Магла у Каћу 23.11.2016.

 

РЕЗУЛТАТИ

Завршила се 2 лига Србије – група Војводина.
Након узбудљивих, стресних и напорних 11 кола у 7 дана познати су они који напуштају ову лигу. Омладинац из Нових Бановаца према очекивању, ушао је у прву лигу, а да му није пружен озбиљнији отпор.
Из лиге испадају Бора Ивков, Билећанин и Бановци Дунав.
До последњег кола се водила жестока борба за опстанак. Уједно ово је једна од најпоштенијих лига одиграних у скорије време.
У 9 колу се одлучивало ко остаје. Након прежаљених Билећанина и Боре Ивкова, Слога и Бановци Дунав су одлучивали у међусобном дуелу.
Кренуло је сјајно за Бановце Дунав. Повели су са 1,5 – 0,5. Играло се на првој Петрушић – ИМ Секулић, другој Лабус – Маштраповић, трећој Мандић – ФМ Азарић и шестој Радић – Станковић.
У том моменту, Азарић стоји лошије против Мандића, а Милош Станковић боље против Радића. Предлаже се везивање те две табле за реми од стране Бановаца Дунав. И ако на страни Бановаца, биће ми урезана реченица Петрушића, који и ако у подређеном положају против Секулића, питан од стране Мандића да ли да пристане изговорио је реченицу која их је оставила у другој лиги : „ Играмо до голих краљева, јел јасно"  !
Та реченица ми и сад пара уши, јер екипа Слоге предвођена управо Петрушићем, који је засео на прву таблу, не да буде ловина за ВМ,ИМ и ФМ већ да им се храбро супротстави.
И управо овакав приступ их је и задржао у 2 лиги.
Све честитке екипи Слоге на храброј и борбеној игри. Браво за Петрушића !
У екипи Бановаца се видело да шкрипи и да нема Петрушића који ће рећи идемо. Уз релативно неискусног Вука Жегарца и најмлађег Милоша Станковића у лиги, није се могло више. Маштраповић је пружио максимум на другој табли, али поред лоше пете табле, лоше су одиграли најискуснији онда када је најпотребније.
Секулић и Азарић су у својим каријерама одиграли доста сјајних мечева, али као да њихово време полако пролази и да овакав турнирски систем њима не одговара.

Секулић је у средишњици разнео Петрушића, очекивала се сигурна егзeкуција, али тада креће Секулићев суноврат. Баш тако и Азарић губи недопустиво од играча који је 400 рејтинг поена слабији. Маштраповић сјајно добија Лабуса. И онда су све очи биле упрте у најмлађег. Након што је ушао у цајтнот, у доброј позицији направио је грубу грешку која је коштала пораза. Убзро је и Секулић капитулирао и тако се завршила „Бановачка одисеја“.
Није се могло против јачих екипа Војводине и Старе Пазове.
Екипу очекује реконструкција и збијање редова. Ово није први пут да ова млада екипа испада из друге лиге. Обзиром да имају добар подмладак који надолази, не сумљамо да ће наредне године бити њихове.

 

На програму 5 коло 18.11.2016.

Све се веома брзо одвија. Након бурне техничке конференције, изазване и режиране од стране ШСВ, брзо се дошло и до 5 кола.
Шахисти уместо да дођу 15 минута пре почетка меча у салу, како би се прилагодили на услове, заузели место, попунили формулар итд. морају да кликћу по лошем интернету, како би пронашли с ким играју.
Обично их предухитри судија, који одштампан материјал залепи на огласну таблу.

Што се тиче саме игре, води се рововска битка, где одлучује сваки поен.
Изненађење шампионата је свакако екипа из Сенте, која уз Омладинца има максималан учинак са 12 бодова.
Занимљиво је да је до сада одигран само 1 нерешен резултат и то у 4 колу између Бачке и Војводине, али је и ту било бурно, јер нису били салонски ремији.
У другом делу лиге се очекује сигурно већи број нерешених исхода. Један фактор је одмор играча, јер се у суботу и недељу играју два дупла кола, а други фактор је недостатак амбиција за што бољи пласман.
За опстанак брине пола лиге. Бора Ивков и Билећанин нису сакупили ни један меч бод, док 3 бода имају Слога, Бановци Дунав и Стара Пазова. Нешто релаксиранији, али не и сигурни у опстанак су Крајина и Краљица, мада Крајини тек предстоје мечеви са задње три екипе.

