и Анђела Бојичић до 12, Душан Петровић, Нада Трајковић и Милош Станковић до 10 су остали без највреднијих одличја, а многи од њих се нису домогли ни медаље.
Деца, родитељи, тренери, сви они су уложили огроман труд и жељу да се победи на овом турниру.
Овога пута, победници су Наташа Корбовљановић и Никола Радовановић до 18, Адела Великић и Ненад И Тодоворић до 16, Александра Ивковић и Милан Зајић до 14, Катарина Остојић и Велимир Ивић до 12, Јована Срдановић и Лука Будисављевић до 10 и Марија Станковић и Стефан Тадић до 8 година.
За Бановце Дунав, пролеће је донело два пехара, први на купу, када је освојено треће место, а онда можда и највреднији пехар у краткој историји клуба дошао је право из Врњачке Бање. Марија Станковић је у групи девојчица до 8 година убедљиво са 8 освојених бодова из 9 кола освојила прво место и  донела највреднији пехар у клуб. Обезбедила је учешће на европско првенство 2013 које ће се одржати у Будви и светско које ће се одржати у Дубају у УАЕ. Фантастичан успех и за Марију и за клуб, али и за њене родитеље. Уједно то је и једини пехар који је отишао у Војводину па је успех још драгоценији. Надамо се да ће општина, али и регија у којој живи препознати потенцијал и још више уложити у развој младих талената како у Бановцима Дунав, где је Марија члан клуба, тако и у Срем и на тај начин произвести још таквих шампиона.
У сенци Марије остали су резултати остале деце из клуба: Тамаре Грчић, Наде Трајковић и Милоша Станковића до 10 година који су заузели, седмо, девето и осмо место и Вукашина Грчића и Михаила Трајковића до 12 година  који су били 11 и 18.
Сам турнир је игран у хотелима Звезда и Фонтана. У Фонтани су играли млађи и као и обично услед слабијег познавања правила и  праћења сата десио се и мањи инцидент. Наиме, у 6 колу, у групи дечака до 10 година на другом столу играли су Алекса Вујановић против Александра Михајловића. У самој завршници, настао је спор, када је Михајловић приметио да је у цајтноту и да му сат не додаје предвиђених 30 секунди за потез. Сат или судија, неко је затајио. Чини ми се пре судија. Услед тога, пала је и заставица и уложена је жалба на резултат од 1-0, која је и усвојена. Тада је на сцену ступио турнирски одбор којије у свом првом и једином арбитрирању лоше поступио. Уместо да се меч понови пре играња 7 кола, допуштено је да се испарује 7 коло, затим након 7 кола одигра заостали меч који је завршен нерешено, а тек онда да се парује 8 коло. Просто недопустиво! Врхунац је наравно и да се Алекси Вујановићу додели пехар за фер плеј. Зашто, због чега? Лично, немам ништа против тог дечака, али је и он сам на додели био збуњен, јер је схватио да то није заслужио. Можда бих пре прогласио за фер плеј партију између Матеа Васића и Димитрија Станковића, када се Матеу слошило за време партије. Тада је Димитрије Станковић поступио крајње коректно и предложио реми, који је прихваћен. Димитрије би вероватно да је наставио партију,  добио и био би ближи медаљи. Овако, због бољег бухолца, након 9 кола Матео Васић се домогао медаље, а Димитрије Станковић 4. Тада је требало да Димитрије добије пехар за фер плеј потез.
Услови за игру су могли и морају бити бољи. Питање је за ШСС зашто није обезбеђена сала за игру од прошле године. У пролазу сам видео раширене струњаче. Вероватно се неки од борилачких савеза потрудио да буде бржи у обезбеђивању простора. Још једном је ШСС показао да је неспреман.
Надамо се и да ће за мале шампионе бити обезбеђени адекватни услови за припрему пред европско и светско првенство. Ту долазимо до полазних циљева и задатака садржаних и изгласаних у статуту ШСС који се тичу кадетског шаха.
Церемонију затварања је водио неуморни Мићко Миливојевић. Оно што су се родитељи питали током првенства је: „ Где је за ових 10 дана Алиса Марић, прослављени велемајстор и сада министарка за спорт и омладину?“
Срамота Алиса, деца знају да сте ви министарка спорта и омладине и знају скоро све о вама. Некима сте сигурно и идол. После овога, та деца су разочарана, јер их није посетила министарка спорта. Родитељи су ту да их теше и да им кажу да многи не трпе туђе успехе.
Очекујемо, као родитељи, тренери и спортски радници, више пажње и разумевања за ову децу, јер гледајући их можемо констатовати да смо јако поносни на њих и да су они једни од ретких светлих тачки у нашем друштву.
Браво за децу шахисте, ви сте сви наши шампиони.

 

 

7 кадетски фестивал Србије

25.04.2013.

