Aл Аин нова лука кадета света 28.12.2013.

Резултати

Уживо

Live stream

O Ал Аину 

10 коло 27.12.2013.

Након одиграних 10 кола ситуација је јаснија. Наша делегација и навијачи за разлику од Будве када су калкулисали након одиграних 8 кола за једну медаљу, исто то чине и у Ал Аину, али су две медаље сада у игри. Адела је несретно изгубила ( у цајтноту ) и заузима 4 место. И даље тврдим да јој је довољан бод за медаљу против Индијке Монише Гк и довољно снаге за подвиг. Милан Зајић је одиграо врло зрело и са пола бода против водећег кинеза Ли Диа, у задњем колу водиће беле фигуре против Гледур Бенџамина из суседне Мађарске.

Остали наши, највише мислим на Михајла Радовановића нису имали среће да дођу у борбу за медаљу. Михајло је и данас кренуо храбро и одважно, али је нажалост налетео на незгодног Руса Лобанова и изгубио. Сутра растерећен, јер не игра за медаљу, може да освоји бод и висок пласман.

Од осталих победе су забележили Марија Станковић, Ана Шакотић, Ивана Станимировић, Велимир Ивић и Ненад Тодоровић.

Реми су остварили поред Милана Зајића и Никола Радовановић. Остали наши, Стефан, Лука, Катарина, Наташа и поменута Адела су изгубили.

Ал Aин град шаха

Ал Аин је град четврти по величини у УАЕ са око 500000 становника. Заједно са Абу Дабијем и Дубајем чини троугао, са удаљености међу градовима око 130 км.

Иначе УАЕ чини уједињење 7 мањих емирата. Ал Аин је смештен у Абу Даби емиратима, а уједно је Абу Даби главни град и даје председника свих емирата, а Дубаи даје премијера, што је утврђено још 1979 године, осам година након повлачења Велике Британије и проглашења независности Омана и Катара.

Данас су УАЕ атракција за туристе, али уједно су УАЕ све присутнији у светској економији и улагању у светску будућност.

Оно што краси Ал Aин градић у коме су тренутно смештени шахисти света поред универзитета и велелепни музеј „Sheikh Zayed Palace Museum“

Овај музеј осликава прошлост емирата и одрастање шеик Заједа , где су у унутрашњости приказане собе. Посета музеју је бесплатна и за кратко време, може се доста интересантих ствари видети, али и фотографисати.

Следећа особеност коју турнисти у Ал аину требају видети јесте „Jabal Hafeet“

Планина која је највиша са 1340 метара у Ал аину протеже се од УАЕ до Омана суседне државе. Оно што карактерише ову планину јесте прелеп поглед на Ал Аин, али и богатство извора топле воде, услед којих се стварају мала језера и има обиље зеленила.

Када падне ноћ ова планина постаје нешто сасвим друго

Прелеп поглед са подножја планине и пут који осветљен води до врха, човека вуче да се провоза овим стазама. У подножју се такође налази врт „Green Mubazzarah“ који уз изворе даје један посебан тон овом поднебљу.

Дању на један, ноћу на други начин ова планина одише магијом и пружа огромне могућности да се направи доста лепих фотографија.

На самој граници са Оманом по ободу се простире „Al Ain Wildlife Park & Resort“ где је такође пуно зеленила, уједно и простора, што скоро ненарушава природно станиште животиња које су у њему.

Као огромно пространство, биће Вам потребно доста шетње, али уз возић можете избећи премор и упалу мишића. Оно што краси овај парк јесте и могућност јахања камила.

У парку се можете заиста сјајно провести и опустити у чарима природе. Иза овог врта протеже се непреглена пустиња.

Они који нису задовољни са обиласком Ал Аина, могу да се усмере у Абу Даби где можете видети велелепну џамију Шеика Заједа.

Или Дубаи са свим његовим атракцијама

Оно што је битно УАЕ као држава чија је главна одлика нафтно богатсвтво, не може никога оставити равнодушним. Неки кажу да је то држава будућности. Зато и није чудо што многи широм света у потрази за послом хрле управо у ову земљу на Арабијском полуострву.