Бановци Дунав су синоћ уписали важну победу над Бором Ивковом са 4-2. Два најмлађа члана Вук Жегарац и Милош Станковић, донели су почетно вођство. Та лавина је допринела да и искусни Душан Секулић и Славко Азарић загризу и победе своје противнике.
Маштраповић је претрпео пораз против неугодног Димитријевића који је водио беле фигуре, баш као и Молдовановић који очигледно још увек не може да се отрезни од пораза у првом колу.

Занимљиво је било и у мечу између Сенте и Билећанина који је минималним резултатом изгубио са 3,5 – 2,5 . Превагу су донеле прве две табле, а изненађујући порази су били на 4 и 6 столу. Ипак на трећој табли реми уз победу на 5 столу, донели су Сенти максималан учинак.

У петом колу нова узбуђења.
Крајина – Сента кладионичарски трознак. Ово је јако неизвестан меч.
Бора Ивков – Сомборски ШК. Све сем победе Сомборског било би велико изненађење.
Омладинац – Бановци Дунав. Легија странаца тренутно стационирана у Новим Бановцима је апсолутни фаворит против Бановаца Дунав.
Бачка – Стара Пазова. И ако има веома добар састав Стара Пазова је у овом мечу аутсајдер.
У мечу Краљице и Војводине се може очекиватати нерешен исход, али уколико не буде салонских ремија, благи фаворит је ипак Војводина.
Веома занимљив меч ће бити између Билећанина и Слоге. Овде такође трознак.
Уколико Билећанин победи, укључује се у борбу за опстанак. Уколико Слога победи, гура Билећанин у трећу лигу. Нерешен исход ни једној екипи не одговара.

Како је било ранијих година? Када је лига бројала 10 клубова 2010 и 2015 опстајало се са 7 односно 2015 са 6 бодова, јер су без борбе Срем и Бора Костић одустали од такмичења.
2011 се опстајало са 10 бодова, 2012 се опстајало са чак 13 бодова, док је Краљица те године испала са 10. 2013 су Бановци Дунав испали са 10, а са 12 бодова се опстало. 2014 ни 12 бодова није осигурало опстанак, јер су 10,11,12 и 13 екипа имале толико бодова. Бешка је те године испала, али одмах и враћена, јер је једна екипа одустала од такмичења.
Опстанак ће по неким калуклацијама остварити све екипе које сакупе 10 бодова, а и са 9 у неким рачуницама се опстаје.

 

Битка у Каћу 16.11.2016.

Када се шаховски клуб Бора Костић из Вршца побунио против овако скупог такмичења, уз још пар клубова, оправдање је било да је друга лига ипак такмичење за професионалце који желе да одиграју турнир на једном месту у пријатном амбијенту, а не да буде путујућа лига. Највећи противник путујуће лиге, а заговорник оваквог система је Јосип Декић из Сомбора, а члан ИО ШСВ.
При том, условљавао је давање свог гласа за избор места, тако што је заговарао да се игра само у градовима, јер у мањим местима нема где да се изађе и културно уздиже. Право сваког човека је да изрази свој став и да га заступа.
Уколико се ипак игра друга лига на оваквом нивоу, уочена је једна озбиљна замерка, а то је пријава промене састава. У жељи да се што боље припреме, односно сазнају име свог противника, ШК Бановци Дунав су интервенисали одмах након објаве правилника такмичења на сајту ШСВ, да је недопустиво да се пријава врши 15 минута пре почетка кола. То у пракси значи да се име свог противника у најбољем случају може сазнати ( уколико сте у сали за игру ) 10 минута пре такмичења, вирећи преко судијиног рамена у екран, какве измене уноси, или у најбољем случају 5 минута пре почетка меча, под условом да ради интернет из ваше собе. И сам директор турнира који је тај правилник потписао ( Данко Бокан ) се сагласио да је предлог одличан, али да га треба већина клубова прихватити.
Питање: „ Од кад клубови или играчи треба да гласају да ли им се правилник свиђа или не?“ Правилник прописују организатори турнира, па ако је предлог био добар, што га нису усвојили, поготово што није измишљена топла вода.
А ономад рекоше да су предлог Боре Костића одбили, јер су желили да буду што бољи услови како би се избегао стрес шахиста.
Овакав начин пријаве састава, пред сам почетак кола, ШСВ сигурно поспешује болести срца.
ШК Бановци Дунав су дали конкретан предлог да се пријава може вршити и мејлом или путем смс поруке, дакле писаним путем јер се живи у 21 веку са савременим телекомуникационим уређајима и да то буде пар сати пре почетка кола, односно када је дупло коло један сат пре почетка другог кола за тај дан.
Предлог је подржала једино Слога из Инђије, док су највећи противници те идеје били Бачка и Сомборски ШК. Остали клубови су били суздржани.
Опет Декић који тражи професионализам, био је највећи противник оваквог предлога, бранећи постојећи правилник уз коментар да он због обавеза својих играча који су на послу, не зна ко ће да му игра тог дана?! И ШК Бановци Дунав имају запослене који су за потребе клуба и лиге узели годишњи одмор.
Да ли је то професионализам госп. Декићу ?
Надам се и да ужива у Каћу и његовим знаменитостима са својом екипом, мада нисам чуо да је добијен статус града, па не знам да ли ће му та чињеница одговарати.
Лично мислим да је Каћ интересантно и мирно место, идеално за овакав турнир. Друго је само питање, треба ли да се игра само у Каћу, а ако не у Каћу онда Новом Саду.
Можда се може и агилни Декић потрудити да и Сомбор буде организатор друге лиге.

