ПАРТИЈЕ

 

Грчић шампион општине ! 11.03.2016.

Пре пет година, отприлике у ово време, стидљиво је Горан Грчић, држећи за ручице своје двоје деце пожелео да се упознамо.
Србислав Суботић је „кривац“ за упознавање. Питао је за школу шаха у ШК Бановцима Дунав, јер у Новој Пазови нема. Кренуо је вредно да тренира са својом сестром Вукашин. Клуб је доста уложио у њега и можемо са поносом рећи да смо створили најмлађег сениорског шампиона општине.
Неко ће рећи, па добро није био Инђић Душан, Ковачевић, Зобеница итд.  Али били су Азарић, Ивић, Гајин, Скоко итд.
Требало је освојити у тој конкуренцији 6,5 из 7. То је Вукашин успео.
Оставио је иза себе ФМ Азарића са 6 и Велимира Ивића са 5,5. Награде су још освојили као четврти Молдовановић и пети Веренчевић са по 4 бода.
Најбољи ветеран је био Скоко, најбољи омладинац Илија Вуковић, најбољи кадет Милош Станковић, а најбоља женска табла Марија Станковић, која и ако најмлађа, заузела је 11 место.
Могло би се рећи да је највеће разочарење, бар по резултату био Милош Станковић. Надамо се да ће већ на следећем турниру подесити нишанске справе и показати да је криза резултата прошлаи да је претходни турнир само ружна прошлост.
Турнир је протекао у фер и пријатељској атмосфери. Није забележен ни један спор, па треба одати признање свим играчима.
Домаћин се потрудио да се обезбеде добри услови за игру, наградни фонд коректан.
Већ следеће озбиљно дружење и следећи рејтинг турнир биће Видовдан 2016  у огранизацији ШК Бановаца Дунав. Очекују се још боље награде него прошле године, што је довољно мотива да се окупе још више играча из наше општине у борби за нове рејтинг бодове.

 

 

 

Грчић усамљен на врху 09.03.2016.

Као што је и најављено, свако може да добије свакога. Зато то и јесте драж општинског првенства и то је шах. Довољна је једна грешка, која ће да вас одведе у пораз. Треба бити довољно опрезан, али и храбар да се препустиш ризику и машти у чарима на 64 поља. Ово није игра за свакога... Није ни чудо што многа деца одустају после првих озбиљних искушења...
Једна од најважнијих лекција је свакако научити да губиш и како из тих пораза што више да научиш. Ко те лекције савлада, ближи је успеху...

Белегиш мало месташце у Срему одавно није имао овакав догађај. Види се то и по мештанима и дечици који свакога дана свраћају како би гледали ову представу.
На жалост њих, представа се сутра завршава, а вечерас је претпоследњи чин.

У синоћном надметању било је пуно убуђења.
На првом столу, велики дерби Ивић против Азарића. Кренуло се лепршаво са обе стране, уз пуно такткичких надмудривања. Одиграло се и веома мало потеза, а у појединим деловима партије оба играча су била поприлично замишљена бирајући наставак. Ни мало једноставна партија, са пуно замки са обе стране довела је играче до ситуације да им је остало по пар минута.
Може се рећи да је ово најбоља партија турнира, где је победио заслужено ФМ Азарић. Добио је изгледа праву инспирацију. Ипак је Ивић наш будући ВМ, садашњи владар омладинског шаха и прва табла ШК Бановаца Дунав. Довољно мотива да се заигра...
На другом столу, Веренчевић против Грчића. У могло би се рећи досадној средишњици, без и мало жара, при понављању потеза, Вукашин повлачи лош потез. Веренчевић је имао шансу да то казни и у серији потеза који се намећу забележи 4 поен. И уместо да једе пешаком централног пешака, то чини са скакачем и после 26 потеза победник се знао. Вукашин је умешно привео партију крају, јер је искористио грешку противника.
На трећем столу у топовској завршници, Молдовановић се победом над Гајином, намеће за први тим ШК Бановаца Дунав.
На четвртом столу Скоко си није много намучио. Милош Станковић је имао своје шансе, али је превише респектовао и позицију и противника. Лош тајминг га је коштао пораза.
На петом столу, Тадић као црни је рутински победио Томића у веома лакој надахнутој игри.
На шестом столу Кочијашевић су задњи напустили вечерњу сцену. У изједначеној игри, Кочијашевић успева да свог б пешака промовише у даму, након чега Грчић остаје без коња. И када је требао да приведе партију крају, Кочијашевић сам себи скаче у стомак. Одиграва несмотрено скакачем, након чега му се позиција распада  и старији Грчић лепо одбранивши х пешака доводи до промоције. Живку је остало само да пружи руку.
На седмом столу Мирослав Доца Јовановић се намерио на Марију Станковић. У једној интересантној позицији, Марија није искористила грешке Доце и доводи себе до пораза.
На осмом столу Илија Вуковић је у једном лепом нападу, узео квалитет и онда рутински привео крају. Микић није имао шанси.
На деветом столу Градић се поново није појавио на партији против Аце Веренчевића.
Сурови капитализам, без радног времена у приватном сектору узима данак и у шаху. Када је питан Градић, хоће ли доћи на партију, рекао је да не зна, јер не зависи од њега.
На жалост, у веома сиромашном друштву, понекад се намеће утисак да нисмо далеко од феудализма.