Људи у њему су пријатни и спремни да вас угосте, зато уколико имате могућности, идите у земљу шеика, нафте и светских чуда.

26.12.2013. 

Завршетак светског првенства се приближио. Још увек се не зна ко ће по старосним групама бити шампион света, али се назире.

Задовољство наших навијача је веће, јер имамо чему да се надамо. Милан Зајић и Великић Адела крупним корацима грабе ка једној од медаља. Наравно, треба бити довољно опрезан, али и храбар да се изнађе прави пут ка медаљи. Мислим да ће ова два детета то и урадити.

У 9 колу наши су као и обично играли променљиво. Као и у претходном колу ишли смо до 6,5 бодова. Победили су Наташа, Адела, Катарина, Милан, Михајло и Велимир, ремизирала Ана, а изгубили Марија, Ивана, Никола, Ненад, Лука и Стефан.

Дан  одмора је некима добродошао па су се добро спремили за предстојеће партије. Неки су се очигледно превише опустили у чарима које носе УАЕ и противници су били немилосрдни. Нису знали да праштају.

Стефан је изгубио и оно мало наде да се нада високом пласману, баш као и Никола. Михајло Радовановић је протутњао кроз Бугарина који није знао шта га је снашло. Брзи воз из Београда га је одувао. Михајло у следећем колу игра као бели против Руса Лобанов Сергеја и запто не забележи тријумф који би га у неким калкулацијама довео до медаље.

Адела је победила као црна и са Иранком Сарасадат се издвојила на првом месту. Сутра је очекује тежак меч као црне против Кинескиње, али и са 1 бодом у преостала два меча може да очекује постоље и медаљу.

Милан је данас налетео на расположеног Кинеза Лиу Јана. Не знамо шта је било, време или нешто друго, тек Милан и ако слабији, успева да добије партију. У сваком случају, сјајно, не може бити сјајније. У 10 колу га очекује лидер такође Кинез Ли Ди са 8,5. Најтежи могући испит.

Остали наши, поготову ови најмлађи треба да извуку одређене поуке и још више загризу уколико желе на светски врх. У томе ће им свакако најбоље помоћи наши који то за сада осећају и додирују.

Марија је остала после одиграног деветог кола са скромних 3,5 бодова. Скромних, јер је у неколико наврата испустила шансу. У 9 колу надиграла је натурализована Енглескиња Двараканатан Сриниди као нико пре тога. Можда ће јој вест из Србије да је полугодиште завршила са свим петицама дати елан, да се у преостала 2 кола мало искупи.

25.12.2013.

Крај 8 кола је означио почетак одмора у трајању од скоро 2 дана за оне који не играју Блиц ( брзопотезни турнир )

Наших играча на том турниру неће бити. Претопстављамо да су селектори сугерисали да се то не игра, већ да се да акценат на главни турнир и преостала 3 кола.

Данас су наши постигли следеће резултате:

Победе су остварили Адела, Никола, Лука и Михајло, ремизирали Ивана, Марија, и Милан, а изгубили Наташа, Катарина, Ана, Ненад, Стефан и Велимир.

После овог кола Адела је у групици девојчица које деле од 1 до 7 места. Фантастично до сада гази и надајмо се да ће јој овај одмор добро доћи да се што квалитетније спреми за 9 коло када као црна игра против Јерменке Ани.

Милан Зајић са 6,5 бодова дели од 2 до 6 места. У тој групи Кинез Ли Ди има 7,5 и стиче се утисак, има велику али не и ненадокнадиву предност. Милан у 9 колу има беле фигуре и шансу да против Кинеза Лиу Јана тријумфује и приближи се медаљи.

Радовановићи, Михајло до 12 и Никола до 18 имају право да се надају високом пласману после данашњих победа. Тренутно Михајло дели од 19 до 34, а Никола од 8 до 19 места.

Стефан је данашњим поразом себе бацио у средину табеле и уз наредна три тријумфа може да очекује висок пласман.