Реформе се морају спровести. Уз најбоље жеље постојећег руководства да се задрже добри односи у руководећим телима савеза као и између клубова, постојећи проблеми им не иду на руку.
Одлични судија Маравић је ипак немоћан да мења правилник прописан од организатора, а који је требао бити у духу оваквог концепта друге лиге.

Услови за игру су солидни. Сала је одлична, али су домаћини услед штедње грејних тела, створили услове као да се игра хокеј у леденој дворани, а не шах, па се у почетку играло и у јакнама. Касније се сала загрејала. Није само јасно, да ли су играчи произвели ту топлоту или су и људи из организације схватили да је одавно кренула грејна сезона. Надамо се да ће за друго коло сала бити спремна за игру.
Интернет је очајан, што је недопустиво када је у питању шаховски турнир. Тако је било и на женској лиги, тако и сад кад су мушкарци у питању.
Играчи већ годинама слушају причу да ће следеће године бити бољи услови...
На сву срећу кажу да се у оближњем ресторану уз кафу може добити одличан сигнал, па ко воли нек изволи...

После техничке конференције, кренуло је и прво коло.
Бановци Дунав су први меч изгубили, а могли су до победе. Одиграно је 5 ремија, а Молдовановић од добијене партије, одвео је у пораз.
Од осталих резултата Омладинац је демонстрирао силу против нејаког Билећанина са 6-0, Сомбор је са 4-2 победио Стару Пазову, Крајина је изненађујуће изгубила од младе екипе из Војводине са 2,5 – 3,5. Екипа Војводине очигледно може против сваке екипе, па већ видим велики окршај са фаворитом турнира Омладинцем.
У борби за опстанак, Слога из Инђије је победила Бору Ивков са 4-2.
Бачка Пачир још један кандидат за виши ранг, победила је Краљицу такође са 4 – 2.

Лига је окупила 4 велемајстора, 12 интермајстора и 26 фиде мајстора.
Овакви играчи заслужују боље услове какве су имали на озбиљним шаховским екипним такмичењима.

Већ друго коло нам доноси нова узбуђења. Сента – Краљица, Билећанин – Бачка, Слога – Омладинац, Војводина – Бора Ивков, Стара Пазова – Крајина и Бановци Дунав – Сомборски ШК.
Фаворити у овим мечевима су Краљица, Бачка, Омладинац, Војводина, Крајина и Сомборски ШК.

А измене састава, ако стигнете на време 15 минута пре почетка кола, да се не заборави !

 

 

22. екипно првенство Војводине за жене

24.10.2016.

Резултати

Након одиграних 5 кола у Каћу је завршено 22 екипно првенство Војводине за жене.

Према очекивању, највећи фаворит Сомборски ШК је изборио повратак у прву лигу. Заслужено су сестре Гајчин, уз Мађарицу Гоцо биле убедљиво прве. Доказ томе је и скоро 100 процентни учинак и на таблама. Сестре Гајчин су уписале све победе док је Мађарица имала само један реми против Томин Ксеније.

Друго место такође заслужено освојила је екипа Сенте. Предвођена Маријом Шокловачки, која је у свом клубу у вишеструкој улоги, па и у улоги играчице, уз њену ћерку Милу и Невену Хорват. Имале су четири победе и један пораз против најбољих.

Треће место исто тако заслужено Краљица Петроварадин.У трећем колу су покушале да победе Сенту, што им није пошло за руком, па су у директном дуелу за треће место победили резултатски убедљиво Бановци Дунав.