Вечерас су се најавили многи, јер је остало још само два кола, па би сви волели да виде новог првака општине. Вукашин има шансе да постане најмлађи првак општине у историји играња првенства Старе Пазове,чија историја играња шаха није мала.
Разиграни Молдовановић на првом столу покушаће да преотме вођство Вукашину.
ФМ Азарић се пробудио и у доста добром расположењу дочекује индиспонираног Веренчевића.
На трећем столу дерби или од дербија неће бити ништа. Велики фаворит у овом мечу је Ивић, јер Скоко на овом првенству ништа није показао.
На четвртом столу Тадић фаворит против старијег Грчића.
На петом Вуковић против Гајина. Овде би кладионичари рекли трознак, јер је свашта могуће.
На шестом столу интересантан дуел, младост против искуства, ипак блага предност на страни Милоша.
На седмом столу Мијатовић против Кочијашевића где је свашта могуће.
На осмом столу Марија Станковић против Аце Веренчевића, где се може свашта очекивати.
На деветом столу очекује се реми клупских другова...
За нешто мање од 14 сати знаћемо ко је најближи титули, али и колико смо били добри са прогнозом.

 

 

Грчић и Ивић коло воде 08.03.2016.

Остало је још три кола до краја. И много и мало да се нешто промени. Првенство је доста изједначено. Ипак након одиграна четири кола са по 3,5 бода издвојили су се Вукашин Грчић и Велимир Ивић, два кадета који су већ играли и ремизирали у 3 колу.

Резултати четвртог коло су били скоро очекивани. Фаворити су оправдали очекивања и победили.
Ипак треба издвојити победу ФМ Азарића против Милана Скока и Вукашина Грчића против НМ Гајина. Рутински на првој табли Ивић је таткички угушио Милана Веренчевића.
Једина дама, а још девојчица и најмлађа учесница Марија Станковић, храбро се држи против мушкараца. Ипак види се да игра у грчу, па је након жестоке борбе само ремизирала, али се са 2 бода налази у средини табеле. Илија Вуковић је испустио победу против Доце Јовановића у топовској завршници са пешаком више. Молдовановић је надиграо Микића, а старији Грчић Градића.

Иза два кадета налазе се са 3 бода Азарић, Веренчевић и Молдовановић, док је на 6 месту усамљен са 2,5 Гајин. Онда следи велика група играча са по 2 бода.

У петом колу два клупска играча обележавају дерби. Ивић против Азарића. Састали су се до сада два пута. Пре две године био је реми. Прошле године на Видовданском турниру у Старим Бановцима победио је Ивић. Ко побеђује овога пута остаје да се види. Поред њих намећу се и мечеви старији Веренчевић против млађег Грчића, Гајин против Молдовановића и Скоко против Милоша Станковића.