Марија је против Рускиње Будкине ушла доста резервисано што је довело до давања фигуре за 2 пешака. Као да је то наљутило, па је кренула да игра ангажованије, повратила у доброј комбинацији фигуру и када су сви очекивали поен, са два пешака вишка у топовској, изгубила пешака. То је мотивисало Каролину да тражи Марији реми коју ова одбија, али још након неколико одиграних потеза, било је јасно да је реми неизбежан. У следећем колу очекује је натурализована Енглескиња Двараканатан Сриниди, која вероватно води порекло из Индије.

Оно што одликује наше, јесте једно велико заједништво које исказују, што се кроз слике може и видети. У преостала 3 кола, надамо се да ће освежени и одморени ући у жестоку борбу за преостала 3 бода.

24.12.2013.

Ни камила није помогла - клацкалица се наставља

7 коло је била шанса за наше да се укључе у врх. Неки су то искористили, а неки не.

Пред партију Ана Шакотић и Марија Станковић, наше две најмлађе девојчице, опуштање су пронашли у прелепом зоолошком врту, пуном зеленила, како кажу, на самој граници са Оманом.

Оно што је код нас атракција јахање коња, код њих је камила! Види се да су уживале, али су их камиле успориле, па је тако Марији необјашњиво за њу исцурело време, немајући контра игру за расположену Азербејџанку.Ана је за разлику од Марије имала велику предност, али немајући даљу идеју за напад, предложила реми, што је противница са великом радошћу прихватила. 

Укупно освојених 6,5 бодова 50% за нашу репрезентацију.Наташа, Адела и Ивана код девојчица, а Лука и Милан код дечака уписали су победе. 

Ремије су остварили Ана, Никола и Стефан. Поред Марије изгубили су Катарина, Ненад, Михајло и Велимир.Адела, Милан али и Стефан могу да са правом очекују да се боре за медаљу, док се за висок пласман још могу надати Никола, Михајло и Велимир.

У осмом колу Милан Зајић ће имати прави испит против Атабајев Сапармирата из Туркменистана, док Адела игра против Шпањолке Николас Запата Ирени.Марија има изазов против још једне Рускиње Каролине Будкине.

8 коло почиње у 7 часова по нашем, а у 10 часова по њиховом времену. У поподневним часовима брзопотезни је турнир, након чега ће у среду бити дан паузе, пред последња три кола.

Како ствари стоје технички проблеми се нису решили и неће бити решени. Да су ту можда ближи Небојша Баралић, Петар Катанић, Иштван Бринза и Владица Андрејић, показали би Иранцу и друговима како се са тим рукује.Овако, потрудимо се да ми добијемо једну овакву манифестацију и да покажемо да смо као домаћини најбољи на свету.

23.12.2013.

У раним јутарњим сатима осврћем се на учинак наших, док се они увелико припремају за 7 коло.

Победе су забележили Ненад Тодоровић, Милан Зајић, Михајло Радовановић, Лука Будисављевић, Стефан Тадић и једина девојчица Марија Станковић. 

Пола бода су освојили Никола Радовановић и Ана Шакотић. Они који су изгубили су Наташа, Адела, Ивана, Катарина и Велимир. Девојчице изгледа нису имале свој дан.

Што се тиче тока такмичења многи су могли запазити мањкавости са којима се суочава организатор. Као што је наглашено, сви технички услови су задовољени, чак и премашили очекивања, али је заказало људство, тј. судије и техничари задужени за пренос.Наиме, видео линк је означено као коло 3, тек пред крај су отклонили грешку. 

Што се тиче преноса партија, вероватно сте приметили да нисте могли да гледате партије девојчица од 16 година и нашу Аделу Великић.Интернет конекција је добра, али зна да блокира више пута, што се такође могло осетити.Надамо се да ће 7 коло проћи без таквих грешака и да ћемо што више партија које играју наши гледати уживо.

22.12.2013.