Очигледно је умор оставио траг на екипу Бановаца Дунав. У веома неизвесном мечу против Сомборског ШК, где су партије ушле у четврти сат, искусније и уиграније такмичарке из Сомбора су успеле да савладају Бановце Дунав.
Марија и Јасна су ушле већ исцрпљене против Краљице, па је дошло и до неминовног пада концентрације.
Јелена је у одсуству Ане била принуђена да заигра. Ипак, данак неигрању у претходном периоду довео је и њу до пораза против расположене Марице Миловановић.
Ипак не треба бити незадовољан, мада би треће место за овако младу екипу дало још већи ветар у леђа. Овако, остаје да Марија и Ана вредно тренирају и заједно са Милом, Мином и искусном Јасном уз повратак Галине покушају у што скоријем времену да нападну прву лигу.

 

21.10.2016.

 

Надомак Новог Сада у Каћу, тамо где се у некадашњој „Југи“ играо врхунски рукомет, одржава се 22 екипно првенство Војводине за жене.
На старту су се требале појавити све екипе чији се тимови такмиче у првој и другој лиги Србије за мушкарце, а нису играли прву женску лигу Србије.
Изостале су од прволигашких екипа само Словен Рума, а од друголигашких Војводина Нови Сад, Билећанин, Слога Инђија и Стара Пазова.
То је поприличан број отказа, које ће према правилнику бити суочене са високом надокнадом према ШСВ у износу од 20000 динара.
Многи клубови свесно плаћају казну, јер немају женске играчице. Чини се да је ово покушај ШСВ да се женски шах игра у Војводини, обзиром да је жена у нашем шаху јако мало.
Модел који очигледно не даје резултате, у наредном периоду треба добро размотрити од стране руководећих структура и можда предложити нови модел.
Зашто се не стимулишу клубови који имају успешне школе шаха и у њима девојчице будуће успешне играчице. Зашто се не стимулишу екипе које имају жене у својим саставима, чак и на тај начин што ће наплаћене казне усмерити у развој шаха у тим срединама.
Тако ће и они који треба да плате казну размислити  да ли је боље улагати или плаћати казне.
Што се тиче овог екипног првенства учествују екипе : Сомборски ШК, Омладинац Нови Бановци, Сента, Краљица Петроварадин, Бановци Дунав I и Бановци Дунав II, Бачка Пачир, Светозар Глигорић Панчево, Нафтагас Елемир, Спартак Суботица, Крајишник и Бора Ивков Банатско Ново Село.  Бановци Дунав две екипе. Свака част и за респект.
Највећи фаворит  за улазак у виши ранг је Сомборски ШК, а Омладинац Нови Бановци, Краљица и Сента ће покушати да их угрозе.
Сомборски шах клуб има веома јак састав предвођен сестрама Гајчин, које су већ једном биле екипне првакиње Војводине и играле прву лигу. Сада су појачане са Мађарицом Гоцо Мелиндом.
Занимљив састав имају ШК Бановци Дунав прва екипа. Наступају две мајке и њихове ћерке. Јасна и Ана Шакотић и Јелена и Марија Станковић. Ех да је поново активирати и Галину Азарић и њену ћерку Соњу, био би то трилинг мајки и ћерки и сигуран напад на прву лигу. Други тим Бановаца Дунав 2 чине две сестре Мина и Мила Раденковић које похађају школу у ШК Бановцима Дунав . Оне су решиле уз сагласност родитеља и клуба да одиграју ову лигу и наравно стекну неопходно искуство које ће им требати током кадетских такмичења.
Такмичење се игра од 20 до 23 октобра, 5 кола. Игра се стандардни темпо 90 минута и 30 секунди по сваком потезу.
Судијски пар на турниру су Михајло Савић и Драгољуб Рацић.

 

 

Журка у Каћу 03.10.2016.

 

У недељу је отклоњена и последња дилема. Каћ ће поново бити домаћин 2 лиге Србије група Војводина и за мушкарце и за жене.

Прихваћене понуде од стране комисије ШСВ су биле од Новеле уно из Нових Бановаца и Мотел Оморика из Каћа.
Након заседања извршног одбора у Крагујевцу, додуше још незванично, једногласно се гласало за Оморику.
Оморика је шахистима јако добро позната. Имају веома лепу салу за игру, али осим тога остали услови су доста скромни. Оно што је битно за сваког шахисту јесте добар смештај и разноврсна исхрана. Ранијих година на овом плану Оморика се није добро показала, али остаје нада да ће ове године бити боље.
Према речима појединих чланова такмичарске комисије, Новела уно има неопоуредиво боље услове. Ипак Новела уно је хотел са 4*, а Оморика обичан мотел. Ипак пресудила је цена и то незнатно. У сиромашној земљи каква је данас Србија, а шах још више, најбоље би били шатори, јер би они били сигурно још јефтинији за смештај.

