Дробета - Турну Северин 2014.

02.11.2014.

РЕЗУЛТАТИ

Михољско лето само како се замислити може наставило је да нам ствара осећај слободе и жеље за путовањем. У сусрет Сунцу и новим догађајима водио нас је пут ка граници Румуније и граду Дробети Турну Северин.

put

Моћни Дунав нас је сво време пленио и давао осећај безбрижности и љубави, јер возећи се поред њега губи се свака напетост и заборавља на проблеме, коју сви имамо.
И када нисмо више могли да му одолимо, стали смо на кратко да уживамо у његовом моћном току и лепотом којом нас опчињава.

priroda

za uspomenu

У тако добром расположењу, лагано смо возећи добрим путевима, пролазили кроз Голубац и Доњи Милановац и уживали у лепотама, приближавајући се Ђердапу и граници. Прелазећи Ђердап, видели смо моћ коју Дунав производи и још једном се уверили у безграничност природе. По доласку на границу није било гужве. Цариници су нам после рутинске контроле пожелели срећан пут, адреналин се пробудио кроз откривање новог и непознатог.

Румунија нас је са друге стране дочекала раширених руку. После десетак минута лагане вожње, стигли смо у Дробету- Турну Северин и хотел Континентал. Љубазна рецепционарка, на добром енглеском, пожелела нам је добродошлицу, потврдила резервацију и упутила ка лифту и шестом спрату овог хотела. Оно што смо видели размичући завесе, учинило је собу још лепшом.

grad

grad

Догађај због којег смо дошли, није само туризам. Дошли смо и да се играмо и играмо наплеменитију игру на свету, шах.
Турнир “Memorial Preot Ilie Lacatusu”се састојао из два догађаја. Први блиц турнир се одржао у петак од 18 часова по румунском времену. Време одржавања рапида одржано је у суботу шест кола и недељу у преподневним часовима преостала 3 кола. Брзопотезни турнир је игран девет кола уз темпо игре три минута плус две секунде по одиграном потезу.

Након што смо се сместили, кренули смо лагано у загрљај граду који датира још из времена Римске империје. Археолошка налазишта Лепенски Вир, Падина и Власац, који заједно са налазиштима „Schela Cladovei“, „Icoana“, „Alibeg“ и другима чине регион Гвоздене капије,а која представља колевку најстаријих насеља Европе.
Изградњом Ђердапа 1972 и Дробета добија на значају и постаје важан енергетски центар у Румунији.
Осим тога позната је и по бродоградилишту.


grad

Хотел Континентал у коме се играо турнир налази се у самом центру. Поред њега простире се и прелепо позориште.


Ипак Водени торањ који је саграђен 1914 године и део је водоводног система града, главна је атракција града јер се са њега може видети цео град.


grad


grad

grad

Поглед са торња је прелеп и може вам помоћи да истражите делове града и лакше их обиђете. И док смо силазили степеницама, откривали смо и унутрашњост коју торањ крије. На једном од спратова изложене су скулптуре од дрвета.


grad

grad

grad grad

 

Пут нас је даље водио иза торња, где смо угледали прелепу пешачку зону. Нисмо се покајали што смо се тамо запутили.


sah

sah

Прелеп трг са летњом позорницом оставља вас без даха. Шетајући ка тргу, нижу се млада стабла, на једнакој раздаљини посађена, брижно негована и заштићена. Низ употпуњују уредно офарбане канте за смеће на сваких тридесетак метара, па није чудно што не можете видети бачени пикавац или папирић. Све беспрекорно чисто. Цео комплекс је обогаћен бистама .

На трг се наслања фудбалско игралиште, али и спортска хала.
Време је за игру, за нова шаховска надметања и доказивања. Након одиграног брзопотезног турнира, не можемо бити незадовољни. Исказана је борбеност, а у појединим партијама и добра креативност.