Дошли смо до друге половине турнира. Данас је био најнапорнији дан, јер су се играла два кола. Доста напора, неки су морали да уложе, што се одразило и на бољи резултат. Не треба кукати, јер како је свима тако је и нама. Уосталом, на то су ови клинци и навикли, а и зато су ту где им је и место, на светском првенству.

Некима је изгледа и пријало да се мало прегреју, па су тако од могућих 2 бода данас, Наташа, Адела, Никола, Стефан и Велимир освојили по 1,5 а Милан Зајић максимално.

Милан је уосталом кренуо као и у Будви. Након почетног кикса или можда тактике ( како год само напред ) он гази све редом, па има 4 бода.

Ипак са 4,5 Адела је за сада наша најбоља представница. Када сам на једном аматерском турниру Београда одиграо притив ње, схватио сам да се ради о вансеријском таленту, који ће засијати изнад српског сивила. Она то свакако и доказује.

Од осталих, Наташа, и Ненад  имају по 2,5 , Ивана, Ана, Марија и Лука са по 2, Катарина 1,5 , Никола, Стефан и Михајло са 3,5 и Велимир има 4 бода.

Наша најмлађа такмичарка воли да се игра клацкалице, тј. топло хладно, па иде у ритму пораз победа. Тренутно 3-2 за пораз.

Пошто универзитетско село поседује и теретану, базен, клизалиште и многе друге врсте разонода, учесници користе те благодети и у ретким моментима када су слободни, уживају у њима.

Сутра наша најуспешнија представница игра против највећег фаворита турнира  WGM Khademalsharieh Sarasadat из Ирана.

Наша најмлађа игра против домаће представнице Фарај Мариам. Очекујмо да ће наши остварити и најбољи резултат на турниру, тј. да ће оборити рекорд из 4 кола када су сакупили 9 од могућих 13 поена.

За сутра треба издвојити мечеве Аделе на трећем столу, Велимира и Стефана на 10 и Милана на 9 столу.

За крај овог дана, пожелимо нама добре везе, добар сигнал, како би неометано пратили коло које је пред нама.

21.12.2013.

Након трећег кола Адела, Михајло и Велимир су заиста сјајни. Адела са 3, а Михајло Радовановић и Велимир Ивић са 2,5 бода заслужују до сада све честитке.Стефан Тадић, Милан Зајић и Никола Радовановић имају по 2 поена, Ивана Станимировић и Ненад Тодоровић по 1,5 а остатак дружине Марија Станковић, Ана Шакотић, Катарина Пештерац, Корбовљановић Наташа и Лука Будисављевић 1 поен.

Марија Станковић је и овај пут играла атрактивно, али је у почетком 4 сата пала концетрација што је довело до губитка партије. 

Као што смо и предвидели у току трећег кола профункционисале су везе које су омогућиле гледаоцима из фотеље да навијају за своје фаворите.

Сутра нас очекује дупло коло, које ће обиловати напорима. Оно што свима њима треба јесу брзе победе и што више поена.

Сутра ће Ирина Чољушкина, Зоран Арсовић, али и Бранко Тадић имати пуне руке посла како би децу што боље припремили. Бранко је због тога и одустао од турнира, јер је желео бити уз своје пулене. Они то и оправдавају.

Све лепша атмосфера у Ал аину, надамо се да ће бити пропраћена са добрим издањима наших. Медаља, ко зна....

20.12.2013.

Пред мечеве 3 кола стање код наших је следеће: Ана Шакотић и Катарина Пештерац за сада имају 0 бодова, Марија Станковић, Стефан Тадић, Лука Будисављевић, Милан Зајић и Наташа Корбовљановић по 1 бод, Ивана Станимировић, Ненад Тодоровић и Никола Радовановић по 1,5, а са максималним учинком су Велимир Ивић, Михајло Радовановић и Адела Велић. У 3 колу Михајло ће играти на 2 столу, Велимир на 13, а Адела на 10.

Оно што краси ово светско првенство јесте шаренило народа. Испреплитали су се народи различитих вера, култура, боје коже и сви дишу као један усмерени у 64 поља. 