 

Иначе турнир се игра на домаћим електронским сатовима произвођача „CHESS PLUS“. Сату још увек на овом турниру није дата шанса да покаже да је најбољи сат на свету. Два аргумента га засигурно издвајају од других сатова. Први аргумент је могућност враћања реалног времена које је било у претходном потезу. Да разјаснимо, уколико смо одиграли по 15 потеза ( на пример ) и један од такмичара одигра неправилан потез и притисне сат, такмичар који је зауставио време и рекламирао судију позвао је судију који враћа потез уназад, при чему се враћа и време на том потезу. Више судија не мора да се ослони на искреност играча које је време било на сату, што у осталом и не морају да знају.
Други аргумент је да сат памти задње приказане детаље на сату. Уколико сат изгуби напајање, услед лоше батерије, не паничимо. Једноставно, заменимо батерије, укључимо сат и на опцији 00 потврдимо ( притиснемо ОК ) . Враћа се задња операција која је била, односно задње време пре искључења.
Више, не морамо да водимо рачуна и правимо пресеке времена, када услед губитка напајање сатови произвођача MEREX или DGT не могу да врате претходно стање.
Наш сат домаће памети „CHESS PLUS“ намеће се да преузме примат. Уз леп дизајн и дрвено кућиште сви аргументи су на његовој страни.

 

 

 

Директор турнира у вођству 07.03.2016.

 

Није шала. Милан Веренчевић се налази усамљен на првом месту са максималних 3.
Није грешка што се касни на партију, али ако се не искључи телефон, а позове те жена противника, онда је то и за смех и разочарење. Пријатељи, клупски другари Томислав Тадић и Милан Веренчевић заиграли су један против другог и онда се чуо звук телефона...Правила јасна, уз осмех и пружену руку, сложене су фигуре.
У осталим партијама, кадетски дерби се завршио ремијем. И ако је Веља нападао, а Вукашин се бранио, могућности су исцрпљене и формулари су потписани за мирољубив исход.
На трећем столу победио је НМ Никола Гајин. Али да је победила Марија такође не би било незаслужено. Када се игра поједноставила и имала шансу за добитак, као да се збунила, уплашила и одвела сама себ е у пораз. Из пораза се највише учи...
На 4 столу Милош најмлађи дечак против свог тренера, Азарића. Добро га је намучио... и да је био реми не би било незаслужено. Ипак једна мала слабост у завршници истобојних ловаца коштала је Милоша ремија.
На 5 столу Скоко против Јовановића. И када је заиграо у свом стилу, узевши квалитет, узаврела крв га је одвела у пораз, несмотреним губитком даме, тема откривени шах. Тако се може описати наступ Доце Јовановића.
На 6 столу Горан Грчић је решио да што скупље прода своју кожу против Молдовановића. Све је прштало на табли, али је Горану оштрица у одсудним тренуцима отупела, што га је одвело у пораз.
Мирољубиво је било у клупском одмеравању уз брзи реми између Кочијашевића и Микића. На осмом столу и ако је предлагао реми, млађани Богдан није прихватио, што га је коштало пораза.
На 9 столу играло се на један гол. Аца Веренчевић је надмудрио Илију и када је требало да пронађе пут ка добитку, сат је био неумољив...заставица пала.
Већ у 4 колу на програму су нова узбуђења. Свакако је дерби на трећем столу где се састају ФМ Азарић против Скоке, два бивша првака општине.
Иначе од досадашњих такмичара, Гајин, Скоко и Азарић су већ били прваци општине.

 

 

 

У знаку деце 07.03.2016.

Општинско првенство Старе Пазове је у току.
Белегиш је домаћин „Општинског првенствa Старе Пазове“ од 5 до 11 марта.
Могло би се рећи да је идеално баш 7 кола за 19 играча колико их наступа.
На основу рејтинга, фаворити су Азарић, Ивић, Гајин и Скоко. Из прикрајка вребају остали.
Већ у првом колу могло је бити пуно изненађења. Азарић се доста мучио против Мирослава Доце Јовановића, али је успео да га надрмудри и победи.
На другом столу два кадета која ће се вероватно сусрести и на кадетском државном Веља Ивић и Милош Станковић демонстрирали су да им се смеши лепа будућност. Веља изразити фаворит успео је после 4 сата игре да надмудри Милоша, али је све мирисало на реми.
На трећем столу могло је такође доћи до изненађења. Скоко већ на заласку каријере,  у бледој игри успева да надмудри Ацу Веренчевића. Аца је имао своју шансу коју није искористио, када је могао да жртвом даме на ц7 реши победника.
На 4 столу је све прштало и уз Вељу и Милоша, Гајин и Горан Грчић су одгирали најдуже партије. После скоро 80 потеза Гајин је пробио штит жилавог Грчића.
У још једном кадетском дербију Илија Вуковић је после доброг отварања, пребрзо вукао потезе, што је Вукашин Грчић искористио, узео фигуру и онда рутински привео игру крају.
Треба издвојити и наступе клупских другара. Милан Веренчевић против Мијатовића и Живко Кочијашевић против Томића. Веренчевић је од почетка наметнуо свој ритам и рутински победио, док су играчи из Војке Кочијашевић и Томић ремизирали.