Шалу на страну, постављају се следећа питања за наредни период :

  1. Да ли најјефтинија понуда мора бити и најповољнија понуда ?
  2. Да ли треба да учествују места за организацију турнира, уколико немају у том рангу екипу ?
  3. Да ли отварању понуда могу да буду присутни и заинтересовани чиниоци ?

 

Уопште не сумњајући у рад комисије, многи су мишљења да то треба да се ради јавно и не дозволи било коме да упире прстом у коначан избор.
Оно што додатно оптерећује клубове јесте условљавање да морају бити на пансиону.
У овако тешким временима, тешко је платити за само шест играча по седам пансиона, што отприлике износи око 100000,00 ( сто хиљада ) динара. А где је ту бар једна или две резерве.
Ко још не би волео да му је екипа одморна, да не мора да путује. Овако, плаћањем пенала за некоришћење пансиона додатно се оптерећује клупски буџет.
А где је женска лига која додатно кошта ? Само поједини клубови имају своје играчице, па им то није проблем. Али за три играчице, по два пансиона долазимо до цифре од преко 15000,00 ( петнаест хиљада ). Неки клубови чланови друге лиге свесно плаћају пенале, јер немају женску екипу.

Да закључимо. Нешто се већ једном мора променити. Да ли је то број клубова у другој лиги, да ли правилници о такмичењу. Ово дефинитивно не ваља. Поједини клубови су се и огласили, а многи још увек причају себи у браду.

Постављају се и питања: Како у било ком спорту не може да се започне меч уколико тим не броји максималан број играча. Колико је познато, једино у шаху постоји могућност да екипа може да почне и са пола екипе.
Надамо се да ће руководство ШСВ узети у обзир чињенице и околности које им се намећу и реаговати са изменама доношењем нових правилника који ће унапредити клупски шах.

 

 

Друга лига Србије група Војводина за мушкарце и жене 20.09.2016.

На основу јавног позива 65/2016 од 10 септребра дата је могућност заинтересованим хотелима и организаторима да буду домаћини најбољим шахисткињама и шахистима Војводине.

Прве ће наступити даме и то у периоду од 20 до 23 октобра. Лига је отвореног карактера и обавеза је клубова који наступају у другој лиги за мушкарце да пријаве и женску екипу.

За разлику од дама формат друге лиге за мушкарце је другачији. Игра се Бергер, 12 клубова, односно 11 кола у периоду од 15 до 22 новембра.
У Новом Саду у ШСВ извучени су и бројеви :
1.Бановци Дунав
 2.Сомборски ШК
 3.Крајина Крајишник
 4.Бора Ивков Банатско Ново Село
 5.Омладинац Нови Бановци
 6.Бачка Пачир
7.Краљица ПТТ Петроварадин
8. Билећанин Сечањ
9.Слога Инђија
10. Војводина Нови Сад
11. Стара Пазова и
12. Сента
Место играња ће се знати за који дан. У сваком случају, биће веома узбудљиво. Уколико из прве лиге Србије не испадне ни један клуб из Војводине, из друге лиге ће испасти само два клуба. Свако испадање клубова из Војводине из прве у другу лигу значи и већи број клубова који ће испасти из друге у трећу лигу.
У периоду од 22.09. до 02.10. игра се прва лига Србије, када ће се и знати коначан поредак.
Сомбор, ПТТ Петроварадин и Војводина су стабилни друголигаши, тако да осим средине табеле, све остало би било изненађење.
Бановци Дунав два ће у првом колу играти против Сенте. Као и претходне године, циљ је опстанак у другој лиги и давање шансе подмлатку.
Што се тиче осталих екипа, поред Бановаца Дунав за опстанак ће стрепети пола лиге. Сента, Стара Пазова, Инђија, Билећанин и Банатско Ново Село.
Кандидатуру за улазак у виши ранг најавила је екипа Омладинца из Нових Бановаца која се још више појачала. Екипу предводе ВМ Дражић, ту су староседеоци Радловачки и Мариновић, а као појачање ту је ИМ Класан. Провејавају и нека друга имена, али кад буде објављен списак, знаћемо са чим располажу.
Ту су и врло неугодне екипе Бачки Пачир и Крајина која је претходне године играла у првој лиги.