У периоду од 27.04.2013. до 06.05.2013. у Врњачкој бањи у хотелима Фонтана и Звезда, одржаће се овогодишњи кадетски фестивал Србије.
Најбоља деца из Србије након одиграних квалификација које су организовали Шаховски савез централне Србије, Шаховски савез Београда и Шаховски савез Војводине, добили смо квалификоване такмичаре у групама од 10 до 16 година, тј. учешће су обезбедили по 10 пласираних, односно они који поседују рејтинг. Групе где су деца до 8 година и група до 18 година је отворена и могу наступити сви они који су заинтересовани за овај догађај.
За разлику од прошле године, када се цео кадетски у редновном ( класичном ) шаху одржавао у Звезди, у прелепој дворани, ове године ће старије групе од 14 до 18 година играће у Звезди, а млађи од 8 до 12 играће у Фонтани.
У Фонтани ће  да се одржава и брзопотензни, убрзани и проблемски шах.
Наш клуб овога пута наступа са 6 такмичара и то Марија Станковић до 8 година шампионка Војводине, Тамара Грчић до 10, Милош Станковић до 10 година шампион Војводине, Вукашин Грћић до 12 година. Нада Трајковић шампионка Војводине до 10 година, регистрована је на двојну регистрацију као и њен брат Михаило до 12 година, а иначе им је  матични клуб Нестор.
Надамо се пре свега да ће нас послужити лепо време, да ће деца добро играти и да ће на овом првенству бити забележен рекорд по броју учесника.
Оно што није добро, понавља се из године у годину, а то је време одржавања,  за Ускрс.
Надамо се да ће године које долазе донети неке нове токове и да ће се у будућности, кадетски шампионати играти у време летњег распуста, јер би тада сигурно био и већи број учесника.
Надамо се да ће деца за котизацију од 1200 добити још нешто сем ускршњег јаја.
Надамо се и да ће се деци омогућити да покажу своје знање, тј. спречити нечасне радње појединаца и лажне помоћи деци.
Родитељи и тренери протестују зашто не могу да уђу у салу за игру и виде тренутну позицију. Требало би заиста забранити присуство пратиоца и родитеља у простор за игру, а најзанимљивији мечеви путем демонстрационих табли, да се преносе у холу где родитељи чекају. Нећу да спомињем могућност електронског преноса партија, јер као што знамо Шаховски савез Србије не улаже у инфраструктуру, а и зашто би  када већина не зна ни рачунар да укључи. То су све проблеми који нас чекају у будућности, а које би требали исправљати.
Времена нема, а неке ствари би могле да се исправе, како би организатори што спремније дочекали почетак кадетског фестивала и све спремнију децу у које улажу једино родитељи, част појединим клубовима.

 

 

28.03.2013.

Скоро ће април. Испод шаховског неба дешавају се бројне манифестације. Локални турнири по градовима, женски сениорски шампионат у Пироту, а у априлу предстоје још два значајна за нашу земљу, а то је мушки сениорски шампионат у Врњачкој бањи и кадетски фествал Србије који је и најбројнији, али можда и најзначанији.
Што се тиче света у току је турнир кандидата у Лондону. За сада након 10 кола води Карлсен са 7, а прате га Ароњан са 6, 5 и Крамник са 6, очекивано.

Вратимо се домаћој шаховској позорници. Оно што нас шаховске раднике брине, а самим тим и родитеље јесте инертност наших система.
Из године у годину се понавља да се до задњег дана не зна распис такмичења код кадета. Где се игра, који су услови играња и све оно што треба да стоји на распису. Једино што се зна по календару такмичења јесте да се игра од 27.04. до 06.05. у време великог српског празника, а то је у време православног Ускрса, због којих се многи неће појавити. Право време за кадетски фестивал мора бити у време летњег распуста, али...

Постоје ту и објективне околности које утичу да многе ствари не функционишу. На жалост, људски фактор је још једном узео пресудну улогу у креирању шаховске представе.

Незванично се сазнаје да је домаћин Врњачка Бања, што би било и логично обзиром на садржај јавног позива хотелима – потенцијалним организаторима, где је напоменуто да у понуди морају бити садржана сва три такмичења и то: појединачни сениорски шампионат, екипни школски и појединачни кадетски, а знамо да ће се прва два одржавати у В. Бањи.

Докле више овако? Најодговорнији је свакако председник савеза Миодраг Вукотић. Без обзира да ли је издао на време налог да се покрене процедура или не, организација звана Шаховски савез Србије не функционише онако како би то требало и како се очекује од људи који су преузели важне функције, вуку потезе ( лоше ) и који доносе планове за развој и унапређење шаха. 

Локални шаховски радници сем што се сусрећу са великом беспарицом, суочени су и са неспособним руководством савеза које кормилари овим нашим бродом, а несигурни путници гледају да ли ће да доживе бродолом, искоче из брода или ангажују новог кормилара који би их одвезао у жељеном правцу.

Шахисти су окренути сами себи, уз ретку помоћ матичних клубова, шаховских заљубљеника, углавном су осуђени да сами ангажују тренере и боре се за што бољи пласман.
Још гора је ситуација код кадета, где се организатори углавном утркују како ће на деци и родитељима да зараде, а не да приуште догађај.

На жалост, без платформе која треба да буде донешена од најважнијег тела, а то је ШСС, ништа се значајније неће десити, јер појединачни бљесак попут Александра Инђића или Велимира Ивића није довољан шаховској Србији, некад шаховској велесили, а сада просечној репрезентацији.

Промене су неопходне и оне морају доћи одмах! Они који сматрају да су способни, нека поднесу извештај и нека то докажу, јер шаховски клубови пропадају, а времена да се нешто промени је све мање и мање...

Шахисти оцените позицију у којој се налазите и предузмите нешто!

 

Актуелно

Ваш лого

 

 

Занимљивости