У другом колу нова узбуђења. На првом столу ученик против учитеља, Вукашин Грчић против Славка Азарића. У сицилијанки коју је Вукашин применио, дошло се врло брзо до измена фигура, након чега се остало са по 4 пешака на два крила и са по лаком фигуром. Вукашин командовао коњем, а Славко ловцем. Активнијег краља Славко је упутио у погрешан ћошак. Вукашин је одлично маневрисао скакачем и запретио матом!!! Славко прави почетничку грешку услед губитка концентрације и прима мат на х6! Какав шок.
На другом столу, Веља Ивић је фудбалским речником, Молдовановића унео у гол и поентирао.
На трећем столу Скоко је сада играо против старијег Веренчевића. И као што је имао среће против млађег, сада и ако је у првом делу партије био бољи ипак на крају надигран и уз пад заставице пружио руку Веренчевићу.
Најмлађа међу овим сениорима, а још и девојчица, Марија је показала да може много. Добро је намучила Живка Кочијашевића и при истеку четвртог сата су и ремизирали.
Доца Јовановић када игра, то ради лепршаво и са пуно енергије. Нема ту пуно калкулација, већ све пршти. Након освојеног пешака и размене фигура остало се са по топом и дамом. Зашао је за леђа противнику и запретио неодбрањивим матом, након чега је Томић пружио руку.
Милош Станковић и Илија Вуковић, два клупска другара који знају све тајне један о другом, укрстила су сабље. Милош као бели кренуо је силовито, јурнуо пешацима  на краљевом крилу, жртвовао е пешака, заузео ту линију и уз претњу матом приморао Илију на предају. Илија је играо доста пасивно, чини се без идеје, чекајући грешку Милоша.
Мијатовић је доста лако савладао млађег Веренчевића, док су Гајин и Тадић после тактичких претњи које су отклонили разменом фигура, склопили мирољубив исход.
И пред треће коло ситуација коју многи нису очекивали. Са максималним учинком издвојили су се Ивић, В.Грчић и М.Веренчевић.
Прате их Гајин, Тадић и Марија Станковић са 1,5.
Од ових мечева свакако завређује пажњу кадетски дерби Грчић – Ивић, као и сусрет између још једног ученика Милоша Станковића са својим тренером Азарићем.
Узбуђења тек предстоје...

 

 

18.02.2016.

Дошло је на ред да се одигра и појединачно првенство општине које је по календару такмичења. 
Након прекида који се десио почетком 2000 првенство је поново покренуто 2011.
На састанку коме су присуствовали сви клубови, договорено је да се игра по другачијем моделу, односно да сви клубови узму учешће у домаћинству и да се на тај начин шах популаризује.
Да вас подсетим, 2011 се одржало у Новој Пазови, 2012 у Бановцима Дунав, 2013 у Старој Пазови ( Белегиш одустао од домаћинства ) 2014 у Новој Пазови ( Војка одустала од домаћинства ) да би се 2015 одржало поново у Бановцима Дунав.
На реду је Белегиш. Клуб Подунавац је спреман да буде домаћин овог првенства и да поправи услове играња у својој просторији, почев од столова, столица до осветљења и грејања. 
Обзиром на досадашња искуства, везано за спреченост играња и број играча,  заузет је став да се игра 7 кола, као и да се уведу поједине новине које су садржане у самом распису.
Позивам вас да подржите ово такмичење уз напомену да добро прочитате распис и правилник такмичења, који вам овом приликом шаљем. Расписе окачите у вашим клубовима, али и обавестите ваше чланове.

РЕЗУЛТАТИ

РАСПИС

ПРАВИЛНИК

 

Претходна првенства:

 

Oпштинско 2015

Oпштинско 2014

Oпштинско 2013

Oпштинско 2012

Oпштинско 2011