Србија без медаље 09.10.2013.

 

Оно што смо пре 15-ак дана анализирали, потврдило се у првих пет кола, а на крају и обистинило. Истински јунаци у српском тиму су Милан Зајић са 7 поена, Михало Радовановић и Лука Будисављевић са 6 поена. Адела Великић се борила до краја за медаљу, али јој је она измакла у предзадњем колу па се морала задовољити са 5,5 поена.
Остала српска колонија је била или у просеку или испод просека. Они искуснији тренери, вође екипа немоћно слежу раменима. Шта ћемо кажу, имају многи боље услове од нас, здравије полазиште, одакле се стварају шаховски шампиони. Систематски рад већ одавно не постоји код нас. Све се своди на тренерска умећа из шаховских школа, односно клубова.
Из Бановаца Дунав, своје ватрено крштење имали су брат и сестра. Први сусрет са великим догађајем, утицао је на њихов резултат. Подлегли су атмосфери и ако је Марија играла од првог до последњег кола одважно, ипак у кључним моментима, није успела да искористи шансе које је створила. Остаје да свој потенцијал покаже и исправи солидан резултат од 4 поена већ у децембру када је светско у Ал аину.
Милош је у другом делу турнира одиграо нешто боље, па тако у последња четири кола није доживео пораз, па је уз три ремија и једном победом поправио утисак са почетка шампионата.
Остаје да се сви добро замислимо и донесемо стратегију која ће нас одвести до тако жељених медаља.
Овако, злата се носе у Турску, Украјину, Холандију, Русију, Пољску, Израел, Азербејџан и Белорусију, а медаљу су освојили и Румунија, Чешка, Шпанија, Норвешка, Јерменија, Бугарска и Словачка. Ми можда неком другом приликом... а када не зна се.

 

Eвропско у Будви је кренуло 26.09.2013.

 

Пале су и прве медаље у брзопотезном и убрзаном. Прво нас је обрадовала сјајна Александра Ивковић, девојчица из Београда, која не дели турнире на мале и велике. На сваком се бори срчано и до краја. Дечаци су били нешто скромнији додуше обојица тек што су напунили 12 година, Михајло Радовановић 22, а Велимир Ивић 26.
Након тога кренуло је и убрзано. У два дана водила се борба за телефон који су освајали прваци у својим старосним групама.
И нова славља за Србију. У најмлађој групи, Стефан Тадић 2, а Алекса Петровић 3 са по 6 поена. Још две медаље за Србију. Велимиру Ивићу је измакло 3 место за пола поена, па је на крају био 5, а Михајло Радовановић 10. Јака конкуренција, али одличан наступ два сјајна дечака. Катарини Остојић је фалило мало више среће па јој је измакла медаља и на крају је завршила на 7 месту.
И на крају где смо и почели код Александре Ивковић, мало је недостајало, оно мало спортске среће па да она заузме 1 место. На крају са само пола поена мање од прве, заузела је 4 место.
Ипак оно што нас очекује од недеље 29 септембра у 16 часова јесте почетак ипак најважнијег догађаја који ће трајати равно 10 дана, 9 кола, а то је редовни, или како га неки зову класични шах.
Узбуђења нас чек очекују, сви са нестрпљењем очекујемо наступе наших, пре свега шампиона државе у својим старосним групама. Једна од њих, онако стидљиво, јер је и најмлађа,  долази из једног малог места, а то су Стари Бановци. Ученица ОШ Слободан Савковић, која већ 4 године тренира шах у ШК Бановцима Дунав, покушаће да се одупре својим вршњакињама из Европе и достојно репрезентује свој клуб, место и државу. То је Марија Станковић. Њој ће друштво правити Милош Станковић, који и ако тренутно 65 по рејтингу у својој старосној групи, очекује да „што скупље прода своју кожу“ и као 7 у Србији, али први у Војводини, покуша да оствари што бољи пласман.
Свим такмичарима из Србије желимо добре партије, још бољи пласман и да се на крају бар неко окити са медаљом. То би за пре свега њихове родитеље, а онда и њих саме бити подстрек за још бољи рад. Пожелимо им да упознају што више другара из Европе и тако почну нека трајна пријатељства.

 

Актуелно