У суботу је стартовао рапид турнир са истим турнирским именима. Састав за респект: Иван Иванишевић, Милош Перуновић, Данило Милановић, Горан Чабрило, Мирослав Тошић, све велемајстори, са још пет интер мајстора, два фиде и више националних мајстора.
Судио је Radu-Catalin Chirila, a прави домаћин и сарадник у будућности Geogre Jiroveanu, нам се нашао и помогао нам да презентује сам град. Осамнаест играча од педесет и четири је било из Србије. Домаћини нису крили захвалност што смо управо ми из Србије дошли и обогатили овај јако леп турнир, који ће надамо се постати традиција и из године у годину расти и добијати на масовности и квалитету.


sah

sah

 

 

Сала за игру је била прелепа, лепо намештена, пространа, што се на сликама може и видети. Двадесет и седам столова, било је спремно за такмичаре.

 

 

sah

grad

grad


Марија Станковић је водила битку са много јачим играчима од ње, али јој то није сметало да их побеђује и стиче неопходно искуство.
Милош Станковић се равноправно борио и против интернационалних мајстора и показао да се на њега у будућности може рачунати.
Миодраг Станковић се није најбоље снашао на рапиду, али је можда две једине партије одиграо добро и то против ВМ Горана Чабрила коју је изгубио и Драгана Корбовљановића коју је добио.

Време је било наш савезник, а ми расположени да упознамо овај лепи град. Поред беспрекорне чистоће, не може, а да не остане непримећено да се води рачуна о имовини и објектима. Семафори који су стари сигурно неколико деценија, као да су јуче изашли из фабрике. По улицама се возе очувани аутомобили марке Дачија, каквих у Србији одавно нема. Позорници неприметно шетају и подсећају на дане када смо и ми могли да их видимо по нашем крају. Љубазни, спремни да вас упуте на оно шта тражите.
Па чак и у сали за игру постављене су фигуре и дигитални сатови, који се тек понегде могу пронаћи у нашим турнирским салама, али зато као да су јуче изашли из фабрике.


grad

grad

Не могу, а да се не вратим Воденом торњу, који делује импресивно када падне ноћ. Беспрекорно осветљен, очарава нас и овај пут.
У петак је била „Ноћ вештица“ па се по кафићима омладина окупљала прерушена у разне костиме.
Такву шансу нисмо могли да пропустимо па смо и ми на час били део тог догађаја.

grad

grad

Уживали смо у овом догађају и често се сетили наших другара из клуба који су нам тог момента пуно недостајали. Волели смо да буду са нама, али се надамо да ће са неког новог дружења, екипа бити бројнија.

Разговори који су вођени са румунским играчима, учиниће да се у будућности сарадња продуби и употпуни и да ће се одржати још више турнира.
Викенд је брзо пролазио, па смо у недељу поранили и присуствовали служби у цркви Св. Никодима.

 

grad grad

grad

Спуштајући се ка обали Дунава, прошли смо крај средњевековног града Северинулум који датира из 13 века.

Пут нас је водио кроз прелепи парк, који се налази испод самог хотела Континтентал, у коме су смештени још неки делови историје.

grad

grad

grad

А на крају одиграно је задњих три кола. За столом су виђене бриљантне партије Ивана Иванишевића који је показао да је доброј форми и да се прави резултати тек могу очекивати. На крају према очекивању, победник Иван Иванишевић испред Милоша Перуновића, Данила Милановића и Горана Чабрила. Награђени су и остали најбоље пласирани, по основу рејтинга.
Добар резултат је остварио румунски кадет Давид Гаврилеску који је показао да није случајно био кадетски шампион Света и вицешампион Европе.

sah

sah

sah

На крају су домаћини слаткишима наградили и децу учеснике и показали да су бринули о сваком детаљу. Остаје жал, према речима домаћина што нису имали разумевања од стране савеза, те их нису подржали за организацију овог турнира. Ипак су се организатори овог лепог догађаја потрудили да обезбеде награде какве су расписом гарантовали и показали да су озбиљни у настојању да овај турнир заживи и још дуго игра.