Свет може да дише као једно али му треба задатак, чији је циљ заједнички.

Свету не требају ратови, већ мир и слога и да буде посла и хране за све. 

Ал Аин је управо самит где ће се ови малишани, у најмудријој игри на свету, такмичити и дружити и схватити да је човек, човек, макар он био жуте, црне, црвене или беле коже.

Домаћини су на почетку такмичења били затечени овом војском шахиста и пратилаца. Припремили су све, али ко је организовао и најмањи турнир, зна да увек исрсне неки проблемчић који није могао бити предвиђен.

Са почетком турнира се каснило 3 сата, јер су такмичари из појединих земаља каснили у универзитетско село, где се турнир игра. Летело се из целог света, па је то и нормално. Обезбеђене су електронске табле за сваки сто, па ће родитељи и остали навијачи који нису отпутовали имати прилике да гледају партије уживо. На жалост, ни то још не функционише, али ће сигурни смо то домаћини решити на радост свих нас.

Љубазност и предусретљивост је главна одлика ових људи. Они се труде да се увек нађу на услузи, да сви буду задовољни. Амбијентални услови им то несумљиво помажу.

Наша делегација је задовољна смештајем. Универзитетско село је довољно велико да можете да се лепо нашетате, а ветрић који вас милује и доноси мирис мора уз температуру од 20-ак степени, опушта вас и препушта уживању. 

Пожелимо нашој деци у трећем колу успеха, па са најновијим вестима, занимљивостима из нашег табора ускоро дружимо, а дотле уживајте у сликама.

Универзитет у Ал Аину у коме су смештени играчи

17.12.2013.

После Ченаја и меча између Ананда и Карлсена, шаховски свет са нестрпљењем очекује почетак новога шаховског спектакла. Светско првенство за кадете почиње 17. Децембра и трајаће до 29 децембра. Сви летови ће бити усмерени ка једној дестинацији, а то је Универзитетски центар у Ал Аину.
УАЕ као држава су више пута показали и доказали да су одличнi организатори и да са нестрпљењем очекују да угосте шаховску будућност света. Према задњим показатељима преко 1800 такмичара ће се такмичити у конкуренцији дечака и девојчица у групама до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 година. 
Верујемо, да ће УАЕ бити сјајна шанса за нашу децу из Србије да се такмиче са најбољом децом из целог света, али и да стекну неке нове пријатеље. 
Из Србије су  кренули или ће тек кренути следећи такмичари: до 8 година Марија Станковић и Стефан Тадић, до 10 година Ана Шакотић и Лука Будисављевић, до 12 година Катарина Пештерац , Велимир Ивић и Михајло Радовановић, до 14 година Ивана Станимировић и Милан Зајић, до 16 година Адела Великић и Ненад Тодоровић и до 18 година Наташа Корбовљановић и Никола Радовановић.
Експедиција ће бити појачана са селекторима Зораном Арсовићем и Ирином Чољушкином, али и пратиоцима Јасном Шакотић, Јеленом Станковић, Јасмином и Николом Тодоровић и ВМ Бранком Тадић.
Пожелимо нашим кадетима пуно среће и успеха у овој далекој земљи, да достојно репрезентују Србију, да имају пуно подршку селектора и пратилаца и да нас обрадују са неком медаљом.
Међу путницима је и најмлађа Марија Станковић која са осмехом дочекује налет догађаја који је запљускују. Нада се доброј игри и жели да оствари што више победа. Надамо се да ће их у ових 11 кола бити и верујемо да ће оправдати помоћ који су јој пружили Покрајински секретаријат за спорт и омладину, општина Стара Пазова, ОШ Слободан Савковић, ШК Бановци Дунав и други који верују у Марију.
Временска разлика је 3 сата па ће мечеви   у Ал Аину почињати у 15 часова, а код нас ће сат показивати 18 часова. Очекујемо пренос самог такмичења уживо, али и доста партија, те да ћемо од 18 часова бити за нашим рачунарима и навијати за наше. 
Напред Србијо, напред наша децо!

Актуелно